Lauantai 26.5.2018

Näkökulma: Virkamies räjähti nauruun – Politiikka tuhosi Suomen mahdollisuudet EU-kisassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.7.2017 13:06
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti keskiviikkona sijoittaa lääkevirasto Fimean pääpaikan Kuopioon vastoin selvityksiä, joissa ehdotettiin Helsinkiä.

Yksi 2000-luvun kovimmista poliittisista kiistoista ratkesi eilen keskiviikkona, kun hallitus pääsi yksimielisyyteen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääpaikasta, joksi valikoitui Kuopio. Samalla käytännössä tuhottiin Suomen mahdollisuudet kisassa, jossa se muutoin olisi ollut varteenotettava ehdokas.

Kisassa, jossa Suomi tosin on jo jäänyt pahasti jälkeen farssiksikin kutsutun Fimea-riidan takia.

Kyse on Euroopan lääkevirastosta (EMA), joka siirtyy Brexitin myötä Lontoosta muualle Eurooppaan. Virastosta kisaavat suunnilleen kaikki EU-maat, ja pohjoisessa Ruotsi ja Tanska ovat jo aloittaneet raivokkaan kampanjoinnin. Meillä Suomessa on odotettu päätöstä oman lääkeviraston pääpaikasta, jolla on kisassa suuri merkitys.

Fimean pääpaikasta ehdittiin kiistellä melkein 10 vuotta.

Vuosien aikana tehtiin useita selvityksiä, joista viimeisimpänä Osmo Soininvaara (vihr.) ehdotti tammikuussa, että Fimean päätoimipiste olisi Helsingissä ja nykytoiminnot Kuopiossa. Vuotta aiemmin sosiaali- ja terveysministeriön jatkoselvitysryhmä katsoi, että pääpaikka tulisi sijoittaa Helsinkiin, mutta Kuopioon voisivat jäädä pääosin lääkehoitojen arvioinnin ja lääkehuollon kehittämisen tehtävät.

Selvityksistä piittaamatta keskustavetoinen hallitus valitsi Kuopion ja vielä tilanteessa, jossa Suomi havittelee Euroopan lääkevirastoa.

Moni on jo ehtinyt irvailla ratkaisulle. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) piti hallituksen jääräpäisyyttä surullisena. Hän huomautti, että Fimeasta tehtiin jo alkujaan kenties Suomen historian huonoin alueellistamispäätös. Se meni läpi keskustan ex-ministerin Liisa Hyssälän johdolla vuonna 2009. Silloisista työntekijöistä vain kolme oli muuttanut Kuopioon vuoteen 2017 mennessä. Kymmenet irtisanoutuivat.

Vielä tänä päivänä selvästi suurin osa työntekijöistä toimii Helsingissä alueellistamispäätöksestä huolimatta. Näin lienee myös tulevaisuudessa, sillä hallitus päätti jatkaa Fimean toimintaa Helsingissä ja Turussa ja antoi luvan palkata osaajia paikkakunnasta riippumatta.

Tämä tuskin riittää kovassa kisassa Euroopan lääkevirastosta, jonka sijoituspaikasta ei vieläkään ole poliittista päätöstä. Jotkut ehtivät jo keskiviikkona liputtaa Kuopion puolesta, kun Fimea-päätös saatiin. Näin teki ainakin keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Hanketta sosiaali- ja terveysministeriössä vetävä ylijohtaja Kirsi Varhila puhui keskiviikkona niin suoraan kuin virkamies vain voi. Hänen mukaansa Helsinki on käytännössä ainoa vaihtoehto, vaikka poliittinen jahkaaminen jatkuu. Virastolle asetetut yli 30 kriteeriä ovat niin kovat, etteivät Suomen pikkukaupungit täytä niitä lukuun ottamatta Helsinkiä. Jo vaatimus päivittäisistä lentoyhteyksistä Eurooppaan ja Aasiaan romuttaa Kuopion ja Turun haaveet.

Varhilan luetellessa kovaa kriteerilistaa oli pakko todeta, että niiden valossa poliittinen paikkaveivaaminen vaikuttaa suorastaan naurettavalta.

