Maanantai 16.7.2018

Arhinmäki teki havainnon gallupeista – Simon Elo Ylellä: ”Paavo puhuu asiaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.7.2017 09:44
Päivitetty: 
21.7.2017 11:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki katsoo, että sekä perussuomalaiset että uusi vaihtoehto ammentavat noin 9 prosentin kannattajajoukosta.
|
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki löytää perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon kannatuksista yhteneväisyyden, vaikka Ylen ja Helsingin Sanomien gallupit antoivat niille erilaiset kannatusluvut.
 
Uutta vaihtoehto kannatti HS:n kyselyssä 2,5 prosenttia ja Ylellä 0,7 prosenttia. Perussuomalaisilla vastaavat luvut olivat 8,1 ja 6,3 prosenttia.
 
–Huomiota kiinnitin siihen, että sekä Yle että Helsingin Sanomat saivat näille kahdelle fraktiolle yhteensä saman kannatuslukeman, 8,8 prosenttia. Tässä vaiheessa minusta on aika mahdoton mitata tosiasiallisesti sitä, mikä on näiden sisäinen jakautuma, Arhinmäki toteaa Ylen Ykkösaamussa.
 
–Paavo puhuu asiaa, kansanedustaja Simon Elo (uv.) komppasi taustalta.
 
Elo itse huomauttaa, että toisin kuin Helsingin Sanomien kyselyssä Ylen gallupissa vastaajille ei kerrottu erikseen perussuomalaisten hajoamisesta. Hän uskoo tämän vaikuttaneen tulokseen.
 
Molemmista kyselyt osoittivat, että hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus matelee alle 40 prosentissa. Paitsi uuden vaihtoehdon, myös keskustan kannatus on laskenut noin 16 prosenttiin ja gallupeissa puoluetta hätyyttelee jo vihreät. Arhinmäen mielestä kannatustilanne paljastaa, että hallitusohjelma on kokoomuslainen.
 
–Keskustassa alkaa keskustelut siitä, pystyykö nykyisen pääministerin johdolla voittamaan vaaleja. Se että gallupkannatus on niin paljon alapuolella, kohta jo 5 prosenttiyksikköä vaaleista, niin siellä alkaa aika moni kansanedustaja laskemaan, mitä se tarkoittaa omalle paikalle, Arhinmäki sanoo Ylellä.
 
Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä pohtii, että hallitus olisi voinut pitää ”hallitusohjelmaneuvottelu” perussuomalaisten hajottua ja uuden vaihtoehdon jäätyä hallitukseen.
 
–Näin jälkikäteen voi pohtia, että meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma, ja olisi saattanut olla paikallaan käydä vähän perusteellisempi keskustelu siitä. Olisiko sitä sitten kutsuttu hallitusohjelmaneuvotteluiksi siinä vaiheessa, kun uuden vaihtoehdon kanssa lähdettiin liikenteeseen. Se olisi saattanut antaa mahdollisuuden tuoda esiin näitä hallituksen erittäin hyviä linjauksia, Mäkelä katsoo.
 
 
Korjaus: Arhinmäki ei ole ollut vasemmistoliiton puheenjohtaja. Hän toimii rivikansanedustajana.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Salo

Kuntavaalien jälkeen sosiaalisessa mediassa ideoitiin ja keskusteltiin gallup-lukujen esittämistä toisella tapaa. Tavoitteena oli tuolloin se, että saadaanko nukkuvien puolueen jäsenkuntaa totuusleikkuroitujen gallup-lukujen avulla hereille? Vai pitääkö yhteiskunnallista vaikuttamista lähteä, yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi, nopeasti digitalisoimaan?  Esimerkiksi kaikille avoimen lainsäädäntötyön osalta.

Tässä yksi lähestymiskulma aiheeseen.

Varsinkin nyt, kun hallituspuolueiden ja yhden ryhmän, totuusleikkuroitu gallup-kannatus on tippunut alle 30 prosentin, niin lienee hyvä kysyä, että onko pelkästään puolueisiin perustuva poliittinen järjestelmämme tullut tiehensä päähän?

”Totuusleikkurointi 2”- Julkaistu kesäkuu 27, 2017

"Tällä hetkellä vaaleissa äänioikeutettujen määrä Suomessa on noin 4,4 miljoonaa. (Lähde: Oikeusministeriö > Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset » 2017 » Kuntavaalit 9.4.2017).

Eri vaaleissa jättää äänestämättä noin 30 – 60 prosenttia äänioikeutetuista:
Suurimman eli nukkuvien puolueen 30 prosenttia = 1 320 000 äänioikeutettua
Suurimman eli nukkuvien puolueen 60 prosenttia = 2 640 000 äänioikeutettua

Alhaisin äänestysprosentti on ollut jostain syystä eurovaaleissa. Miksi siis hallituksen toimesta Suomea ja suomalaisia ajetaan; pala palalta, entistä syvemmälle EU-liitovaltion ytimiin?

Osan selittää se, että tällä hetkellä hallituksella on eduskunnassa paikkalukuun perustuva enemmistö. Kuitenkin totuusleikkuroitujen gallup-lukujen valossa tilanne on toisin."

Lue lisää Suomi 2017 – blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2017/06/27/totuusleikkurointi-2/

Matti Loikkanen

Vieläkö Paavo muistaa kuinka Vasemmistoliitto luikki oppositioon vähää ennen seutaavia vaaleja. Oppositiossa on hauska räksyttää hallitusta mika mistäkin, kun ei tarvitse vastata mistään . Ja tietysti oppositioon luikkiminen ajoitettiin niin, että äänestäjät ovat unohtaneet Paavonkin olevan hallituksen ministeri. Vasureiden toiminta oli moraalittonta.

Ja vielä hatun nosto mykyiselle hallitukselle, kun talous on saatu kasvuun.