Maanantai 18.2.2019

Osmo Soininvaara pakolaistilanteen ratkaisusta: ”Meillehän esimerkiksi oman typerän sokeriviljelyn varjelu on tietysti tärkeämpää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.7.2017 09:10
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Osmo Soininvaara varoittaa, että tulevaisuudessa Afrikasta Eurooppaan pyrkivien määrä lasketaan kymmenissä miljoonissa.
|

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara varoittaa, että tulevaisuudessa Afrikasta Eurooppaan pyrkivien määriä ei lasketa kymmenissä tuhansissa, ei edes miljoonissa vaan kymmenissä miljoonissa.

–Jotain pitäisi tehdä, ettei kaikki jatkuisi näin, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Soininvaaran mukaan Afrikan pakolaistilanteen taustalla on hallitsematon väestöräjähdys. 

–Kun väkeä on liikaa, yleensä vähemmistö on liikaa, ja se johtaa konflikteihin ja vainoihin. Siksi Afrikassa on niin valtava määrä sisäisiä pakolaisia, jotka ovat pakolaisina Afrikan sisällä.

Soininvaaran arvion mukaan Afrikka ”näyttää juuttuneen” nopean väestönkasvun vauheeseen. 

–Lähes kaikkialla muualla syntyvyys on alentunut radikaalisti niin, että väestö ei pitkällä aikavälillä enää kasva, mutta ei Afrikassa.

Hän sanoo, että Afrikan ”parempien aikojen avaimet” ovat kaupan ja vientikysynnän varassa. Soininvaaran mukaan työpaikkoja ja tuotantoa pitäisi voimaperäisesti siirtää Afrikkaan. 

–Sinne sitä siirtyy nyt myös markkinaehtoisesti, kun palkkataso on Aasiassa noussut. Tuontia Afrikasta pitäisi helpottaa, mutta meillehän esimerkiksi oman typerän sokeriviljelyn varjelu on tietysti tärkeämpää kuin Afrikan kehitys. Vaikka Afrikassa on monia maita, joissa kehitys menee hyvään suuntaan, on monia, lähinnä huonon hallinnon ikeen alla kamppailevia, joissa ei ole nähtävissä mitään edistystä, hän kommentoi.

Soininvaara muistuttaa samalla, että kymmenet miljoonat eurooppalaiset elintasopakolaiset muuttivat aikoinaan Amerikkaan ja Australiaan. 

–Jos tätä mahdollisuutta ei olisi ollut, ties vaikka köyhyyden noidankehää ei olisi saatu katkaistuksi Euroopassa, hän huomauttaa.

Myös ulkoministeriön tarkastaja Johanna Rasimus arvioi perjantaina Ylelle, että muuttoliikkeet, mitä nyt olemme nähneet, ovat vasta alkusoittoa. 

Lue lisää: ”Nykyinen muuttoliike on vasta alkua” – Varoittava arvio Ylellä: Kymmenet miljoonat ihmiset katsovat Eurooppaan

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli-Jussi Jalkanen

Ratkaisuna pakolaistulvan hallintaan voisi olla ns "pakolaiskaupungit". Ne olisivat EU:n ja YK:n suojeluksessa olevia Välimeren eteläpuolisilta mailta vuokrattuna ja hyvin vartioituja turva-alueita, joihin kaikki Eurooppaan papereitta pyrkivät ohjattaisiin. Sisään tullessaan heidät rekisteröitäisiin nimen, kuvien ja sormenjälkien kanssa. Niistä pääsisi vapaasti lähtemään omaan maahansa mutta Eurooppaan vain jonkin maan kutsusta työperäiseen maahan muuttoon tai hätä-pakolaiseksi.
Kaupungeissa olisi peruspuitteiltaan hyvin organisoitua. Siellä olisi välttävät olosuhteet hengissä pysymiselle ja kannustus kaikenlaiseen pienimuotoiseen palvelutoimintaan, sekä pakko osallistua väestöhuoltoon ainakin jollakin työpanoksella. Rettelöitsijät pantaisiin ulos heti.
Tällaiset pakolliset ja arvioivat pysähdyspaikat hillitsisivät elintasopakolaiseksi muuttavien haluja koettaa tulla Eurooppaan ja ehkä jopa vähentäisivät rikollisten halua organisoida muuttomatkoja.
Pakolaiskaupunkien isäntämaat saataisiin motivoitua puhtaasti rahalla. Harvaan asuttu maaseutualue, jolta paikallinen väestö vain ostettaisiin reilusti ulos, toisi valtion kanssaan kiinnostavan vuokran, eikä maan tarvitsisi kantaa kaupunkien hoitamisesta mitään stressiä, sillä ne olisivat diplomaattisen koskemattomuuden suojassa ja EU:n ja YK:n muodostaman yhteisen pakolaisorganisaation valvonnassa ja hoidossa.

