Sunnuntai 24.6.2018

”Ei ihme, jos Suomessa lähes 45 % ihmisistä ei halua vaivautua äänestämään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.7.2017 11:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisten huono äänestysaktiivisuus puhuttaa.
|

Kansalaispuolueen uusi puheenjohtaja ja edelleen myös keskustan puoluevaltuustossa istuva Sami Kilpeläinen arvioi, että suomalaisten huono äänestysaktiivisuus johtuu siitä, että politiikka näyttäytyy ihmisille riitelynä ja vahvimpien aseman edistämisenä.

–Ei siis ole ihme, jos Suomessa lähes 45 prosenttia ihmisistä ei halua vaivautua äänestämään vaaleissa. Olen entistä vakuuttuneempi, että tämän taustalla on monissa maissa jo "vaaliyllätyksin" näkynyt epäusko poliitikkojen ja nykypuolueiden toimintaan parantaa heikompien alueiden tai ihmisten elämää - keskellä suurta globaalia muutosaaltojen tulvaa, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Kilpeläinen nostaa esimerkiksi työelämän ja sanoo, että normittamisen ja säätelyn sijaan pitäisi antaa ihmisille kannustavia malleja, joilla työntekoa ja sosiaaliturvan voisi yhdistää työttömyyden tai vaikkapa perhevapaiden kanssa. 

–Jos olisi mahdollista, niin varmasti moni haluaisi tehdä välillä muunkin mittaista työviikkoa kuin täyttä. Kun useat työtehtävät muuttuvat Suomessa, niin ei voi olla järkevää, että olet 110 prosenttisesti työelämässä tai sitten joudut olemaan kokonaan sen ulkopuolella turvataksesi sosiaaliturvan. Se rapauttaa monilla alueilla ja ihmisillä mahdollisuuksia olla työelämässä. Jäykkä rakenne estää myös pienimuotoisen yrittämisen saati osakkuuden esimerkiksi perheenjäsenien yrityksessä, hän sanoo.

Kilpeläisen mukaan poliittisen kulttuurin pitää muuttua.

–Annetaan ihmisten aktiivisuudelle ja omatoimisuudelle tilaa, luodaan lainsäädännöllä raamit ja tuetaan tarvittaessa, mutta unohdetaan ajatus, että normeilla ja säädöksillä luodaan toimeliaisuutta.

Samaan asiaan on viikonloppuna kiinnittänyt huomiota Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund, jonka mukaan esimerkiksi sote-uudistusta voitaisiin käsitellä myös esimerkiksi kansalaiskokouksissa.

–Suomen poliittinen eliitti keskittyy harmittelemaan alhaista äänestysprosenttia, vaikka käytössä olisi innovaatioita kansan osallistamiseen, hän kommentoi Twitterissä.

Viime kevään kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 58,8. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sari Matikainen

Samaa mieltä Jukan kanssa. Mitä muuhun artikkelin sisältöön tulee, politiikka näyttäytyy, ainakin henk.koht. näkökulmasta, henkilöihin keskittyvänä kiistelynä ja keskusteluna siitä, mitä kukin on mieltä. Henkilöihin keskittyvän politikoinnin varjoon jää se politikointi, jonka pitäisi ajaa yhtenäisenä koko Suomen etua ja edistää Suomen asioita ja kehittyä. Sen sijaan nykyisin yhdet ja samat tyypit herättelevät omilla twiitti- ym. mielipiteillään sellaisia keskustelun aiheita, joiden varjoon jää varsinainen politiikan teko ja varsinaiset poliittiset päätökset. Se mistä ei puhuta kansalaisille mediassa, ei ns. oikeastaan tapahdu ja poliitikot saavat huseerata ja päättää suljettujen ovien takana mitä lystäävät samalla kun nostattavat älyttömiä keskustelujen aiheita sirkusmaisesti kansan huviksi. Leipää ja sirkushuveja-temppu siis onnistuu vielä tänäkin päivänä. Ja kansa on tyytyväinen. Ainakin jossain määrin...

Oiva Luosujarvi

Poliitikkojen ja hyväosaisten on muistettava heidän olevan pieni vähemmistö melkein jokaisessa maailman valtiossa.

Kun kansaa tarpeeksi kurjistaa, niin se kansan valtava massa haluaa jakaa oman käden oikeutta hyväosaisille.
Ranskassa oli vallankumous ja giljotiini leikkasi päät pois ylhäisöltä.
Koko arabikevät oli massojen nousua eliittiä vastaan.
Esimerkkejä on paljon, miten käy tilanteessa jossa hyväosaiset ahnehtii itselleen enemmän ja kansalle vähemmän.

