Maanantai 20.5.2019

Entisen rauhanturvaajan kova ulostulo: ”Suomi on osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja”

Luotu: 
15.7.2017 12:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomen myöntämät asevientiluvat kriisialueille saavat osakseen kovaa arvostelua. Arkistokuva Jemenistä.
|

Entinen rauhanturvaaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Ekim Özdemir (vihr.) sanoo, että Suomi on aseviennillään osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja.

–Suomen ulkopoliittiseen linjaan on kirjattu, että ”Suomi turvaa ulkopolitiikan keinoin kansalliset etunsa ja pyrkii edistämään maailmanrauhaa”. Ristiriitaisesti Suomi on aseviennin myötä osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja. Valtionhallinto on valmis leikkaamaan kehitysavusta ja aseistamaan sisällissodan osapuolia, mutta ihmisten paetessa konfliktialueilta vaadimme rajojen sulkemista, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan ja mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomat kertoi viikolla Juha Sipilän (kesk.) hallituksen myöntäneen Robonic-yhtiölle puolustustarvikkeiden vientiluvan Arabiemiraatteihin. Özdemirin mukaan uutinen on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

–Suomi on aikaisemmin myöntänyt asevienti- ja puolustustarvikelupia, joista osa kohdennettiin Lähi-itään. Tarkkuuskivääreitä, kranaatinheittimiä ja sirpalekranaatteja. Rautaa raahataan jo entuudestaan epä­vakaisiin ja toimiltaan kyseenalaisiin Lähi-idän maihin seurauksista välittämättä. Esimerkiksi Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Qatar ovat kauppakumppaneita, joiden kanssa Suomi tekee yhteistyötä. Nämä ovat myös maita, jotka ovat sotkeutuneet Jemenin ­kaoottiseen sisällissotaan. Saudi-Arabian tiedetään myös olevan terroristijärjestö Isisin vahva rahallinen, aseellinen ja ­ideologinen tukija, Özdemir kommentoi.

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) on arvostellut vientiluvan myöntämistä kovin sanoin.

–Arabiemiraatit osallistuvat Saudi-Arabian johtamassa koalitiossa Jemenin veriseen sisällissotaan. Jemenin sodasta pelätään uutta Syyriaa. Sadattuhannet ovat vaarassa myös kolera-epidemian takia. Ulkoministeriö suosittelee, ettei asevientilupaa anneta. Mitä tekee Sipilän hallitus? Myöntää luvat asevientiin. Eikö Sipilä ja Orpo puhuneet, että tässä hallituksessa tärkeää on arvot? Ei voi kuin kysyä mitkä arvot ja mikä moraali, hän kirjoittaa Facebookissa.

Hän jätti asiasta myös kirjallisen kysymyksen torstaina.

–Ulkoministeriö on antanut kielteisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen arvion Robonic-yhtiön puolustustarvikkeiden vientiluvasta Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin. Kenen asiantuntemukseen puolustusministeri Niinistö ja valtioneuvosto nojaavat ulko- ja tuvallisuuspoliittisissa arvioissaan, jos ulkoministeriö ei ole riittävän asiantunteva taho? Kokeeko puolustusministeri Niinistö ja valtioneuvosto omalla toiminnallaan lisäävän pakolaisuutta ja islamistista radikalisoitumista, kun se myöntää puolustustarvikkeiden vientilupia maihin, jotka osallistuvat humanitaarisen katastrofin aiheuttamaan sisällissotaan, Arhinmäki kysyy. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Aalto

”Niinistö ja valtioneuvosto omalla toiminnallaan lisäävän pakolaisuutta ja islamistista radikalisoitumista”. Islam lisää pakolaisuutta ja radikalisoitumista ei Niinistö tai valtioneuvosto. Radikalisoitumisen siemenet kylvetetään jo päiväkodeissa, missä polvenkorkuisten pilttien päät verhotaan huivilla. Tämä muusta yhteiskunnasta erottautuminen jatkuu kouluruokailussa, jossa nuori ymmärtää varsin nopeasti, että hänellä on oikeus vaatia saastaisuudesta vapaata ruokaa. Siis hänen ei uskontonsa vuoksi tarvitse syödä ruokaa, jota vääräuskoiset syövät. Summa summarum: radikalisoitumisen syy ei ole suvaitsemattomuus vaan suvaitsevaisuus.

