Keskiviikko 19.6.2019

”Täysin vastoin virkamieslakia” – Kokoomuslainen haluaa lopun Kelan ”eläkeviroille”

Luotu: 
3.7.2017 15:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) toimii Kelan valtuutettujen puheenjohtajana. Eduskunnan Kela-valtuutetut valvovat Kelan toimintaa. Arkistokuva.
|

Kansanedustaja ja Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.) pitää välttämättömänä, että kuluvalla eduskuntakaudella arvioidaan Kela-lain uudistamista. Kelan johtajia ei ole mahdollista valita määräajaksi, mitä Sarkomaa pitää merkittävänä epäkohtana.

Sarkomaa haluaa asiantuntijatyöryhmän arvioimaan Kela-lakia sekä Kelan asemaa ja valvontaa. Hän vie ehdotuksen ryhmän asettamisesta Kelan valtuutettujen käsiteltäväksi. Ryhmän tehtävä olisi laatia arvio ja sen pohjalta toimenpide-ehdotukset.

Kelan toimintaa valvoo eduskunta, joka nimeää tehtävään valtuutetut. Kela-valtuutetut ovat jo pyytäneet syksyn ensimmäiseen yleiskokoukseensa esityksen Kelan johdon näkemyksistä Kela-lain muutostarpeista.

Sarkomaa kutsuu nyt kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelemaan Kela-lainsäädännöstä syysistuntokauden alussa. Sarkomaan mielestä on erityisen tärkeä arvioida, onko Kelan valvonta nykyisellään riittävää ja tarkoituksenmukaista. Sarkomaa pohtii, ovatko Kelan ja ministeriöiden toimivaltasuhteet kohdallaan Kelan nykyisiä ja tulevia tehtäviä ajatellen.

Kela-lain uudistaminen on Sarkomaan mukaan välttämätöntä monestakin syystä. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee sen, että Kelan johtajia ei ole mahdollista valita määräajaksi. Sarkomaan mukaan on vaikea nähdä syitä, miksi nopeasti muuttuvassa maailmassa Kelan johtajat valitaan niin sanottuihin ”eläkevirkoihin”.

–Tämä on täysin vastoin sitä, miten valtion hallinnon ylimpien virkamiesten valinnasta on säädetty. Valtion ylimpiin virkoihin nimitetään virkamieslain mukaan pääsääntöisesti viiden vuoden määräajaksi, Sarkomaa katsoo lähettämässään tiedotteessa.

Virkamiesten valinnasta säädetään virkamieslaissa ja Kelan johtajien valinnasta laissa Kansaneläkelaitoksesta. Kelan pääjohtaja on ollut keskustataustainen jo yli 60 vuotta. Tällä hetkellä tehtävässä toimii Elli Aaltonen, joka seurasi keskustan ministerinäkin toiminutta Liisa Hyssälää.

Sarkomaa huomauttaa, että Kelan rooli ja rahoitus on muuttunut 80 vuoden toiminnan aikana merkittävästi. Kelan rahoituksesta jo 68 prosenttia tulee valtiolta. Kela maksoi etuuksia viime vuonna 14 miljardia ja sen toimintamenot olivat 431 miljoonaa euroa.

–Kela on läsnä monin tavoin lähes jokaisen suomalaisen arjessa. Kelan laadukkaiden toimintaedellytysten turvaaminen on keskeistä koko ihmisten arjen ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kannalta, Sarkomaa huomauttaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Anne Savola

Päteviä naisia on ollut Kelan johdossa. Tuskin on korruptiota havaittu. Palkallaan ovat pärjänneet ja eläneet.

On kokoomuksellakin johtajan paikkoja toisilleen jakaa - vai onko, tai ollut ?

Olisiko aihetta puuttua esim. korkeimman oikeuden jäseniin - mitä ne muuten tekee, kun sihteerit päättävät ja antavat päätöksiä kansalaisille. Useimmiten päätös "ei valitusoikeutta".

Oiva Luosujarvi

Kaikki virat pitäisi olla ilman puoluesidonnaisuuksia ja näistä hillotolppaviroista Suomessa ja Suomen edustajina EU:ssa, YK:ssa tai muualla pitäisi loppua hyvävelisopimukset.
Liikanen suomen pankissa, stuppi, katainen EU:ssa ja minne mahtaa olla soini, orpo tai sipilä menossa hillotolppavirkaan huimalla palkalla ilman vastuuta mistään seuraavaksi?

Poliitikko joka ei löydä töitä itse poliitikkouran jälkeen tai huippuvirkamies, jolle laaditaan hyvä eläkevirka on menneen maailman lumia - siis pitäisi olla -
Jos ei löydä itse uutta työtä,niin kortistoon vaan muiden työttömien jatkoksi. Ei puoluekirjan omistaminen tarkoita mukavaa huippuvirkaa ohi kaikkien muiden hakijoiden.
Yhdenvertaisuuden pitäisi koskea myös näitä huijareita.

Teijo Myllylä

hyvähän Sarkomaan nyt on olla tätä mieltä. 20v päästä mieli on jo muuttunut, eikä kukaan muista tätäkään mielipidettä. Irtopisteiden keruu on poliitikon työtä. Oikeita hommia on napin painaminen. Joku kertoo mitä nappia tänään painetaan. Siksi eduskuntaan riittäisi esim. 100 napinpainajaa ilman avustajaa. Lieneekö se avustajan homma kertoa mitä nappia painetaan. Ei siihen ainakaan omia aivoja tarvita!

Anne Savola

Hyssälä ei ole eläköitynyt eläkemummo vieläkään. Ei saanut jatkaa Kelassa eläkkeelle pääsyn jälken. Jatkaa kuitenkin töissä yhteikunnan ja meidän kansalaisten asioiden ajamista. On mukana monessa ja monella tavalla. Liisa Hyssälän kaltaisia naisia saisi olla eduskunnassakin ainakin 100.