Lauantai 21.7.2018

Päivi Lipposen sopeutumiseläke puhuttaa: ”Eikö hävetä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.7.2017 16:35
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sopeutumiseläkejärjestelmän piirissä ovat kaikki ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat, jotka ovat toimineen kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta.
|

Entisen kansanedustaja Päivi Lipposen (sd.) eduskunnasta saama noin 2 000 euron sopeutumiseläke puhuttaa sosiaalisessa mediassa. 

Iltalehti kertoi lauantaina, että Lipponen nostaa sopeutumiseläkettä, vaikka toimii myös miehensä, ex-pääministeri Paavo Lipposen omistaman konsulttiyhtiö Cosmopoliksen toimitusjohtajana. Lehden mukaan Lipponen aloitti toimitusjohtajana toukokuussa 2015 eli käytännössä heti eduskuntavaalien jälkeen. Lipposen sopeutumiseläkkeestä uutisoi jo aikaisemmin Suomen Uutiset.

–Joskus poliitikot voivat syyttää poliitikkojen huonosta maineesta vain itseään. Eikö hävetä, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo twiittaa.

 

 

Vihreiden kansaneustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan sanoo pitävänsä sopeutumiseläkettä täysin turhana. 

–Kansanedustajan ”sopeutumiseläke” historian jäänne, josta päästävä eroon. Kaikki sopeutuvat työmarkkinoilla uuteen,ex-kansanedustajakin pystyy siihen, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

Sopeutumiseläkejärjestelmän piirissä ovat kaikki ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat, jotka ovat toimineen kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta.

Uudet kansanedustajat eivät sopeutumiseläkettä enää saa, sillä se muutettiin eduskunnan silloisen puhemiehen Sauli Niinistön (kok.) aloitteesta määräaikaiseksi sopeutumisrahaksi vuonna 2011. Sopeutumisrahaa maksetaan eduskunnasta tippuneille kansanedustajille 1-3 vuotta. Ville Niinistö huomauttaa, että siirtymäaika on kuitenkin pitkä.

–Olen itse vasta 40-v, ja 2007 valittuna olen yhä oikeutettu vanhaan sopeutumisrahaan. Turhaan.

 

 

Niinistö korostaa myös esimerkin merkitystä.

–Tämä ole talouden asia, vaan esimerkillä johtamisen asia. SIllä merkitystä, kun demokratiassa valta perustuu luottamukseen.

 

 

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo Niinistön twiitistä syntyneessä keskustelussa, että pääomatulojen pitäisi pienentää sopeutumiseläketta.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Suomen politiikkaan on pesiytynyt ns. "hyvävelikerho" -tapa, jossa omia etuisuuksia pyritään jatkuvasti lisäämään. Vaikka ajat olisivat taloudellisesti kovia niin nämä päättäjät kähmivät silti itselle ja lähipiiriläisilleen entistä muhkeampia etuisuuksia kaikin mahdollisin tavoin. Tapahtumat ovat osoittaneet jo ettei valvonta toimi hallinnon tasolla enää lainkaan. Hallinnosta on tullut paikka jossa vain ajetaan henkilökohtaisia taloudellisia etuja.

Markku Nieminen

Ei poliitikoilla ole enää aikoihin ollut ei omaa-, eikä häpeän tuntoa! Julkisuudessa ollaan olevinaan empaattisia ja myötätuntoisia vaikka rahan kiilto silmissä kuvastuukin.
Tuskin Villekään muuta kuin hurskastelee, vaalien lähestyessä.
Hyvä, että media tuo näitä nyt kuitenkin esiin. Tässä onkin valtamedialle näytön paikka. Enemmän tutkivaa journalismia ja kaikki väärinkäytökset julki kaikissa lööpeissä!

Marja-Liisa Kalkela

Juu ei ole ainut. Kerrotko miten demarit tekisi sen yksin kun on 7 muutakin puoluetta? Pistikö nuo muut hanttiin tuota epäoikeudenmukaista systeemiä?
Ei ole"närästänyt" yhtään sekään että Kelan sosiaaliturvassa rikas ja hyvätuloinen saa ansiosidonnaisena tulojen mukaan etuuksia. Tuloton ja köyhä saa vain minimituet jotka juuri ja juuri riittää elantoon.
Oli asia mikä tahansa "mut ku ne demarit"! Nyt 37 eduskuntaryhmällä-muut 163
Jäikö huomaamatta että enemistönä on ollut porvaripuolueet -87-17?
2 vasemmistoa/6 porvaripuoluetta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #15

lainaus:
Demarit on nykyään niin vaikutusvallaton klikki

-Siltikin kaikki virheet mitä Kepun ja kok hallituksissa on tehty on -03-07 ja -11-15 aina ja vain SDP syy?
Oli se sitten ollut PM puolue-90 luvulla,tai VM porvaripuolueen PM hallituksessa.
Kummalla oli se vetovastuu hallituksessa VM vai PM?
Johtaako hallitusta nyt PMSipilä (kesk) vai VM Orpo (kok)? Vai kaikki hallituspuolueet on päätöksistä vastuussa,eduskunnan enemmistönä.

Matti Virtanen

Se on sitä paljonouhuttua demarien demokratiaa.
Nimenomaan demareille kelpaa aina raha jota eivät itse ole olleet tekemässä.
Toki poikkeuksiakin on, jopa demariyrittäjiä. Pääsääntöisesti demarit kuitenkin ovat tavalla tai toisella yhteiskunnan elättejä.

