Perjantai 24.5.2019

Kirjallinen kysymys vakuutuslääkäreistä - ”Kyse on tietenkin rahasta”

Luotu: 
22.7.2017 10:52
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen vakuutuslääkäreiden kaksoisrooleista.
|

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen vakuutuslääkäreiden kaksoisrooleista.

–Miten potilaiden oikeusturva varmistetaan tilanteissa, joissa henkilön on mahdollista olla kaksois- tai jopa moninkertaisessa roolissa vakuutusyhtiön asiantuntijalääkärinä päättämässä vakuutuskorvausten lääketieteellisistä korvausperusteista, vakuutuslautakunnissa antamassa  lausuntoja  korvauskiistoissa sekä kytköksissä  yksityisiin  hoitopalveluja tarjoaviin tahoihin, Ronkainen kysyy.

Hän viittaa Ylen heinäkuun alussa julkaisemaan uutiseen, jonka mukaan vakuutusyhtiöt ovat syyttäneet Validia-kuntoutuslaitoksen lääkäreitä vääristä aivovammadiagnooseista. 

Ronkainen toteaa tänään lauantaina julkaisemassaan blogissa, että on hämmästyttävää seurata, minkälainen vaikutusvalta vakuutusyhtiöillä on. 

–Olen aiemmin tehnyt toimenpidealoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi, sillä nykyisellään vakuutuslääkäreiden on täysin mahdollista kiistää tapaturmien ja niistä seuranneiden vammojen syy-yhteydet, jopa silloin kun todisteet puhuvat muuta, hän kommentoi.

Ronkaisen mukaan vakuutuslääketieteen epäoikeudenmukaisuus koskettaa monia ja sotii kansan oikeustajua vastaan. 

–Kyse on tietenkin rahasta. Etenkin aivovammojen kohdalla kuntoutusjaksot ovat pitkiä ja vaativia, ja tapaturmien kustannuksien kuuluisi usein langeta vakuutusyhtiöille. Vakuutusyhtiöt pyrkivät kuitenkin järjestelmällisesti kiistämään solutasolla tapahtuneet aivovammat, joita ei nähdä kuvantamistutkimuksilla mutta ovat selvästi todennettavissa kliinisissä kokeissa. Vakuutusyhtiöitä vastaan oikeutta käyvillä potilailla on usein vastassaan jopa kymmenien vuosien roikkuminen löyhässä hirressä, jolloin toimeentulo ja jaksaminen vamman kanssa ovat vaakalaudalla, hän toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hans Kallberg

ja kun kysymys on rahasta on kysymys joko vastuuvakuuttajien tai yhteiskunnan rahasta. nyt nämä ns. perusteettomat vakuutuslääkärien hylsyt maksaa yhteiskunta ja veronmaksajat. joka vuosi eduskunnan siunauksella veronmaksajat maksavat eläke-ja vastuuvakuuttajien vastuita 2 miljardilla eurolla, hallituskauden aikana tähän palaa rahaa 8 miljardia. ja toisekseen, maassa on kaksi erillistä oikeusastetta yleinen(käräjä/hovi) ja eduskunnan ja vakuuttajien suojeluksessa toimiva suljettu erityistuomiistuin (lautakunnat ja vako). ja kuinka on mahdollista, että jos molemmat jakavat puolueetonta oikeutta on oikeudellinen ero 97% aivovammatapauksissa? johtuuko siitä, että vakuutusoikeudessa ns. asiantuntijan ei tarvitse vannoa kunnian ja oman tunnon kautta vaikka toimiikin tuomarin valalla, kun taas yleisessä oiikeudessa asiat on perusteltava ja siellä todistetaan valan vannomana. kuinka on mahdollista etttä maan tapa, vakuutusoikeus jatkaa voittokulkuaan, kiitos eduskunnan, vaikka jo 1996 silloinen eduskunnan apulaisoikeusmies on katsonut että maan tapa ja vako toimii ristiriidassa perustuslain kanssa ja v.2001 eit on katsonut että maan tapa ja vako rikkoo euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloita. ja em päätöstenkin jälkeen on vakon, vakuutuslääkärien ja vakuuttajien asemaa parannettu ja vammautuneiden heikennetty. no, mitä muuta voi odottaa maalta ja sen eduskunnalta joka rikkoo omaa perustuslakiaan ja kansainvälisesti ratifioimiaan sopimuksia.
tässä lähempi tarkastelu maan tavasta, oman keissini kautta, ja todettakoon että en suinkaan ole ainut tai yksittäistapaus vaan meitä vakuutusvammautuneita on tuhansia.
http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi/2014/11/tapaus-hans-kallberg-o...

