Keskiviikko 22.5.2019

Ministeri Pirkko Mattila toisti Soinin emämokan – ehdotti uudistusta joka on ollut voimassa jo 12 vuotta

Luotu: 
28.7.2017 10:47
  • Kuva: Alma Talent / Elias Lahtinen ja Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sekä ulkoministeri Timo Soini ovat molemmat nostaneet esiin kotihoidontukeen tehtävän uudistuksen, joka on jo voimassa.
|

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.) pohtii Kalevassa kotihoidontukeen uudistusta, joka on jo voimassa. Saman virheen teki jo viime syksynä ulkoministeri Timo Soini (uv.). Kyse on kotihoidontuen kerryttämästä eläkkeestä.

Ministerin kommentti löytyy vain Kalevan torstain paperiversiosta.

–En tiedä, miten pahasti naiset kotihoidontuen takia syrjäytyvät. Pitäisikö kotihoidontukea kehittää siten, että se kerryttää eläkettä? Mattila pohtii Kalevalle.

Soini pohti samaa asiaa blogissaan viime vuoden lokakuussa näin:

– Mielestäni kotihoidontuesta voitaisiin maksaa eläketurvaa. Siitä vaan mallia kehittelemään. Se olisi edistyksellistä. Kai joku sitäkin vastustaa…ideologisista syistä.

Kotihoidontuesta kuitenkin kertyy eläkettä jo nykyisin. Uudistus tuli voimaan vuoden 2005 alusta. Laki uudistettiin Sinikka Mönkäreen (sd.) sosiaali- ja terveysministerikaudella.

Suomeen tavoiteltu perhevapaauudistus törmäsi ministerikaksikon ex-puolueen perussuomalaisten vastustukseen kevään puoliväliriihessä. Soini iloitsi tuolloin siitä, ettei kotihoidontukeen kosketa lainkaan. Nykyään Mattila ja Soini kuuluvat perussuomalaisista loikanneiden Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään, jonka puheenjohtaja Simon Elo kommentoi alkuviikosta, että kotihoidontukea ei voi lyhentää, mutta muuten perhevapaauudistuksesta voidaan keskustella.

Mattilan virheestä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan Oulun VasemmistoPLUS-osaston puheenjohtaja Olli Kohonen (vas.). Hän harmittelee, että perhevapaauudistus kangertelee juuri kyseisen ryhmän vastustuksen takia.

– Varsin surullista on, että perhevapaiden uudistamisen suurimpia jarruttajia tässä maassa ovat tämän eduskuntaryhmän ministerit, jotka silti mitä ilmeisimmin tiedä perusasioita kotihoidontuesta ja joiden juuri pitäisi olla pohtimassa sen uudistamista. Virheistä pitäisi jokaisen oppia. Olisi uskonut, että Soinin viime syksyn kämmi olisi jäänyt jotenkin myös ministerinä jo silloin olevan Mattilan päähän, Kohonen kirjoittaa blogissaan.

Toiveet perhevapaauudistuksesta ovat heränneet nyt uudelleen, kun keskustasta ilmoitettiin halukkuudesta aloittaa keskustelut asiasta syksyn budjettiriihessä. Kokoomuksessa ilmoitus otettiin ilolla vastaan. Keskustelujen toteutuminen näyttäisi todennäköiseltä merkittävimmän vastustajan eli Uuden vaihtoehdon ilmoitettua valmiudesta asiaan.

Lue myös:

Merkittävä perhevapaaremontti etenemässä – Ministeri: Ei saa olla säästöprojekti

Toivo ”perhesovusta” ryöpsähti heti: ”Hyvä puheenvuoro, Antti Kaikkonen!”

Antti Kaikkonen haastaa UV:n kannan perhevapaista: ”Elokuussa luonteva paikka”

Tiukka vaatimus perhevapaiden remontista: ”Tiedossa olevista uudistuksista ehkä merkittävin”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ingmar Forne

Jack London nimistä henkilöä ei Suomesta todellisuudessa taida löytyä. Todellinen Jack London lienee maannut haudassaan sitten vuoden 1916.
En panisi paljoakaan painoarvoa mielipiteille, jonka esittäjä ei uskalla seisoa niiden takana, esittämällä ne omalla nimellä.
Kuva löytyy Twitteristä käyttäjänimeltä Trapper John. Joten se lienee fake myöskin.

Juha Wiklund

Hitto näitä päättäjiä ovat ihan ulalla kaikesta ja sitten heidän pitäisi olla niitä jotka noita asioita pitäisi uudistaa. Tästä voi vetää vain yhden johtopäätöksen ( "tulos tai ulos" ) lausetta lainaten ULOS.