Sunnuntai 24.6.2018

Simon Elolta hurja vihjaus: Yrittikö Venäjä vaikuttaa Jussi Halla-ahon takana?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2017 15:49
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo, että Venäjän vaikuttamisyrityksistä pitää pystyä Suomessa puhumaan. Arkistokuva.
|

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo Uudelle Suomelle, että Venäjän mahdollisista vaikuttamisyrityksistä pitää pystyä Suomessa puhumaan. Elo on aiemmin vihjannut, että niin MV-lehden kuin Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan takana olisi venäläistä vaikuttamista.

Elo sanoi viime viikolla Suomen Kuvalehdelle, ettei MV-lehden olemassaolon syystä, agendasta ja agendan kumpuamisesta ole esitetty mitään todisteita julkisuudessa. Hän heitti ilmaan kysymyksen siitä, ”onko tällaisilla asioilla myös ulko- ja turvallisuuspoliittista kytkentää”. Elo kysyi, ”kuka hyötyy siitä, että semmoinen hallitus hajoaa, joka haluaa edistää EU:n puolustuspoliittista ulottuvuutta”.

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa Jyväskylässä johti hallituskriisiin ja perussuomalaisen puolueen hajoamiseen.

Elo pitää kiinni kommentistaan ja toistaa Uudelle Suomelle, että hän ei tarkoita Venäjän olevan Halla-ahon henkilön takana.

–En viittaa millään tavalla Jussi Halla-ahoon henkilönä, poliitikkona, mutta kun laittaa palasia yhteen ja katsoo kokonaisuutta niin totta kai tätäkin puolta täytyy pystyä arvioimaan kiihkottomasti ja se on minun mielestäni toimittajien, tutkijoiden tehtävä tällaista analysoida. Minä voin kysyä poliitikkona kysymyksiä ja pohtia asiaa, mutta ei minulla tietenkään ole mahdollisuutta lähteä varsinaisesti tutkimaan, Elo sanoo Uudelle Suomelle.

Jussi Halla-aho puolestaan sanoi reilu vuosi sitten Uudelle Suomelle, että MV-lehti ei ole oikea uutissivusto ja piti selvänä sitä, että sivuston avulla pyritään rakentamaan ”Venäjään päin kallellaan olevaa äärioikeistolaista liikettä”.

Elo viittaa tuoreimpiin käänteisiin Yhdysvalloissa ja Ranskassa, missä Marine Le Penin johtama oikeistopopulistinen Kansallinen rintama on avoimesti saanut rahoitusta venäläispankeilta. Yhdysvalloissa viranomaiset ovat todenneet, että Venäjä pyrki vaikuttamaan presidentinvaalien lopputulokseen.

–Onhan se kaikille päivänselvää, että Venäjän toiminta eri maissa tältä osin on vahvistunut ja tietysti minun mielestäni pitää kysyä juuri se kysymys, että millä tavalla se vaikuttaa myös sitten Suomeen, millä tavalla se voi meillä täällä näkyä.

Elo huomauttaa, että yksi asia, jonka suojelupoliisi on nostanut esille, on se, että nuoriin yhteiskunnallisiin vaikuttajiin pyritään vaikuttamaan entistä vahvemmin.

–Se on yksi puoli siinä, mutta onko jotakin muuta niin tätä pitää pystyä tosiaan kiihkottomasti selvittämään.

Miksi meillä juuri MV-lehti ja toisaalta Jussi Halla-aho olisivat ne tahot, joiden kautta Venäjä pyrkii vaikuttamaan?

–Ei se minusta ole sattumaa, että valemediassa aletaan heti, kun me kansanedustajat olemme tämän ratkaisumme tehneet, niin eri tavoin mustamaalata niitä tämän ratkaisun tehneitä kansanedustajia, että oli motiivi mikä tahansa, niin masinoitua se ainakin on, Elo sanoo viitaten hallituskriisiin johtaneeseen perussuomalaisten hajoamiseen ja Uuteen vaihtoehtoon loikanneisiin kansanedustajiin.

Elo viittaa kylmään sotaan ja sen aikaiseen vastaavaan toimintaan ja huomauttaa, että Suomi on edelleen Venäjän naapuri.

–Täytyy ymmärtää se, että elämme edelleen suuren valtion naapurina, jolla on omat intressinsä ja meidän ei pidä pelätä, mutta ei pidä olla sinisilmäisiäkään. Elämme kuitenkin länsimaisessa vapaassa yhteiskunnassa, niin meillä näistäkin asioista voi kyllä puhua.