Varhila räjähti makeaan nauruun.

–Sinä tuon sanoit, hän sanoi ja viittasi virkamiesasemaansa.

Varhilan mukaan paikkapäätös tarvitaan viimeistään ensi viikolla tai realistiset mahdollisuudet hakemuksen jättämiselle ovat mennyttä. Hakemus on jätettävä heinäkuun loppuun mennessä.

Varhilan mielestä mahdollisuuksia todella on, jos sijoituspaikaksi valitaan Helsinki. Suomella on osaamista ja myös jotakin sellaista, mitä muilla Euroopan mailla ei enää ole: hyvä turvallisuustilanne. Helsingissä sijaitsevasta Euroopan kemikaalivirastosta ja Fimeasta saadaan synergiaetuja, joista jälkimmäisen tosin voi hallituksen tuoreen päätöksen pohjalta kyseenalaistaa. Päätös ei lisää Helsingin uskottavuutta hakijana äärimmäisen kovassa kisassa, kuten pormestari Vapaavuorikin jo ehti todeta.

Ja mitä Kuopioon tulee: Kuinka todennäköistä on, että Lontoossa työskentelevät 900 asiantuntijaa lähtevät mukisematta Savoon, kun sinne aikanaan saatiin Helsingin 200 työntekijästä raavittua kolme?

Sitä on päättäjien nyt syytä vakavasti pohtia.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja ja tuottaja.

Lue myös:

Poliittinen jahkailu päättyi vihdoin: Euroopan lääkevirastoa haetaan Helsinkiin

Suomi jahkailee – ministeriöstä suorat sanat: ”Helsinki on ainoa vaihtoehto Euroopan lääkevirastolle”

Vapaavuori haukkuu Fimea-päätöksen: ”Hallituksen jääräpäisyys on surullista”

Kansanedustaja iloitsee Fimea-riidan lopusta: ”Jahkailu loppuu – Mattila ei lipsunut”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Minulta on jäänyt epäselväksi yksi (varmaan "tyhmä") kysymys. Mihin perustuu se vaatimus, että Fimean pääkonttorin on oltava samassa kaupungissa kuin EU:n lääkeviraston? Jos nimittäin Helsinkiin kuitenkin jää Fimean toimipiste - josta varmasti suomalaiset pystyvät digitalisaation mallimaana (ainakin sellaiseksi kovasti haluava) tuottamaan täysin toimivan, kustannuksiltaan edullisen tavan toimia.

Itse kun en ymmärrä, mikä ongelma on tässä minulle jo 30 vuotta normaalitilassa, että saman yrityksen toimipisteitä on ympäri Suomen (ympäri maapallon) ja samoissa projekteissa toimii porukkaa ympäri Suomen / ympäri maapallon jatkuvasti. Ei mitään ongelmaa varsinkaan tänä päivänä...

Ja mitähän suuria kustannuksia edes nuo toimipisteet eri puolilla Suomea aiheuttavat, voi lopulta olla halvempaa kuin se, että kaikki pakkautuvat pääkaupunkiseudulle, kovien kiinteistökustannusten takia siis (ja taitaa pääsääntöisesti myös työntekijöiden palkatkin olla pääkaupunkiseudulla muuta maata korkeampia).

Kenneth Ainetdin

Ihan ensiksi jää nuo synergiaedut saamatta. Vaikka tiedonkulku on nopeaa niin se ei täysin korvaa sitä, että ollaan fyysisesti samassa paikassa. Toisekseen tulee lisäkustannuksia fasiliteettien vuokrissa ja ylläpidossa. Nämä ovat puhtaasti lisäkustannuksia. Myös se, että toimipaikkoja on useassa paikassa aiheuttaa turhaa matkustelua ja tämän kautta saastuttamista. Tämä on vain pintaraapaisu asiassa.

Lauri Kiiski

Helsingin mahdollisuudet saada näin merkittävä EU-virasto ovat täysin olemattomat.
Suomalaiset eivät yksinkertaisesti hallitse lobbauksen ja myynnin jaloa taitoa.

Marraskuussa selviää viraston lopullinen kohtalo - Ranskassa.

