Sunnuntai 16.6.2019

Ministeri patistaa tv:ssä: Jokainen suomalainen kotimaanlomalle, toisi 7 000 työpaikkaa

Luotu: 
10.7.2017 08:27
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) patistaa suomalaisia lomailemaan Suomessa.
|

Matkailu on Suomen nopeimmin kasvava elinkeino, mutta samaan aikaan kotimaanmatkailu on suomalaisten keskuudessa aliarvostettua, katsoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilä kertoo Ylen Aamu-tv:ssä, että tavoitteena on saada jokainen suomalainen lomailemaan kotimaassa.

–Meillä on menossa haaste ”lomaile Suomessa”. Lomailu kotimaassa kannattaa. Se jättää kaikki eurot kotimaahan. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen tekisi yhden kotimaanmatkan, joka toisi 800 miljoonaa euroa lisää alalle ja noin 7 000 työpaikkaa, Lintilä sanoo.

–Meidän kotimaan matkailu on aliarvostettua. Me lähdemme hakemaan ulkomaan kohteita, joihin halutaan tutustua. Mutta luulen, että aika harva on lasi-iglussa nukkunut tai käynyt karhuja katsomassa erämaassa. Meillä on kotimaassa erittäin mielenkiintoisia kohteita. Ne on löydettävä ja kyllä ne pitäisi pystyä tuotteistamaan. Me olemme pikkaisen vaatimattomia, ministeri jatkaa.

Samalla Lintilä kuitenkin tunnustaa, että esimerkiksi lennot Etelä-Suomesta pohjoiseen ovat ”suhteellisen arvokkaita”. Hän toivookin, että hinnoissa tapahtuisi ”jonkinnäköisiä vastaantuloja”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Suomessa on noin 300 000 pienituloista perhettä, johon kuuluu myös oma perheeni.

Miten lomailla kotimaassa, kun tulot riittävät juuri ja juuri elämiseen kotona ?

Kun turvapaikanhakija saa lapselleen elatustukea kelalta, jos lapsella on Suomessa vain yksi vanhempi ja toinen on jossakin maailmalla.
Ajattelen, ettei ole yhdenvertaista, kun perheeni lapset eivät saa elatustukea kelalta, vaikka aviopuolisoni tulot ovat pieniä ja hän ei voi osallistua lapsien elatukseen edes laskennallisesti.
Jos eroaisimme, niin lapsemme saisivat elatustukea, koska aviovaimon tulot ovat pienet ja saisimme aikaan 0-sopimuksen. Samalla saisi aviovaimoni uuden asunnon itselleen ja siihen asuntoon kaikki kelan tuet.
Mutta emme edes harkitse eroamista, koska se olisi tukien väärinkäyttämistä.
Mutta lomailumme on ulkona olemista, metsissä kävelyä, lasten kanssa leikkimistä, villimansikoiden, mustikoiden, puolukoiden, vadelmien ja sienien poimimista siis omaan käyttöön ainoastaan.
Turha on isopalkkaisten puhua kotimaan lomailun tukemista kotimaassa, kun isopalkkaiset eivät osaa ymmärtää, ettei Suomessa suurella osalla kansalaisista ole edes mahdollista haaveilla mökkilomasta tai ulkomaan matkasta.

Ulkomaiden lentolippuihin voisi laittaa 300 euron matkaveron, joka maksetaan jokaisesta lentolipusta tai laivalipusta ulkomaille. Sama vero myös perittäisiin jokaiselta Suomeen tulevalta matkustajalta oli sitten Suomalainen / ulkomaalainen turisti tai liikematkalla oleva.
Se paremmin nostaisi kotimaan matkailua Suomalaisten kohdalla.

Raimo Laine

Matkavero olisi varmasti paikallaan. Siinä maksaessa voisi mietiskellä ilman saastumista ja
lämpenemistä sekä luonnonvarojen tuhlausta, joita ei skitsofreeninen valojen sammuttelu, oikeaoppinen ruokailu yms. juurikaan kompensoi.

Antti Kasvio

Presidenti Putinkin kehotti kaikkia venäläisiä matkustamaan kotimaassaan, mieluiten tietysti Krimillä.