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/422342-varatuomari-illle-vakuutusyhti...

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/ka_4+2013.pdf

Miia Huttunen

Kai edustaja Ronkainen on tietoinen, että myös Kelan asiantuntijalääkärit ovat vakuutuslääkäreitä, joilla on täysin sama agenda kuin vakuutusyhtiöiden piikkiin toimivilla vakuutuslääkäreillä? Kai olette tietoinen, että Kelan vakuutuslääkärit tekevät samaa työtä veronmaksajien rahoilla eväten sairailta ja vammaisilta tarvittavan kuntoutuksen ja asuanmukaisen, lakiin perustuvan sosiaaliturvan? Mielelläni näyttäisin edustaja Ronkaiselle ja muille päättäjille, millaista tekstiä Kelan sisäisestä viestinnästä löytyy ja millaisia päätöksiä Kela tekee. Tätä ei voi pistää vain vakuutusyhtiöiden ongelmaksi, koska koko yhteiskunta on siinä mukana veronmaksajien rahoilla. Niin kauan kuin tämä toiminta on lopulta myös valtion kassan etu ei tähän tulla saamaan muutosta.

Rune Rehnberg

Nyt kannattaa muista että aikoinaan hallitus esitti, eduskunta sääti ja presidentti vahvisti kaikki finanssitavaratalojen (=vakuutusyhtiöitten ja kelan) lobbaamat heitä suosivat lait joita he nyt härskisti soveltavat omaan oikeuskäytäntöön!

Mauno Strandén

Miiako on sitämieltä,ettei asiaa olisi pitänyt ottaa esille? Puolueesi on tehnyt tietysti paljon asian eteen? Jos asiaa käsitellään, ottavat varmasti kaikki mukaan, mutta se vikahan tässä oli, että oli väärän puolueen mies esittämässä asiaa, mutta ne oikeat puolueet ei tee mitään, eivät halua?

Hans Kallberg

ja mitä näihin kirjallisiin kysymyksiin tulee niin.. näitähän on tehty vuosien saatossa kulloisillekin vastuuministereille jo yli 200 kpl, ja aina, toivottavasti ei enää kysyjä on tyytynyt diipa-daapa ja liipa-laapa vastauksiin

Rune Rehnberg

Nyt kannattaa muista että aikoinaan hallitus esitti, eduskunta sääti ja presidentti vahvisti kaikki finanssitavaratalojen (=vakuutusyhtiöitten ja kelan) lobbaamat heitä suosivat lait joita he nyt härskisti soveltavat omaan oikeuskäytäntöön!

Lars Karhu

Kiitokset, tämä on erittäin tärkeä aloite poliittisella kentällä. Vakuutuslaitoksia on silitetty pitkään myötäkarvaan siinä määrin, että veronmaksajain varoja on siirtynyt yhä kyseenalaisemmin perustein rahalaitosten pääomiin. Tämä on tapahtunut tavallisen kansalaisen kustannuksella ja yhä räikeämmin yleisen oikeustajun vastaisesti. Ison rahan vasallit ovat saaneet porsaanreikiä ja etuoikeuksia, ja symbolisesti jopa isoa rahaa kumartelevat lääkärintoimen harjoittajat on vapautettu kunnian ja omantunnon kautta todistamisesta (minkä symbolinen arvo on aika suuri!). Poliitikoilta kysytään suurta rohkeutta asettua kyseenalaistamaan tätä rahan valtaa ja tehdä työtä oikeuden toteutumisen ja inhimillisten perusoikeuksien puolesta sittenkin kun ministeriposti on saatu...Tavallinen kansalainen kiittää tästä aloitteisuudesta.

Rune Rehnberg

Riittääkö äänestäjien "lobbausvoima" saamaan eduskunnan muuttamaan itse säätämiään lait joita on finanssitavaratalojen lobbausvoimalla säädetty menneinä vuosina?

Kansanedustajilla taitaa olla yhtä paljon haluja muuttaa omia eläkkeitään/työttömyyskorvauksiaan kuin muuttamaan esimerkiksi Tapaturmavakuutuslaki 41 d §

[…] Vakuutuslaitoksen lääkäri voi merkitä kannanottonsa asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 23 §:ssä säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.

