Torstai 19.7.2018

Ylen kyselystä todella rankka luku Uudelle vaihtoehdolle: 0,7%

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.7.2017 07:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kaksi päivää perussuomalaisten puoluekokouksen päättymisen jälkeen 20 perussuomalaista ministeriä ja kansanedustajaa jätti eroilmoituksensa puolueen eduskuntaryhmälle. Vaikka irtautumisessa lähti enemmistö kansanedustajista, kannattaa perussuomalaisia yhä suurempi osa suomalaisista kuin kesäkuussa perustettua uutta vaihtoehtoa.
|

Perussuomalaisista irtautunutta Uutta vaihtoehtoa kannattaa 0,7 prosenttia suomalaisista Ylen puoluekannatusmittauksessa. Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia sen sijaan kannattaa nyt 8,1 prosenttia suomalaisista.

Luvut poikkeavat usealla prosenttiyksiköllä eilen julkaistusta HS-Gallupista. Siinä Uudelle vaihtoehdolle ja sen taakse perustettavalle Siniselle tulevaisuudelle mitattiin 2,5 prosentin kannatus ja perussuomalaisille 6,3 prosenttia.

Ylen kysely on toteutettu noin viikkoa myöhemmin, 26.6.–18.7. kuin HS-Gallup, 19.6.–14.7. Kumpaakin kyselyä varten on haastateltu noin kahta tuhatta suomalaista ja niiden virhemarginaali on noin kaksi prosenttia suuntaansa.

Puolueiden keskinäinen järjestys on kummassakin kyselyssä sama: kokoomus on suurin, toisena on SDP ja kolmantena keskusta. Juha Sipilän (kesk.) johtamaa hallitusta kannatti runsas kolmannes suomalaisista (37,8 prosenttia).

Vihreiden ja keskustan ero on myös Ylen kyselyssä kutistunut alle prosenttiyksikköön, kun puoluetta kannatti 16 prosenttia vastaajista ja keskustaa 16,7 prosenttia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Tässäpä vasta kommentti josta ei ota selvää mikään eikä kukaan. Mutta itse asissa fundamentalismi, sellaistakin on, koskee jopa muslimeissa suyhteellisen pientä osaa muslimeista. En silti tarkoita, että Suomen pitäisi hoitaa islaimistit, fundamentalistit, rabit, afrikkalaiset jne. Suomelaisten sosiaalituella. Päinvastoin. Tiukka syntyvyyden säännöstely sinnekin. Muutoin maailma tuhoutuu vielä nopeammin kuin mainittujen ryhmien hallitsematttoman Eurooppaan muuton tuloksena kuten nyt on käymässä.

Jukka Mikkola

Yle voisi tehdä seuraavan gallup-kyselyn siitä, kuinka moni suomalainen haluaa troikan Suomeen. Troikan tulo Suomeen olisi hyväksi sen vuoksi, että sitä kautta alkaisi tapahtua vapaaehtoista maastamuuttoa paperittomat mukaan lukien. Troikan tulo tietäisi sosiaalisten tulonsiirtojen suuria leikkauksia Kreikan malliin.

Kirjoitin 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie.” Tätä tietä nykyhallitus yrittää välttää kaiken aikaa ja vihreiden tulo hallitukseen tulisi johtamaan siihen. Ilmeisesti Suomi-neidon pitää oppia asioita ”kantapään kautta.”

Leo Löppönen

Kommentti 10. Seija Rantasalo, En yleensä puutu kenenkään kirjoitusvirheisiin tms. mutta jotenkin vaan tuntuu asettaa kysymys johtaisiko kommenttisi "sylttytehtaalle itärajan taakse"? Trolliarmeijan oikeinkirjoitustaidoissa useammat vokaalit ja konsonantit esimerkiksi ovat juuri kirjoittamallasi tavalla johon syntyperäinen suomalainen harvoin sortuu. Anteeksi jos olen väärässä, mutta jos "vihreitä miehiä" esiintyy rakkaab baapurimme nimissä, niin miksei naisiakin.

Mikko Toivonen

Ottamatta kantaa itse puolueisiin, niin otan kantaa gallupeihin. Todellisuus selviää aina vasta vaaleissa eikä gallupeissa. Yle gallupit ovat ainaa olleet tarkoitus poliittisesti orientoituneita ja erityisen paljon niin aina kun mistään persu jakeen kannatuksesta on ollut kyse.
Loogista sen sijaan on lähteneiden heikompi menestys kuin jääneiden.