Ilari Kivi

Mittakaavaa on ihmisten vaikea ymmärtää, niinkuin tässäkin viritelmässä. Lähivuosina näitä Eurooppaan ja muualle haluavia on MILJARDI, ja lisää tulee kunhan some levittää viraalisti ja sekunneissa tietoa. Lauma lähtee liikkeelle. Sitä ei pysäytä mikään. Se on kuin vesi joka vaan tulee hyökynä, kun määrä on riittävän suuri. Ainoa kestävä liikku on rajavalvonta taas ja viimein kuntoon. Sen jälkeen voi ruveta pohtimaan näitä hienosäätöjä. Niistä ei liene apua, kun puhutaan MILJARDISTA parempaa elämää lähes nollatiedoilla hamuavista ihmisistä. Mutta yrittää pitää

Mika Lehtinen

"Soininvaara muistuttaa samalla, että kymmenet miljoonat eurooppalaiset elintasopakolaiset muuttivat aikoinaan Amerikkaan ja Australiaan. "
Sanopa Osmo noin asiantuntijana, millaisista vihervasemmiston kehittämistä sosiaalituista nämä Ausseihin ja Amerikkaan muinoin muuttaneet pääsivät nauttimaan?
Kertoisiko herra Soininvaara kansalle vielä, että miten kantaväestölle kävi ko. maissa!?!

Timo Hietanen

Mutta onhan Afrikan maita tuettu ja avustettu vuosikymmeniä, terveydenhoitoa kehi-
tetty, infraa, teknistä tietotaitoa viety, puhdasta vettä miljoonille. Ja kas kummaa -
syntyvyys on huippuluokkaa ja ruokaa ei ole kaikille suille. Länsimaat ovat opettaneet
afrikkalaisille sitä sun tätä mutta monet maat tuntuvat olevan ikuisessa puberteetti-
vaiheessa. Ja itsenäistyvät ( ! ) vielä 100 vuotta ? Ja mm. Eurooppa maksaa viulut ?

Hannu Töyri

Suurin osa kehitysavusta menee korruptoituneelle eliitille. Ratkaisu afrikkalaisten ongelmiin löytyy Afrikasta. Dambisa Mojo ja muut arvostetut afrikkalaiset taloustieteilijät ovat pyytäneet lopettamaan tuon kauhean kehitysavun.

Risto Salonen

Niin meillähän tämä typerä tuulimyllytoiminta, joka ei edes työllistä ja rahat valuu pääosin ulkomaille. Sokerijuurikasviljely työllistää ja rahat jää kotimaahan.
Jenkkeihin muutti kokolailla homogeenista porukkaa. Eikä niitä paljon avustettu. Ellisin saarella tarkastettiin ja pidettiin karanteenissa ja sitten sanottiin lykkyä tykö. Katoliset ja luterilaiset eivät tapelleet verissä päin keskenään kuten erään toisen uskonnon lahkot.

Pasi Anttila

Mitä ny vähän toisiaan pommittivat Irlannissa nämä protestantit ja katoliset.
Eikä ehkä niinkään tarvinnu amerikassa keskenään tapella ku riitti tota vihollista vallotettavaa noissa alkuperäisväestössä.
Kristitythän ei ole koskaan käyneet yhtään sotaa. Vai?

Risto Salonen

Niin meillähän tämä typerä tuulimyllytoiminta, joka ei edes työllistä ja rahat valuu pääosin ulkomaille. Sokerijuurikasviljely työllistää ja rahat jää kotimaahan.
Jenkkeihin muutti kokolailla homogeenista porukkaa. Eikä niitä paljon avustettu. Ellisin saarella tarkastettiin ja pidettiin karanteenissa ja sitten sanottiin lykkyä tykö. Katoliset ja luterilaiset eivät tapelleet verissä päin keskenään kuten erään toisen uskonnon lahkot.

