Maanantai 17.6.2019

Juho Eerola: Perussuomalaisten loikkariruletti on ohi – ”Nyt se oli tässä”

Luotu: 
3.7.2017 14:57
Päivitetty: 
3.7.2017 15:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola sanoo Uudelle Suomelle, että eduskuntaryhmän loikkareiden katsotaan nyt tehneen valintansa ainakin tältä erää.
|

Faktakulma

Perussuomalaisten puoluekokouksen henkilövalinnat aiheuttivat puolueen sisällä voimakkaan reaktion ja maan hallituksessa kriisin. Sen seurauksena 20 kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perusti oman, hallitukseen sitoutuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän.

Loikkaajista Ritva ”Kike” Elomaa palasi myöhemmin perussuomalaisiin, samoin PS-ryhmästä eronnut mutta UV-ryhmän ulkopuolelle jäänyt Arja Juvonen. PS-ryhmästä eronnut Veera Ruoho sen sijaan liittyi hallituspuolue kokoomuksen riveihin.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola arvioi Uudelle Suomelle, että perussuomalaisten eduskuntaryhmään ei enää ole tulossa uusia paluuloikkareita.

Eerola sanoi vielä viime viikolla, että kaksi Uuteen vaihtoehtoon lähtenyttä kansanedustajaa harkitsisi palaamista perussuomalaisten ryhmään – siis UV-ryhmästä palanneen Ritva Elomaan ja sitoutumattomana olleen Arja Juvosen lisäksi. Toisaalta perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli aiemmin ilmoittanut, että palaajien olisi syytä ilmoittaa paluustaan kesäkuun loppuun mennessä. Kuu vaihtui viikonloppuna.

Vieläkö on mahdollista, että palaajia tulee, vai oliko se siinä, Juho Eerola?

– Kyllä mä luulen, että nyt se saattoi olla tässä. Ainakaan itselläni ei ole tiedossa, että nämä jotka omantuntonsa kanssa painiskelivat, olisivat kehdanneet sitten tulla takaisin, Eerola sanoo Uudelle Suomelle.

– Veikkaan, että tässä se nyt oli – ainakin tältä erää.

Eerolan ”tältä erää” viittaa siihen, että seuraavat eduskuntavaalit vaanivat keväässä 2019 ja alkavat ensi vuonna todella upota poliitikkojen tajuntaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen jälkeen tehdyissä varhaisissa mielipidetiedusteluissa Halla-ahon perussuomalaisten kannatus on ollut lähellä 10 prosenttia, kun taas Uuden vaihtoehdon – joka toistaiseksi on pelkkä eduskuntaryhmä ja yhdistys – suosio oli parissa prosentissa. Lisäksi Iltalehden tuoreesta kyselystä ilmeni, että Halla-aho oli alle 50-vuotiaiden suomalaisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi.

– Nyt etenkin kun päästään myllyttämään oppositiopolitiikkaa, mikä me osataan, niin 2019 vaaleihin alkaa näyttää näkymät siltä, että meillä tulee olemaan oikeinkin hyvä kannatus, Eerola iloitsee.

Uuden vaihtoehdon tai Sinisen tulevaisuuden osalta Eerola ei kannatuksen nousuun usko, ja siksi ensi vuonna vaalien lähestyessä on jälleen edessä ”toinen tilanne”.

– Olen vähän skeptinen, saavatko he edes kerättyä tarvittavaa määrää niitä kannatuskortteja [puolueen rekisteröimiseksi]. Plus että se kannatushan ei tule olemaan yhtään mitään. Se on 2–4 prosentin puolue, eikä sillä 19 kansanedustajaa tulla valitsemaan [eduskuntaan], Eerola sanoo.

– Siinä kohtaa voi olla, että muutama sitten taas ehkä harkitsee uudelleen.

Eli ovia ei suljeta pysyvästi niiltäkään, jotka lähtivät Uuteen vaihtoehtoon?

– No, kyllä se nyt tällä erää on niin, että nyt he ovat sen valintansa tehneet. Tapauskohtaisesti voimme sitten miettiä myöhemmin, mutta minun näkemykseni on, että tällä erää he ovat valintansa tehneet ja lähteneet ja sillä selvä.

”Kike” Elomaan paluuloikka aiheutti jännityksen pärinää hallituksen enemmistöaseman suhteen. Kun perussuomalaisista eronnut Veera Ruoho kuitenkin valitsi hallituspuolue kokoomuksen, eikä lisää PS-palaajia ole tullut, on hallitus eduskunnan äänestyksissä tällä hetkellä suhteellisen vahvassa asemassa 105:lla äänestävällä edustajallaan.

Eerolan mukaan perussuomalaisten tilanne on kaksijakoinen. Puolue on hänen mukaansa hyvässä asennossa, sillä piirit, valtuustoryhmät ja paikallisosastot ovat pysyneet pääosin yhtenäisinä. Eduskuntaryhmälle hajaannus sen sijaan oli ”rankka paikka”, hän sanoo.