Hyvä demokratia ottaa huomioon koko kansan ja huolehtii koko kansan eduista.
Ei siis pelkästään kirjoita lakeja yhdenvertaisuudesta ja muista asioista, mutta hyväosaisten ei tarvitse laista piitata. Jos tilanne on sellainen, että kansan iso osa ei äänestä, niin puolueiden ja kansanedustajien olisi herätettävä ajattelemaan miten se demokratia toimii nyt ja miten se toimisi tilanteessa jossa kansasta yli 80 - 90 % kävisi äänestämässä?

Poliitikko, joka ajaa omaa etuansa, mutta ei ajattele yhteiskunnan etuja on vihattu poliitikko kuten katainen, stubbi ja muut hillotolpan saaneet yhteiskunnan viholliset.
Ennen ei ministerit tarvinneet henkivartijoita ja nyt tarvitsevat.
Miksi he tarvitsevat henkivartijoita?
Onhan moni sanonut, ettei pelolle saa antaa valtaa.

Toivottavasti saamme nähdä lähitulevaisuudessa vaalit Suomessa, jossa äänestysaktiivisuus on jo yli 80 % ja siihen voi vaikuttaa vain ehdokkaat itse toimimalla tavalla, jolla saavat kantaväestön äänestämään.

Kaj Nyyssönen

Kaikkien nykypuolueiden tavoite on edistää puolueen asiaa ja asemaa, toissijaisesti ajaa edustajiensa etua.

Eipä Eduskunnassa ole yhtään oikeata Kansanedustajaa joka ajaisi kansan etua. Sellainen edustaja saa kurinpitorangaistuksen koska poikkeaa puolueen linjasta.

Antti Kettunen

Äänestämisen tarkoitus kai olisi osoittaa että haluaa antamansa äänen edustavan itselleen tärkeitä asioita. Se on ollut vaikeaa koska kaikki puolueet ajavat samoja asioita: lisääntyvää EU-integraatiota, alenevaa verotusta ja kansallisomaisuuden yksityistämistä. Toiset kovemmin, toiset hitaammin mutta kaikki ajavat samoja asioita.

Niinpä äänestän jatkossakin jotain ihan muuta.

Mikko Toivonen

Minä tiedän, että lähes kaikki asiat voisivat olla vieläkin paremmin kuin nykyisin tai ennen.
Siksi käyn aina äänestämässä ja aina sellaista jonka toivon tuovan sitä helposti toteutettavaa parannusta ja yhteistä etua.
Sellaisen äänestettävän löytäminen on aina monen hikikarpalon takana, mutta se löytyy kun kussxakin tilanteessa lopulta valitsee sen jonka edes jotain positiivistä muutosta jossain asiassa toivoo aikaan saavan vaikka ei joka asiasta olisikaan samaa mieltä.

Mikko Toivonen

Minäkin pidän vihreitä alkuperäisiä aito kommareita huomattavasti vaarallisempina yhteiskunnalle. Lähes yhtä vaarallisena ja ajoittain jopa vaarallisempana olen aina pitänyt maalaisliittoa, MTK ja Kepua.
Nykyisellä tavalla ideologioidun ja johdetun kokoomuksen olen myös joutunut pudottamaan äänestys listoilta siksi, että en voi hyväksyä välistäveto taloutta vaan oikean teollisen ja yritystoiminnan missä ei pyritä oman voiton maksimaaliseen hankkimiseen monopoli, kartellin tai valta aseman nojalla.
Kun on tällaisia varmoja putoajia niin lopullinen valinta on tuskaisaa. Pitäisi valita sananvapautta, aitoa demokratiaa ja vastuullista markkinataloutta ajava puolue tai sitten sen puutteessa henkilö johon jotenkin luottaa.
Tärkeää kuitenkin olisi, että juuri se 45% tulisi osallistumaan vaaleihin. Sew on lopulta heidänkin ainoa tapansa vaikuttaa.

Josa Jäntti

Kansalaisille uskotellaan, että teillä on mahdollisuus vaikuttaa kansalaisaloitteella. Aloitteen allekirjoittaa yli 84 000 kansalaista ( toiseksi eniten kuin koskaan ) ja aloitteesta ei äänestetä kaikkien edustajien kesken, niin millä voisi vakuuttaa, että äänestäminen kannattaa , kun aloitetta ei uskalleta viedä Suureen Saaliin.