Tapio Rantanen

Aivan turha hakemus. Paras olisi mennä Anneli Jäätteenmäen ehdotuksen mukaisesti, eli sijoittaa Euroopan lääkevirasto Strasbourgiin sillä edellytyksellä, että kallis ja järjetön EU:n parlamentin edestakaisin reissaaminen Brysselin ja Strasbourgiin välillä lopetetaan ja parlamentti istuu vain Brysselissä.

Jarmo Kanerva

Tätä parempi kompromissi on laittaa ne laitokset Veikkolan , Kirkkonummelle. Sieltä on moottoritie ja isot väylät EU mittareilla pian Hki-Vantaalle ja Nummelan pienkonekentälle. Alueella on kohtuuhintaisia asuntojakin. Sitten vielä lisätään pikajunayhteys Tku...-Vihti-Vla- Espoo-Hki 200 km/h. Rantaratahan ei kestä. Nytkin pääsee 20 min Hgiin. Hki on riskialtis ilmastonlämpenemisen takia alavana paikkana eikä logistiikka toimi enää siellä modernilla tavalla ja jo nyt on jouduttu kohteisiin laittamaan betoniporsaita uhkien takia. Pohjois-Espookin olisi välissä, mutta kaavoitus veisi vuosikymmeniä ja jonossa on Histakin. Lämminta kesää.

Pasi Käyhkö

Niinpä kansa äänesti. Tätäkö he siis äänestivät haluavansa.
Tuo Keskustahan on menneisyyden haikuja.
Ilmankos sen kannatus täällä pääkaupunkiseudulla on vain pari prosenttia. Eikä ainakaan siitä nouse tulevissa vaaleissa.

Juha Lapveteläinen

Virkamiehille:hhän maksetaan jo niin paljon tulonsiirtoja kuukausittaisina veronmaksajain-tuloina, että yhteiskunnassamme ovat niin naisten kuin miesten-kin naurunpyrähdykset osa yhteiskuntapoliittista arkipäivää? Ponnistusta löytyy niin formulakisoista, kuin politiikastakin tunnetun ammattitaidon lisäksi varsinkin sen työajan jälkeen osaamisen avulla asiantuntijan tavoin. Mutta mitä tapahtui niille 197 Kuopioon mänijälle joista ainoastaan vain 3 meni, siis pitikö, vai olisiko pakko mennä, jos mitään muuta ei löytäisi? Määrältään tuo 300:ha-han tarkoittaisi todellisuudessa jo sitä ammattitaitoisesti käsikirjoitettua, sekä tuotettua kansainvälistä amerikkalaista elokuvaa. Se koostuisi enimmiltä osin jo niistä edesmenneistä kaunottarista, jotka saatettaisiin uudestaan sille lavalle ns.yhteiskunnallista kierrätystä varten allekirjoittajan ohella. Työkokemuksensa lisäksi he tarvitsisivat ainoastaan vain nuoruuden sen toisen tai jopa kolmannenkin asian sijaan, likainen tarina. Sitä voisi pienilläkin sanoilla kuvata "jotenkin" elämää suurempana kokonaisuutena, kysymys oli siis eri perheistä, tarinasta sekä käsikirjoituksesta jotain suurta elämändraamaa varten. Onko todellakin mahdollista, että tämän draaman tekoon löytyisi kadunkulmasta ohjaajien lisäksi vielä kuvaajia? Virkamiesten ei- poliittinen pakkonäkökulma hallituksesta on siis saatava esille hinnalla millä hyvänsä, se todellinen, ja aito rakkausdraama tapahtuu poliittisen käskyn vastaisesti vain niiden kahden rakastuneen välillä?

Toni Saari

Mitkä mahdollisuudet? Meillä on pääasiallinen lääketeollisuus-klusteri eri paikassa kuin lentokenttä. Toisinsanoen Suomi ei tälle puljulle ole lähtökohtaisestikaan mahdollinen sijoituspaikka.

Toivon hartaasti että pikkulasten lailla kiukuttelevista Hesalaisista ei saada ulkomailla vihiä, sais taas hävetä pääkaupungin juntteja.

