Maanantai 18.6.2018

Klamydiaa ja tippuria ennätysmäärä – Erikoislääkäri HS:lle: ”Kokemus osoittaa, että Suomi seuraa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.7.2017 08:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä kondomia uuden kumppanin kanssa. Se ehkäisee myös sukupuolitautien leviämistä.
|

Seksitaudit ovat Suomessa yhä yleisempiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan klamydia- ja tippuritartuntoja kirjattiin vuonna 2016 Suomen tartuntatautirekisteriin ennätysmäärä.

Klamydiatartuntoja havaittiin kaikkiaan vuonna 2016 14 311 tapausta, kun vuotta aiemmin tartuntoja oli 13 571.  Tippuritartuntoja löydettiin 416, kun vuotta aiemmin tapauksia oli 281. Sen sijaan kuppaa tavattiin hieman vähemmän, 232 tartuntatapausta, kun vuotta aiemmin tartuntoja löydettiin 249. Uusia hiv-tartuntoja havaittiin 183, kun edellisvuonna uusia tartuntoja löydettiin 173.

Sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä arvioi Helsingin Sanomissa, että niiden määrä kasvaa lähivuosina.

–Jos katsotaan Ruotsiin tai Eurooppaan, tartuntoja on heillä selvästi enemmän. Ja kokemus osoittaa, että yleensä Suomi seuraa muita maita pienellä viipeellä, Hiltunen-Back sanoo.

Yksi syy tautien yleistymiseen kondomin käyttö. Kondomivalmistaja RFSU:n teettämän kyselyn mukaan suomalaisista puolet kertoi käyttäneensä kondomia uuden kumppanin kanssa. Kaikista vastaajista 29 prosenttia ilmoitti käyttävänsä useimmiten kondomia tai kondomin ja muun ehkäisymenetelmän yhdistelmää.

Hiltunen-Backman kertoo, että suuseksin yleistymisen myötä herpeksen kannat ovat sekoittuneet ja jako huuliherpekseen sekä genitaaliherpekseen on vanhentunut.

–Kumman tahansa herpeksen voi löytää ylä- tai alapäästä, hän kertoo.

LUE LISÄÄ: THL, Tautien esiintyvyys 2016

Jaa artikkeli:

Kommentit