Maanantai 18.6.2018

Vääntö perintöverosta: ”Olisi silkkaa ihmisvihaa nollata ihmisten vaivalla ja tuurilla keräämä varallisuus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.7.2017 11:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Heikki Pursiaisen mukaan varallisuus luo turvallisuutta, vakautta ja antaa mahdollisuuden ottaa riskejä.
|

Keskustelu perintöverosta on saanut uusia kierroksia Suomessa, kun sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon tulkittiin hiljattain esittäneen 65 prosentin perintöveroa. 

Hiilamo sanoo kuitenkin vain esitelleensä Anthony B. Atkinsonin ajatuksia ja arvioineensa niiden soveltamista Suomessa Kalevi Sorsa Säätiön julkaisemassa raportissa.

–Perintöveron korotuksesta totean raportissa mm, että sillä on vähän poliittista kannatusta Suomessa ja että nykyhallitus on päinvastoin alentanut perintöverotusta. Totean myös se, että perintö- ja varallisuusverotuksen kehittäminen vaatisi kansainväistä yhteistyötä ja että kaikkein rikkaimpien kohdalla on liian usein aivan totta se, että perintö- ja varallisuusvero ovat vapaaehtoisia veroja, Hiilamo kommentoi keskustelua Facebookissa.

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, VATT:n entinen erikoistutkija Heikki Pursiainen pohtii asiaa yleisemmin blogissaan ja ihmettelee, miksi Suomessa tunnutaan ajattelevan, että varallisuuden periytyminen on ongelma, joka pitää ratkaista.

–Todellisuudessa se on hieno asia, josta on syytä iloita, Pursiainen sanoo.

Hän huomauttaa, että varallisuus luo turvallisuutta, vakautta ja antaa mahdollisuuden ottaa riskejä. Se mahdollistaa Pursiaisen mukaan myös sen, ettei ammatin tai koulutuksen valintaa tarvitse tehdä pelkästään rahan takia.

–Mitä suuremmalla osalla suomalaisia on varallisuutta syntyessään tai itsenäistyessään, sitä parempi. Suomi on ollut korkean tulotason maa vasta lyhyen aikaa. Useimpien suomalaisten isovanhemmat syntyivät vielä köyhinä. Varallisuutta on suurimmalle osalle kertynyt vasta sukupolven tai parin verran ja se on usein aika vaatimatonta. Mutta sekin on jotain. Kun jokin suku on kerran noussut köyhyydestä ja saanut kerättyä varallisuutta, olisi mitä suurinta typeryyttä ehdoin tahdoin pyrkiä tekemään siitä uudestaan köyhä. Olisi silkkaa ihmisvihaa nollata ihmisten vaivalla ja tuurilla keräämä varallisuus aina sukupolven vaihtuessa, hän kirjoittaa.

Pursiaisen mukaan varallisuuserojen tasaaminen niin, että yritetään tehdä rikkaista köyhiä on ”järjetöntä ja tuhoisaa puuhaa”. 

–Järjellisen politiikan päämääränä on yrittää pitää varakkaat suvut varakkaina ja tehdä mahdollisimman monista köyhistä suvuista varakkaita.

Pursiainen sanoo, että äärimmäinen varallisuuden keskittyminen voi olla yhteiskunnallinen ongelma.

–Mutta Suomessa ei ole tällaisesta kehityksestä hirveästi merkkejä. En myöskään halua väittää, ettei suuria perintöjä saisi verottaa. Järkevä perintöveron taso on tuskin nolla. Ihan järkevät ihmiset kannattavat suhteellisen korkeaakin perintöveroa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Katsos Jukka, kateutta on kahdenlaista. Ensimmäinen on se tuhoisa joka vie kalatkin vedestä, mutta se toinen (positiivinen) kateus pistää sinut yrittämään koska toinenkin on onnistunut. Yritä Jukka päästä irti tästä negatiivisesta kateudesta jota on aivan liikaa Suomen maassa.

Martti Heikkinen

Jukka Laine: Eikö omaisuutensa hankkineet mielestäsi maksa niistä veroja?!? Kyllä köuhänä syntynyt, keskiluokkainen, viisailla valinnoilla, ahkeralla työteolla ja säästeliäällä elämäntavoilla elänyt ihminen on voinut jopa rikastua! Ainakin hänelle on voinut kertyä omaisuutta, jonka hankinnassa hän on joutunut maksamaan varainsiirtoveroa ja jota myymällä voi syntyä luovutusvoittoa. Jos omaisuus on kiinteistöjä, niistä on masettava vuosittain kiinteisveroa, vaikka eivät tuottaisikaan mitään - vain käyttö- ja ylläpitokuluja!

Vai onko mielestäsi luovutusvoitosta 30% vero tai pienistä osingoista 24.5% vero liian pieni, vaikka mainittujen omaisuuksien hankintaan säästetyistä tuloista on jo voinut joutua maksamaan 30-45% veroa (keskituloinen).

