Lauantai 20.7.2019

Timo Harakka tilasi henkilökortin ja yritti aktivoida yli tunnin – ”Käyttöohjeenkin on kirjoittanut itse Franz Kafka”

Luotu: 
26.7.2017 18:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n kansanedustaja Timo Harakka pettyi kansalaisvarmenteen monimutkaiseen aktivointiin.
|

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka kertoo pitkässä Facebook-päivityksessään, kuinka hankalaa on Väestörekisterikeskuksen myöntämän sähköisen kansalaisvarmenteen aktivointi. Kansanedustaja oli tilannut itselleen henkilökortin varmenteen käyttöönottamiseksi. 

Monipolvisen aktivointiprosessin ja vielä sekavampien ohjeiden läpikäymisen jälkeen Harakka paljastaa ajatelleensa ”kauhulla niitä kymmeniä miljoonia euroja, joita tähän itse itseään perustelevaan, itse itseään kasvattavaan ja sukuansa aina uusiin polviin jatkavaan, lopulta maailmanherruutta tavoittelevaan diaboliseen projektiin on upotettu”.

–Kansalaisvarmenne on niin hieno hanke, että käyttöohjeenkin on kirjoittanut itse Franz Kafka, Harakka kirjoittaa.

Aktivointiprojekti oli tyssätä jo alkuunsa, kun Harakan saamissa ohjeissa luki, että aktivointi tulisi tehdä henkilökortin sekä erillisen kortinlukijaohjelmiston avulla.

–Mutta kun ei ole kortinlukijaa! Saan kuitenkin vihiä, että on mahdollista tunnistautua ”kontaktittomalla kortinlukijalaitteella” kuten matkapuhelimella. Sehän olisikin jo etäisesti kätevää, Harakka kirjoittaa sarkastisesti.

Ohjeet kännykällä tehtävään aktivointiin Harakkaa saa kuitenkin itse erikseen metsästää. Sovelluksen ja eri varmenteiden asentamisen ja eri tunnuslukujen syöttämisen jälkeen Harakka kertoo päättäneensä kokeilla verottajan verkkopalveluissa, toimisiko kortti.

Palvelu kuitenkin kehotti käyttämään pankkitunnuksia.

–Olen nyt käyttänyt reilun tunnin aikaani tarkoitukseen, joka tuntuu turhemmalta hetki hetkeltä. Samalla olen vakuuttunut siitä, että jos kaltaiseni korkeakoulutettu innokas digiosaaja ei pysty luomaan omaa varmennettua virtuaali-identiteettiään, en voi vaatia sitä keneltäkään itseäni vanhemmalta ihmiseltä. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pauli Kivekäs

Timo, olet aivan oikeassa. Jengiin pääsemisen pitäisi olla helppoa; tunkeilijoilla mutkikasta. Minä olen ulkosuomalainen, enkä pääse ylipääntäänkään mihinkään kiinni, koska usea viranomainen kirjauttaa sisään 1) vain suomalaisilla pankki tunnuksilla ; 2) hyväksyvät vain kotimaisesta puhelimesta yritetyt soitot. Myöskin ulkosuomalaisille tarjottuihin toosiin.

Pauli Kivekäs

Aikaisemmin, Tanskassa, uskoin myöskin olevani hyvässä systeemissä. Muutettuani edelleen, koko pyramidi hajosi (myöskin siellä ulkotanskalaisille), koska IP-osoite ei ollut Tanskan sisällä :-). Kaikki oli täysin pääsemättömissä. Nykyisessä kotimaassani, Hollannissa, kun asetut kehittämään kansalaisprofiiliasi, viranomainen soittaa puhelimeesi 2 minuutin kuluessa, ja muodostaa profiilisi. Hyvä juttu minusta. Toimii mutkattomasti 25 milj. populaatiossa.

Esko Kotilainen

Et ole valveutunut,mutta tosi on että,Suomen digialueet ovat päin persettä.Mikään ei toimi ulkosuomalaiselle.
Nykyisin Norjassa ,jossa asun,kaikki toimii digin kautta,eikä ole mitään ongelmia.
Kaikki,pankkiasiat,veroasiat,ja jos haluat keskustella viranomaisen kanssa ,se käy tietokoneelta vaivattomasti hetkessä.
Ei todellakaan tarvitse juosta edestakaisin eri virastoihin.Kaikki hoituu etäpäätteellä.Myös posti tulee diginä.
Tämän systeemin kehittäminen kesti kuitenkin joitakin vuosia,ja aiheutti vanhemmille ihmisille päänvaivaa,mutta nykyisin kun kaikkia on valistettu toimintaan ja nuoret ovat vanhempiaan opastaneet,niin kaikki toimii.
Sitäpaitsi,kaikki toiminta,laskujen maksaminen,verotietojen ,todistuksien ym. hoitaminen ,digin kautta on maksutonta.Siis Norjassa.
Eläkelläisenä,kuitenkin suomen kansalaisena,saan Ruotsista eläkettä,ja he vaativat ns. elossa olo todistusta.
No kysyin Suomen lähetystöltä Oslossa,saisinko.Totta kai saat,mutta se maksaa 30 euroa.
Aloin nauramaan ja sanoin,taidampa mennä kysymään Ruotsin konsulaatista,tai Norjan poliisilta.No Ruotsin konsulaatti totesi,olethan sinä hengissä,löi leiman ja nauroi suomalaisten takapajuisuudelle.Eikä maksanut mitään.
Nyt kun te siellä Suomessa yritette digitalisoida systeemiänne,älkää nyt vain ulkoistako hommaa.Eikös Suomessa pitäisi olla osaamista,Vai onko tämäkin Suomeen tulleiden uusisninöireden,ja korkeasti koulutettujen tohtoreiden harteilla.
Ruotsissahan sosialistihallitus tosin teki historiaa,antamalla kaikki salatut tietonsa ulkovalloille,ja samaan aikaan huutaa kurkku suorana että meitä hageroidaan.
Suomi kuuluu lienee samaan kategoriaan.
Ei mulla muuta,mutta naurattaa makeasti.

Teijo Myllylä

No, Timo tee jotakin. Sinulla on siihen velvollisuus. Vai estääkö kepu. Myä kansalaiset ollaan heikoimmilla. Ei oo mahiksia vaikuttaa. No, demarit on hiljaa kuin kusi sukassa. Tääkö se oli ulostulo? No, ei paha. Veronmaksaja on ollut heikoilla nyky hallituksen menossa, ketään ei kiinnosta. Jos demarien ainut harmi on tää, heikolta näyttää. Piä huanot näppis...pois tiatotilaamisil kun et osaa.