Maanantai 16.7.2018

Ministeri vieraili kahdessa vanhustenkodissa ja hämmästyi: ”Ei tätä lailla säädetä, ei ole rahasta kiinni”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.8.2017 09:37
  • Kuva: Pekka Lassila
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) yllättyi, kuinka erilaatuista palvelua tuotetaan samoilla säädöksillä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) avautuu Puheenvuoron blogissaan tuntevansa suurta voimattomuutta vanhusten hoivapalveluista ja niiden laatueroista. Hän toivoo sote-uudistuksen myötä tulevan valinnanvapauden nostavan laadun vanhuspalveluissakin kilpailutekijäksi.
 
Saarikon pohdinnan taustalla ovat saman päivän aikana tehdyt vierailut kahdessa eri yksityisessä tehostetun palveluasumisen yksikössä, jotka hänen mukaansa erosivat toisistaan kuin yö ja päivä. 
 
–Hoitaja kertoi, miten heillä ei ole työssään aikaa mihinkään. Tehdään vain pakollinen. Kaukana on kuulemma aika, jolloin kiikkustuoliin istahdettiin mummon viereen.  Hyvä työporukka ainoastaan auttaa jaksamaan. Vapaaehtoisten varaan lasketaan, mutta ei sekään paljoa takaa, ministeri kertoo ensimmäisestä vierailustaan.
 
Seuraavassa paikassa mummot ja papat istuivatkin jo terassilla kesäillasta nauttimassa.
 
–Unilääkkeitä ei käytetä. Hygieniahaalareita ei käytetä. Ruuan tekee oma emäntä.  Asukkaiden kuvat, taulut ja kukat saavat olla paikoillaan rauhassa. Kukaan ei heittele niitä vessanpöntöstä alas kuten eräässä paikassa, jossa aiemmin vierailin. Kukaan ei karkaile, yöt ovat rauhallisia – koska päivällä on tarpeeksi tekemistä ja asukkaiden kanssa puuhaillaan asioita, sanoo Saarikko.
 
Samalla ministeri kuitenkin kertoo, ettei voi olla hämmästelemättä ”mikä tässä mättää”, kun laki on kaikille sama.
 
–Ei tämä kaikki ole rahasta kiinni. Ei tätä lailla säädetä. On väsynyttä ja kulahtanutta todeta tämän olevan kiinni asenteesta. Mutta kun se on. Tuntuu sairaalloiselta hyvinvointivaltiossa vuonna 2017, jos lakiin pitäisi kirjata ikäihmisen oikeus ulkoilmaan, Saarikko toteaa ja pohtii, keskittyvätkö päättäjät sittenkään oikeisiin asioihin, kun kiistelevät henkilöstön mitoitusdesimaaleista ja vessojen neliökoosta.
 
–Rohkenen luottaa siihen, että valinnanvapauden myötä ikäihmisten hoidossa laadusta tulee kilpailutekijä.  Sitten enää julkinen tai yksityinen palveluntarjoaja ei voi ohittaa sitä, miten hoidettavaa ihmistä kohdellaan ja miten henkilökunnan jaksamiseen panostetaan. Siitä tulee asia, joka elämän viimeisiä vuosia aidosti mitataan.
 
Samalla ministeri tunnustaa, kuinka koko termi ”tehostetun palveluasumisen yksikkö” tympii häntä syvästi.
 
–Vihaan sitä termiä. Ymmärrän kyllä maksukäytänteisiinkin perustuvan terminologian, mutta mitä vikaa ihan oikeasti oli vanhainkodeista puhumisessa? Siinä sentään on sanottu, että koti. Voitaisiinko jatkossa puhua vaikkapa ikäkodeista?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Hakala

Miksi ministeri ei kerro arvotelemansa "hoitokodin" nimeä? Ihan vaan siksi, että ihmiset osaisivat karttaa kyseistä "hoitolaa". Sama kohtalo pitää olla myös julkisensektorin "hoitoloissa" joissa kertomusten mukaan on hoitajina henkilöitä jotka eivät alalle kuulu. Miksi vastuussa olevat ministerit eivät tee vierailujaan ilman ilmoitusta tulostaan. Ja miksi viroissa olevat saavat jatkaa vielä julkisuuteen tulleiden ihmisoikeuksien loukkausten jälkeen? Niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Intissä ollessani, kun tiedettiin herrojen tulon aikataulu niin kyllä oli kaikki niin puts plank, että! Ja porukka valmennettu sanomaan, että kaikki on loistavasti. Se oli aikaa ennen simputusta. Farssia koko näytelmä. Itsenäisyyspäivänä tulee palkinto eli mitalisade kavereille. Ja valtakunnassa käikki hyvin?

