Sunnuntai 19.8.2018

Putin: Venäjä arvostaa Suomen ulkopoliittista linjaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.7.2017 18:03
Päivitetty: 
27.7.2017 18:41
  • Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin kävivät keskusteluja Punkaharjulla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo antavansa ”korkean arvon” Suomen itsenäiselle ja tasapainoiselle ulkopolitiikalle.
 
–Olemme sitä mieltä, että se on korkea vakauden tekijä Pohjois-Euroopassa. Ja olemme valmiita jatkamaan vuoropuhelua Suomen ja muiden kiinnostuneiden valtioiden kanssa asioissa, jotka liittyvät turvallisuuden tason nostamiseen Itämerellä.
 
Presidentti Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, joutuuko Suomi tasapainoilemaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.
 
–Suomi rakentaa tietysti suhteitaan naapuurimaihin. Meillä on hyvä vakaa suhde myöskin eteenpäin. Toisaalta me rakennamme suhteita Euroopan unioniin ja Yhdysvaltoihin. Ei siinä ole mistään tasapainoilusta kyse, vaan minusta sellaisesta järjestyksestä, joka olisi hyvä maailmanlaajuisestikin kaikille, että ymmärretään toinen toisiamme, Niinistö vastaa.
 
Presidenttien kahdenvälisissä keskusteluissa Niinistö kertoi Putinille omasta ehdotuksestaan vähentää mustaa hiiltä ja nokipäästöjä arktisella alueella. Niinistö viittasi soihduttamiseen, aiheeseen, jonka hän on nostanut tikunnokkaan Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella. Niinistön mukaan Suomi voisi tehdä soihduttamisesta tarjouksen ”josta on vaikea kieltäytyä”.
 
 
–Minä suurella kiinnostuksella olen saanut kuulla tasavallan presidentin ajatuksia, jotka koskevat ympäristösuojelualan kehittämistä arktisella alueella. Tällä alalla voimme tehdä hyvin paljon, Putin vastaa Niinistölle.
 
Presidenttien tiedotustilaisuudessa Putin kiinnitti huomiota erityisesti Suomen ja Venäjän välisen kaupan kohenemiseen sekä yhteistyöhön energia- ja erityisesti ympäristöasioissa. 
 
LISÄÄ AIHEESTA:

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Suomeksi sanottuna Putinin Suomen itsenäiselle ja tasapainoiselle ulkopolitiikalle antama arvo tarkoittaa kyvyttömyyttä hyväksyä sitä, että Suomi on EU:n jäsen ja EU:n jäsenenä toteuttaa unionin yhteistä ulkopolitiikkaa.

Teemu Terava

Suurvalta arvostaa heikkoja ja eripuraisia naapureita, jotka eivät sitä uhkaa tai rajoita sen toimintavapauksia.
Neuvostoliiton romahduksen yhteydessä tapahtui Venäjän näkökulmasta korvaamaton vahinko, kun entiset ja kuuliaiset puskurivaltiot itsenäistyivät ja liittyivät kiireen vilkkaa EUn ja Naton jäseniksi.
Nyt Venäjän täytyy heikentää ja hajottaa EUa sekä osoittaa naapureilleen, että Nato ei pysty niitä suojelemaan.
Tässä tilanteessa Suomi on varmasti todellinen toivenaapuri, kunhan vain mikään ei muutu.

Pasi Käyhkö

Kiinaa ja Suomea lukuunottamatta Venäjä on uhkaillut muita naapureitaan tai mennyt jopa pidemmällekin. Kiitos Suomen uskottavan armeijan ja myös suhteellisen onnistuneen ulkopolitiikan Suomi on saanut olla suhteellisen rauhassa.