Maanantai 22.7.2019

”3 tamperelaista kuormittaa Itämerta yhtä paljon kuin 4 helsinkiläistä” – Kansanedustaja vaatii suojelua

Luotu: 
24.7.2017 09:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Outi Mäkelän (kok.) mukaan Itämerta on suojeltava koko Suomessa. Arkistokuva.
|

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) vaati vahvempia toimenpiteitä sinilevien torjumiseen. Hän huomauttaa, että toimenpiteitä tarvitaan muuallakin kuin rannikkokunnissa.

Myrkylliset sinileväesiintymät ovat ilmaantuneet jälleen vesistöihin. Tutkimusten mukaan ravinnepäästöillä ja etenkin vesiin pääsevän fosforin määrällä on selkeä syy-yhteys levän syntymiseen. Myös typellä on merkittävä rooli rannikkojen rehevöitymisessä.

–Itämeren suojelu on koko Suomen asia. Pelkkien rannikkokuntien ratkaisut eivät riitä, sillä sisämaan ravinteet valuvat vesistöihin ja kulkeutuvat virtausten mukana haavoittuvaan Itämereen. On valitettavaa, että sisämaassa suhtaudutaan typen poistoon huolettomammin kuin rannikon kunnissa. Esimerkiksi huonon typen poiston takia kolme tamperelaista kuormittaa Itämerta saman verran kuin neljä helsinkiläistä, Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Edellisessä hallitusohjelmassa linjattiin, että Suomesta tehdään ravinteiden kierrätyksen mallimaa, ja ohjelmaa on jatkettu tälle hallituskaudelle. Ympäristöministeriö jakaa noin neljä miljoonaa euroa hankkeisiin, joilla pyritään parantamaan vesistöjen tilaa ja tehostamaan ravinteiden kierrätystä.

Mäkelä huomauttaa, että työtä Itämeren suojelemiseksi on tehty pitkään, mutta meren hyvää tilaa ei ole saavutettu missään.

–Teollisuuden ja maatalouden päästöjä on vähennettävä edelleen. Hallituksen on arvioitava toimenpiteiden vaikuttavuus ja pohdittava tarvittaessa lisärahoitusta. Ympäristöministerin avustuksen piiriin pääsevien hankkeiden on oltava vaikuttavia ja kustannustehokkaita. Leväasioissa ei auta olla leväperäinen. Tulevilla sukupolvilla on oikeus puhtaaseen mereen ja vesistöihin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Jääskeläinen

Kannattaisi tarkastella kokonaisuutta. Kulttuurikansat ovat perinteisesti käytäneet merta viemärinä tai kaatopaikkanaan. Pohjanlahti onkin paraskuntoisinta Baltianmerta, kun sen rannoilla ei ole Venäjän ja Puolan kaltaisia kulttuurikansoja.
Kyse on siis Vihreiden innosta viemärin suojeluun, jossa tamperelaisilla on varsin vähäinen merkitys kokonaisuuteen.

Kimmo Tallqvist

Juu, ei se itämeri paljoa enempää puhdistu vaikka kaikki tamperelaiset alkaisi paskoa pussiin.
Toki päästövähennyksiä ja itämeren suojelua on suotavaa parantaa edelleen mutta pitäisi keskittyä vaikuttavuudeltaan olennaiseen eli venäjän, puolan ja baltian maiden liikakuormitukseen eikä näperöidä sisämaan mummojen vessareissujen kanssa

Jussi Pistol

No, lähde lässyttäjä sulkemaan ensin suurin itämeren saastuttaja, Venäjä, siinä samalla muutkin Suomea miljoonakertaa isommat saastuttajat elikkä, Puola, Latvia ja Liettua.
Vaikka Suomi puhdistaa omat saasteenasa kokonaan mitkä itämereereen menee, tuon merren tilanne ei muutu yhtään miksikään.

Niilo Mäkelä

Mökin mummon kikkare sisämaassa pitää työntää putkeen ja vellata puhdistamossa joka päästää liemen vesistöön?
Hullua ja kallista.
Maaseudulla hyödynnetään jäte kasvuvoimana esim luomutuotannossa siten siis hyötykäyttöön apulannan sijaan.

Raine Lakkala

Miksi Mäkelä nostaa esimerkiksi Tampereen, jossa rakenteilla oleva Sulkavuoren puhdistamo tulee poistamaan typpikuormituksen parin naapurikunnankin osalta jo muutaman vuoden kuluttua. Asialle ollaan siis jo nyt tekemässä jotain.

Teijo Myllylä

Yhdyskuntajäte on Suomessa hanskassa. Maanviljelyn ei, karjatilat ja peltolannoitus on halitulijallaa. Suojakaistat vesistöihin ovat onnettomia. Tämä on omakohtainen havainto. Niin lähelle vesistöä mennään kun traktorilla pääsee. No mutta vaikka Suomea ei olisi, niin itämeren saastumistilanne olisi samalla tasolla. Suuret maat saastuttaa aivan eri tasolla. Siksi vaahtoaminen näistä asioista on pisteiden keräämistä. Panostukset vesistönsuojeluun pitää sopeuttaa saatavaan hyötyyn.

Irina Gagarin

Harhainen tai tarkoitushakuinen artikkeli. Kun Tampereen uusi puhdistuslaitos valmistuu, kaikki "vihreästi ajattelevat" voivat onnitella itseään edustamansa atteen edistymisestä - varsinkin he joilla ei ole mitään konkreettista osuutta tilanteen parantamiseen.

Juha Virtanen

Outi Mäkelä voisi aloittaa Itämeren puhdistamisen sieltä eduskunnasta. Jos fosforipäästöjä halutaan pienentää niin paras tulos saavutetaan komposti vessoilla ja paikallisella jäteveden käsittelyllä. Kansanedustajilla on lainsäädäntövalta ja velvollisuus niin sieltä se lähtee kun mahdollistetaan rakennusmääräyksissä etusijajärjestys eri jätevesien käsittelytavoille. Turha on huulta heittää Mäkelän, tarvitaan tekoja

Samy Arling

Sunnuntaina vieraillessani 4v. tyttäreni kanssa hietaniemen uimarannalla havaitsin paljon lapsia uimassa meidän lisäksi.Kaoottinen Sinilevätiedoitus kajahteli monella kielellä toistuvasti aiheuttaen nyt sitten lapsillekin peruustettomia pelkoja.Montako kuollutta uimaria syntyi Hietaniemessä VAARAALLISEKSI MAINOSTETUSTA sinilevässä uinnista ? Montako kuolintapausta sinilevästä Suomessa 10v. aikana? Sinilevää on ollut aina meressä ja tulee olemaan, riippumatta siitä paljonko asiasta hössötetään ja maksetaan. Sensijaan uutta on vieraslajin Valkoposkihanhien ulosteet, Hietaniemen uimarannalla sitä oli su 23.7.-17, 5-10 jätöstä neliöllä, nuoremmat lapset jopa leikkivät sillä ! Siinä on todellinen ympäristöongelma johon tulisi puuttua.