Halla-aho ehti irvailla Elon Venäjä-puheille jo viime viikolla.

– Itse haluaisin heittää uudelleen ilmaan sen kysymyksen, että pantiinko Jyväskylässä joidenkin ihmisten juomaveteen jotakin. Jotakin kontekstiin sopimatonta? Heitän tämän vain ilmaan, hän kirjoitti Facebook-sivullaan.

Lue myös:

Jussi Halla-aho lyttää MV-sivuston: ”Rakentaa Venäjä-mielistä äärioikeistoa Suomeen”

Jussi Halla-aholta yllättävä linjaus: En kannata ”kokoomuslaista markkinataloutta”

”Ohareista” syytetty Ozan Yanar tuohtui Jussi Halla-aholle: ”Tiedät, että olin leikkauksessa”

Jussi Halla-aho: ”Minun on vaikea ymmärtää syyllistyneeni rikoksiin ihmisyyttä vastaan”

Eerola: Perussuomalaisiin tuskin uusia paluuloikkareita

Jukka Tarkka perussuomalaisista: ”Kaikkea ei ole vielä nähty”

Politiikan konkari hallituskriisistä: ”Tästä jää paha häpeätahra”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Repo

Simon Elo on pelkkä märkäkorva ipana politiikassa; oman edun tavoittelija niin kuin Soini kumppaneineen. Erona on vain se, että Elolle ei ole luvassa, eikä tule, hillotolppaa. Tämä pölvästi nuoleskelee vielä toisten hillotolppia hyvässä uskossa. Toisaalta pitäisi olla huolissaan Simon Elon terveydentilasta. Skitsofreniassa eli vainoharhaisuudessa aletaan kuvittelemaan kaikenlaista. Usein pelätään vihollisen uhkaa korkealta tasolta, tässä tapauksessa Venäjältä. Kuuleeko Elo myös harhaisia ääniä, jotka kuiskuttelevat hänelle asioita korvaan? Toisaalta ei ole minun tehtävä alkaa arvioimaan toisen terveydentilaa tai mielen terveyttä. Se tehtävä kuuluu terveysalan ammattilaisille. Toisaalta media ja tutkijat voisivat hieman seurata tekemisiään ja tehdä niistä päätelmiä. Jussi Halla-Ahokin saattoi olla oikeassa, josko tyypin juomiin olisi sekoitettu jotain.

Ilkka Repo

Simon Elo on pelkkä märkäkorva ipana politiikassa; oman edun tavoittelija niin kuin Soini kumppaneineen. Erona on vain se, että Elolle ei ole luvassa, eikä tule, hillotolppaa. Tämä pölvästi nuoleskelee vielä toisten hillotolppia hyvässä uskossa. Toisaalta pitäisi olla huolissaan Simon Elon terveydentilasta. Skitsofreniassa eli vainoharhaisuudessa aletaan kuvittelemaan kaikenlaista. Usein pelätään vihollisen uhkaa korkealta tasolta, tässä tapauksessa Venäjältä. Kuuleeko Elo myös harhaisia ääniä, jotka kuiskuttelevat hänelle asioita korvaan? Toisaalta ei ole minun tehtävä alkaa arvioimaan toisen terveydentilaa tai mielen terveyttä. Se tehtävä kuuluu terveysalan ammattilaisille. Toisaalta media ja tutkijat voisivat hieman seurata Elon tekemisiä ja tehdä niistä päätelmiä. Jussi Halla-Ahokin saattoi olla oikeassa, josko tyypin juomiin olisi sekoitettu jotain.

petteri ritala

En tiedä onko vai eikö, mutta hauskinta ja ihmeellistä on se, miten persut niin paljon aina hermostuvat, kun joku heitä arvostelee. Kannattaa ottaa ihan rauhallisesti, kyllä se siitä. Kuudesta prosentista on ihan hyvä ponnistaa oppositioon edelleen. :)

Jarmo Lius

Tämä herra Elo on siis suomalaisen hallituspuolueen johtaja. Nämä puolueryhmän johtajan Elon jutut muistuttaa Vladimir Žirinovskin hulluja puheita 1990-luvulta.

Onkohan saman ryhmän hallitusjäsenet Valtioneuvostossa samaa älyllistä kaliiberia?

