Lauantai 25.5.2019

Poliisin tilasto julki: Seksuaalirikoksissa kasvua +23%

Luotu: 
25.7.2017 14:06
  • Kuva: Atte Kajova
    Kuva
    Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen katsoo, että ilmoituskynnys on madaltunut seksuaalirikosten kohdalla.
|
Tammi-kesäkuussa poliisille ilmoitettiin 23 prosenttia eli 115 seksuaalirikosta enemmän kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla.
 
Taustalla poliisi uskoo olevan ilmoittamiskynnyksen madaltuminen.
 
– Erityisesti seksuaalirikoksiin liittyvä avoin keskustelu on madaltanut kynnystä. Rikoksen uhrin asemaan ja oikeuksiin liittyvät parannukset ja mahdollisuudet päästä avun ja tuen piiriin ovat myös edistäneet rikosten ilmituloa, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
 
Kolehmainen viittaa niin kutsuttuun uhridirektiivin, jonka vaatimukset on sisällytetty lakiin viime vuonna. Sen myötä poliisille on tullut velvoite rikosten uhrien ohjaamiseksi avustusjärjestelmien piiriin sekä uhrien suojelutarpeen huomioiminen prosesseissa.
 
Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus laski – mutta kasvoi raiskauksissa
 
Rikoksesta epäiltyjen ulkomaan kansalaisten osuus kaikissa poliisille ilmoitetuissa rikoksissa on laskenut viitisen prosenttia.
 
Osuus epäillyistä on kuitenkin rikoslajien välisessä tarkastelussa korkea ja muun muassa raiskausrikoksissa 27 prosenttia epäillyistä oli ulkomaalaistaustaisia. Osuus on kuitenkin kasvanut vain 1,2 prosenttia verrattuna edelliseen vastaavaan ajanjaksoon huolimatta siitä, että poliisille ilmoitettujen raiskausten määrä on kasvanut huomattavasti. 
 
Tammi-kesäkuussa ilmoitetuista raiskausrikoksista 135 on sellaisia, joissa rikoksesta epäiltyä ei ole tiedossa.
 
Kaikkiaan poliisille ilmoitettiin tammi-kesäkuussa vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten. Laskua oli 7 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 28 000 rikosta vähemmän kuin vuosi sitten.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Julkisuudessa, Ylen ajankohtaisohjelmissa ja lehdissä on ollut tilastoja raiskauksista
ja ulkomaalaisten osuuden rajusta kasvusta raiskaustilastoissa. Sama mantra jo aikoja
sitten Ranskassa, Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa. Suhteutetuna kantaväestöön - on
raiskauksiin syyllistymisen riski ollut Norjassa yli 10-.kertainen. Sama laulu täällä Suo-
messa ja islamilaisista maista Irak, Afganistan ja Somalia sekä Pohjois-Afrikan maiden
alueelta tulleet ovat yliedustettuina tilastoissa. Minkäs me Suomessa ja EU-maissa
tälle kulttuurin eräälle rikkaudelle voimme ? Päästämme lisää tätä täysin vastaavaa
ja pääosin urosvoimaista joukkoa maanosaamme liberaalin demokratian ja eurooppa-
laisten arvojen siivillä. Ja erilaiset feministi- ja tasa-arvoa hypettävät järjestöt ovat
tuppisuina julkisuudesta.

toni poutiainen

''Osuus epäillyistä on kuitenkin rikoslajien välisessä tarkastelussa korkea ja muun muassa raiskausrikoksissa 27 prosenttia epäillyistä oli ulkomaalaistaustaisia''

Ei, vaan ulkomaan kansalaisia. Ulkomaalaistaustaisten etninen profilointi = rasismi nykyisin, joten ei löydy moneen vuoteen päivitettyä tilastoa tältä saralta.

Voisitte oikaista artikkelia ja olla tarkempia jatkossa. Tuntuvat sekoittuvan (sattumaa toki) vielä nykyäänkin vaikkakin näiden ero on varmasti hyvin toimituksenkin tiedossa.

Vuonna 2010 tämä ulkomaalaistaustaisten osuus raiskauksista oli jo noin 45%, eli eiköhän tässä ole menty ohi kantaväestöstä määrällisessäkin luvussa vuonna 2017.

