Lauantai 26.5.2018

Naisille oma ”kansalaispalvelus”? – Arno Kotro: ”Kas kun ei emäntäkoulu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.7.2017 11:12
  • Kolumnisti-opettaja Arno Kotro katsoo, että on hölmöläisten puuhaa kehittää "riesaa naisille kun kerran miehillä jo on".
|
Opettaja-kirjailija Arno Kotro hämmästelee Puheenvuoron blogissaan kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) tekemää ehdotusta naisille tarkoitetusta kansalaispalveluksesta. Kotron mukaan ”ehdotus ei ole tästä maailmasta”.
 
Kanerva kertoi Porin SuomiAreenassa viime viikolla puolustusvaliokunnan luonnostelleen jo puolitoista vuotta naisille omaa kansalaispalvelusta, joka koskisi kaikki ikäluokan naisia. Kyse olisi naisten vastineesta ase- ja siviilipalvelukselle. 
 
Kansalaispalvelus voisi Kanervan mukaan olla esimerkiksi kuukauden mittainen ja hän listaa opeteltaviksi asioiksi muun muassa humanitaarisen työn, pelastustaidot ja ensiapukurssit. Kotron on vaikea uskoa, että Kanervan ehdotus koskisi ainoastaan naisia.
 
–Se olisi karmea malli nuorille, joille nimenomaan yritetään kertoa, ettei ole erikseen naisten ja miesten hommia. Jos se taas olisi avoin myös miehille, tulisiko se armeijan ja siviilipalveluksen rinnalle kolmanneksi vaihtoehdoksi? Vai lakkautettaisiinko sivari kokonaan, koska kuka sinne sitten enää menisi? On vaikea uskoa, että joka käänteessä siviilipalveluksen lyhentämistä vastustanut kokoomus nyt kannattaisikin sen typistämistä kuukauteen.
 
–Kyseessä siis tosiaan taitaisi olla naisten kansalaispalvelus. Kas kun ei emäntäkoulu, Kotro päivittelee.
 
Kotro arvioi, että ehdotuksen taustalla on keskustelu miesten asepalveluksesta. Hän itse tunnustautuu miehille ja naisille yhtäläisen vapaaehtoisen asepalveluksen kannalla. Kotro väittääkin, että Kanervan ehdotuksen taustalla olisi vapaaehtoisen asepalveluksen vastustus.
 
–Ja kas, kun osa vaatii pakon poistamista ja osa sen laajentamista, niin tuostahan syntyy kokoomukselle sopiva kompromissi, että säilytetään pakko nykyisellään, siis vain miehiä koskevana. Kokoomukselle nykymalli käy hyvin, muttei yhdellekään sellaiselle, jolle kansalaisten yhdenvertaisuus ja maanpuolustuksen järkevä järjestäminen merkitsevät jotain, Kotro kirjoittaa.
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

toni poutiainen

Se on karmeampi malli, kun ei kerrota, että on oikeasti miesten ja naisten hommia. Edellä mainittu pätee toki vain silloin, kun tehokkuus ja käytännöllisyys on tärkeintä, eikä tasa-arvollinen kiintiökohtelu.

Itse kannattaisin ehdotusta, mutta pakollisuudesta olisin eri mieltä. Porkkana saattaisi toimia paremmin tässä tapauksessa.

Kansantaloudellisesti varmasti haitallista, mutta kansalaistaitojen ja kriisiajan selviytymisen kannalta vähintäänkin tarpeellista.

Niilo Mäkelä

Hyvä ajatus kaikille asepalvelus sillä osa miehistä huonokuntoisia ja toisaalta saattais innostaa miehiä enemmä huolehtimaan kunnostaan että pärjäisivät naisten kanssa asepalveluksessa. Niin ja pienen maan etu on että kaikki puolustavat tosipaikan tullen. Kaikille löytyy sopiva tehtävä osa miehistä voi olla sopankeittäjiä jos eivät muuhun kykene mutta intti kaikille.

Kim Serrano

maailma ei toimi .ei ole järjestelmää mikä toimisi jos kaikki on tasaarvoisia..ei ole edes kahta saman arvoista ihmistä..kaikki mikä toimii inhimillisesti ilman kaaosta..perustuu eriarvoisuuteen..ei rikas ihminen kenellä on rahaa ole huutamassa tasarvoisuuden puolesta..sillä hänen rikkaudet on hankittu just eriarvoisuuden nojalla....ei ole olemassa naisen ja miehen välistä tasaarvoisuutta..luola miehistä asti miehet on liikkuneet saalistaen perheen ulkopuolella..naiset on kautta aikojen kasvattaneet perheet..kivikaudelta alkaen..ja kun mies on ollut paikalla luolassa niin lapset on opetettu katsomaan isää ylös päin ja kunnioittamaan..tasaarvoisuuden puolesta on sota jalalla naiset..miestä vastaan..se on jotenkin luonnotonta sillä miehellä on se valtikka ollut kautta aikojen.....samoin kuin kommunisti ja demokraatti leireistä ne vähä osaiset jotka on elämässä aina jääneet toisten jalkoihin..he ovat hakemaassa tasa arvoisuutta kapitalistista yhteiskuntaa vastaan..ei sellainen järjestelmä toimi pitkään missä kaikki on tasaarvoisia..ei se voi toimia..nyt ollaan jo menty liian pitkälle siinä että haetaan joka asiassa tasaarvoisuutta..on olemassa yhteiskunta luokat ja ei ole ollenkaan huono asia että se ymmärretään...parhaiten toimii luokka yhteiskunta..jokaisella on oma paikkansa..ei jää aikaa haihattelulle..ja tulosta saadaan parhaiten aikaan..kun jokaisella on oma paikkansa..tietysti rikkauksia voi hakea aivan kuka tahansa siitä huolimatta että on joku alempi sosiaaliluokka syntyessään..kouluttamalla siihen on moni pystynytkin...SIISPÄ LUOKKAYHTEISKUNTA JA ERIARVOISUUS KUNNIAAN..
ja naiset voi aivan hyvin ottaa vastaan valtiovallan määräyksenä..kolmen kuukauden kansalaispalvelu kurssin..josta todistus vaaditaan aina kun haetaan työpaikkaa..