Lauantai 26.5.2018

Poliisi käytti asetta kahdesti viikonloppuna: ”Yksittäisten ihmisten vakavat väkivallanteot edelleen todennäköisin uhka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.7.2017 19:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi käyttää ampuma-asetta keskimäärin muutamia kymmeniä kertoja vuodessa.
|

Poliisi joutui tänä viikonloppuna käyttämään asetta kahdesti Suomessa. Tämä on erittäin poikkeuksellista, sillä poliisi käyttää ampuma-asetta keskimäärin muutamia kymmeniä kertoja vuodessa.

–Poliisi joutui viikonlopun aikana käyttämään asetta 2 kertaa.Yksittäisten ihmisten vakavat väkivallanteot edelleen todennäköisin uhka, Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtela kommentoi Twitterissä.

Huhtela toteaa myöhemmin, että oleellista ei ole uskonto tai kansalaisuus vaan se että syrjäytyminen ehkäistään sekä löydetään potentiaalisesti vaaralliset henkilöt. Hän huomauttaa myös, että jos vastaava teko olisi ollut maahanmuuttajan tekemä, puhuttaisiin herkästi terrorismista.

Viikonlopun tapauksista ensimmäinen sattui lauantaiaamuna. 

–Poliisille tuli ilmoitus veitsi kädessä kadulla sekavasti käyttäytyvästä mieshenkilöstä kello 10.01. Poliisin tullessa paikalle mieshenkilö käveli kohti poliisia veitsi kädessä eikä totellut poliisin käskytystä luopua veitsestä. Poliisi käytti ampuma-asetta mieshenkilön taltuttamiseksi, poliisi kertoi tiedotteessaan.

Poliisin mukaan henkilö oli käyttäytynyt uhkaavasti myös sivullisia kohtaan ennen poliisipartion tuloa paikalle. 

–Teon motiivista ei ole tietoa. Kohdehenkilö on sairaalahoidossa jalkaan kohdistuneen vamman takia. Kohdehenkilöllä ei ole hengenvaaraa, poliisi totesi jatkotiedotteessaan.

Toinen tapaus sattui lauantaina Vaasassa. 

–Kohdehenkilö tuli aseistautuneena poliisia kohti eikä totellut poliisin käskytystä. Vatsan seudulle osuman saanut mieshenkilö toimitettiin paikalta sairaalahoitoon, poliisi sanoi tiedotteessaan. 

Molempia tapauksia tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Poliisien aseenkäyttö tullaan erikseen arvioimaan valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Poliisin voimankäyttöä sääntelevän sisäministeriön määräyksen mukaan poliisi voi käyttää ampuma-asetta vain tilanteessa, jossa jonkun henkeä tai terveyttä uhkaa välitön vaara, ja jollei lievempää keinoa tilanteen hoitamiseksi ole.

Poliisin aseenkäyttöä on tilastoitu vuodesta 2003 lähtien. Aseenkäytöksi lasketaan sekä aseella uhkaaminen että laukaukset. Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan vuosina 2003–2013 aseenkäyttötilanteita oli yhteensä 385 ja laukauksia ammuttiin 122. Vuositasolla aseenkäyttötilanteiden määrä on selvityksen mukaan vaihdellut 26:sta 44:ään.

Lue lisää: 

Poliisi pysäytti asemiehen ampumalla: ”Ei totellut käskytystä”

Poliisi joutui käyttämään asetta Helsingissä: ”Mies käveli kohti veitsi kädessä”

Suomen poliisi ampui 122 kertaa 10 vuodessa – 7 ihmistä kuollut poliisin ampumaan luotiin

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Savolainen

Olisiko niin, että syrjäytyneiden määrän pelätään kasvavan.
Maahan tulleiden (vaikuttimista riippumatta) on vaikea integroitua yhteiskuntaan, jos kielitaito ja/tai koulutus ei mahdollista kohtuullisesti palkattua työtä.
On riski syrjäytyä ja joutua vaikutuksille alttiiksi.
Nämä tapaukset mitä ilmeisemmin olivat ihan kotoperäisiä "kilahduksia", mutta Euroopassa on tänä vuonna nähty ulkopuolisten inspiroimia tekoja.
"Oleellista...löydetään löydetään potentiaalisesti vaaralliset henkilöt."
Haloo!!! Se on tietty prosentti syrjäytyneistä. Kun syrjäytyneiden määrä kasvaa, tekojen määrä kasvaa. Sitten on vielä copycat -ilmiö eli matkitaan muiden tekemisiä.
Eivät nämä tekijät ole mitään ammattirikollisia, vaan sitä harmaata massaa, joka tuskin kiinnostaa ketään.