Kari Oittinen

Ne "kymmenet miljoonat elintasopakolaiset" Amerikkaan tai Aaustraliaan eivät menneet sinne loisimaan. Eivätkä hakeneet sieltä turvapaikkaa? Esimerkiksi suomalaisten siirtolaisten nimittely elintasopakolaisiksi on postrasismia. Se tietenkin on ymmärrettävää, koska vihreät ovat rasisteja.

Panu Saarela

Minkähän takia ne suomalaiset ja europppalaiset rapakon taakse menivät, jos eivät paremman elintason perässä?

Voi herkkää mamu-kriitikkoa, kun valkoihoisesta kristitystä europppalaisesta käytetään samaa - oikeaa! - termiä, jolla hän itse halveeraa tummaihoisia muslimeja.

Sinällään termi elintasopakolainen on neutraali, ja kuvaa oikein niin monia eurooppalaisia aikoinaan kuin afrikkalaisiakin. Eikä elintasopakolaisuus ole ollut eikä ole rikos; eri maiden vastaanottohalukkuus ja -kyky ovat sitten toinen juttu.

Marjukka Aronen

Panu Saarela: "Minkähän takia ne suomalaiset ja eurooppalaiset rapakon takia menivät, jos eivät paremman elintason perässä"

Totta, että paremman elintason perässä tuolloin mentiin, mutta ei sinne "kävelty" sisään tuosta vaan. Aika oli toinen eikä sitä missään nimessä voi verrata nykyiseen tilanteeseen. Ensinnäkin tuolloin siirtolaisia haluttiin/tarvittiin. Toiseksi Ellisin saarella jokainen tulija tarkastettiin (mm. tarttuvien tautien varalta ja taidettiinpa jonkinlainen "palikkatestikin" tehdä). Kolmanneksi ei ollut tulijoille tarjolla ilmaisia asuntoja tai rahallista avustusta, vaan eiköhän kukin ollut omillaan kun oli siirtolaiseksi hyväksytty. Täytyy myös muistaa, että osa myös palasi takaisin, kun ei saanut leivän syrjästä kiinni.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #37

Olemme pääasiasta samaa mieltä: molemmissa tapauksissa kyse on elintasopakolaisista.

Aika on tietenkin toinen. Muutenhan se olisi sama.

Nykyiset pakolaiset eivät ole syyllisiä - vaikka "mamu-kriitikot" kyllä syyllistävät - siihen, millainen vastaanottopolitiikka (mitä tarkistetaan tai ei) tai sosiaaliturva eri maissa on.

Eri aikojen elintasopakolaisia voi verrata toisiinsa, koska eri aikoina on ja on ollut elintasopakolaisia. Maailman muuttuminen, "erilaisuus" eri aikoina ei tätä tosiasiaa muuksi muuta.

Pasi Anttila

Annetaanko mahamuuttajie tehdä täällä töitä? Ensin haukutaan ettei tee töitä ja vie sossurahat. Sit ku tekee töitä nii haukutaan ku vievät suomalaisten työt. Päättäkää jo.

Eivät menneet loisimaan. Maahanmuuttajia ja maahantunkeutujia kuitenkin.

Jussi Pistol

"Soininvaara muistuttaa samalla, että kymmenet miljoonat eurooppalaiset elintasopakolaiset muuttivat aikoinaan Amerikkaan ja Australiaan."

Vai elitasopakolaiset, Eurooppalaiset lähti TÖIHIN ulkomaille, ei loisimaan toisen maan siivellä kuten Suomeen saapuneet geeliäijät.

Afrikka ei nouse koskaan mihinkään olisikohan aika jo tuo tunnustaa. Eurooppa ei mitenkää ole velvollinen hoitamaan noita mustia viruksia.

Panu Saarela

Kirjoittajan alatyyli tuo taas mieleen 30-luvun Saksan; mihinkähän joukkoon kirjoittaja olisi kuulunut.

Afrikasta (kuten mistä tahansa muualtakin) paremman elintason toivossa pakenevat ovat yleensä halukkaita työllistymään. Alussa sen estää (esimerkiksi turvapaikanhakijoilta Suomessa) laki, jatkossakaan työpaikkoja ei ole liiaksi tarjolla. Aika moni näyttää kuitenkin ajavan bussia tai pyörittävän ravintolaa; halvatun ulkomaalaiset loisijat!

