Perjantai 24.5.2019

”Härski alipalkkaus on jo mainekysymys” – telakan ongelmat vetivät ministerit vakaviksi

Luotu: 
28.6.2017 11:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) ihmetteli täysistunnossa, miten Turun telakalla ilmi tulleeseen alipalkkaukseen aiotaan puuttua. Ministerit ottivat asian vakavasti. Arkistokuva.
|

Turun telakan ongelmat työehdoissa ja alipalkkauksessa nousivat esiin eduskunnan keskustelussa julkisen talouden suunnitelmasta. Sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) että työministeri Jari Lindsdtröm (ps.) lupailivat toimia ongelmien korjaamiseksi.

Alipalkkauksesta kysyivät tiistain täysistunnossa kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Ville Tavio (ps.) keskustelussa valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018–2021. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuuli Turun telakan ongelmista Ylen A-studiossa maanantai-iltana. Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastuksissa on tullut ilmi alipalkkausta ja ongelmia työehdoissa.

– Eilen kun katselin A-studiota, niin täytyy sanoa, että suuni loksahti auki, kun ministeri Lintilä oli täysin tietämättömän oloinen siitä, että Turun telakalla maksetaan alipalkkausta edelleen. Viime vuonna kysyin valtiovarainministeri Orpolta: mitä aiotte tehdä tämän asian suhteen, että meiltä karkaa miljoonia ja taas miljoonia tämän toimettomuuden vuoksi, mitä te teette? Myllykoski sanoi.

–Tämä on nyt jo mainekysymys suomalaiselle laivanrakennusteollisuudelle, että meillä voi edelleen työskennellä näin härskisti. Tästä oli raportteja jo viime lokakuussa, Myllykoski jatkoi ja kysyi, milloin asia aiotaan korjata ja huolehtia verorahat Suomeen.

Myllykoski toivoi, että hallituksen sisällä ministerit keskustelisivat niin, että elinkeinoministeri ei olisi ”täysin tietämätön”.

–Valtiovarainministeri turkulaisena varmasti tietää tilanteen. Ihan jos on ruokakaupassakin käynyt, sitä keskustelua siellä kyllä käydään.

Tavio puolestaan ihmetteli, miksi Suomeen syntyneitä ja kasvavia halaptyömarkkinoita ei huomioitu valtioneuvoston selonteossa. Hänen mielestään asiaa pitäisi katsoa paitsi suuryritysten myös suomalaisten työntekijöiden näkökulmasta.

–Myös meidän kotikaupungissamme Turussa on tullut ilmi, että myös Turun telakkateollisuudessa on alipalkattuja ulkomaalaisia työntekijöitä. Ennestään tiedämme jo, että ulkomaalaisia palkataan myös ihan pimeästi rakennus- ja ravintola-aloilla. Tämä johtaa siihen, että näillä aloilla suomalaista työvoimaa käyttävän rehellisen yrityksen on vaikea pärjätä kilpailussa. Mitä teette tälle asialle? Tavio kysyi Orpolta.

Ratkaisu: Veronumero käyttöön

Orpo viittasi vastauksessaan veronumeroon, jota peräänkuulutti ratkaisuna myös alipalkkauksesta A-studiossa puhunut Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hallitus päätti kehysriihessä rakennusalalla käytetyn veronumeron laajentamisesta muille aloille kuten telakoille sekä ravintola- ja siivousaloille harmaan talouden torjumiseksi.

–Muutamia vastauksia tähän veronumeroon, Turun telakan ongelmiin. Mehän vahvistimme nyt vielä hallituksen päätöksellä julkisen talouden riihessä, että tämä veronumeron laajentaminen todella selvitetään ja tullaan potkimaan siihen vauhtia, Orpo sanoi.

–Sinänsä tämä valvontahan on kaikki kaikessa. Suomessa pitää noudattaa Suomen lakeja. Ministeri Mattila sinänsä osaa varmasti tarkemmin vastata siihen, miten avit siinä tällä hetkellä pystyvät toimimaan ja miten tähän tilanteeseen kiinnitetään huomiota. 

Telakan ongelmiin viittasi myös työministeri Lindström, joka kiitti Myllykoskea tämän puheenvuorosta.