Pasi Käyhkö

Eihän tämän Elon jutut ole tästä maailmasta. Tietenkin meneehän herralta kuula sekaisin kun katselee uusia puolueiden kannatuslukuja. Taisi olla hiukan yli 2%..
Mutta, tällä kannatuksella pääsee Sipilän hallitukseen ja saa 5 ministerin paikkaa.

Jouni Borgman

Kohta on US:kin Venäjän vaikutuksen alla. Kas, kun täällä suvaitaan poliittisesti hieman epäkorrekteja puheenvuoroja ja mikä pahinta, EU-kritiikkiä. Voi tsuhna-parka suomalainen, suuren maailman muotivirtaukset eivät aina pue sinua.

Reino Toivanen

Simon hourii. Hän on saanut ja vetänyt MV: n mukaan, koska MV julkaisi hänen suhteensa kokoomukselaiseen naiseen silloin kun hänen (Elo) vaimonsa odotti heille lasta. Aluksi hän tietysti kielsi kaiken mutta kun lopulta tuli pakko, hän tunnusti tekonsa.

Siitä syystä hänen vakuuttamansa uskovaisen rehellisyys kärsi inflaation ja kostosta MV: lle tuli hänelle päämäärä.

Toisaalta nykyinen suvaitsevainen media tarttuu kaikkeen ja auttaa näin Eloa.

Esko Kotilainen

Tämä mies,jos nyt mieheksi voi kutsua,on kyllä tehnyt poliittisen uransa päätöksen.
Se että,Le Penin puolue sai venäläispankilta lainaa,johtui aivan siitä ettei kukaan Eu vastainen saa Eu alueen pankeilta lainaa,polittisiin tarkoituksiinsa.
Eikös olekin outoa että Venäjälläkin on pankkeja,ja Kiinassa,eikä vain EU.ssa.Britti pankeiltahan sitä kohta saa lainaa hyvällä korolla,kunhan saavat Eu loiset potkituksi pois.
Tämän otuksen voisi Suomi lähetää Somaliaan harhailemaan.

Jarmo Lius

Huolestuttavinta ei ole Elon möläytykset Venäjästä, vaan se, että Elo on valtioneuvoston kolmanneksen muodostaman ryhmän puheenjohtaja, eikä ulkoministeri Soini oikaise lausuntoja. Ulkoministeri Soini ilmeisimmin peesaa näitä ajatuksia?

Timo Nyman

KYLLÄ NYT ASIAT ALKAVAT AUKENEMAAN
Pitkään on puhuttu presidenttien Putin ja Trump tapaamisen yksityiskohdista. Suomalaisena minua kiinnostaa uutisoinnin aktiivisuus ja huoli mitä voi tapahtua jos suurvaltojen johtajat keskustelevat. Olen kuullut myös että presidentti Putinilla olisi sormet pelissä Suomen jalkapallomaajoukkueen tämänhetkisestä rankkauksesta Fiban tilastossa. Voiko muitakin tärkeitä asioita olla CIA:n ja KGB:n agendoissa?

Markku Lehto

No nyt tulee mieleen peruskysymys UV:lle:
Oletteko EU:ssa pysymisen ja EU:n vahvistamisen kannalla vai ettekö ?

PS-puolue, Halla-ahon johdolla, on mitä ilmeisimmin EU-vastainen, joka sataa kenenkäs muun, kuin Putinin laariin, tämän yrittäeissä lyödä kiiloja EU:n yhtenäisyyteen. Siitähän ei ole vaikeaa päätellä kenen intressissä PS -puolueen menestyminen ja sen avittaminen on. PS-puolueen visioissa siintänee YYA 2 -sopimus, vai kenenkäs kanssa PS -puolueen mukaan meidän pitäisi alkaa ? Jos sitä vielä meiltä Fixitin jälkeen enää edes kysyttäisiin.

Mutta paljon täytyy myös UV -puolueessa tapahtua , ennen kuin voi vakuuttua, että Sampo Terhon puheet ovat meneen talven lumia, eikä UV -puolue enää nosta Fixittejä esiin. Tärkeää olisi, että puolustusministerin pallilla istuva Jussi Niinistö ottaisi asioihin kantaa, sen verran hänelle on turvallisuus- ja puolustuspoliittista näkökulmaa viime aikoina ja jo vähän aikaisemminkin syntynyt.