Raimo Laine

Mitä korkeammaksi vero tulee, sitä enemmän sitä kierretään. Esimerkkeinä mm. Wahlroos Ruotsissa ja Espanian veropakolaiset, joiden mukana poistuu paljon muitakin verotuloja Suomesta. Veroa voi kiertää myös Suomessa esim. jakamalla omaisuutta mahdollisimman pienellä verotuksella.
Moraalisestikin perintöverotus on väärin, koska perimästä on jo kaikki mahdolliset verot maksettu.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mitä korkeammaksi vero tulee, sitä enemmän sitä kierretään.

-Niinpä. Vaikka-05 poistettiin varallisuusvero.Perintöveroa on kevennetty -06 lähtien (vain rikkaiden).Muutenkin poliittiset veroratkaisut tehneet Suomesta rikkaiden verovapaan vyöhykkeen (MOT/Yle)
,niin mistähän ne velat johtuu? Verokirstuuun tulee aina vain vähemmän veroja.
Rikkaiden verovapauksia on aina perusteltu "työpaikkojen ja investointien " takia ?
Ne eivät ole tuoneet niitä työpaikkoja joten korvaavaa verotuloa ei sitä kauttakaan ole tullut tilalle.
Kun vaari pykäs palkallaan josta meni jo verot mummonmökin hartiapankilla ,niin kyllä siitä vero menee perillisiltä. Samoin jos duunari sai pankin "talkkarina" hommattua omistusasunnon .
Yhdenvertaisuuslain mukaan perintövero prosentti kaikille sama.

JK.Joka rikkaiden verokevennyksen maksaa joku muu korvaavana rahoituksena kirstuun .Joko veroina tai hintojen nousuna.Aina.

Hannu Tervola

Niin ongelmahan ei ole perinnöt vaan sairaan suuret massa jotka elävät verorahoilla. Miettikääpäs nyt asia loppuun. Minä ainakin teen tammi helmi maalis huti touko kesä heinäkuun ja osan elokuuta töitä ilmaiseksi ja loppu vuoden vasta itselleni. Nuo alku kuukaudet menee suoraan muiden elättämiseen.

Pasi Salmi

Eikö olisi parempi, että siirrytään Villin Lännen yhteiskuntajärjestelmään. Hän, joka on nopein vetäjä voittaa ja ne jotka vetävät hitaammin häviävät. En tiedä kuka kommentoijista on nopea mutta tuskin minua nopeampi kuitenkaan kun on kyseessä rulla ja laaki!

Harri Savolainen

Kieltämättä radikaali heitto Hiilamolta.
Nykyinen veropohja perustuu lähes kokonaan työtulon verottamiseen tai työtuloon pohjautuvaan kulutuksen verottamiseen.
Automaation myötä työn määrä tulee jo lähitulevaisuudessa pienenemään entisetään. Viime vuosien työttömien määrän kasvu ei johdu pelkästään suhdanteista, vaan taustalla on isompikin muutos.
Kun työllisten (ansiotasoltaan lähellä nettoveronmaksutasoa) määrä suhteessa tuettujen (työttömien ja ansiotason vuoksi julkisesti tuetut) määrään tulee laskemaan edelleen, veropohjaa on pakko laajentaa tai muuttaa. Vaihtoehtona lienee yhteiskunnallisen rauhan järkkyminen ennemmin tai myöhemmin.
Realistisempi vaihtoehto lienee tuo jälkimmäinen. Parlamentaarisessa järjestelmässä äänestäjät reagoivat käytännössä nähtyään riittäviä konreettisia todisteita, jotka myös riittävän monet ymmärtävät.

Eenok Reenkeula

Hmm.. Itse jo hyvästi yli seitsekymppisenä ja monia perunkirjoituksiakin nähneenä sanoisin, että paremmat henkilösuhteet ainakin säilyisivät, jos jälkeläiset säästysivät riitelemästä pesästä. Eli että jos pesä olisi tyhjä.

Jos ja kun omat jälkeläiseni ( vrt. perilliseni) olisivat apua tarvinneet, totta kai olisin aikanaan apua antanut.

Firmat on erikseen. Ajattelin ihmisiä, ja omaa lähestyvää loppuani. .

Esko Kotilainen

Totta kai,varastaminenhan on päivän avainsana.
Ryöstökin on vanhentunut sana,eihän se ole kuin oikeudenmukaisuuden toteuttamista.
Mummoa kun potkii päähän,niin sehän on vain kansantalouden korjaamista,ei tule kustannuksia valtiolle,jos se kuolee.
Olis aika laittaa nämä punavihreät paviaanit riviin ja harventaa joka toinen,vähintään.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Olis aika laittaa nämä punavihreät paviaanit riviin ja harventaa joka toinen,vähintään
???
Milloin puna-vihreillä on ollut hallitus ja PM paikka? Sdp-99-03 viimeeksi.
-03-19 kepu,kok hallitukset ja porvarienemmistö eduskunta.
Joka ikinen puolue ,nyt myös PS on tehnyt kepu,kok politiikkaa . Vasem,Sdp vasurit on yhä oppositiossa.Porvarit vihr,rkp,krst .kanssa.
Mummojen rahat tulee Stvm=kepu,kok,Ps terveysministerien kirstussa-07-19