Perjantai 23.3.2018

EU:sta uusi tiukka metsälinjaus – Meppi Ylellä: ”Me joudumme sijaiskärsijöiksi, kohtuuton taakka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2017 16:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    RKP:n meppi ja presidenttiehdokas Nils Torvalds.
|

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta on hyväksynyt tänään kannan, joka toteutuessaan rajoittaisi Suomenkin metsähakkuita. Ympäristövaliokunnan ehdottamat rajoitukset liittyvät hiilinieluihin eli metsiin.

Valiokunnan päätös ei ole lopullinen. Syksyllä se etenee Euroopan parlamentin käsittelyyn.

Ympäristövaliokunnan jäsen, europarlamentaarikko ja RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds katsoo Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että linjauksen myötä Suomesta ja Ruotsista ollaan tekemässä sijaiskärsijöitä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

–Suurimmat vaikeudet liittyvät tähän – miten sen nyt sanoisi – Bermudan kolmioon: elikkä kun on päästökauppa, joka ei toimi ja taakanjako, joka luultavasti ei toimi, niin luultavasti paineet siirtyvät tähän lulucf:ään, eli hiilinielulaskelmaan, Torvalds sanoo Ylellä.

–Kun suurin osa Euroopan metsistä on Ruotsissa ja Suomessa, niin saattaa käydä sillä tavalla, että me joudumme nyt sijaiskärsijöiksi, kun muut järjestelmät ja muut jäsenmaat eivät kanna vastuuta. Tämä on koko lakiesityksen ehkä pahin virhe. Me joudumme kohtuuttoman taakan kantajiksi, hän jatkaa.

Hiilinieluja koskevat linjaukset muuttuivat ympäristövaliokunnan käsittelyssä hiukan. Komissio ehdotti hiilinielujen laskentatavaksi vertailevaa ajanjaksoa, joka olisi ulottunut vuodesta 1990 vuoteen 2009. Metsäteollisuus on pitänyt ajanjaksoa Suomelle mahdollisimman huonona. Etujärjestö olisi halunnut, että metsänhakkuut olisi sidottu metsien todelliseen kasvuun. Tämä kanta ei kuitenkaan toteutunut, mutta vertailujakso vaihtui vuosille 2000–2012.

Lue myös: Tulossa tuplaisku Suomelle? – ”EU voi rajoittaa Suomen metsien käyttöä voimakkaasti”

Ylen haastattelussa Torvalds valitteli, ettei Euroopassa ja Euroopan parlamentissa edes kunnolla ymmärretä, mikä metsä on.

–Metsä on monelle eurooppalaiselle valtiolle täysin tuntematon asia.

–Kun minä kuulen siihen porukkaan, joka lapsena luki Robin Hoodista ja Sherwoodin metsästä, niin Sherwoodin metsää Englannissa ei itse asiassa ole enää. Muut maat ovat hakanneet metsänsä jo ajat sitten ja nyt me joudumme vastaamaan tästä.

Lisää aiheesta:

Kauppalehti: Euroopan parlamentista kylmä suihku metsäteollisuudelle - Suomen hakkuut voivat vaikeutua

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Anneli Jäätteenmäki
Anneli Jäätteenmäki
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asiasta ovat varmasti metsän polttamisesta tienaavat eri mieltä EU kanssa. Minä taas sam,,aa mieltä EU kanssa. Risukoita tai nuoria kasvualueita ei voida ottaa hiiliovarastona huomioon sillä risukot ovat heikko vastine esimerkiksi ilmaan poltetulle puulle jos haluamme ymmärtää ilmaan päästetyn ja uudelleen kasvussa aikaisempaan hiili varastointi tasoon suhteutetun hiilibalanssin.
Ongelmaa ei ole hiiltä säilyttävän tuotannon kuten saha-tai muun rakennustavaran eikä täysin edes sellun ja paperin osalta. Ongelma on poltettava tai polttoaineeksi muutettava puu. Siitä heikkenee hiilibalanssi poikkeuksetta ja paljon.

Metsäteollisuutemme tulisi ottaaa luomisen ja ajattelun voimat käyttöön kehittääkseen pidempään hiiltä sitovia tuotteita. Esimerkiksi monikuitu seoksia vaikka tekstiili käyttöön (lue esimerkiksi pellavaa ja kuituhamppua viljeltynä huonommillakin pelloilla puukuidun joukkoon)
Myös ns. "hukkapuun" jalostetumpaaa käyttöä kuin polttamiseen ei pitäisi olla vaikea kehitellä. Ainoa polttamiseen sallittava puu saisi olla todellinen metsäteollisuuden hukka ja metsien "siivouksesta" saatava kotitarvikeklapi ja pienpolton jäännös hake.

Metsien hoidossa ja korjuussa on lisäksi noin 50% parantamisen varaa. Molemmat ovat luvattoman kurjassa kunnossa.

Matti Mustonen

Moskova päättää ja periferia juoksee. Tämä on asian ydin. On hienoa että meillä on "vahva " edustus eu parlamentissä. Valitettavasti oli aikoja sitten ennustettavissa että jonkinlainem bantustania Suomesta ennenpitkää tehdään.