Jussi Pistol

Somalit tunkeutui -70 luvulla Suomeen, noista ei ole työllistynyt kun muutama prosentti, ne vääntää kersoja tusinan akan kanssa ja imeee lapsitukia pahimmissa tapauksissa yli 10.000€ kuussa.
Ja jos helvetti Afrikassa osaavaat jottain tehdä, parantakoot perkele omaa kotimaataan, Suomella ei ole mitää syytä auttaa torakoita jotka tuhoaa marssillaan euroopan.
Ja ihan samoin tulee sinusta mieleen historista yksi pahimmista massamurhaajista, ajatuksesi kuvastaa aivan tuon valloittajan aatteita.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #28

Voin epäilemättä nostaa pimeään kieleesi massamurhaajan, mutta "perustelujesi" - joita et esitä, koska niitä ei ole - pätevyys on sitten toinen juttu.

En ole koskaan kuullut perheestä, joka saisi tukia yli 10000 euroa kuussa. Ja sinäkin olet vain "kuullut", todisteita ei ole. Ilmeisesti pelkäät kuitenkin omien tukiesi laskevan, kun muillekin maksetaan.

Ketkähän käyttivät 30-luvun Saksassa tietystä ihmisryhmästä nimitystä torakat? Vihje: voit yrittää googlettaa.

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #43

Luuleko että en tiedä keneen teit vertauksen?
Mutta sinä muistutatkin yhtä hiostorian vieläkin pahempaa henkilöä, tuon etunimi alkoi M-kirjaimella, noin vihjeenä.
Toisaalta muistut jopa lähetys-saarnaajia, jotka tappaoi sivilisaatioita paasatessa satuja alkuperäiskansoille, tappoivat tauteihin, kuten yllätys, yllätys tekee islamisaatio jota paapotte, se sairaus on islamistien terrori-iskut.

Kaarle Akkanen

Tätä tulevan "massan" suuruutta ja sen hallinnan vaikeutta ei monikaan päättäjä ole ymmärtänyt. Kun ko. väki alkaa vyörymään kohti pohjoista (parasta sosiaaliturvaa), niin olisiko viimeistään silloin tilausta Halla-ahon ehdottamalle rajavalvonnalle? Vai olemmeko silloin auttamattomasti jo myöhässä ja ns. kusessa!?

Juha Räsänen

Amerikkaan lähteneet lähtivät rakentamaan uutta, valtaosin tyhjää maata ja etsimään kenties uutta identiteettiä. Euroopan kansat ovat ikivanhoja ja kulttuurit vahvasti vakiintuneita. Näissä asioissa on eronsa, joita nämä kuplan tunkkaista ilmaa hengittävät eivät halua ymmärtää.

Panu Saarela

Kylläpäs on "Räsäsellä" (joka monien "mamu-kriitikkojen" tyyliin häpeää joko ulkonäköään tai mielipiteitään) romanttinen kuva Euroopasta muuttaneista.

Tyhjään New Yorkiinhan ne Suomestakin muuttivat. Taisivat siinä sivussa perustaa kaupungin ja ympärille vielä valtion. Kyllä roturealisti tietää, että kyse on pyhästä ja puhtaasta rodusta.

Vesa Huhtanen

Voisiko Räsänen ajatella myös niin , että afrikkalaiset myös ryhtyisivät rakentamaan olojaan paremmiksi siellä Afrikassa. Tukeahan he siihen saisivat, jos halua riittää asiaan. Vai onko laiskuus vaivana kuten venäläisillä, joille toimitettiin traktorit ja apulannat. Kiinalaiset ovat jo osanneet hyödyntäneet Afrikkaa ja sen työvoimaa.

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #20

No, ovathan ne Afrikassa osaavia, vetävät osaamisellaan vertoja torakalle leviämisessä, siihen jääkin Afrikkalaisten osaaminen.

Jos Afrikka olisi Suomea, viidessä vuodessa tuo maa jo kukoistaisi.
Mutta kun asukkaat on ko maassa pelkkiä viruksen lailla leviäviä, se ei oikein nosta maata hiekasta.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #30

Kukaan ei edellä ottanut kantaa afrikkalaisten osaamiseen, joten en ymmärrä mihin kommenttisi liittyy. Ilmeisesti vain tarpeeseesi suoltaa rasistista soopaa ulos. Ymmärrän, että joillakin on paha olla.

Ymmärrän myös syvän kunnioituksesi afrikkalaisia kohtaan, mutta kyseisen maanosan asukkaita tarkoittava sana kirjoitetaan kuitenkin pienellä. Eivät näköjään Suomessakaan kaikki käy tarpeeksi koulua. Tai opi mitään.