–Edustaja Myllykoski nosti erittäin tärkeän asian, ja kritiikki oli aivan aiheellista liittyen sitten toisaalta tähän pimeän työn käyttämiseen, Lindström sanoi.

–Otan kyllä tämän edustaja Myllykosken aiheellisen kritiikin todella vakavasti. Minun mielestäni hallituksen pitää tähän kyllä puuttua. 

Lue myös:

Ministeri kuuli telakkatyöntekijöiden riistosta suorassa tv-lähetyksessä: ”Joku ottaa kovia riskejä”

”2–3 €/h oli herätys” – Kaikille ravintola-alalla työskenteleville veronumero?

Maailman suurimpia risteilijöitä aletaan rakentaa Turussa

Uusi jättitilaus: Turun telakka ”aivan uudelle tasolle – 50 prosenttia yli huipputason”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Tästä Vasemmisto puoleen järkevästä puolesta hyötyy kaikki, suomalaiset yrittäjät, valtio ja työntekijät.
Mutta Vasemmisto puolueen johto taas, toisi kymmeniätuhansia maahanmuuttajia Suomeen.
Akateeminen johto, ei ole oikein työväen henkistä.

Risto Salonen

Mitenhän vaikuttaisi esim uusien asuntojen kauppaan ostajan vaatimus, että rakennuksella ollut töissä vain suomalaisia työntekijöitä. Tai pitseriassa vaatimus, että kaikki pitsat maksetaan kassaan kuitilla.
Tätä voisi yleistää mustikoihin, mansikoihin, tomaatteihin jne

Lauri Kiiski

Asia on esillä aika ajoin.

Mitä muuten EU-lainsäädäntö ja direktiivit määräävät tässä tapauksessa verotuksen keräämisoikeudesta , sekä työvoiman ja palveluiden vapaasta liikkuvuudesta maiden kesken ?

Luulisihan tuon nyt olevan jo paperilla allekirjoitettuina v. 2017.

Pentti Westerholm

Telakalla on omat työsujelutarkastajat ja amattiosastoilla aluetoimistot.Missä henkilöt luuraa kun eivät ole töissä valvomassa.Missään maailmalla ei ole rakennettu näin kattavaa valvontajärjestelmää kuin Suomessa.Ihmettlen miksi se ei toimi?

Pentti Westerholm

Hieman avarran näkökulmaasi ,kenekään Suomessa työskentelvän ei tarvitse olla minkään AY liikkeen jäsen.Kaikkia kohdellaan kuitenkin samojen lakien ja asetusten mukaan.Näitä sääntöjä on asetettu valvomaan henkilöitä niin työnantajan kuin työntekijänkin puolesta.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #10

Entäpä EU:n tasolla, jossa Suomikin on jäsen ?

Vapaa tavaroiden, palveluiden ja ihmisten liikkuvuus , jotka ovat Unionin pyhin ?

Tässä ei nyt näkökulmat ja aatteet merkitse yhtään mitään, vaan EU:n yleiset tehdyt sopimukset , jotka velvoittavat kaikkia sen jäsenvaltioita.

Suomalainen ay-liike on merkityksetön vaikuttaja EU:n tasolla.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #13

"Palkka määräytyy kohdemaan mukaan siten,että ulkomailta tulevia ei saa kohdella huonommin kuin kohdemaassa työskenteleviä"

Onko tästä olemassa EU-lakimääräys vai onko kyseessä vain hyväntahtoinen toive ?

Muissa EU-maissahan ei tunneta käsitettä yleissitovuus ja varsinkaan yleisitovuutta yli rajojen.

Lyhyesti sanottuna EU-alueella taataan ihmisten, tavaroiden ja PALVELUIDEN vapaa liikkuvuus.

Harri Kota-aho

No tässähän kiky sopimus esimerkillisesti. Vapaa liikkuvuus palkat alhaalla, paitsi suomalaisilla eikä niitä pitkään olekkaan enää telakalla töissä. Ammattijärjestöt ja muut edunvalvojat ovat helisemässä mistä rahat oman työpaikan säilyttämiseen. Ammattijärjestöillähän on rahaa,mutta ne ovatkin enemmän yrityksiä ,kuin edun valvojia.