Eikö ole parempi, että niin suomalaiset kuin ulkomaisetkin matkailukohteet kilpailevat itse kukin omilla vahvuuksillaan niin koti- kuin ulkomaistenkin matkailijoiden suosiosta ja että kukin lomailija tekee valintansa omien tarpeidensa ja resurssiensa mukaisesti.

Kenelläkään muulla kuin elinkeinoministerillä ei ole parempia mahdollisuuksia ohjata julkista valtaa tukemaan kotimaisia matkailukohteita niiden pyrkiessä kehittämään tosiasiallisia vahvuuksiaan. Kyllä suomalaiset sitten varmaan löytävät ne ilman holhoavansävyistä ylhäältäpäin tulevaa patisteluakin.

Pasi Anttila

Aivan niin. itse en henkilökohtasesti suosi suomalaista vain sen takia että se on suomalaista. Kyllä jokaisen maan tuotteet saavat kilpailla omilla vahvuuksillaan, laadulla, hinnalla, saatavuudella ym. Jos suosisin suomalaista sen alkuperän takia tekisin suomalaiselle tuottajalle karhunpalveluksen. Eiväthän he koskaan oppisi tekemään tuotteitaan/palvelujaan laadukkaasti jos he eivät joutuisi kilpailemaan markkinoilla vaan että tuotteet menisivät kaupan vain alkuperän takia.

Jukka Lampinen

Saksalaiset suosii erittäin vahvasti kotimaista, se on suurin syy niiden vahvaan talouteen.
Kiittävät varmaan luojaa siitä että, muut maat ei tee samoin.
On selvää että korkea moraali ja lojaalisuus tuo vaurautta maalle, kannatta siis olla erillainen kuin muut valtiot.
Hyöty vaihtotaseeseen voisi olla jopa 5 miljardia, ehdottomasti paras tapa vaikuttaa Suomen talouteen on pysyä Suomessa ainakin viiden vuoden ajan.

Pasi Käyhkö

Sinun mielestä suomalaisten pitäisi elää lähinnä umpiossa. On hyvä, että suomalaiset sivistävät itseään matkustelemalla paljon kaikkialla. Sehän samalla tekee tunnetuksi Suomea ja suomalaisuutta ulkomailla. Ihan niin kuin muut sivistyneet kansakunnat tekevät. Samoin saksalaiset jne.

Pasi Anttila

Tuokin saattaa olla totta mutta kyllä saksan ylivoimaisesti tärkein ei tuotannollinen syy menestykseen on heikko euro. Toki saksalaiset tekevät arvostettua ja laadukasta työtä ja ilm. osaavat myös myydä ja markkinoida, ainakin suomalaisia paremmin. Myös innovaatioiden tuotteistaminen on Saksassa huippua. Työmarkkinat ovat myös joustavat.

Toki varmaan menestystekijöitä löytyy muitakin

Irma Asikainen

Lintilän mukaa nsuomalaiset ovat vaatimattomia, mutta yhdessä asiassa se ei ainakaan päe, nimittäin hinnoittelussa. Suomessa ei kannata matkailla, jollei omista todella paksua kukkaroa. Suomalaiset ovat hinoitelleet itsensä ulos omiensa ulottuvilta.

Pasi Salmi

En matkusta kotimaassa enkä ulkomailla. Matustaminen on turhake. Ihmisiin voi tutustua myös niihin maahamme tulleisiin kymmeniin kansallisuuksiin ihan nokikkain. Näin minä ainakin olen tutustunut ja myös saanut tuttavia näistä maahanmuuttajista. On ihan turhaa käydä katsomassa kuolleiden kulttuureiden monumnettejä, kun voi tutustua omalla paikkakunnalla niihin. Ja jos haluaa opetella ja katsella niin internet riittää.

Kenneth Ainetdin

Ja sitten se ilmassa roikkuva kysymys Lintilälle:

Missä vieltit itse viime lomasi? ja heti perään toinen:

Milloin viimeksi vietit kesälomasi Suomessa?

Toivon Lintilältä rehellisiä vastauksia. Täältä espanjan näkövinkkelistä katsottuna ei voi kun todeta, että matkustelu kotimaassa on niin kallista, ettei köyhällä ole tähän varaa.

Markus Vuorivirta

Junalla kotimaan matka maksaa kaikkine lisukkeine höysteineen hotelleineen ja baareineen saman verran kuin espanjanmatka lentokoneella, ellei jopa niin päin, että tuo espanjanmatka maksaa vähemmän. Niin kauan kun tämä menee näin päin, valinta on luonnollisesti ilmiselvä...