Jukka Lampinen

Palvelutalon omistajan voitto markinaali, on täysin kiinni palvelun tasosta.
Siivous alalla tämä näkyy hyvin, monien yritysten johtajat toteaa, että hyvää siivous palvelua ei nykyään saa maksoi kuinka paljon tahansa.
Sama toimii myös tuotteissa, hyvä laatuisia tuotteita ei saa edes rahalla, kaikki on huonolaatuista.
Valitettava tosiasia on, että hyvää laatua tarjoavat tippuu markkina kilpailussa.
Hyvä laatu ja hyvä myynti kohtaa vain harvoin, yleensä käy päinvastoin.

Anne Savola

Heli Touru
Oletko joutunut yksin toimimaan joko oman tai lähimmäisesi eduksi? Jos onnistuit, niin kerro. Ministerikin on yksin ja vasta nimityksen saaneena. Ei voida kysyä "Miksi ministeri ei tee mitään". Hallitusvastuussa olevat henkilöt toimivat yhdessä ja yhdessä asioista päätetään. Ei voi mennä rahaministerin tontille ja tehdä päätös täältä pesee - kun rahaa ja hoivaa vanhuksille halutaan.

Katsotaan omaan vanhenemiseen, pohditaan henkilökohtaisen avun tarvetta ja autetaan nyt apua tarvitsevia. Jospa iteskukin saisimme aikanaan ihmisoikeutta.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei voida kysyä "Miksi ministeri ei tee mitään".
Eikö? Jos oman puolueen PM ja ministerit eivät halunneet "käsipareja" lisää vanhuspalveluun Lakia.
Jos siitä olisi laki olemassa olisi sitä noudatettava. Nyt tuotot pysyy parempana kun henkilömenot ei kasvanut.
Rahaministerin tontin rahat ja niiden käytöstä sovitaan jo hallitusneuvotteluissa ja budjetti riihessä tarkistetaan kohteita ministerivaliokunnassa yhdessä. Kiinni se on vain poliittisista arvovalinnoista mihin rahaa laitetaan.

Asta Kivioja

Ministeri hyvä. En pysty tarinaani tähän kirjoittamaa tekstiä tulisi niin paljon. Olen työskennellyt 10 vuotta kaupunkin omistamassa palvelutalossa jonka aikana, olosuhteet ja työ on muuttunut lähes sietämättömäksi. Mielelläni kertoisin lisää. Mutta en voi minulla on vaitiolovelvollisuus. Josta minulle on jo huomautettu, epäkohtia julki tuodessani.

Pasi Anttila

Aivan, näitä epäkohtiahan käsitellään julkisuudessa usein. Ne on jokapäiväisiä. Osaltaan ne liittyvät rahaan, sano ministeri mitä vain. Eikä näin saisi olla.

Niinkun olen ennemminkin sanonut, kun puhutaan vanhuksista ja lapsista ei hintalappua saisi tuijottaa ollenkaan. Kaikki tarvittavat rahat löytyy kyllä tos on tahtoa ja halua.
Nämä kaksi ihmisryhmää ovat toisten avun varassa, siis täysin riippuvaisia avusta ja toisista ihmisistä joten on hölmöä kiistellä hoitajamitoituksista. Se mitoitus on just se missä kaikki tulee tehtyä. En ole itse alalla mutta uskaltasin väittää sen olevan lähempänä yhtä kuin 0,4.

