Lauantai 26.5.2018

Suomalaisarvio Donald Trumpin pojan kohutapaamisesta: ”Peruskuvio alkaa paljastua koko kauheudessaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.7.2017 16:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump Juniorin tapaamista venäläisten kanssa puidaan edelleen.
|

Valtiotieteen tohtori, historian tutkija Jukka Tarkka kuvailee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pojan kohuttua tapaamista venäläisten kanssa painajaiseksi.

–Supervaltojen välisen jännitteen peruskuvio alkaa paljastua koko kauheudessaan. Demokratian perushengen vastaisesti toteutuneessa vaalissa valittu ydinasevallan presidentti on yrittänyt hankkia toisen ydinasevaltion tukea vaalimenestyksensä varmistamiseksi, Tarkka kommentoi blogissaan

–Se on jo riittävän pelottavaa, että luonnevikaisen amatööripresidentin vieressä kannetaan koko ajan ydinasearsenaalin aktivointilaitteistoa. Mutta se on painajainen, että Yhdysvaltain presidentti taitaa olla vaalivoitostaan kiitollisuudenvelassa Venäjän presidentille, hän jatkaa.    

Perjantaina julki tulleiden tietojen mukaan tapaamisessa oli mukana myös entinen KGB-agentti, nykyinen lobbari Rinat Akhmetshin. Donald Trump Junior on aikaisemmin myöntänyt, että tapaamisessa oli mukana venäläinen asianajaja Natalia Veselnitskaja.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää Donald Trumpin vanhimman pojan Donald Trump Jr:n tapaamista Veselnistskajan kanssa ”päivänselvänä tapauksena” ja mahdollisesti myös rikoksena. Akhmetshinin roolia ei Åslundin mukaan pidä liioitella.

–Hän on mies, joka yrittää saada elantonsa vanhoilla taidoillaan, Åslund kommentoi Twitterissä.

Donald Trump Jr:n mukaan venäläiset tarjosivat tietoja demokraattien presidenttiehdokkaasta Hillary Clintonista. Tapaamisessa olivat mukana myös presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä presidentin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort. 

Donald Trump Juniorin mukaan ”tuli nopeasti selväksi”, ettei venäläisillä ollut merkittäviä tietoja.

Jukka Tarkka kommentoi aihetta myös Facebookissa, ja sanoo, että Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan pojan keskustelu Venäjän edustajien kanssa jo ennen vaalitaistelun alkamista vaikeuttaa ”lähes katastrofaalisesti” hänen isänsä asemaa toimikauttaan aloittelevana presidenttinä.

–Donald Trump ei pelastu sillä, että Hillary Clintonin kampanjaa vaikeuttavia tietoja ei vaihdettu eikä Venäjä ainakaan tuossa vaiheessa sekaantunut vaaliprosessiin. Kiemurtelemallakaan hän ei pääse eroon siitä faktasta, että keskusteluyhteys avattiin. Se tarkoittaa, että jos Venäjä olisi pystynyt tarjoamaan Yhdysvaltain presidenttiyttä tavoittelevalle ehdokkaalle kepin kilpailijansa kampitukseen, sen käyttämistä olisi ainakin harkittu. Tätä hirmuisempaa supervaltasuhteiden näköalaa ei ole nähty kuuna kullan valkeana.

Donald Trump keskusteli Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Vladimir Putinin kanssa G20-kokouksessa Hampurissa viime viikonloppuna. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Putin kiisti sekaantuminen ja Trump hyväksyi tämän. Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Trump kovisteli Putinia aiheesta. Lopulta Trump kuitenkin antoi asian olla.

–Putin viritti ansan ja Trump astui siihen. Se oli odotettavissa ja Trump antoi sen tapahtua, Georgetownin yliopiston vieraileva tutkija, Obaman hallinnon viestintäjohtaja Jen Psaki kommentoi CNN:n julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Lue myös:

NBC: Donald Trump Jr:n tapaamisessa entinen KGB-agentti

Tutkija Donald Trumpin pojan tapaamisesta venäläisten kanssa: ”Päivänselvä tapaus”

Amerikkalaisasiantuntija: ”Vladimir Putin viritti ansan ja Donald Trump astui siihen”

 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antero Kuortti

Suomi ja USA ovat maailman maiden joukossa erityiasemassa Venäjän suhteen.