Peter Leinonen

Hyppäsit toiseen "ääripäähän". Syitä on vamasti sekä Islamin uskon radikaalisissa tulkinnoissa, sekä lännen onnettomalla Lähi-Idän politiikalla, joka ei ole onnistunut tuomaan vakautta alueelle vaan syorastaan lietsonyt väkivaltaisuuksia ja radikalisoitumista.

Esko Kotilainen

Missähän päin maailmaa tämäkin hihhuli on ollut rauhaa rakentamassa?
Siihen aikaan kun minä olin rauhaa rakentamassa lähi-idässä,niin ainakin rättipäät laitettiin aika ajoin kuriin.
Vaikka jälkeenpäin ajateltuna,aivan turhaa touhua,ei idiootti miksikään muutu.
Paras keino on viedä aseita ja antaa niiden tappaa toisensa.
Toinen keino on tuhota koko islamismi ydinasella,varsinkin moskeijat,jotka tätä radikalisoimista ja vääräuskoisten hävittämistä levittää.
Toki jos,joku vielä henkiin jää,niin ehdottomasti ei hänelle tule hiiskua mitään muhammedista.

Mikko Toivonen

Jos edes aiheuttaisimme tuhannesosan siitä väkivalta ja tyrannia haitasta minkä Turkki aiheuttaa sisällään ja naapureilleen Etelässä, niin olisin huolestunut. Nyt ei ole ase vientimme johdosta pienintäkään syytä huoleen vaan lisää voisi huoletta tehdä

Reino Mäkinen

Lainaus Arhinmäeltä:
"Eikö Sipilä ja Orpo puhuneet, että tässä hallituksessa tärkeää on arvot? Ei voi kuin kysyä mitkä arvot ja mikä moraali?"

Eräs näkökanta on, että kristinuskolla ja kapitalismilla on yhteiset tavoitteet ja arvot - parantaa ihmiskunnan hyvinvointia.

Itse en tähän usko.

Oiva Luosujarvi

Jos Suomen valtio ja tehtaat saa tuloja asemyynnistä, niin sitten pitää aseita myydä.

Nykyisin suurin osa asemyynnistä on venäjän, yhdysvaltojen ja kiinan hallussa.
Miksi siis pieni valtio ei saisi kehittää ja myydä aseita, kun suurvallat tekevät niin kaikesta vastarinnasta huolimatta?

Totta. Aseilla voi tappaa toisia ihmisiä. Mutta ei syy ole aseiden vaan ihmisten, jotka niitä käyttää sodissa ja muissa konflikteissa.
Kysymyksenä voisin sanoa, jos afrikan eri valtiot haluaisi ostaa Suomesta tarkkuuskivääreitä ja muita aseita yhteisostona 100 miljardin euron arvosta seuraavan 10 vuoden aikana, niin eikö Suomi saisi myydä ja summalla parantaa Suomen kansantaloutta, kun veroa tulisi huimasti ja asefirmoilla olisi tarve perustaa uusia tehtaita niiden tarvittaessa tuhansia uusia työntekijöitä samoin?
Voi olla, ettei vihervasemmisto haluaisi sellaista ja kaupat menisi yhdysvaltojen ja venäjän asekauppiaille, koska kuitenkin joku myy ne aseet halukkaille aina.

Kimmo Tallqvist

Vihreät , vasemmisto ja rkp ovat omalta osaltaan lietsomassa konflikteja ylisuvaitsemalla kaiken maailman muukalaiset maassamme.
Niitä aseita käyttävät ihmiset ja suomestakin on suvaittu vierastaistelijoiden lähtö ja paluu takaisin ilman mitään rangaistusta.
Sosiaalitoimisto vielä kustantaa nämä terroristien murha- ja raiskausmatkat.
Vihreät kiljui juuri maahanmuuttoon "arvoja"
Eikö ne muka ole oikeita arvoja jos hallituksen maahanmuuttopolitiikassa yritetään saada vierastaistelijaksi lähteminen rangaistavaksi ja rosvoille kunnon maahantulokielto ja kaksoiskansalaisuuden menetys jos on rosvoillut tai muuten osallistunut rikolliseen toimintaan ?
Nythän nämä vierastaistelijaterroristit voivat palata takaisin maahamme pakolaisstatuksen turvin ilman sanktioita.
Olisi entinen rauhanturvaaja huolissaan oikeista ongelmista eikä jeesustelulla ja tekopyhyydellä yrittäisi vain kerätä poliittisia pisteitä populismilla