Niille PS -puolueen ja UV-puolueen kannattajilla, jotka vielä haikailevat Fixittejä, kehoittaisin seuraamaan Brexit-neuvotteluita, jossa 65 miljoonan Britannia yrittää selvitä kunnialla 435 miljoonan EU:n kanssa eroamisen ehdoista. Mitenkähän 5,5 miljoonan Suomen kävisi 430 miljoonan EU:n kanssa Fixit-neuvotteluissa ? Mitenkäs Suomi kävisi sitten vapaakauppaan liittyviä sopimuksia ? Mahtaisiko kukaan tulla edes neuvottelupaikalle ?

Esko Riikonen

Viimeisen kappaleen perusteella voi sanoa, että aikamoiseen unioniin olemme liittyneet, jos se ei pysty asiallisesti keskustelemaan kaikista asioista, myös unionista eroamista.

Eu yrittää käyttää Britannian eroa varoittavana esimerkkinä niille maille, jotka eivät ole tyytyväisiä EU:n toimintaa. Kun EU epäonnistuu asioiden hoidossa, niin ratkaisu on aina lisää EU:ta ja unionin syventämistä. Liittovaltio Saksan ja Ranskan mielestä ratkaisisi kaiken, koska silloin pystyisivät vielä enemmän puhumaan "isännän äänellä".

Markku Lehto

Suomi pienenä maana on joutunut aina kuuntelemaan muiden maiden ja yhteisöjen "ääntä" ja tulee jatkossakin kuuntelemaan. Harvassa ovat ne maat, joiden ei tarvitse ottaa muita huomioon.

Kyse onkin siitä kenen ääntä kannattaa kuunnella ja kenen kelkkaan kannattaa lähteä. Tämä koskee niin ulko-, turvallisuus- , puolustus- kuin myös teollisuus-, kauppa- ja talouspolitiikkaa. Impivaaraan ei Suomea voi siirtää, vaikka jotkut meillä niin kuvittelee.

Timo Nenonen

" Mitenkäs Suomi kävisi sitten vapaakauppaan liittyviä sopimuksia ? "
ETA riittää Suomelle, ei tarvitse mitään neyvotteluja, koska jo olemme siinä.
Eu/ eurosta eroaminen on helppoa kuin heinänteko, Riittää, kun pääministeri käy Bryssässä tekemässä ilmoituksen suullisesti ja kirjallisesti.

Jairi Palonen

Poliittinen ura on loppu näiltä Soinin sätkynukeilta. Surkeita oman edun tavoittelijoita, jotka on Halla-Ahon vaikutuksella suurin osa loikanneista päässyt luomaan omaa poliittista uraansa. Aivot ja arvot ovat nyt Sipilän ja Orvon vietävissä.

Tapani Tuominen

Jos UV olisi saanut kannattajakortit (5000) kerättyä, Terhosta olisi voinut tulla pätkä-puolueenjohtaja ja hän olisi voinut "harjata" Elon. Pari kuukautta on nyt kuitenkin mennyt, kasassa on vasta n. 2000 ja gallupit lupaa 2,5% kannatusta..ei taida tulla puoluetta.

Siksi tämä pikku-napoleon voi esiintyä mediassa eduskuntaryhmän puheenjohtajana purkamassa pahaa oloaan syrjähypy(i)stään ja kehittelemässä mitä mielipuolisempia teorioita. Vai onko tämä oikein "puolueen" linja?

Kuilussa on tämä joukko, Elo vielä vetoketju auki.

Risto Parviainen

Elo on aiemmin vihjannut, että niin MV-lehden kuin Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan takana olisi venäläisten vehkeilyä ja vaikuttamista...
En ole koskaan noteerannut Simon Eloa kovin korkealle Suomen poliittisessa ilmastossa, mutta nyt Elon jutut ovat riman alitus, suoranainen pohjanoteeraus!!
Ilmeisesti (uv) tarkoittaakin ultraviolettisäteitä joita Elo tuntuu saaneen roimasti liikaa. Onneksemme nämä humpuukimaakarit katoavat Suomen poliittisesta kuvasta viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa, toivottavasti jo alkavana syksynä!

Esko Riikonen

"Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa Jyväskylässä johti hallituskriisiin ja perussuomalaisen puolueen hajoamiseen."

Sen kriisin ja ja puolueen jakautumisen aiheutti Timo Soinin peli Petteri Orpon ja Juha Sipilän kanssa. Soini ei aidosti halunnut luopua vallasta, vaan hän halusi suosikkinsa Sampo Terhon puheenjohtajaksi, jotta voisi jatkaa ulkoministerinä. Suunnitelma oli valmis ennen puoluekokousta, kun Soini näki, että Halla-aho voittaa. Soini ei hyväksynytkää enemmistön selvää päätöstä. Nähtiin irvokas peli.