Suomi on kuin hieman omapäinen vastaanhangoitteleva Venäjän alusmaa, jonka hallinnon ja johdon notkeaselkäisimmät pitävät tiiviitä suhteita siihen tapaamalla sen johtoa, kuullen sen huolia, pyyntöjä, vaatimuksia jä ehdotuksia. Samalla Suomi saa, jos emämaan johto viitsii kuunnella, vannoa uskollisuudenvalan emämaalle.

S.Niinistö lienee menossa sinne piakkoin selännotkistusreissulle. Toivottavasti hän vie rakkaat terveiset lähes koko uskolliselta ja uhrautuvalta Suomen kansalta. Toivoisin myös, että Suomi-Venäjä-tapaamisissa otettaisi käyttöön vanha ja kaunis perinne, jota hienosti kuvaa valokuva Leonid Bresnevin ja Erich Honeckerin suudelmasta valtiovierailulla. Sopisi hyvin myös Suomi-Venäjäseuran tapaamisiin ja erityisesti S-L Anttilan kera.

Miikka Lahti

Monet eivät tunnu ymmärtävän, miten vakava ja poikkeuksellinen asia tämä on. Historiasta on vaikea keksiä yhtään aiempaa esimerkkiä, jossa valtionpäämieheksi on noustu tekemällä salaista yhteistyötä vihollisvaltion kanssa. Jos tällaista on tapahtunut, niin ei ainakaan maassa, jonka merkitys on Yhdysvaltain luokkaa. On täysin ainutlaatuista, että vihamielisen valtion myyrä istuu Oval Officessa.

Antero Kuortti

Kyllä historiasta löytyy yksi paha esimerkki.

Franklin Delano Roosevelt ja monet hänen hallinnossaan olivat epäilyttävän innostuneita Stalinista ja Neuvostoliitosta ja heistä sosialismissa ja kommunismissa oli "jotain kiinnostavaa". Mutta kun ajattelee 1930-40-lukuja, niin suurin osa sosialismista oli täysin pimeässä ja kielteiset tiedot oli helppo leimata revisionismiksi, valheiksi, extremismiksi ja hapatukseksi tilanteessa, jossa kaikki tiedotusvälineet olivat 100%:sti puolueen hallussa.

Henri Laikko

Nämä tyhjänpäiväiset salaliittoteoriat on alkanu jo kyllästyttämään fiksumpia. Lähes sama asia kun epäiltäisi isiksen rahoittaneen Clintonin kampanjaa.
Saudeistahan sitä kampanjaa rahoitettiin ja kun hiukan käytetään mielikuvitusta niin avot.
Näillä teorioilla ei ketään tuomita eikä se ole tarkoituskaan vaan jatkaa samaa disinformaation levittämistä istuvasta presidentistä.

Miikka Lahti

Clintonin kampanjaa ei rahoitettu saudeista. Yhdysvaltain vaalilaki kieltää sen yksiselitteisesti, ja republikaanit olisivat taatusti vaatineet Clintonia vastuuseen jos jotain tällaista olisi tapahtunut. Varmasti tässä viitataan jälleen joidenkin saudien tekemiin lahjoituksiin Clintonien hyväntekeväisyyssäätiölle. Mikäli tässä on näkevinään suuria salaliittoja, kannattaa googlata säätiön merkitys. Se ei ole perustajansa pankkitili, josta perustaja voi nostaa varoja omaan käyttöönsä.

Trumpin kampanjan halukkuus tehdä yhteistyötä Venäjän hallituksen kanssa ei ole "salaliittoteoria" vaan sen näkee aivan suoraan Trump jr:n itsensä julkistamista söhköposteista, jossa Trump jr. kertoo suorastaan rakastavansa mahdollisia Venäjän hallinnon tarjoamia tietoja. Aivan ilmeistä on, että Venäjä myös vastasi tähä halukkuuteen.

