Keskiviikko 22.5.2019

KL: Piratismikirjeille merkittävä isku oikeudesta – massapostitus voi loppua, Hedman Partners epätietoinen

Luotu: 
4.7.2017 13:28
Päivitetty: 
4.7.2017 14:10
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet korvauksia vaativia kirjeitä musiikki- ja elokuvateosten tekijänoikeuksien haltijoilta.
|

Niin sanottujen piratismi- tai kiristyskirjeiden massapostitus voi olla lopussa, kertoo Kauppalehti.

Markkinaoikeuden kesäkuinen päätös säästänee jatkossa lakitoimistojen vaatimuskirjeiltä ainakin pienimuotoiseen musiikki- tai elokuvasisällön laittomaan lataamiseen ja jakamiseen syyllistyneet suomalaiset.

Markkinaoikeus tiukensi kesäkuussa linjaustaan nettiliittymien ja IP-osoitteiden haltijoiden paljastamisesta. Teosten oikeudenhaltijat ja heidän lakitoimistonsa ovat viime vuosina tuomioistuimen avulla pakottaneet operaattorit kertomaan nettiliittymien haltijat, jos ne epäilivät teoksiaan ladatun tai jaetun vertaisverkoissa. Jopa yhden tv-sarjan jakson lataaminen on voinut johtaa seurauksiin.

Markkinaoikeus aikoo jatkossa ottaa käsittelyyn vain ”merkittävissä määrin” tekijänoikeuksia loukanneita liittymiä ja henkilöitä. Samalla lataajan tuomioon vaadittava näyttö laajentuu.

Markkinaoikeuden päätös tarkoittanee Kauppalehden mukaan sitä, että kun lakitoimistojen nykyinen liittymänhaltijoiden varasto ehtyy, tekijänoikeuskirjeiden massapostitus loppuu.

– On liian aikaista sanoa, mikä markkinaoikeuden linjassa muuttuu. Jää nähtäväksi, miten laista johtuvaa, tietojen luovutukselle edellytyksenä olevaa ”merkittävissä määrin” -kynnystä tai siitä esitettyä näyttöä jatkossa tulkitaan, Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa sanoo Kauppalehdelle.

– Markkinaoikeuden linjauksen tiukennus parantaa ihmisen yksityisyydensuojaa. Todennäköisesti tekijänoikeuskirjeiden määrä vähenee, mutta loppuvatko ne kokonaan, jää nähtäväksi, sanoo puolestaan tekijänoikeuskirjeen saajia edustavan Turre Legalin lakimies Jussi Kari.

Valtaosassa tapauksista lataajille esitetyt vaatimukset ovat melko pieniä, sillä Hatanmaan mukaan 85 prosenttia toimiston lähettämistä karhukirjeistä sisältää korkeintaan tuhannen euron vaatimuksen.

Lue myös:

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Hedman Partnersin 3250 €:n vaatimus kaatui – oikeudesta 28 000 euron lasku leffayhtiöille

Huomio Hedman Partnersin tappiosta oikeudessa: ”Ensimmäinen huti”

Piratismikirjeet: Hedman Partners pettyi 28 000 €:n tappioon – kehittää jo uusia aseita lataajia vastaan

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Kananen

""Valtaosassa tapauksista lataajille esitetyt vaatimukset ovat melko pieniä, sillä Hatanmaan mukaan 85 prosenttia toimiston lähettämistä karhukirjeistä sisältää korkeintaan tuhannen euron vaatimuksen.""

Kyllä sekin on kohtuuton, jos jaossa on ollut vaikka 1mt.