Anne Savola

Asta Kiviojalle
Minäkin joudun vaikenemaan asuinpaikastani ja naapurini 88-vuotiaan muistisairaan vanhuksen hoivasta ja hoidosta - kotihoidossa. 80- luvulla tein vapaaehtoistyötä viikon loppuisin Suomen suurimmassa vanhainkodissa. Sinne pääsivät asumaan jo heti eläkkelle jäätyään yksinäiset, etupäässä yksinäiset naiset. Olivat toimintakykyisiä ja hyväkuntoisiakin. Heillä oli koti kaupungin puolesta ja saivat nauttia siellä kodissaan päivän antimet kuten omassa kodissaankin asuvat eläkeläiset. Nyt elämme aivan toisessa maailmassa - miten tähän on tultu !? Mikä meitä odottaa elämämme loppuvaiheessa ?
Toivon sinulle Asta voimia ja iloisiakin päiviä auttajana. Toivon myös, että sinuakin autetaan jos ja kun ehkä tulet apua tarvitsemaan.

Pekka Poukkula

Ministeri Saarikko asian ytimessä. Hoiva-alan yrittäjänä olen jo pitkään hämmästellyt, että asumispalveluiden laatu mitataan teknisistä seikoista, vaikka toiminta tapahtuu mitä suuremmissa määrin lähellä ihmistä inhimillisessä toiminnassa. Kyllä mielestäni laatu on mm. hyvässä hoidossa, oikeudesta kotitöihin, mielekkäässä tekemisessä, läsnä olevassa vuorovaikutuksessa, mahdollisuutena elää oman näköistä elämää. Olemme olleet mukana kilpaituksessa, jossa laatupisteitä on annettu siitä, että asukkaamme voivat jättää kirjallisen palautteen saamastaan palvelusta omassa kodissa. Pisteitä ei tullut kotikokouksista, jossa asukkaita tuetaan antamaan palautetta, suunnittelemaan ja toteuttamaan kodin toimintaa, päivittäisestä työ- ja viriketoiminnasta, oikeudesta tehdä kotitöitä, lämpimästä ja välittävästä kodin ilmapiiristä tai säännöllisestä yhteistyöstä ja tapahtumista asukkaiden läheisten kanssa. Keskustelin kansanedustaja Tapani Töllin kanssa samoista teemoista hänen tehdessä yritysvierailu muutama vuosi taaksepäin ja sain silloin kovasti rohkaisua viedä inhimillistä laatuviestiä eteenpäin!

Maija Summanen

OLEN ITSE LIIKUNTARAJOITTEINEN, ELÄMÄN EHTOOPUOLTA ELÄVÄ YKSILÖ. KÄYTÄN LIIKKUMISEN APUVÄLINEENÄ MMMANUAALIPYÖRÄTUOLIA. SEKÄ KODIN ULKOPUOLELLA LIIKKUMISEEN INVATAKSIN JA HENK. KOHT. AVUSTAJAN APUA. VAMMAISPALVELULAKI OIKEUTTAA TÄLLÄ HETKELLÄ KAHDEKSAANTOISTA VPL-MATKAAN KUUKAUDESSA. YKSI PAHA EPÄKOHTA ON KO. LAISSA SE, ETTEI MATKOJA VOI SIIRTÄÄ SEURAAVALLE KUUKAUDELLE. VOIHAN OLLA, ETTÄ JONAKIN KUUKAUTENA TARVISISI LISÄMATKOJA. ETENKIN TALVISAIKAAN. NYT KUN VPL-LAKIA UUDISTETAAN, EIKÖ KYSEISTÄ ASIAA VOITAISI HUOMIOIDA? NIMIMERKKI:"YKSI MONIEN PUOLESTA".

Jari Kaisla

Nyt kun epäkohta on nostettu esille voidaan siitä keskustella seuraavat ~10 vuotta. Mitään kiirettä ei ole tehdä muutoksia, sillä ministerin palkkaa on mukava nostella rauhassa ja miettiä mihin käyttäisi seuraavaksi vuosittaista 4kk loma-aikaansa.