Oiva Luosujarvi

Osmo-poika.
Kerro meille haluatko Suomen menevän samaan kehityspolkuun kuin Australia ja Amerikka aikoinaan?
Australian oma kansa on suurelta osin alkoholisteja ja niiden lapsia on vuosikymmenien ajan alistettu kouluissa ja muualla.
Oikeuksia ei ole samalla tavalla, kuin valloittajilla oli aiemmin.
Yhdysvalloissa intiaanit on ajettu reservaatteihin ja vasta viimeisen 30 vuoden aikana on alettu tunnustamaan heidän oikeudet, mutta vain joiltain osin.

Saivatko australiaan ja yhdysvaltoihin muuttaneet hyvän sosiaaliturvan jo 1800 luvulla tai 1900 luvun alkupuolella?
Asunto haluamastaan kaupungista ilman velvoitetta maksaa elintasostaan ja heille oltiin kuin kuninkaat ja prinsessat olisivat vieraina, jolloin heille kaikki oli ilmaista kanta-asukkaiden maksaessa heidän kaikki kulut vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan?

On huima ero 1800 luvun siirtolaisuudessa ja nyt 1980 - 2000 luvun elintasosiirtolaisuudessa.
Se, joka vertaa niitä keskenään on aika idiootti.

Afrikkaan voi antaa kehitysapua ja suurin osa kehitysavusta on oltava raskaudenehkäisyä ja sterilisaatiota.
1960 luvulla alkaneita nälänhätä aikoja on autettu miljardeilla, jolloin on pelastettu miljoonia afrikkalaisia nälkäkuolemalta. Hyvä niin, mutta niiden lapset ovat nyt aikuisia ja niiden lapset ovat usein nälkään kuolemassa.
Jos olisi aikanaan sidottu kehitysapu ehkäisyyn ja sterilisaatioon, niin afrikkaa ei uhkaisi väestömäärän hallitsematon räjähdys, kuten nyt on ennakoitu.
Pakolaisleireillä on satoja tuhansia lapsia kuolemassa nälkään ja miljoonia on jo kuollut viimeisen 50 vuoden aikana.
Onko tarpeellista auttaa uusia nälänhätäaikoja lähitulevaisuuteen, kun hoitaa vain nälkää, mutta ei perussyytä eli hallitsematonta syntyvyyttä ?
Nyt pelastettavat tyttölapset, jos selviävät hengissä pakolaisleirillä ovat 30 vuoden kuluttua noin 10 lapsen äitejä, joilla on jo 20 - 50 lastenlasta.
Niin se kova syntyvyys synnyttää myös uusia nälänhätäaikoja, kun miljoona syö ruokaa, mutta 100 miljoonaa syö paljon enemmän.

Panu Saarela

Niinhän se tietenkin menee, että valkoihoisten muutto elintason perässä oli oikein, koska sen ajan maailmassa ei ollut nykyisen kaltaista sosiaaliturvaa.

Tummaihoiset puolestaan syyllistyvät muuttaessaan rikokseen, koska nykyään on monissa maissa sosiaaliturva.

Joka ei tätä tajua, on täysi idiootti. Niin kuin nyt tuo Soininvaara tohtorintutkintoineen.

Räjähdysmäinen syntyvyys ei korjaannu pelkästään kondomeja jakamalla - vaikka Trumpin torpedoimaa lisääntymisterveyskasvatusta tarvitaankin - vaan koulutukseen ja hallinnon parantamiseen panostamalla. Köyhyys ylläpitää korkeaa syntyvyyttä ja korkea syntyvyys köyhyyttä.

Valkoihoinen siirtomaaisäntähän ei ole millään tavalla ollut vaikuttamassa Afrikan vaikeaan tilanteeseen? Itse ovat soppansa keittäneet. Ongelmat johtuvat vain siitä, että he ovat mustia ja muurahaisia ja massaa.

Esko Riikonen

Mistähän se johtuu, että jotkut kansakunnat ovat pystyneet rakentamaan toimivan yhteiskunnan, pystyneet nostamaan elintasoaan merkittävästi eivätkä selvittele välejään aseilla naapureidensa kanssa. Suomikin varmaan kelpaa esimerkiksi. Mehän emme ole lisäksi ryöstäneet toisia maita.