Teemu Terava

Jos tällainen "eläke" on myönnetty siihen oikeutetulle, ei eläkkeen nostamisessa liene moraalisesti mitään "hävettävää".
Pitäisi kysyä, onko tällaisen "eläkkeen" olemassa oloon ja sen myöntämiseen moraaliset perusteet? Pitäisikö siis niiden "hävetä", jotka ovat tällaisen "eläkkeen" keksineet?

Markku Nieminen

Ketkä ovat syyllisiä "tällaisen eläkkeen" olemassa oloon? Ne jotka eläkeestä nauttivat muista huimista tuloista huolimatta, eli kansanedustajat itse; Päivi ja SDP mukaan luettuna! Se on faktaa!

Muutamina viime vuosina moni uudistus on torpattu epätasa-arvoon vedoten! Miten aikaisemmin perustuslakia on tulkittu, kun tällaiset erikois etuoikeudet on säädetty!? Joille ei enää voi tehdä mitään!??? Tasa-arvo on toisilla toinen toisilla siitä ei voi edes puhua.

Marja-Liisa Kalkela

Kerro muiden puolueiden sopeutumiseläkettä saavien nimet ketkä on sitä mieltä että sopeutumiseläke on heiltä lakkautettava?
Tai että tuon saamiseksi on työvelvoite kuten työttömillä. Kyllä töitä löytyy ex-kansanedustajille kuntien ja valtion virastoista. esim.Kelasta .Ei olisi köyhien tarvinnut jonottaa toimeentulotukeaan tammikuu-huhtikuu aikana. Nyt tulee opiskelijoiden asumistuki ruuhka .Kauankohan joutuvat odottamaan päätöksiä?

Marjatta Marttila

Kun tavallinen Tauriainen menettää työpaikkansa, niin ei häntä muisteta "sopeutumispoistolla" esim 1500 €/kk.
Lipposen kakkoshallitus aloitti kansan kiristämisen "lainaamalla" eläkeläisille suotua indeksiä, jota ei ole palautettu. Näyttää äänestäjän muisti olevan huolestuttavan lyhyt, kun demarit on gallupeissa nostettu lähes arvoon arvaamattomaan.
Jospa löytyisi taho, joka tekisi analyyttisen, vertailevan tutkimuksen minkä puolue nauttii itselleen suomaa "sosiaalietua" entisen.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lipposen kakkoshallitus aloitti kansan kiristämisen "lainaamalla" eläkeläisille suotua indeksiä, jota ei ole palautettu.

Kun Ahon hallitus aloitti leikkaukset.Teki EK kanssa eläkeuudistusta -91 ,niin kenen maksutaakkaa hallitus kevensi eläkkeissä? Yksityisenpuolen/EK ,julkisenpuolen/valtion.
Jatkoiko mahdollisesti kok veroministeri Viinanen/Sale -95-03? Aivan kuten VM-virkamiehet oli laskenut .
Velkaa oli -94 Lipposen perintöön
- Alijäämää 65 mrd,velkaa 201 Mrd.
(VM-Kianderin kaavio)
Kenen maksutaakkaa Sipilä nyt keventää velkojen takia kun vei eläkkeistä indeksikorotukset 4v? n.32e/kk laski HS.
Yksi 200 edes Lipponen ei voi eduskunnassa yksin päättää mitään ,tarvitaan eduskunnan enemmistön lupa. -95-03 sdp,kok-hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.

Jari Kaisla

Suomalaiseen hallintokulttuuriin on pesiytynyt rakenteellinen korruptio jo niin syvälle ettei sitä saada enää muutettua muutaman ns. "rehellisen henkilön" toimesta. Näistäkin ns. "rehellisistä henkilöistä" tulee ajan myötä kyseisen järjestelmän sisällä samanlaisia kuin muista ahneista omaa etuaan tavoittelevista kollegoistaan. Vallan kolmijako-oppi ei toimi enää tarkoituksensa mukaisesti sillä hallinnossa työskentelevät ovat taloudellisesti niin sidoksissa toisiinsa taloudellisten intressiensä ja eturyhmiensä kautta, että käytännössä asioista sovitaan keskenään vain jotta jokainen huipulla oleva hyötyisi mahdollisimman paljon henkilökohtaisesta asemastaan. Virkoja jaetaan ja keksitään, jotta ns. "hyvävelikerho" pysyisi pystyssä. Tämä puolestaan johtaa siihen, että hallinnon kulut nousevat jatkuvasti vuodesta toiseen ja koko sirkus maksetaan kiristyneempänä verotuksena sekä muina pakollisina kuluina tavallisten kansalaisten kukkaroista.

Tuula Kontio

Kyllä tämä sopeutumiseläke tuntuu hieman epäreilua muun suomen säästämistä kohtaan. Tavallinen työtön saa 400 päivää ja työnhakua tarkkaillaan, mutta näiden ex- kansanedustajien sopeutumiseläkkeen saanti ei ole mitenkään sidottu työnhakuun. Herää kysymys MIKSI? Eikä entisen pääministerin vaimolla ole rahaa tarpeeksi. Pitääkö hankkia kepulikonsteilla. Annan Vastaisuudessa rehelliselle puolueelle ääneni ja se ei ole ainakaan SDP JA keskusta, jotka ajavat vain omaa etuaan ei suomalaisten. HYI HÄPEÄ TOIMIASI LIPPONEN.

Marja-Liisa Kalkela

Kun otit vain 2000e sopeutumiseläkkeen ja lähdit sentään töihin vielä tuon ikäisenä .
Etkä jäänyt kotiin 5 000e sopeutumiseläkkeellä kuten kok ex-edustaja S.Lindeen .
A.Holmlund ei vastannut IS kysymykseen paljonko hän saa sopeutumieläkettä.
Mukavat pääomatulot jotka ei vaikuta sopeutumiseläkkeeseen.