Tiina Sillgrén

Vuosia on poljettu oikeuksia vammautuneiden korvauksiin ja vakuutusyhtiöissä "parannettu" vaikeasti vammautuneita joilla on pitänyt olla pakollisen vakuutuksen antama turva. Työtapaturma tai Liikenteen henkilövahinko josta aiheutuu vakava tai vaikea vammautuminen poikii vuosien hylkykirjeiden tulvan ja vammautunut jää ilman vakuutusehdoissa mainittuja kuntoutuksia ja korvauksia. Vakuutusyhtiö ja -lääkäri ajavat yhtiön etua ja vammautunut jää yksin todistamaan vammansa haittoja, kipuja, työkyvyttömyyttä jne. Työkyvyttämänä ainoaksi tuloksi jää Kelan korvaukset ja mahdollinen eläke, kun muut tahot kiistävät sitkeästi asiantuntijoiden lausunnot. Eli vakuutusyhtiö kerää vakuutustulot, mutta kiistää korvaukset ja yhteiskunta hoitaa lopulta "heitteelle" jätetyn ja kuntouttamattoman vammautuneen perustulon

Rune Rehnberg

Nyt kannattaa muista että aikoinaan hallitus esitti, eduskunta sääti ja presidentti vahvisti kaikki finanssitavaratalojen (=vakuutusyhtiöitten ja kelan) lobbaamat heitä suosivat lait joita he nyt härskisti soveltavat omaan oikeuskäytäntöön!

Kannattaa verrata kansanedustajien halukkuuteen otta omat eläkkkeet ja työttömyyskorvaukset käsittelyyn saattaakseen niitä kohtuullisiksi, siis leikata niitä!

Löytyykö lainsäätämisjärjestelmästämme rakenteellista korruptiota?

Petri Salo

Tämän hetken hallitusohjelmassa ei ole mitään lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan epäkohtien parannuksiin liittyvää.

Avainkysymyksiä on ainakin kolme (3):
1. Kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa eron kasvaa, kun verrataan virallista todellisuutta ja todellista todellisuutta?
2. Kenellä on todellinen valta lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan alueilla?
3. Miksi ja mihin sopimukseen tai lakiin perustuen?

* * *

Kiitos tämän seuraavan tiedon aikanaan vinkanneelle. Koko toimenpidealoite löytyi lopulta eduskunnan sivuilta:

Toimenpidealoite TPA 8/2017 vp - Jari Ronkainen/ps - Toimenpidealoite vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamisesta

Asiakirjan osoite 20.3.2017:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/T...

HUOM! Mikäli asiakirjaa ei löydy ko. linkistä, niin tee uusi haku eduskunnan hakukoneella tai käyttämälläsi hakukoneella.

* * *

Toivottavasti kuulemme mahdollisimman pian sen, että miten, kenen toimesta ja milloin toimenpidealoite käsitellään?

Ja se tärkein. Johtaako toimenpidealoite mihinkään konkreettisiin parannuksiin potilaiden/vakuutettujen asemassa?

* * *

Ajallista takarajaa käsittelylle ei ole. Joten saattaa olla, että toimenpidealoitetta ei käsitellä mitenkään, koska aihetta ei ole hallitusohjelmassa.

Tässä linkissä Suomen eduskunnan vastaus Twitterissä 21.3.2017:

https://twitter.com/SuomenEduskunta/status/844181110175272961

Oiva Luosujarvi

Vakuutusyhtiöiden ja Kelan asiantuntijalääkärit ajavat palkkaajiensa etuja, joten puolueettomuus asiassa on tietenkin mennyttä.

Olisi helpompaa, jos olisi laki ja siinä todetaan 2 tai 3 erikoislääkärin lausunnon riittävän perusteeksi hoitoon / eläkkeeseen / lääkkeisiin ja asiasta ei valitusoikeutta vakuutusyhtiöillä tai Kelalla.
Erikoislääkärit vakuuttavat lausuntonsa Kunnian ja omantunnon kautta.

Vakuutuslääkäreillä ja Kelan asiantuntijalääkäreillä ei ole edes tälläistä lausuntoa ja heidän ei tarvitse välittää kunniastaan tai omantunnon asioista, kun hylkäävät asioita työnantajansa sanelun tai ohjeiden mukaisesti.

Lakiin voisi kirjata myös, jos erikoislääkärit valehtelevat lausunnoissaan, niin asiassa tulisi rangaistus tarpeeksi kovana, ettei valehtelua puoleen tai toiseen tulisi.