Juhani Iivari

Nämä politiikot, pormestarit, virkamiehet ja muut vastarannankiisket. voisivat olla johdonmukaisia. Jos Suomessa kaikki hallinto ja virastot on keskitettävä Helsinkiin ja kaikki alueellistaminen on väärin, samalla logiikalla kaikki EU-hallinto ja virastot on sijoitettava Brusseliin.

Helsinki pyrkiiEMA-asiassa EU:n Kuopioksi.

Pasi Käyhkö

Onhan Siilijärvi, tietääkseni, lähempänä Helsinki -Vantaa lentokenttää ja Helsinkiä kuin Kuopio, joten sekin on parempi sijoituspaikka kuin Kuopio. Tuosta Siilinjärven sijainnista en kylläkään ole aivan varma. Mutta täältä Espoosta katsottuna se sijaitsee Kuopion suunnassa koillisessa.

Satu Heinonen

Aikoinaan kepulainen puolustusministeri Seppo Kääriäinen päätti siirtää puolustusvoimien muonituskeskuksen Kuopioon. Vaikka silloisen henkilökunnan mielestä Kuopio oli 3. suosituin sijoituspaikka. Että tämä ei ole mitään uutta kepulaisessa iltalypsyssä.

Juhani Tuomi

Kuka nyt hitto haluaa asua jossain Kuopiossa. Sipilä on kyllä yksi pikkupoika, ja Keskusta varsinainen maho lehmä. Oisko syytä lopettaa tää aluepolitiikka ja keskittyä etelän pizzakolmioon. Eli sinne missä tulos tehdään.

Mikko Toivonen

Tuo on juuri se valtakunnan kehityksen suurveturi, jota ei pitäisi maajussien jarrutella omiin lypsyihinsä.
Tuon pää veturin lisäksi näin suureen maahan ja näin rikkaaseen maahan ja nyt tarkoitan ihan luonnonvara rikkautta voi hallinnoittaa maakuntien asemasta muitakin alue metropolin omaisia kehitys keskuksia joista välittömästä muista sellaisiksi sopiviksi listaisin; Kotka-Hamina-Kouvola kolmion. Lappeenranta-Imatra-Savonlinna-Mikkeli Saimaan kaupungin, Kuopio Joensuu Korpi kaupungin Vaasan Rantakaupungin (+Pietarsaari-Kokkola), Oulu-Kajaani Pohjolan Terva kaupunkina ja Rovaniemi-Kemi Tornio kolmion Peräpohjolan kaivoskaupunkina.
Tämä vain esimerkiksi ettei ole pakko ajatella lainkaan niinkuin Sipilä ja Orpo käskevät tai historian opettaja on opettanut vaan voi ajatella vapaasti yhteinen etu mielessä.

Juhani Tanski

"Ja mitä Kuopioon tulee: Kuinka todennäköistä on, että Lontoossa työskentelevät 900 asiantuntijaa lähtevät mukisematta Savoon, kun sinne aikanaan saatiin Helsingin 200 työntekijästä raavittua kolme?"
Ei Kuopiolla ole mitään vaikeutta saada työntekijöitä Fimealle. Kyse on ollut Fimean johdon kieltäytymisestä noudattaa määräyksiä ja raivoisa taistelu päätösten repimiseksi.
Jos hallituksen päätöksen mukaisesti Fimean johto siirtyy Kuopioon, ongelmat häviävät.
EU:n lääkevirastolla ja Fimealla voisi olla synergiaetuja, mitkä parantaisivat Suomen ja Kuopion mahdollisuuksia.
Helsinki ja Utsjoki ovat mukavia paikkoja, mutta niin kovin syrjässä.
Kaikki perusteet EMA:n Helsinkiin haulle pätevät toki Kuopioonkin. Helsinki on toiseksi paras paikka EMA:lle Suomessa.
Tauno Rautiainen sanoi aikanaan TV:n tietokilpailussa tietämättömille: ”Ota markka, osta kartta, ettäs tiedät, mikä on Suomen pääkaupunki. Toimittaja Kaikkosen markalle (tai nykyään eurolle) olisi olisi käyttöä. Jos on rahaa enemmän, kannattaa jopa käydä Kuopiossa.