Joku näkee hirveästi vaivaa päästäkseen Eurooppaan, joka on houkutteleva korkeahkon elintasonsa takia. Jos sama vaiva ja rahat laitettaisiin omassa maassa elintasonparantamiseen,niin varmasti tulosta syntyisi. Eikö voida ottaa mallia niistä, jotka ovat saaneet asioitaan kuntoon. Tosin, ei kaikki maat Afrikassa ole hirveän huonossa tilanteessa, mutta silti Eurooppa houkuttaa. Ja tulijoita riittää, kun Afrikan väkiluku kasvaa 20 miljoonaa vuodessa. Kiinalaiset ovat pystyneet jarruttamaan syntyvyyttä, pyydettäköön heiltä apua Afrikkaan.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #27

Suomen onni oli se että kuuluimme ruotsiin ja lopuksi venäjään. Suomea kyettiin kehittämään näiden alaisuudessa suomalaisin voimin.
Siirtomailla ei tätä onnea ollut vaan siirtomaaisännät hallitsivat. Kaikki virkamiehet ja elinkeinoelämä ja kaikki hallinnolliset paikat oli täytetty isäntämaan edustajilla. Kun valtiot isenäistyivät, oli kansa oppimatonta, ei ollut paikallisia virkamiehiä. Kaikelta putosi pohja kun isäntämaan edustajat vetäytyivät pois. Tilalle tuli sekasorto ja sodat.

Suomen toinen onni oli se että sisällisodassa taisteli kaksi erittäin epätasaista osapuolta. Sota loppui nopeasti, tulos oli selvä. Tosin on syyriassa missä ulkovallat pitävät näitä osapuolia tasaväkisinä niin sota voikin kestää vuosikausia ja raunioittaa koko maa

Jouni Lehmusruusu

Soininvaara kirjoittaa usein asiallisesti mutta asian vierestä.

Väestöräjähdyksen pääsyynä on uskonto, Islam.

Toisena jarruna kehitykselle on kulttuuri, ei olla totuttu töihin 8.00-16.00 vaan tehdään milloin sattuu siltä tuntumaan. Tästä on moni iso yritys maksanut oppirahat kun työtekijä tekee viikossa vain maanantain ja kysyttäessä miksei tullut loppuviikkona töihin vastaa että hänellä oli jo tarpeeksi rahaa sille viikolle.

Somaliassa on häpeä jos mies ei pysty elättämään itseään vaan joutuu toiselle töihin.

Ikävä kyllä seuraava iso sota on uskonsota, Islam vastaan kehittynyt maailma. Ja sen laukaisee ilmastonmuutos, tai oikeammin sen aiheuttama kuivuus ja väestönräjähdys.

Ainoa tapa olisi rajoittaa maahanmuuttoa ja pitää konflikti syntysijoillaan. Toki sinne voidaan antaa apua ja neuvoja, mutta kulttuurin muuttaminen on kovin kovin vaikeaa.

Esko Riikonen

Välimeri on suljettava pakolaisilta Ja "pelastetetut" pitää palauttaa takaisin Afrikkaan. Kun rahat menee salakuljettajille, mutta kun päätyy takaisin lähtöpaikkaan, alkaa porukka pikku hiljaa ymmärtämään, ettei kannata riskeerata omia ja suvun rahoja. Ja valtaosahan tulijoista ei ole oikeita pakolaisia, he ovat elintasopakolaisia.

Mutta Soininvaara voisi ensin valistaa omiaan. Hehän haluavat moninkertaistaa tänne tulevien määrän ja lisäksi haluavat antaa jokaiselle oleskeluluvan. Tämähän on järjetöntä politiikkaa. Vasta sen jälkeen, kun tämä asenne on muuttunut, Soininvaara voi anta neuvoja ja ohjeita.

Tuomo Manninen

Muutamista kommenteista paljastuu täydellinen tietämättömyys sekä Afrikan tilanteesta että afrikkalaisten kyvystä nousta siitä näennäisestä hädästä ja kurjuudesta, mitä media meille päivittäin tarjoaa. Ensinnäkin, ilman siirtomaaisäntien aloittamaa ja länsimaiden (ja nykyisin Kiinan) monin tavoin kehitysapuna jatkamaa infran rakentamista ja ylläpitoa useimmat sub-Saharan maat olisivat edelleen savimajoissa asuvien, elintilastaan taistelevien heimojen kansoittamia yhdyskuntia, ilman kunnollista tieverkostoa, rautateitä tai lentoyhteyksiä. Kylmän sodan käyminen Afrikassa tankein ja konetuliasein oli toki sekin valkoisen miehen sotaa, mutta eipä tuo itsenäistyminen näytä tuoneen afrikkalaiselle vaurautta - mustaa yläluokkaa lukuunottamatta.