Toisaalta Eerola sanoo, että jäljelle jääneessä perussuomalaisten ryhmässä on ”helpompi hengittää”.  Hänen mukaansa ryhmään jäivät ”ei-ahdasmieliset” jäsenet ja sieltä poistuivat ihmiset, jotka edellyttivät muilta oman ajattelutapansa omaksumista. Esimerkki tästä on Eerolan mukaan ryhmän suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin, mikä Halla-ahon arvion mukaan on supistuneella ryhmällä liberaalimpi kuin aiemmin.

– Tämä porukka, joka jäi perussuomalaisiin, on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä liberaalimpi, Eerolakin sanoo.

Hän sanoo, että nuorentunut ryhmä saattaa olla myös esimerkiksi uskonnollisissa kysymyksissä vapaamielisempi kuin aiemmin – mutta toki maahanmuuttopolitiikassa ”huomattavasti kriittisempi”, Eerola vakuuttaa.

Lue lisää aiheesta:

Perussuomalaiset vihjaavat homolinjan vapautumisesta – Halla-aho lehdelle: Soinin vaatimus ahdisti

”Hallituksen enemmistö voi olla kohta mennyttä” – Pahaenteinen vihjaus Halla-aholta

Kimmo Kiljunen: ”Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulossa – Sipilän pakko tehdä johtopäätökset”

Ministeri Lindström tyrmää Sebastian Tynkkysen spekulaatiot: ”Juhannusvitsi”

Sinisen tulevaisuuden ankea näkymä: ”Rahaton ja ongelma uskottavuudessa”

Hallituskriisin seuraus: Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatus nousi Yle- ja HS-gallupeissa

Faktakulma

Perussuomalaisten puoluekokouksen henkilövalinnat aiheuttivat puolueen sisällä voimakkaan reaktion ja maan hallituksessa kriisin. Sen seurauksena 20 kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perusti oman, hallitukseen sitoutuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän.

Loikkaajista Ritva ”Kike” Elomaa palasi myöhemmin perussuomalaisiin, samoin PS-ryhmästä eronnut mutta UV-ryhmän ulkopuolelle jäänyt Arja Juvonen. PS-ryhmästä eronnut Veera Ruoho sen sijaan liittyi hallituspuolue kokoomuksen riveihin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Näränen

Perussuomalaisista lähteneet liittyvät pikkuhiljaa muihin puolueisiin. Niinistöllä ja Terholla tulisi olemaan varmaankin paikka kokoomuksessa, Soini ja Lindström jäävät pois politiikasta. Muut liittyvät kuka mihinkin.

Perussuomalaiset saanevat jatkossa 10-15 prosentin ääniosuuksia vaaleissa, mutta valtaa eivät tule saamaan muutamia valiokuntapaikkoja enempää. Hallitukseen heillä ei ole nykynäkymin mahdollisuuksia, elleivät sitten saa vaaleissa suurimman puolueen asemaa. Ainoa agenda puolueella tulee olemaan maahanmuuttovastaisuus ja EU-vastaisuus. Mielenkiintoista nähdä miten Natoa kannattava Halla-aho ja venäjämielinen siipi Laura Huhtasaarineen tulevat keskenään toimeen. Nähtäväksi jää myös miten Hakkarainen törttöilee varapuheenjohtajana.

Jairi Palonen

Pakkoruotsi pois, mitä kansan enemmistö haluaa, niin tulee varmasti "isojytky"

Perustuslaissa ei ole mainintaa että kaikkien suomalaisten pitäisi opetella ruotsia. Toisia suomalaisia/vähemmistöä kielipalvellen, joista suurin osa jo osaa suomea.

Suomalaisten elintaso ei nouse, rahaa otetaan toisesta taskusta toiseen, häviäjänä suomalainen talous. Ei ole mitään kiihkeää suomenmielisyyttä, että ihmiset jotka elävät kansamme, puhuvat samaa kieltä, kulttuurieroista ja kielistä huolimatta. Nyt vaaditaan erityisen vahvasti aloja ja kielikoulutusta, jotka ovat kytköksissä tietoyhteiskuntamaihin, jotka harjoittavat laajaa kaupankäyntiä ja tuovat tuloja ja hyvinvointia kaikille suomalaisille.

Pysyäksemme mukana on meidän oltava osana maailmanlaajuista globaalista kaupallista kielikulttuuriosaamista. Venäjän kielen asema työelämässä onkin kasvanut, mutta englanti pysyy edelleen tärkeimpänä kielenä, tulevaisuudessa saksa, kiina, espanja.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen selvityksen mukaan ruotsi on menettämässä merkitystään.

Suomensuomalaisten on syytä alkaa korostaa omaa identiteettiään, koska muuten päädymme jatkossakin vain muiden vähemmistöryhmien erityisoikeuksien maksumieheksi. Pakkoruotsin tueksi ei ole kuin politiikkojen omaatuntoa ja rehellisyyskäsitettä venyttäen. Tai tietämättömyys!