Simon Elolla on paljon hampaankolossa MV-lehteä kohtaan, koska se kertoi hänelle ikäviä asioita Elon yksityiselämästä. Minusta Elon vihjailut ovat vain peliä perussuomalaisia vastaan. Jotkut pelaavat rasisimikortilla, jotkut Venäjäkortilla.

Loikkarit jäivät todellisuudessa Orpon nyrkin alle. Ei ole liikkumavaraa ja on pakko totella isäntä Orpon ääntä. Orpolla oli selvästi Sipilää enemmän vihaa Halla-ahoa kohtaan. Sipilä sanoi ennen PS:n puoluekokousta, että Halla-ahon on noudatettava hallitusohjelmaa ja siitä ei neuvotella, jos Halla-aho valitaan. Asian piti tämän puheen jälkeen olla aivan selvä. Mutta ei se ollut, kun Soini Orpon kanssa sekoitti pakan ja keksivät syitä, miksi Halla-aho ei kelpaa. Kepu tulee nauttimaan kannatuksen laskusta ja Sipiilän asema heikkenee. Puolueen nostajasta vaalivoittoon tulee pian painolasti, josta on päästävä eroon.

Antti Kasvio

Kylmän sodan aikaan KGB rekrytoi kaikista suomalaisista puolueista luottohenkilöitä. Heidän välittämänsä informaation ja muun vakoilutiedon ansiosta Kremlissä oltiin täysin perillä sellaisistakin asioista, jotka Suomessa olivat vain luotetuimman sisäpiirin tiedossa.

Ei tilanne tänä päivänä ole paljonkaan erilainen tiedusteluorganisaation nimen vaihtumista lukuunottamatta. Lisäksi Venäjällä toimii nykyisin enemmän tai vähemmän Kremlin suojeluksessa äärioikeistolaisia ja uusfasistisia ryhmittymiä, jotka pyrkivät ajamaan asiaansa myös maailmanlaajuisesti.

Tästä näkökulmasta katsoen on vaikea nähdä, mitä hurjaa on Simon Elon oletuksessa siitä, että myös venäläisillä on saattanut ollut jollakin tavoin sormensa pelissä Jyväskylässä. Business as usual olisi ollut sopivampi luonnehdinta.

toni poutiainen

Konkreettisesti, miten epäilet Venäjän manipuloineen äänestystä vai mitä tarkoitat sillä, että Venäjän tiedustelupalvelulla on ollut ''sormensa pelissä'' Jyväskylässä? Ovatko he rekrynneet paikalle äänestäjiä vai mitä tarkoitat?

Informaatiovaikuttamista varmasti tapahtuu, mutta niinhän sitä on tapahtunut aina. Sitä tapahtuu myös Eu:n mielisten taholta, sekä ihan Suomenkin rahoittamana. Sitä tapahtuu median toimesta ja varmasti monien liittovaltiota ja globalisaatiota ajavien yksityisten henkilöiden rahoittamina.

https://yle.fi/uutiset/3-8420824
https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Internet_Defense_Force
https://www.kansalainen.fi/pakolaiskriisi-pahkinankuoressa-george-soros/

Minusta on hauskaa tämä mustavalkoisuus, jossa kansallismielisyys tai liittovaltiokehityksen vastustaminen leimataan heti Venäjän alaisuuteen haluamiseksi. Itse kannatan vahvaa armeijaa, jolla voimme taata oikean itsemääräämisoikeuden olematta riippuvaisia muiden poliittisista agendoista tai päämääristä. Se, että olemme joskus olleet suomettuneita, ei tarkoita välttämättä sitä, että olisimme sitä tulevaisuudessa vastaavassa tilanteessa.

Antti Kasvio

Minulla ei ole mitään konkreettisia olettamuksia Jyväskylän tapahtumien suhteen, vaan yritin muistuttaa yleisesti vallitsevista käytännöistä. Niiden valossa vaikuttamisyrityksissä - jos sellaisia on ollut - ei olisi mitään erityisen yllättävää tai poikkeuksellista.

Informaatiovaikuttaminen yhtäältä sekä naapurivaltoon kohdistuva vakoilu ja siekailematon puuttuminen sen poliittiseen elämään toisaalta ovat hiukan eri luokan asioita.

Mustavalkoisuutta kannattaa toki välttää, kaikkiin suuntiin.