Mikko Toivonen

Jokseenkin turhaa tuosta vanhustenhuollostakin on riidellä. Faktaa nimittäin on jos haluaa edes minimaalisesti asiaan perehtyä, että on ollut suuri virhe lisätä kotihoidon osuutta ja poistaa vanhat kunnon vanhainkodit varmistamatta että niitä ei korvaa pörssirahastus toiminta vaan aidosti järjellisen hintainen ja tasoinen ammatinharjoittaja tai pienyhtiön vanhainkoti. Muualta Euroopasta ja ihan lähimaistakin on tällaisen onnistumisesta konkreettista näyttöä. Meidänkin systeemimme missä pien toimijat toimittivat vanhustenhoitoa kunnille toimi siedettävästi. Mitä isompi ja ahneempi omistaja jollaisesta esimerkiksi Espoosta oli näyttöjä, sitä kalliimpi ja huonompi taso.
Asia saadaan helpolla palautettua järjestykseen jos pientoimijat palautetaan julkisen tuottajiksi ja pörssi rahastukseen perustuvat toimijat hoitavat niitä joilla rahalla ei ole väliä

Markku Nieminen

Presiis näin. Meillä kilpailulakia noudatetaan, jos yleensä kilpailutetaan, niin että, suuret pörssiyhtiöt on ainoita joilla on mahdollisuus pärjätä kilpailussa. Ja tulos on kaikessa jo nyt nähtävissä ja tilanne pahenee vuosi vuodelta.

Heli Tynkynniemi

Jos hallituspuolueen kansanedustaja ja nyt alan vielä ministeri, joka on kaksi vuotta kytännyt ministeripaikkaansa, kertoo "tuntevansa suurta voimattomuutta" niin voi pyhä yksinkertaisuus. Saarikolla ja hänen aatetovereillaan nimenomaan on ratkaisun avaimet hoitaa vanhusten hoitoasiat kuntoon. Hallitus ja eduskunta on Saarikon ja muiden kepujen ja kokoomuksen vallassa. Uskomatonta, aivan käsittämätöntä löpinää. Kuka tämän asian kuntoon panemista vastustaa, kun oppositio huutaa saman asian kuntoon saattamista.. Ketkä ovat vesittäneet tätä edellisen eduskunnan laatimaa vanhuspalvelulakia? Ketkä ovat nipistäneet hoitajien määrää? Tämä Sipilän ja Saarikon hallitus. Mitä lässytystä ja kansan sumuttamista.
Raivostuttaa!

Marja-Liisa Kalkela

Ei luulisi olevan enää mikään "yllätys"!

Hallitus esittää säästöjä vanhuspalveluihin - asiantuntija: "Käsittämätöntä!"
Maanantai 12.9.2016 IL/Yle
Eläkkeensaajien Keskusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen pitää käsittämättöminä hallituksen aikomusta vähentää hoivahenkilöstön vähimmäismitoitusta 0,5:stä 0,4:ään hoitajaan vanhusta kohden.
Hallitus alentaa vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön määrää.
Vanhuspalvelujen asiantuntija pitää vähennystä kestämättömänä.

Raya Mudie

Meidän kaupunkimme vanhuspalvelut järjestää vanhuksille joka aamuisen suihkutuksen. Joka aamu kymmenen jälkeen (vanhus herää viim.kahdeksalta.) ovesta tuli reipas ja mukava teini tyttö, siis joka aamu eri ihminen!
Kyllä minä sitten sanoin niille, ettei tarvii tulla. Hoidan ite. Eihän sellainen palvelu kelpaisi edes elukoille, että henk.koht.hygienia hoidetaan vieraan voimin. Kyllä siellä suihkussa täytyy olla tutun kanssa että voi luottaa ja tuntee toisen liikkeistä jo sanattomankin viestin. Siihen ei mitenkään pysty jos on "joka aamu ensimmäistä kertaa juuri tämän vanhuksen kanssa". Ja Huomenna tulee toinen tyttö. Ehkä se on se sama kun oli viime viikolla. En tiedä muitten työlistoista sillä tavalla sanoi tyttö, joka piippasi koodi-vehkeellä äidin ovenpielessä: "Käynti OK."

Sitä vain, että kun niitä uudistuksia ja parannuksia... niin OMAHOITAJA olisi ehdoton vaatimus vanhustenhoidon inhimillistämisessa.
Jos nyt joku virkailija viisudessaan toteasi, että henk.koht.palvelu vanhustenhoidossa on mahdoton järjestää... Ei se ole. Se on aika helppo ja inhimillinen kaavio jota voitaisiin noudattaa kaikkialla Suomessa.