Jouni Borgman

Kuinka te jaksatte. OK, erotetaan Trump ja otetaan tilalle presidentti, jolla ei ole kytköksiä yhtään mihinkään intressipiiriin. Päiväkodista ehkä sellaisen löytää.
Niin, nyt pitäisi saada uusi presidentti sellaisten ihmisten toimesta, jotka ovat jaksaneet jauhaa epäolennaisuuksia ja leipoa yhtä ja samaa salaliittoteoriaa päivästä toiseen tauotta jo yli puoli vuotta eivätkä epäröi sabotoida laillisesti valitun presidentin ja hänen hallintotiiminsä työtä 24/7. Ehkä siinäkin on jotain maanpetoksellista.
Nyt suomalaisetkin halutaan mukaan näihin maailman huonoimpien häviäjien eli USA:n demokraattien ikuisiin itkijäisiin ja jankutuksiin.

Antti Kettunen

Mä olen typerys joten selitä nyt mulle kuin 9-vuotiaalle, missä on tapahtunut rikos. On kampanja jossa on 2 ehdokasta. Isäsi on toinen ehdokas. Sulle tulee tieto että "voisi olla tiedossa jotain joka vaikeuttaa isäsi vastaehdokkaan elämää", menet paikalle ja kuuntelet mitä oli tarjolla.

Tämä on ilmeisesti rikos?

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #15

Kun menet hakemaan isukkia auttavaa tietoa, joka on vieraan (vihollis)valtion rikollisin keinoin isukkisi vastustajasta hankkimaa ja jonka tarkoituksena on vaikuttaa sinun maasi vaaleihin - vaikkakin isukkisi eduksi -, niin saatat hyvinkin syyllistyä rikokseen.

En usko, että olet typerys. Kyllä sinä tiedät, ettei isän auttaminen vaalikampanjassa ole rikos. Mutta jos isää auttaaksesi vaikkapa tapat jonkun, se todennäköisesti on.

Esa Ahonen

Kyllä, nyt siellä itketään ja kärvistellään. Mutta nyt sattui pilkka omaan nilkkaan.
Ei kai nääs ole kolmea vuotta siitä kun "USA:n demokraateilla" meni se Ukrainan presidenttipeli paljon paremmin elikkkä aivan nappiin. Ja kymmenittäin löytyy muitakin jenkkiesimerkkejä toisen maan johtajien vaihdoista, Saddamin valtaannostamisesta puhumattakaan. Entä mitä Kuuban saarto ja kiusaaaminen muuta on kuin toisen valtion hallinto-oloihin vaikuttamista? Kyllä tämä Trumpin asian älttäminen on tekopyhää jeesustelua, tulipa vaikutusyritys nyt juuri tällä kertaa sitten Venäjän taholta tai mistä tahansa.
Same, same!

Ari Ohvo

On hieman huvittavaa että Trumpin hallinnon Venäjä-yhteyksistä on tehty vaikka minkälaisia paljastuksia ja on käynyt aivan selväksi ettei Trump noussut valtaan laillisesti. Siitä huolimatta ei kukaan näytä tekevän asialle yhtään mitään. Mitähän pitäisi paljastua että joku saisi Trumpin pois viralta.

Seuraavan kerran kun Putin ja Trump tapaavat voisi Trump antaa Putinille lahjaksi yhdysvaltain asekoodit sisältävän laukun. Vastalahjaksi Putin voi antaa vaikka lasten lääkärinleikkejä varten tehdyn lelumatkalaukun. Menisi todennäköisesti Trumpille täydestä.