Kenneth Ainetdin

Olet asian ytimessä. Vielä jos sinulla on tukikohta espanjassa, niin maksat vain lentomatkat. Lentomatkojenkin hinnoissa on suuri haitari ja jos et ole sidottu tiettyihin päiviin ja voit valita lähtö- ja tulopäiväsi (kuten tuo kaunis nainen kertoo mainoksessa) niin halvimmillaan pääset 200 sadalla edestakaisin.

Seppo Himanen

Paljonko kotimarkkinoille jäisi rahaa, jos Suomessa tehtävä työ teetettäisiin suomalaisilla. Paljonko säästäisimme työttömyyskorvauksissa ? Paljonko säästyisi rahaa, kun suomalainen nuoriso olisi töissä, eikä syrjäytyneenä ? Puuttukaa nyt hyvät päättäjät todellisiin ongelmiin.

Pasi Anttila

Kaiken työn teettäminen suomalaisilla on sula mahdottomuus. Meiltä ei löydy riittävästi osaajiia jokaiselle paikalle minkä nyt tekee ulkomaalainen. Monia töitä suomalainen ei edes halua enää tehdä, esim marjojen poimijat alkavat olla useinmiten ulkomaalaisia, siivoojista suuriosa, ainakin pk-seudulla.

Pasi Anttila

No kiva että saadaan olla Herra Lintilälle mieliksi. Torstaina suunnataan kotimaan matkalle 10-hengen voimin ja hintaakin 4vrk "unelmalomalle" kotimaassa tulee vain 3200€ vain kahden kuukauden nettopalkkani.

Mutta mitäpä sitä ei tekisi lastensa puolesta...ja miksei Herra Lintilänkin.

Risto Väyrynen

Voisikohan kotimaanmatkailun kalleus mitenkään johtua siitä, että Suomessa on varsin korkea palkkataso, joka korostuu työvoimavaltaisilla palvelualoilla. Veikkaisin, että esim. Espanjassa niin turismialan palkkataso kuin yleinen sosiaaliturvakin ovat alemmalla tasolla kuin Suomessa. Voi olla kyse myös siitä, että Espanjassa (ja vaikkapa Kreikassakin) alalla on paljon harmaata taloutta, esim. jätetään verot ja sosiaalimaksut maksamatta tai ei noudateta mahdollisia työehtosopimuksia vaan teetetään esim. hotellien siivoustyöt alipalkatuilla "siirtotyöläisillä".

Markus Vuorivirta

Niin ja se korkea palkkataso korreloi ihan suoraan ihan järjettömän hintatason kanssa. Se mikä espanjassa maksaa 10 euroa maksaa täällä 30 euroa. Ei voi olla korkeaa hintatasoa, jos ei ole myös korkeaa palkkatasoa. Muutoinhan kaavassa kävisi niin, ettei kellään olisi enää varaa maksaa näitä törkyisiä hintoja. Suomessa myös kaava menee vielä niin, että mitä välttämättömämpi asia on, jotta tässä maassa pysyy yleensä hengissä, sitä kalliimpaa se on... Kuten esim nyt ihan ensimmäisenä nämä järjettömät asumisen hinnat. Heti seuraavana tulee kaikki liikkuseeen liityvä. Tämän jälkeen ravintoon... Maailman kalleimmassa maassa siis pitää olla myös törkyisä palkkataso. Palkat saa koska tahansa laskea "kilpailukykyiselle tasolle" mutta sitä ennen niin pitää tehdä myös hinnoille!

Juha Virtanen

Kun puhutaan kotimaan lomien hinnoista niin mistä se muodostuu. Ainakin matkustus, yleensä omalla autolla, majoitus ja palvelut. Majoitus on se josta voi todella säästää jos haluaa. Ei tarvitse mennä torin laitaan Sokos hotelliin vain siksi että siitä saa bonusta. Vähän kauempana keskustasta saa samalla rahalla majoittua melkein viikon. Katselin Joensuun hintoja ja jos jätetään pois nukkumasalin hinnat niin yksi henkilö yöpyy 20-30 eurolla ja kuuluu vielä aamiainen. Pitäisin erittäin kohtuullisena.