Esim. jospa kullakin kodinhoitajalla olisi vain nelja kotikäyntiä päivässä...
Vanhus kun saa seuraa omassa kodissa, hän voi paremmin, on terveempi ja virkeämpi.
On hyväksi hyödyksi myös muille ja pystyy rikastuttamaan itsekin omaa elämäänsä. Ja muiden elämää. Myös hoitaja voi paremmin kun aikaa jää myös inhimillisyydelle.

Raya Mudie

Meidän kaupunkimme vanhuspalvelut järjestää vanhuksille joka aamuisen suihkutuksen. Joka aamu kymmenen jälkeen (vanhus herää viim.kahdeksalta.) ovesta tuli reipas ja mukava teini tyttö, siis joka aamu eri ihminen!
Kyllä minä sitten sanoin niille, ettei tarvii tulla. Hoidan ite. Eihän sellainen palvelu kelpaisi edes elukoille, että henk.koht.hygienia hoidetaan vieraan voimin. Kyllä siellä suihkussa täytyy olla tutun kanssa että voi luottaa ja tuntee toisen liikkeistä jo sanattomankin viestin. Siihen ei mitenkään pysty jos on "joka aamu ensimmäistä kertaa juuri tämän vanhuksen kanssa". Ja Huomenna tulee toinen tyttö. Ehkä se on se sama kun oli viime viikolla. En tiedä muitten työlistoista sillä tavalla sanoi tyttö, joka piippasi koodi-vehkeellä äidin ovenpielessä: "Käynti OK."

Sitä vain, että kun niitä uudistuksia ja parannuksia... niin OMAHOITAJA olisi ehdoton vaatimus vanhustenhoidon inhimillistämisessa.
Jos nyt joku virkailija viisudessaan toteasi, että henk.koht.palvelu vanhustenhoidossa on mahdoton järjestää... Ei se ole. Se on aika helppo ja inhimillinen kaavio jota voitaisiin noudattaa kaikkialla Suomessa.

Esim. jospa kullakin kodinhoitajalla olisi vain nelja kotikäyntiä päivässä...
Vanhus kun saa seuraa omassa kodissa, hän voi paremmin, on terveempi ja virkeämpi.
On hyväksi hyödyksi myös muille ja pystyy rikastuttamaan itsekin omaa elämäänsä. Ja muiden elämää. Myös hoitaja voi paremmin kun aikaa jää myös inhimillisyydelle.

Esa Mokki

Eihän se omahoitajakaan voisi olla joka ikinen päivä töissä. Kyllähän vapaat kuuluu hoitajillekin, joten se, että aina olisi sama ihminen suihkuttamassa päivittäin on täysin mahdotonta. Lisäksi se on kuormittavaa hoitaa aina sitä yhtä ja samaa mummoa varsinkin, jos kyseessä on vielä hankala luonteinen tapaus. Työstä menee mielekkyys, jos ei ole vaihtelua. Ajatuksesi on kuitenkin kaunis, mutta epärealistinen.

Myös toivomus siitä, että kotihoidossa olisi vain neljä käyntiä päivässä on täysin utopistinen, vaikka toivoisinkin sen olevan totta. Päinvastoin hoidettavien määrää lisätään jatkuvasti, ettei tarvitse palkata henkilökuntaa. Tässä asiassa olen kyllä kanssasi samaa mieltä, mutta se on raha joka ratkaisee ja siinä asiassa ei paljon inhimillisyydelle ole sijaa.

Jani Lehtinen

Voin kertoa teille lääkkeen tähän ongelmaan. Se on erittäin yksinkertainen ja ei oikeastaan maksa juuri mitään. Hieman työtä se tosin tulee teettämään. Sen nimi on ongelmien esiintuominen. Nyt vakaviakaan ongelmia ei uskalleta tuoda esiin. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt, oli ne laulut sitten kuinka hirveitä tahansa. Se että näitä puutteita ja ongelmia voisi tuoda esiin nimettömästi henkilökunnan toimesta aukaisi aivan uusia ovia.