Lauantai 25.5.2019

Simon Elo iski tiukan ehdon pakolaiskiintiön nostamiselle: ”Sitä ennen on turha keskustellakaan”

Luotu: 
19.7.2017 18:34
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Tilanne Välimerellä on jälleen kärjistynyt, kun siirtolaisia on alkanut pyrkiä Italiaan jälleen kiihtyvällä tahdilla. Kuvassa Libyan rannikkovartioston kesällä pelastamia afrikkalaisia.
|

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ei näe perusteita Suomen pakolaiskiintiön nostamiselle. Asia noussee esiin syksyn budjettiriihessä, sillä sisäministeri Paula Risikon (kok.) tavoitteena on ollut nostaa pakolaiskiintiötä 300 henkilöllä.

Viimeksi tukensa Risikolle ilmaisi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on väläyttänyt pakolaiskiintiön nostamista. Sekä Simon Elo että eurooppaministeri Sampo Terho (uv.) ovat aiemmin tyrmänneet kiintiön noston, mutta nyt Elo puhuu Uudelle Suomelle myös asiasta keskustelemisesta.

Suomen pakolaiskiintiö on ollut vuodesta 2001 alkaen 750 henkilöä vuodessa lukuun ottamatta vuosia 2014 ja 2015, jolloin luku nostettiin 1050:een Syyrian vaikean tilanteen vuoksi. YK selvittää kiintiöpakolaisena otettavien suojelun tarpeen jo lähtömaassa, ja Suomen maahanmuuttovirasto valitsee kiintiöpakolaisina Suomeen otettavat.

Risikko esitti pakolaiskiintiön nostamista jo huhtikuussa puoliväliriihessä heikoin tuloksin ja sanoi sen jälkeen, että asiaan palataan. Seuraava tilaisuus on syksyn budjettiriihessä. Elo ei pidä nostoa tarpeellisena.

–Emme näe syytä pakolaiskiintiön nostamiseen. Kyllä Suomi on kortensa kekoon kantanut. Jos ajatellaan näitä EU:n sisäisiä siirtoja, niin suhteessa moneen muuhun maahan ja meidän väkilukuun, olemme kyllä leiviskämme hoitaneet. Nyt pitää katseet kääntää muiden EU-jäsenmaiden suuntaan, jotka ovat myös sitoutuneet tätä taakka niin sanotusti kantamaan, mutta eivät kuitenkaan sitten ole sitä käytännössä tehneet.

Onko se 300 niin iso juttu, että Suomi ei voi siinä joustaa?

–Meidän mielestä on syytä antaa, selvä viesti näille muille EU-jäsenmaille, jotka ovat tosiaan sopineet tästä sisäisistä siirroista ja määrästä, mutta eivät ole sitä toteuttaneet, Elo sanoo ja viittaa ulkoministeri Timo Soinin (uv.) tuoreeseen lausuntoon siitä, että Suomi ei suostu uusiin turvapaikanhakijoiden siirtoihin, ennen kuin kaikki EU-maat ovat hoitaneet vanhat velvoitteensa.

Suomi on toteuttanut tunnollisimpien joukossa sisäisiä siirtoja, joista EU-maat päättivät vuonna 2015. 160 000 turvapaikanhakijasta on saatu siirrettyä vasta murto-osa, ja määräaika umpeutuu syksyllä. Etenkin itäiset EU-maat ovat vastustaneet järjestelyä.

Suomi puolestaan on jo ottanut Kreikasta ja Italiasta kaksi kolmasosaa tavoitteesta, eli tähän mennessä yhteensä yli tuhat turvapaikanhakijaa, kun aikaa on syyskuun lopulle.

Yhdestä asiasta Risikon linjoilla

Simon Elon mielestä turvapaikkajärjestelmää on tarkasteltava kokonaisuutena, ja Suomen pakolaiskiintiön nostamisesta voitaisiin kenties keskustella vasta sitten, kun muut maat ovat hoitaneet velvollisuutensa.

–Sitä ennen on edes turha keskustellakaan, mutta kaikki liittyy hallituksessa kaikkeen, että keskustella aina hallituksen sisällä voi, mutta totta kai paras tapa torpata tällainen esitys on se, että sitä tehdään julkisuuden kautta.

–Siitä olen sinänsä Risikon kanssa samaa mieltä, että YK:n pakolaiskiintiö on tällä hetkellä selvin tapa ottaa vastaan henkilöitä, joilla on todettu pakolaisuuden tarve, mutta tässä pitää katsoa kokonaisuutta eli ei ole meidän mielestämme oikein, että Suomi hoitaa sovitun ja on sanansa mittainen, mutta kaikki muut jäsenmaat eivät ole. Kyllä pitää muiden jäsenmaiden siinä katsoa peiliin.