Esko Kotilainen

Naurettavaa höpötystä.
Ja Clintonin puheille pääsy ja vaikuttaminen politiikkaan vaati suuri summaisen lahjoituksen hän säätiölleen.
Tätä tietä esim saudit käyttivät ja monet muutkin.
Tunnustettu hiljainen salaisuus esim.Norjassa.
Toivon mukaan Suomen media julkaisee Suomen kantaa myös englanninkielisenä Yhdysvalloissa.
Jospa Trump sitten vaikka twitteroisi,jotain mielenkiintoista.

Matti Virtanen

Vähän se on kornia että USA:n kaltaisen suurvallan presidenttiehdokkaan rikoksen paljastaa toinen, vihamielinen suurvalta. Clintonin vastustajien on varmasti vaikea kiitellä Venäjää tästä. Toisaalta Clintonin kannattajienkin on vaikea moittia Venäjän paljastusta.

Markku Lehto

Tulee mieleen, että pyrkiikö Putin tekemään Moltov - Ribbentropit Trumpin kanssa. Tällä kertaa se ei taida onnistua. Mutta olisihan se Putinille meriittiä kotimaassaan , jos Venäjä pääsisi taas jakamaan Eurooppaa etupiireihin.

Antero Kuortti

Mistä oikein puhut? Ei Suomessa mitään tutkivan journalismin perinnettä ole ollut.

Koko ilmiö on ulkomailla muotoutunut jä meilläkin on välillä ilmennyt muutama pikkutapaus, mutta meillä ei koskaan uskalleta tarttua koviin juttuihin.

Joten turha kaipailla meiltä merkittävää tutkivaa journalismia vanhaan malliin, koska sitä ei ole. Muistelet varmaankin näkemiäsi ulkomaisia elokuvia luullen niitä suomalaiseksi dokumenteiksi.

Kauko Kaaresoja

Vaikka Tarkka olisi kuinka tarkka, niin tieto asiasta on vain toisen käden tietoa. Trumpista ja hänen tekemisistään saadaan lumeuutisia, ei oleellisia. Kukaan ei painota sitä, että Trump on kansallismielinen eikä halua laittoman massamaahanmuuton maahansa jatkuvan, haluaa USA:n taloudellisesti nousuun, olisiko aika alkaa seurata näitä asioita.

Jukka Mattsson

Naurettavaa uutisointia.

Kuka tietää onko meidän valtion johtajiemme valintoihin Venäjä vaikuttanut mitenkään? Eipä tietenkään, virallisesti... ei ilmeisesti ole ja itsenäisiä kun olemme niin olemmeko USA:ta vahvempia noissa Venäjä kuvioissa?

Jos jossain päin poliitikot ovat olleet täysin venäläisten ohjauksessa niin meillä ne ovat olleet jokaikinen, ex. presidentit ja Tarkka kavereineen mukaan lukien.

Antero Kuortti

Ajattele sellaista kauhistuttavaa tilannetta, että yhden (1.)valtion (2.)päämies käy vihamielisen (3.)valtion johdon juttusilla 12 v:n aikana n. 5 kk: n välein (26 kertaa) . Ja että seuraava (4.)päämies ilmoittaa jatkavansa perinnettä.

K a u h i s t u t t a v a a!

(1.) Suomi
(2.) Tarja Halonen
(3.) Venäjä
(4.) Sauli Niinistö

Heikki Paananen

"Suomalaisarvio Donald Trumpin pojan ..."

Tämä alkaa jo menna komiikan puolelle. Aina, kun otsikossa mainitaan
"Suomalaisarvio", "Suomalaistutkija", "Asiantuntija" tms., on kyseessa
Jukka Tarkka. Vedonlyöntikerroin on aika lähellä yhtä. Aika kapea on Suomen asiantuntijapooli.

Atso Eerikäinen

Nyt on puurot ja vellit sekaisin Tarkalta. Kysymys kuuluu: Miten tämä juttu, joka tuli ilmi lähes puoli vuotta vaalien jälkeen, vaikutti itse vaaliin? Suomeksi sitä anotaan: Jälkiviisastelua.