Marko Lilja

Jos tässä puhuttaisiin jossain määrin järkevistä summista ja valvonta olisi viranomaisten vastuulla suurimman osan asenne olisi myönteisempi.
Nämä kirjeiden lähettäjät ovat itse pilanneet maineensa aggressiivisilla ja syyttävillä kirjeillä. Ainakin jos kirjeen saajalla ei ole mitään käsitystä tai tietoa mitä on tapahtunut.
Näissä asioissa voidaan tehdä kyllä viranomaisvalvonnalla hutilyöntejä koska touhu perustuu IP-osoitteisiin joka kertoo yhtä vähän totuudesta kuin auton rekisterinumero.
Suomessa viranomaisilla on aivan liian paljon valtaa kun parkkisakot voidaan antaa auton haltijalle ja nyt poliisi haaveilee haltijakohtaisista sakoista alle 30km/h ylinopeuksista.

Ari Tähti

Eikä tuo IP numero kerro senkään vertaa mitä rekisterinumero, eikös IP voi muuttua? Julkisuudessa on ollut ohjeita miten oma IP numero voidaan selvittää vaikka gmail tai facebook viestien perusteella, jotta voi todistaa syyttömyytensä.

Todellista korkeampaa juridiikkaa, jossa syytetyn pitää todistaa syyttömyytensä mutkikkailla tietoteknisillä jipoilla. Ei ole yleisen oikeustajun mukaista.

Janne Paalijärvi

"Valtaosassa tapauksista lataajille esitetyt vaatimukset ovat melko pieniä, sillä Hatanmaan mukaan 85 prosenttia toimiston lähettämistä karhukirjeistä sisältää korkeintaan tuhannen euron vaatimuksen."

Ja näissäkin kirjeissä se "rikkomuksen" osuus pyörii oikeasti siinä jossain satasen parin kieppeillä. Loput ovat erilaisiin "kuluihin" menevää rahaa. Toivottavasti kiristyskirjetoiminnalle tulee oikeasti loppu. Hyvältä alkaa vaikuttaa. Kaikkia kortteja ei ole vielä paljastettu.

Seppo Tossavainen

"Piratismikirje" sana on lattea ilmaisu kiristyskirjeistä. Sain yritykselleni kirjeen ja jouduin paniikissa ja kiireessä selvittämään, mistä on kyse. Sain varmuuden siitä, että kirje on pelkkä rikollinen kiristyskirje.

Ip-osoite oli mobiililaitteessa jonka käyttöä seurataan 5 sekunnin välein. Edes teoreettisesti ei ollut mahdollista, että ko. liittymää olisi käytetty tiedoston jakoon.

Mobiilioperaattorini oli antanut markkinaookeuden päätöksen mukaisesti liittymän omistajan tiedot tanskalaiselle NJORD Law Firm:lle. Operaattori ei ollut lainkaan selvittänyt, onko tiedostojen jako ollut mahdollinen. Myöskään markkinaoikeus ei ollut vaatinut todisteita rikkomuksesta. Perusteena oli vain valtava luettelo ip-osoitteista.

Kirjeen tarkoituksena ei ollut tekijänoikeuslain valvonta. Kyse oli selvästi rikoslain 31. luvun 3§:n mukaisesta kiristysrikoksesta.

Harkitsin rikosilmoituksen tekemistä, jota ko. tanskalainen NJORD Law Firm harjoittaa laajamittaisesti. Yhtiötä ei löytynyt Suomen yritysrekisteristä eikä sen rekisteröinnistä löytynyt tietoja myöskään Tanskan rekistereistä. Yhtiön nettisivulla kuvattu henkilöstö käsittää noin 200 lakimiestä ja lakinaista.

Jouduin toteamaan, että yhtiötä tai vastuuhenkilöä ei saa vastuuseen. Poliisi tuskin tutkisi Tanskalaisen lakiasiaintoimiston Suomessa tekemää rikosta? - Luultavasti jo lakiasiaintoimisto olisi riittävä este Suomen poliisille, jotta se alkaisi tutkia tätä rikosta. - Jouduin toteamaan tehtävän mahdottomaksi. Tämä kiristysrikollisuus on liian hyvin järjestäytynyttä, jotta yksittäinen kansalainen voisi saada apua vastuuhenkilöiden saattamiseksi leivättömän pöydän ääreen.