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/75063-virtuaalipoliisi-rikkoi-tabu...

''Kaikkiaan poliisille ilmoitettiin tammi-kesäkuussa vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten. Laskua oli 7 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 28 000 rikosta vähemmän kuin vuosi sitten.''

Suhteellisen iso muutos tässä. Oliko 2016 sitten erityisen rikas rikostilastoiltaan vai mistähän lie johtuu moinen pudotus?

Kimmo Tallqvist

Lisään tähän vielä hämmästykseni tästä tiedotteen kohdasta; ulkomaalaisten osuus raiskausrikoksista on kasvanut vain 1.2 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ???
Mikä helvetin vähättelevä Vain 1.2 % ?
Jos nyt 27 % on ulkomaalaisia raiskaajia niin vuosi sitten yli 25 % eli joka neljäs raiskaus.
Pitäisikö muka olla tyytyväinen ettei joka kolmas raiskaus ole ulkomaalaisen tekemä siihen että nyt vain vähän yli joka neljäs ?
Pitääkö riemuita ja taputtaa käsiään vai mitä tämä jatkuva vähättely on tarkoittavinaan ?
Jos ulkomaalaisväestön prosenttiosuuteen väestöstä suhteutetaan tämä järkyttävä ulkomaan raiskarien määrä niin ei soisi poliisin vähätellä yhtään mitään ja sepitellä ainaisia ilmoituskynnyksen alenemis satuja
Ihmettelen yhä miksi femakot ja vihervassarisuvakki ämmät näitä vielä hyysää ymmärtämättä että omaa oksaansa sahaavat kun suvaitsevat naisrauhan laskun ja ulkomaan raiskareiden nousun.
Tilastoon jos saataisiin vielä ne ulkomaalaistaustaiset jotka ovat saanet Suomen kansalaisuuden niin todellinen luku olisi paljon korkeampi

Irina Gagarin

Monikulttuurisuuden ja maahanmuuton ihailu on vähentänyt joidenkin naisten valmiutta ja halua tehdä rikosilmoitus raiskauksesta. Jotkut naiset ajattelevat velvollisuudekseen kestää raiskaus omien ihanteiden ja väärin suuntautuneen lojaalisuuden takia.
Minkä takia epämieluisia tilastoja aina yritetään selitellä jollain täysin faktoihin perustumattomalla hölynpölyllä.

Gun-May Arffman

Vai että kynnys ilmoitusten tekemiseen on madaltunut ja on syy kasvutilastoihin. Hehheh, uskokoon ken tahtoo. Medioilla ja poliisiylijohtajalla on oma totuus ja kansalaisilla toinen. Onneksi suurimmalla osalla suomalaisista on sentään tallella kyky yhdistellä asioita ja päättelykykyä ilman tilastojakin.

Esko Riikonen

"Osuus epäillyistä on kuitenkin rikoslajien välisessä tarkastelussa korkea ja muun muassa raiskausrikoksissa 27 prosenttia epäillyistä oli ulkomaalaistaustaisia. "

Käsittämätön korkea prosentti, kun ulkomaalaisia on reilusti alle 10 % väestöstä. Poliisi ja viranomaiset voivat lopetaa selittelyn ja puuttua asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Raiskauksia ei vähennä kantasuomalaisten nettivalvonta. Vieläkö uskotaan, että asian pimittäminen onnistuu. Toimillaan poliisi vain menettää luottamustaan.

Jaakko Hakala

Esko Riikonen ulkomaantaustainen henkilö voi olla vaikka Virolainen tai Romanialainen. 2016 poliisin tilaston mukaan turvapaikan hakijoista 13 epäiltiin raiskauksesta. Eli puhutaan oikeilla nimikkeillä kun käsitellään asioita. Silti jokainen raiskaus tekee sen Igor Ali tai Jussi on tarpeeton.

Risto Nikander

Mielenkiintoinen yhteys on sukupuolitautien lisääntyminen suunnilleen samlla prosentilla, jolla ulkomaalaisten raiskaukset lisääntyivät. Tosin ei jokainen sukupuolitauti tietenkään lisäänny raiskaamalla, mutta ulkomaalaiset nuoret miehet ovat lissäntyneet maassa merkittävästi.