Onko Tarkka tietoinen, mitä Clintonin avustajat tekivät Venäjän kanssa? Tuliko mieleen, että ko. venäläinen juristi olisi voinut olla Clintonin palkkalistoilla järjestämässä ansaa Trumpin kaatamiseksi? Tätä kutsutaan suomeksi: salaliittoteoria.

Suomessa Trump on jostain kumman syystä valtamedian hampaissa, vaikkei asia mitenkään kuulu suomalaisille, eivätkä suomalaiset saa Clintonista presidenttia, vaikka kuin yrittäisivät, KOSKA vaalit pidettiin jo, ja AMERIKKALAISET valitsivat Trumpin presidentikseen.

Jukka Mikkola

Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Se saattaa olla myös vahvuus ja tästä on esimerkkinä Nixonin eroaminen Watergaten seurauksena. Yhdysvalloissa tutkivalla journalismilla on virallisten tutkintaelimien ohella pitkät perinteet. Nixon ja Washington Post ovat siitä esimerkkeinä.
Uskon, että kaikki kivet tullaan kääntämään tässä asiassa Amerikan mailla. Kysymys on itse presidentti-instituutiosta ja sen uskottavuudesta Yhdysvalloissa.

Jarmo Lius

1930-luvun ryssäviha huokuu. "Venäjä on vihollinen" lausahdellaan kovin huolettomasti pohtimatta, onko se mielekäs väite. Jos Venäjä ei ole "vihollinen", tapahtuuko "rikosta"?

Demokratian vastaiset voimat ovat liikkeellä. Ihan kuten Saksassa aikoinaan, niin nytkin pikku pikku Demokraatti-pioneerit ympäri maailman sekoilevat ja haluavat Demokraattien nousevan yksinvaltaan USAssa vailla vastaehdokkailta ja Trump häiriköitä.

Antero Kuortti

Kerropas mikä siinä on, kun kaltaistesi mielestä Venäjää ei saisi kritisoida, halveksua tai vihata, vaikka venäläiset ovat hyvin suorasukaisia muita maita kritisoidessaan, halveksuessaan tai vihaamisessaan?

Sama näkyy teidän russofiilien kirjoituksissa, joissa halveksutaan jopa Suomea ja suomalaisia.

Kaikissa maissa löytyy ihmisiä, jotka vihaavat joitakin muita, mutta Venäjää tai sen mainetta pitäisi russomaanien mielestä suojella. Mutta miksi?

Sirkka-Liisa Anttila ja S. Niinistö ovat muutaman muun ohella puuttuneet pahoihin Venäjä-puheisiin, mutta enpä ole kuullut heidän puuttuneen pahoihin puheisiin muista kansoista. Muslimeita ja afrikkalaisia lukuunottamatta.

Mikä joitakin suomalaisia vaivaa Venäjäasennoitumisen liioittelussa. Enpä ole lukenut, että jonkin muun maan päämies (T. Halonen) vierailee naapurimaassa ainakin 26 kertaa 12 v:n aikana, ja että seuraava päämies (S. Niinistö) aikoo jatkaa perinnettä.

Tulee mieleen, että kyseessä on jokin vasallivaltio tai siirtomaa, jonka muodollinen johtaja käy 2 kertaa vuodessa raportoimassa siirtomaan tilanteen emämaahan, käy kysymässä neuvoa ja lupia tulevalle 1/2-vuotiskaudelle sekä uudistaa uskollisuudenvalansa emämaalle.

Ei suomalaisten tehtävä ole olla naapurimaan puolustelija, ihailija ja pelastaa, varsinkin kun kyseessä on ainoa sellainen maa maailmassa, joka käyttäytyy Suomea ja suomalaisia kohtaan vihamielisesti.

Jopa russotrollit käyttäytyvät Suomea ja suomalaisia kohtaan vihamielisesti. Kummallista porukkaa. Tilanne muistuttaa neukkuja ja sen ystäviä siinä, että ihailtiin Neukkulaa ja halveksuttiin suomalaisia, mutta missä se Neukkula nyt luuhaa?

Mikäli merkkeihin voi luottaa, niin uusneukkula on nurkan takana.