Matti Auer

Hämmästyin, kun reilusti yli 70-vuotias tuttavapariskunta sai tämän "kirjeen", vaikka heillä on vanha läppäri pankkimaksuja varten ja toisella jokin älypuhelin, jota kumpikaan ei osaa käyttää. He ovat saaneet kirjeitä jo pitemmän aikaa ja kertoivat heittävänsä ne roskiin saatuaan ne, koska aikaisemmat vastaukset ja selvitykset eivät ole tuottaneet tulosta.

Miten ihmeessä tällaista toimintaa edes sallitaan Suomessa?

Mika Peltokorpi

Itse päivitän ADSL:ni IP-osoitteen pari kertaa vuodessa (vaikka periaatteessa sen ei pitäisi vaihtua). Tämä lähti pari vuotta sitten siitä liikenteeseen, kun ulkoa päin alkoi modeemiin tulla hyökkäyksiä useista IP-osoitteista ja myös MAC-osoite oli selkeästi muutettu (mm. sama IP, mutta parikymmentä/sataa eri MAC-osoitetta). Vaihtamalla ADSL:n IP-osoitteen pääsin eroon siitä liikenteestä. Eli kyllä verkkorikolliset osaavat muuttaa sekä laitteen IP-, että MAC-osoitteen.

Markus Vuorivirta

Itse olen aina ihmetelly, miten mahtaisivat saada kiinni, jos käyttäisi vaikka prepaid-mokkulaa? Ostotiedosta ei jää mitään jälkiä, ja tottakai käytettäessä on ip, mutta siihen ei ole liitettävissä minkään sortin henkilötietoa.

Toinen asia mikä ihmetyttää on nämä nykyisin jo hyvin yleiset jaetut taloyhtiö-internetit. Meidänkin talossa on jokaisella käytössä valokuitu perusnopeus ilman minkään sortin liittymäsopimuksia. Täten operaattori ei tiedä kuka ip:tä käyttää. Tietää vain asunnon numeron. Asukastieto pitäisi siis saada isännöitsijältä, mutta tässä tulee ongelmaksi, että kuka asukkaista olikaan se käyttäjä? Toisekseen mikään ei pakota ilmoittamaan nimeä enää nykyisin taloyhtiönkään kirjoille, vain asukasmäärä pitää ilmoittaa...

Vähän tuntuu siis siltä, että näiltä kirjeiden lähettäjiltä yhä enenevissä määrin häviää eväät löytää tekijöitä...

Poliisilla olisi tietysti enemmän mahdollisuuksia puuttua asioihin, mutta jostain syystä chisu-läppäri episodin jälkeen poliisi yhtäkkiä huomasikin, ettei kyseessä ollutkaan rikos ja siten poliisi pyyhki kätensä koko sotkusta. Puoli ja toisin...

Markus Vuorivirta

Huomaa muuten, että lakimiesten palkat ja palkkiot on aika hyviä. "eihän nämä ole kuin jotain tonnin ja tällanen älämölö". Vinkiksi lakimiehelle. Tavalliselle suomalaiselle kuolevaiselle se tonni on muuten aika pirun iso raha. Varsinkin jos sellaisia pitäisi lahjoittaa epämääräisille tahoille epämääräisin perustein? Suuri osa suomalaisista on oikeasti köyhiä ihmisiä, joilla on miettiminen, mistä saada se huomisen päivän reissumiespaketti. Leipäjonot on pitemmät kuin koskaan ja kurjuus vain lisääntyy. Joten siis ei täällä kyllä kovin monella ole irroitella "vain tonnia" tuosta vain ... Mihinkään...

Mauno Strandén

Youtupesta joskus lainannut karaoke musiikkia, google laittoi ukaasin hoksasin lukea sen, sen lukeminen oli tärkeää, jossa kerrottiin, että se kipale on kaupallistettu ja mainoksia voi tulla sivullesi, jos et hyväksy, valita jos hyväksyt asia ok ei tarvitse poistaa!