Esimerkiksi Ugandassa, josta uutisointi on vielä toistaiseksi gorillamatkailuun liittyvää, syntyvyys on keskimäärin seitsemän lasta - vuositasolla siis yli miljoona uutta nälkäistä suuta.

Panu Saarela

Ja millähän tavalla islam on väestöräjähdyksen syy?

Islam, toisin kuin yli miljardin jäsenen katolinen kirkko, ei kiellä ehkäisyä. Ei myöskään työntekoa.

Väitteesi, ettei Afrikassa ole totuttu työntekoon, on yleistyksenä käsittämätön. Maanosa pitää sisällään lähes lukemattoman määrän erilaisia kansoja, uskontoja ja kulttuureja.

Uskontojen välinen vääjäämätön sota on vain "mamu-kriitikkojen" märkä päiväuni, jonka toteuttamiseksi he kyllä jaksavat ahkeroida.

Esko Riikonen

Islamin lähtökohta, vaimo on miehen omaisuutta, on yksi syy siihen, että he lisääntyvät vauhdilla. Tiedetäänkö täällä, mitä sana hijra tarkoittaa.

On Afrikassa totuttu työntekoon. Alkeellisissa oloissa elävien ihmisten yhteisöissä naiset ovat miehiä useimmin hankkimassa perheelle elantoa. Miehet ovat mieluimmin jouten. Tämä vanha perinne ei ole vielä kadonnut.

Panu Saarela

Afrikan väestöstä lähes puolet on kristittyjä. Miten islam voi olla pääasiallinen syy Afrikan väestöräjähdykseen?

Kirjoitin jo edellä, että Afrikassa on lukemattomia erilaisia kulttuureja, kansoja ja uskontoja. Alkeellisissa oloissa eläviä yhteisöjä, joissa naiset tekevät työtä miehiä enemmän, varmasti löytyy. Mutta tämä on vain yksi - yleistettynä virheellinen ja rasistinen - kuva Afrikasta.

Petri Hämäläinen

Tämä suuri pakolaisvalhe on nyt vihdoin kääntymässä keskusteluksi oikeasta ilmiöstä eli elintasopakolaisuudesta.

On täysin yksiselitteistä, ettei elintasopakolainen täytä kansainvälisten pakolaissopimusten pakolais-kriteeriä. Elintasopakolaisilla ei ole oikeutta turvapaikkaan.

Vertaukset Amerikan tai Australian siirtolaisiin lähinnä itkettävät idioottimaisuudellaan. Sinne ei menty poliisille ja maahanmuuttoviranomaisille valehtelemaan veljen pappan kaiman siskon vainosta ja kuolemanvaarasta. Sinne ei menty sossun luukulle käsiojossa.

Ja siksi ettei kukaan olisi kehdannut edes valehdella "pakolaisuudesta".

Suuressa kuvassa "pakolaisuus" on suuri valhe.

Risto Salonen

Petri olet oikeassa. Nyt vasta puhutaan aidasta eikä sen seipäistä.
Asiasta on kiivailtu yli kaksi vuotta. Kaksi menetettyä vuotta.
Tässä ajassa olisi saatu jotakin jo aikaan, jos olisi tehty oikeita asioita eikä puhuttu vain, miten autamme pakolaisia täällä kun olisi pitänyt puhua auttamisesta siellä.

anita frisk

Kiinassa valtio sanktioilla pakotti yhden lapsen politiikkaan. Afrikassa taitaa suurin syy olla afrikkalainen mies. Mitä enemmän lapsia, sitä vahvemmin miehisyys on todistettu ja sitä enemmän (tyttöjä) huolehtimassa vanhuudenpäivistä.

Pertti Tervala

Eurooppa on maailman tiheimmin asuttu maanosa ja siksi tänne ei tulisi päästää ainuttakaan ihmistä mm. Afrikasta, joka on varsin harvaan asuttu. Euroopasta pitäisi sen sijaan mieluummin siirtää ihmisiä Afrikkaan, koska siellä on tilaa ja resursseja joita voitaisiin hyödyntää.