Torstai 21.2.2019

”Metsästän muun eliitin mukana ilmaista viinaa” – Rosa Meriläiseltä harvinaisen suorat sanat SuomiAreenassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2017 14:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vihreiden ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen tunnetaan nykyään kirjailijana ja feministinä.
|

Kirjailija ja vihreiden ex-poliitikko Rosa Meriläinen puhui harvinaisen suoraan omasta alkoholinkäytöstään paneelissa SuomiAreenassa. Hän tunnusti alkoholisuhteensa moninaiseksi.

Päihdetutkimustakin aiemmin tehnyt Meriläinen kertoo löytävänsä alkoholinkulutuksestaan monta vaihdetta.

–Olen rehellinen. Täälläkin varmaan seuraavat kaksi päivää metsästän muun eliitin mukana ilmaista viinaa, jota tarjoavat meille työmarkkinajärjestöt ja viestintätoimistot ja en todennäköisesti yhdestäkään lasista kieltäydy, hän sanoi ja nauratti yleisöä.

Meriläisen mielestä moni suomalainen kuluttaa alkoholia samaan tapaan, jossa yhdistetään eurooppalainen ja suomalainen alkoholikulttuuri.

–Osataan tyylikkäästi tissutella pitkin viikkoa ja sitten lauantaina on kiva vetää kännit keskikaljabaarissa, hän kiteytti.

Aiheesta lisää: Tutkija: ”Suomalaista alkoholikulttuuria pitäisi muuttaa vain yhdeltä osaltaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Ei tässä mitään sarkasmia ole. Kun hinta ja saatavuus on kohdillaan kuten täällä espanjassa on niin huomaa, ettei tästä maasta alkoholi juomalla lopu ja ihminen rauhoittuu. Se on eri asia jos on vain turistimatkalla ja käytettävä aika on rajallinen, silloin varmaan täytyy juoda koska juhlat loppuu aikanaan. Mutta mieti jos tämä on pysyvä olotila niin ei sitä jaksa koko ajan.

Asia on tietysti täysin eri jos on alkoholisoitunut jo valmiiksi mutta oma kokemukseni on se, että oma juominen on vähentynyt todella paljon.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #4

Eli jos mä menisin käymään Espanjassa niin mä dokaisin siellä sen takia kun kun siellä on niin vapaata tän alkoholin kanssa, et ois kaksinkäsin kiskottava ennen suomeen paluuta?

Epäilen. En juo täällä ja en joisi siellä.

Pekka Iiskonmaki

Ei tarvitse mennä Viroa kauemmaksi, kun tavallinen kansa ei ole kovin kiinnostunut alkoholijuomista.
Ei ole tiedossa paljonko Suomi maksoi Virolle olutveron nostosta. Hinnan korotus on voimassa kolme vuotta ja viittaa siten siihen, että Suomi on säätänyt jotain etua Virolle.

Tarja Laakso

Kennethin kanssa osittain samoilla linjoilla, mutta en täysin. En usko, että hinta on niinkään se ratkaiseva asia, tai voi olla, mutta vähintään alkoholin käyttöön vaikuttaa se jatkuva viinan kauhistuksien markkinointi eli ylläpidetään sitä linjaa, että se on jotain kiellettyä.
Tosin merkittävämpi asia lienee tässä kieltolaki, ja muu aiempi holhous, jolla tuo asenneilmapiiri on luotu, mutta sitä siis edelleen ylläpidetään holhouspolitiikan voimin.

Nuoriso kuitenkin ilmeisesti on oppinut jo toisenlaisen kulttuurin, mutta en välttämättä tiedä onko absolutismi sen parempi asia juurikaan kuin holhouspolitiikka. Eli viinan pitäisi olla "normaali" elintarvike, sen hohto ehkä vähenisi sen myötä, ja opittaisiin ehkä arvostamaan hyvää viiniä hyvänä ruokajuomana ja hyvässä seurassa (tai miksei myös hyvänä rentouttajana pieninä annoksina, siis ettei siihen tarvita kaatokänniä, vaan lasillinen pari riittää...

Kannattaa toki muistaa myös se, että alkoholilla on myös myönteisiä ominaisuuksia, niinä pieninä annoksina.

Margareta Blåfield

En ole huomannut mitään kielletyn hedelmän markkinointia alkoholin osalta, mutta en lue lahkolaisten ja raittiusintoilijoiden julkaisuja.
Alaikäisille toki on kielletty tarjota alkoholia. Itse sain vanhempien luvalla juoda lasillisen viiniä juhlatilaisuuksissa jo 15 vuotiaana. Mielestäni aika järkevää alkoholikasvatusta.

Kaarlo Erjala

Aikaisemmin tuli nautittua kaikki tarjotut viinat, mutta ei enää moneen vuoteen. Vanhempana kolotukset lisääntyvät ja kokemukseni mukaan vähäinenkin alkoholin käyttö tuntuu lisäävän unta häiritsevää jalkakipua. Alkoholin saatavuuden parantuminen taitaa aiheuttaa pahimmat ongelmat sen suurkäyttäjille.