Maanantai 20.5.2019

Keskustalainen vastaa ministerin patisteluun 7 000 työpaikasta: ”Monelle liian hintavaa ja vaivalloista”

Luotu: 
16.7.2017 11:43
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset käyttävät kesälomaansa rahaa vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset.
|

Keskustan piirihallituksen jäsen Antti Siika-aho arvioi kotimaanmatkailun olevan monelle liian kallista ja vaivalloista. Hän vastaa Puheenvuoron blogissaan elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.), joka maanantaina patisti suomalaisia lomailemaan kotimaassa. Lintilän mukaan tämä toisi 800 miljoonaa euroa lisää alalle ja noin 7 000 työpaikkaa. 

–Ministerin tavoite on ihanteellinen, mutta kotimaan matkailu on yhä monelle liian hintavaa ja vaivalloista. Tarvitsisimme enemmän tarjonnan määrää sekä laatua, Siika-aho kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

–Olemme ystäväni kanssa ottaneet tavaksi matkustella aina kesäisin jossain päin Suomea. Tutuksi ovat tulleet muun muassa Koli ja tunturi-Lappi. Matkustaminen on kuitenkin osasten liimaamista yhteen, sillä se edellyttää monia valmisteluita, kuten autojen vuokraamista ja majapaikkojen varaamista. Pienistä osista muodostuu melkoinen hintalappu. Matkustamisen vaivalloisuus nostaa kynnystä lähteä, hän jatkaa.

Siika-ahon mukaan matkatoimistot iskisivät ”kultasuoneen”, jos ne kuroisivat yhteen liikkumista, majoittumista, ruokailua ja elämyksiä tarjoavat palvelut. 

–Miltä kuulostaisi tarjous esimerkiksi Turun saariston rengastiestä vuokra-autolla, kahdella majoitusyöllä ja pääsylipuilla reitin varrella oleviin museoihin? Kumppanusten ja lapsiperheiden olisi huomattavasti vaivattomampaa liikkua, mikäli kaiken matkaan sisältyvän saisi samassa paketissa. Tarjonnan myötä kasvava kotimaanmatkailu lisäisi kilpailua ja painaisi lopulta hintojakin kohtuullisempaan suuntaan, Siika-aho toteaa.

Myös Lintilä myönsi maanantaina, että esimerkiksi lennot Etelä-Suomesta pohjoiseen ovat ”suhteellisen arvokkaita”. Hän toivookin, että hinnoissa tapahtuisi ”jonkinnäköisiä vastaantuloja”.

Lue myös: Ministeri patistaa tv:ssä: Jokainen suomalainen kotimaanlomalle, toisi 7 000 työpaikkaa

Nordean yksityistalouden ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan kotimaan matkailu ja mökkeily ovat suosittuja kesälomailutapoja Suomessa jo nyt. Samalla suomalaiset käyttävät kesälomaansa rahaa vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Nordean kaikissa Pohjoismaissa teettämän tutkimuksen mukaan 18–65 -vuotiaat suomalaiset arvioivat käyttävänsä tänä vuonna kesälomaan keskimäärin 1 400 euroa kotitaloutta kohden. Tanskassa kesälomaan käytetään 1 990 euroa ja Ruotsissa 1 870 euroa. Norjassa kesälomabudjetti on pohjoismaiden suurin, 2 160 euroa.

–Maiden väliset hintaerot tasoittavat hieman budjettien eroja, mutta senkin huomioiden muissa pohjoismaissa kesälomabudjetti on kolmanneksen Suomea suurempi. Mahdolliset erot kesäloman viettotavoissa voivat osittain selittää maiden välisiä eroja. Suomessa kotimaan matkailu ja mökkeily ovat suosittuja kesälomailutapoja. Jos muissa maissa ulkomaanmatkat ovat kesälomalla Suomea yleisempiä, ovat erot kesälomabudjeteissa ymmärrettäviä. Toisaalta myös joulubudjetit ovat Suomessa selvästi muita pohjoismaita pienempiä, Kärkkäinen kommentoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Suomesta puuttuu merkittävästi omatoimimatkailun edellyttämää kohtuuhintaista yöpymismahdollisuutta.
Lisää Guest houseja, motelleja ja halpaketju hotelleja perushuoneilla, niin itsenäinen ja autoileva matkustus kansa kyllä liikahtaa enemmän. Luksusta hakevat ovat oma ryhmänsä ja heille on luksus hintaista tarjontaa yllin kyllin ihan perus tasoisissa maja paikoissa maassamme.
Oikea yksilö matkailijan yöpymishinta taso alkaa Tallinnasta ja jatkuu sitten läpi koko sen puolen Euroopan aina Kreikkaan ja Turkkiin asti. Läntisellä puolellakin löytyy siedettävän kustannuksen majapaikkoja ja ketjuhotelleja maanteiden varsilta.

Kari Aaltonen

Olen paljon matkustellut lomillani kotimaassa, mutta koin kovin tressaavaksi nyky hallituksen politiikan, minkä mukaan Suomi nousee sakottamalla autoiliota pienistäkin rikkeistä ja valvonta toimii kaikilla isommilla teillä, joten minun euroni ovat tänä kesänä valuneet Suomen sijasta Italian laariin. On ollut lämmintä ja olen viihtynyt hyvin, kiitos Keskustapuolue ja Hallitus.

Jouko Vainioranta

Tälläiset "siikaaholaiset" elävät jossain ay-satuilujen ihmemaassa, josta puuttuu realismi ja sen taju mistä suomalaisten yritysten hintataso muodostuu. Myös matkailun. Vertailu näihin "itäisten keskieuroopan- ja varsinkin eteläeuroopan maiden hintatasoihin ontuu aikalailla jo pelkästään palkkatason, saatikka muiden kustannusten ja tavaroiden hintasojen välillä. Se mistä hän puhuu paketeista hän on osittain oikeassa ja sekin on matkailuun tulossa jo lyhyellä aikavälillä koe käyttö menossa viisalta vaikuttavaan netti pohjaiseen systeemiin.
Siihen asti kun palkkatasot/työolot/ ja muut sosiaaliset systeemit ja kustannukset poikkeavat näin olennaisesti mainituista esimerkkimaista suomi on ja pysyy kalliina eli suomalaisen palkansaajan on matkustettava " etelään" nauttimaan "riistettyjen" työntekijöiden halvoista ja ihanista palveluista.

Marja-Liisa Kalkela

"Satuilua" on myös luulo että palkansaajilla on hulpeat tulot kikyn jälkeen. Puhumattakaan n.450 000 työttömällä ,eläkeläisellä ja n. 700 000 köyhällä . Ei ole kansanedustajien tuloja.Puhumattakaan 5 000e/kk sopeutumiseläkkeitä. Ei 487e/kk toimentulotuellakaan paljon matkustella. Puhumattakaan "työllistetyistä" nuorista ja työttömistä. 0 euroa/kk ja käteen toimeentulotuki.

Juha Virtanen

Mikko Toivonen kaipaili halpoja majapaikkoja. "Lisää Guest houseja, motelleja ja halpaketju hotelleja perushuoneilla, niin itsenäinen ja autoileva matkustus kansa kyllä liikahtaa enemmän" Luulisin että halpoja ja silti laadukkaita majoituspaikkoja on mutta ihmiset on houkuteltu erilaisilla bonukorteilla ottamaan pisteitä ja kun ei ymmärreetä että ne bonuspisteet maksaa maltaita. Katso majapaikkoja www.airbnb.fi. On edullistakin majoitusta.