Jarmo Lius

Onko, Antero, sinun mielestäsi normaalia puhetta kutsua Venäjää viholliseksi?

Kuulehan Antero, kyllä nuo presidenttiehdokkaat pitävät moniin eri maihin suhteita yllä jo ennen valintaansa. Tässä on kyse siitä, että Venäjää kohdellaan länsimediassa epävaltiona ja venäläisiä ihmisyyden sijaan viholliskansana. Se on kuvottavaa sotapropagandaa josta valitettavasti on tullut nyt "normi"puhetta.

Haluatko päästä sotimaan? Sitäkö toivot?

Antero Kuortti
Vastaus kommenttiin #46

Venäjä on käyttäytynyt Suomea kohtaan vihamielisesti lähes koko Putin vallassaolokausien ajan, eikä pysyvää muutosta ole tiedossa.

Länsimaat eivä ole kuin Venäjä, eivätkä länsitiedotusvälineet ole valtion valvonnassa, kuten Teillä venäjällä, joten täällä meillä jotkut kirjoittavat venäläisistä myönteisesti ja jotkut kielteisesti, kun taas venäläiset kirjoittavat röyhkeästi valehdellen Suomesta ja muista.

Venäjä on jopa valjastanut Bäkmannin sotavankkureita työntämää.

Venäjä on käyttäytynyt jä käyttäytyy roistovaltion tavoin ja on kuvottavaa, että maailman suurimpia sotaharjoituksia ja sotilasparaateja pitävää maa uhkailee röyhkeästi sellaisia pikkumaita kuin Suomi, Ruotsi, Tanska jä Norja.

Olisi myös kuvottavaa että.
jotkut hyvin suomea puhuvat yrittävät valkopestä Venäjää.

Ajatellaan hetki vaikka sitä, että Neukkula karkoitti 250 000 Krimin tataaria ja murhasi heidät v 1944. Siis kansanmurha. Ja nyt venäläiset varastivat Krimin.

1960-luvulla venäläiset pakkosiirsivät 300 000 ukrainalaista keskiaasiaan maata viljelemään koska kolhoosit ja sovhoosit eivät kyenneet ruokkimaan neukkulaa. Niin huonolla tuloksella, että Neukkula joutui ostamaan vihollismaistaan (USA, Kanada, Australia) vuosien ajan laivalasteittain viljaa, vaikka neukuilla oli käytössään huikea mustanmullanmaat. Olipa megalomaanista kyvyttömyyttä, mutta kaikesta aina piti syyttää amerikkalaisia. Silti. Niin vihamielisiä venäläiset ovat..

Roistokansaa.

Antero Kuortti

"Enakkoluuloisessa ja epäluuloisessa Usassa varotaan viimeiseen asti… "

- Aikuisen oikeesti, en ole kuullut tai lukenut nykyajan kansakunnista, jotka olisivat vainoharhaisempia ja ennakkoluuloisempia, kuin Venäjä ja sen viiteryhmäön kuuluvat maat.

Kommunisti- ja sosialistimaat ovat samanlaisia. Mutta toisaalta nehän kuuluvat samaan viiteryhmään Venäjän kanssa.

Tapio Mäkeläinen

Minulla on jäljellä v 1974 Newsweek lehti jossa on Watergaten aikajana kommentteineen. Asuin Silloin San Diegossa hyvin rep GOP perheessä joka vielä silloin kannatti kovasti sotimisenReagan oli kuvernööri.
Tämä muistuttaa päivä päivältä enemmän Riku Nikusen ja esikuntansa touhuja. Nixonin perhe kuitenkin oli sivussa ja vaimo Pat ei ollut kellistellyt pornolehdessä.

Eero Nevalainen

Vaali ei kyllä tapahtunut "demokratian perushengen vastaisesti", koska ymmärtääkseni ääntenlaskenta oli rehellinen.

Se, että Trump on "väärä mies" presidenttinä ei tee valinnasta epädemokraattista. Korkeintaan voisi sanoa että äänestäjäkunta on idiootteja...