Yhtä lailla loogista on ettei sinisillä ole vaihtoehtona palata alku puolueeseensa, vaan heidän on jatkettava valitsemallaan linjalla lopputuloksesta riippumatta.

Vaaleihin on vielä noin 2 vuotta ja jos hallitus pysyy niin kauan pystyssä niin uusi puolue saattaa hyvinkin stabiloida itsensä. Erityisesti siksi, että maastamme edelleenkin puuttuu vastuullisen markkinatalouden puolue johon tällä vieläkin hiukan "vastaisuudesta" korjattuna voisi olla mahdollisuuksia jos kortit oikein jaetaan

Peter Pyykkönen

-Heh heh, halla-aholaisten vallankaappaus oli siis aika jytkyjen jytky, persuista 70-80% kannattaa uutta johtoa ja kaikista kannattajista tämän gallupin 100-7/8,8=92%.

Siis halla-aho nauttii jäsenistön ehdotonta enemmistön kannatusta ja myös koko kansan kannatusta. Muistettakoon vielä, että halla-aho oli valtamediasta riippumattomien pääministerisuosikki( <50v).

Yksi loikkaamisen pääargumentti oli "pienen halla-aholaisjoukon vallankaappaus", "natsitervehdykset", "soinille ei järestetty läksiäisiä". No, kaikki em. on osoitettu perättömiksi ja soini itse kieltäytyi läksiäisjuhlista(ehkä siksi, että tiesi jo tuolloin kohta loikkaavansa).

Ilkka Repo

Soinin naamavärkki olisi ollut mukava nähdä, kun gallup julkistettiin. Varmasti se ketku yrittää vakuutella uuvattejaan pysymään tukemassa Soinin ja muiden ministereiden hillotolpan säilymistä. Ja ne onnettomat, yksinkertaiset pösilöt tekevät niin. Soinin aivopesemien karkureiden kannattaisi tehdä pikainen päätös palaamisesta takaisin perussuomalaisiin. Gallup-luvut kertovat Soinille karuakin karumpaa kieltä. Halla-Ahon kannattajat eivät kaapanneet puoluetta, vaan yksinkertaisesti perussuomalaiset olivat lopen kyllästyneitä Soinin harjoittamaan oman edun tavoittelun politiikkaan. Soini petti lupauksensa ja Soini petti äänestäjänsä. Tässä tulos. Perseensä myymisellä ei parempaan tulokseen pääse.

Jussi Keinonen

Lähde-, media- ja kansalaismielipidekritiikkiä:

Itselläni ei ole sidoksia PS-perinnönjakoon, mutta gallup-asioista kiinnostuneiden olisi hyvä tietää, että Ylen teettämässä puoluekyselyssä ei anneta valmiiksi vaihtoehtoja, joista valita. Siinä kysytään (sanamuotoa en muista), "mitä mieleenne tulevaa puoluetta äänestäisitte/kannatatte nyt/seuraavissa vaaleissa".

Joten on aivan mahdollista, että kun keskivertokansalainen saa silmiinsä kuvan vaikkapa Timo Soinista, Jussi Halla-ahosta, Ritva Elomaasta tai Maria Lohelasta, hän vastaa puoluetta kysyttäessä yhä "PS" ennemmin kuin Turkoosin Sateenkaaren vaimikäseoli.

(Ylen ja käyttämänsä tutkimusyrityksen kannattaisi kyllä kehittää malliaan [vaikka se aiheuttaisikin epäjatkuvuutta tilastoihin]. Tänä päivänä nousevat ja relevantit ilmiöt kuten Macronin En Marché tai Trumpismi eivät näy vanhoilla kyselykaavoilla.)

Maria Numminen

Loikkarit vaan reippaasti keräämään kannatuskortteja, jotta saavat laillisen puolueen perustetuksi. Kyllä ne saattaa kannatusluvut siitä ehkä nousuunkin lähteä? Pitää kuitenkin miettiä puolueen linjat uudelleen, kun vanhat hieman ontuivat. Tässä kohtaa olisi hyvä keskittyä omaan tulevaisuuteen eikä jäädä neuvomaan muita, koska se oma tietopankki ei ainakaan tällä hetkellä vakuuta laadullaan ja runsaudellaan. Loikkauksensa jälkeen eivät ole saaneet muuta aikaiseksi kuin hämmennystä siirroillaan sekä lausunnoillaan. Yhtään aitoa asiaa ei olla ratkaisu näillä.