Elo huomauttaa, että hän on itsekin esittänyt ratkaisuna muun muassa sitä, että Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä on YK:n hallinnoimia ja muun muassa EU:n, Yhdysvaltain ja arabimaiden rahoittamia pakolaisleirejä, joissa hoidettaisiin paikan päällä turvapaikkakäsittelyitä.

–Eli se tarkoittaisi sitä, että ihmisten ei tarvitsisi tehdä tätä vaarallista matkaa Välimeren yli ja maksaa sitten näille ihmissalakuljettajille.

–Esimerkiksi joku Tunisian kaltainen maa on sellainen, jonka kanssa täytyisi tehdä sopimus siitä, että siellä hoidetaan jonkin verran näitä tapauksia ja mahdollisesti myös niillä alueilla Libyassa, joissa länsimaille sanotaanko myönteinen hallinto on vallassa.

Lue myös:

Kiista paperittomista – Touko Aalto: ”Tästä olen todella eri mieltä Ben Zyskowiczin kanssa”

Zyskowicz kimpaantui tv:ssä ”paperittomista”: ”Mukamas poliittisesti epäkorrektia”

Nuorkeskustalta kova vaatimus: Pakolaiskiintiö 10 000:een nykyisen 750:n sijaan

Ministeri selvensi radiossa: 2 syytä miksi Suomeen pitäisi ottaa 300 pakolaista lisää

Sauli Niinistö turvapaikanhakijoista: ”Siihen vastaanottokykymme ei riitä pitkän päälle”

Timo Soinin synkkä ennustus jos Afrikka jää yksin: ”Valtava katastrofi käsissä 10–20 vuodessa”

Jussi Halla-aho ja Leena Meri: Suomen tulee lopettaa välittömästi sisäiset siirrot Italiasta ja Kreikasta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minäkin vastustan pakolaiskiintiön nostamista millään perusteella, mutta kannatan koko Unionin maahantulopolitiikan muuttamista jo aiemmin mainitsemieni m,allien: Kanada, Australia, USA, Singapore ja GCC maiden tyyliseksi ja ehdottoman pitävällä ulkoraja valvonnalla.
Sen jälkeen voimme ottaa maahan merkittävästi suuremman työtä tekevien joukon joilla on määräaikainen työlupa ja täällä työnantajan sponsorointi vastuu mikä rekisteröidään aina halpa maan työntekijää työtä tms lupaa vaativaa varten maahan tuodaan. Juuri tämä maahantuovan sponsorointi vastuu yhdessä määräaikaisen
työluvan kanssa poistavat kutakuinkin kaikki maahanmuuton ongelmat mukaaan lukien kotouttamisen ongelmat jotka työluvallisilta yksilö tulijoilta automaattisesti kokonaan poistuvat.

Meillä tällaisesta toimintamallista valitettavasti puuttuu poliitikkojen ja päättäjien joukoissa kaikki ymmärys. Se on niillä jotka noihin esimérkkimaihin ovat työluvalla menneet ja niissä eläneet, ja niistäkin vain yksityisissä yrityksissä toimineet.

Esko Kotilainen

Hämmästyttää suuresti että myös kokoomus ajaa Suomen neekeristämistä ja muslimit ovat heidän ihanteensa.
En ymmärrä,muttei minun varmaan tarvitse ymmärtääkkään,koska asun Norjassa,mutta huvittaa.
Muutoin Norjassa yleinen mielipide Suomen liittymisestä Natoon on kielteinen.Ja yksikin Natomaa voi torpata Suomen hakemuksen.
Suomi kuuluu norjalaisten käsityksen mukaan vahvasti Venäjän etupiiriin,ja aiheuttaisi vain tuntuvia ristiriitoja Barentsin merelle.
Mutta kaiken mokomin ottakaa lisää musulmanneja,täältä Norjastakin voidaan lähettää.

Jack London

Idiootit tuotte seitsemännen vuosisadalle sisäsiittoisia loiselukoita maahan. Kaivatte omia hautojanne. Ainoa syy jonka takia ne ovat Suomessa on kun kuulivat että siellä typerät suoltavat rahaa käteen loputtomasti.

Tapio Mäkeläinen

Olipa tuon ajatuksen takana kuka vaan niin minustakaan ei pidä kiintiöitä nostaa yhtään tippaa.
Sen sijaan valtion tulee selvittää ketkä näitä laittomasti maassa olevia hyysää.
Sen sata konklaavia nk kolmannella sektorilla saa rahaa Veikkaukselta ja muista lähteistä. Ilmaista yliopistokoulutusta käytetään omaa valtiota vastaa rikollisen toiminnan tukemisessa mukamas suvaitsevaisuuden ja muun tekopyhyyden nimissä.
Jos me ainoana maana on Puna-armeija torpattu kahdesti ja kahdesti uudelleensijoitettu 420000 evakkoa niin on perkula kumma jos muutamaa tuhatta laittomasti maassa olevaa sadda ulos. Ne jokka saa luvan ok- muut ulos sassiin!