Maanantai 20.5.2019

Kokoomuslainen: Kaikki yritystuet leikkuriin – hallituksen lopetettava vätystely

Luotu: 
3.8.2017 15:32
Päivitetty: 
3.8.2017 16:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    ”Tämä on ihan älytöntä ryhtyä puhumaan jakovarasta. Kuvottaa koko sana”, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo Uudelle Suomelle.
|
Jakovara. Siinä on sana, joka aiheuttaa maanantaina työhuoneelleen palanneelle Juhana Vartiaiselle (kok.) pienen kuvotuksen tunteen. Kansanedustaja itse toivoo, että hallitus tarttuisi yritysverotukiin kuten se puoliväliriihessä lupasi, ja leikkaisi niitä rajusti.
 
Jakovara tarkoittaa, että valtio voisi kasvattaa budjettiaan ja menojaan. Julkisuuteen se on noussut samalla kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen budjettineuvottelut eli budjettiriihi lähenee.
 
–Tämä on ihan älytöntä ryhtyä puhumaan jakovarasta. Kuvottaa koko sana. Että meillä tulee joku suhdannenousu kohti normaalitilaa, niin eihän se poista kestävyysvajetta minnekään. En tiedä, onko joku oikeasti puhunut jakovarasta vai onko se mediassa keksitty.
 
Vartiainen on siinä oikeassa, että termiä kuulee useimmin käytettävän siinä yhteydessä, että jakovaraa nimenomaisesti ei ole. Toinen puoli keskustelua on kuitenkin erilaiset yksittäiset vaatimukset uusista menoeristä tai vanhojen kasvattamisesta. Vaatimuksia on osaltaan ruokkinut kansantalouden kasvu.
 
 
Julkisuuteen on tullut erilaisia vaatimuksia niin takuueläkkeen korotuksesta ja julkisten alojen työntekijöiden määräaikaisen lomarahaleikkauksen perumisesta aina työmatkapyöräilyn verovähennykseen ja sähköautojen latausverkon kehittämiseen.
 
–Se on täysin vastuutonta. Pikemminkin koska talous kasvaa, on paremmat perustelut kuin ennen sille, että finanssipolitiikkaa kiristettäisiin. Monet käyttivät taantumaa perusteluna sille, ettei pidä häiritä talouskasvua ja syventää taantumaa sen enempää kiristämällä talouspolitiikkaa. 
 
–Jos suhdannekehitys nyt johonkin uudelleenarviointiin antaa aihetta, niin sen pitäisi olla kiristävään suuntaan. Tietenkin.
 
Julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja leikattiin jo tänä kesänä 30 prosenttia. Toimenpide oli väliaikainen ja kolmivuotiseksi suunniteltu. Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin maanantaina, että leikkaus voidaan perua jo ensi vuonna. Vartiainen on tästä käärmeissään ja katsoo ennenaikaisen perumisen pikemminkin vievän uskottavuutta hallitukselta. 
 
–Minusta väliaikainen lomarahojen leikkaus on toimenpiteenä vaisu ja heiveröinen. Mutta on hallituksen taholta täysin vätysmäistä ja heikkoa alkaa heti kun talous pikkaisen kohenee perumaan edellisiä päätöksiä. Pitäisi olla pikkaisen ryhtiä, eikä näperrellä näin naurettavalla ja lapsellisella tavalla. Pitää pysyä niissä päätöksissä, mitä on tehty, hän paukauttaa.
 
Kehnot yritystuet: Sipilä lupasi palata, ”leikattavaa reippaasti”
 
Eduskunnassa nähtiin keväällä erikoinen näytelmä yritystuista. Hallituksen odotettiin leikkaavan yritystukia huhtikuussa pidetyssä puoliväliriihessä ja tätä varten oli tilattu työ- ja elinkeinoministeriöltä raportti tukien vaikutuksesta talouskasvuun.
 
Puoliväliriihessä Sipilä kuitenkin totesi, että leikattavissa olevien suorien yritystukien määrä jäi hallituksen selvityksissä niin pieneksi, ettei leikkauksiin ryhdytty. Ministeriöstä tilattua raporttia ei julkistettu, vaikka sen sanottiin olevan valmis – vain kommentteja vailla. Opposition kansanedustajat Antero Vartia (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) pitivät tilannetta hyvin erikoisena.
Kun raportti puolitoista viikkoa puoliväliriihen jälkeen julkistettiin, moitti se tukia tehottomiksi. Vain noin kymmenesosa tukisummasta edisti yritysten uudistumista, ministeriön raportissa todetaan.
 
Vaikka leikkauksia ei kevään puoliväliriihessä vielä tehty, kertoi Sipilä, että yritysten verotuet ”käydään budjettiriihessä vielä läpi”. 
 
Onko hallituksessa aitoa halua lähteä niitä leikkaamaan?
 
–Toivon, että on ja uskallanpa sen sanoa, että ei jää kokoomuksesta kiinni.
 
–Minun ja meidän mielestämme niitä pitäisi leikata sekä suoria että verotukia. Siellä olisi paljon leikattavaa. Toivon, että niitä leikataan ja reippaasti.
 
Mikä verotuki olisi sellainen, jonka erityisesti nostaa tikunnokkaan?
 
–Sanoisin niin kuin joskus on sanottu suomalaisesta kansanluonteesta, että ”eniten vituttaa kaikki”. Eli nostaisin tikunnokkaan ihan kaikki. Jos halutaan toimia suomalaisten parhaaksi, niin kaikkia suoria yritystukia sekä verotukia ja aivan erityisesti sellaisia, jotka säilyttävät vanhaa eikä uudista, pitäisi katsoa kriittisesti. Kaikki tikunnokkaan.
 
Miksi suoria yritystukia ei keväällä leikattu?
 
–En valitettavasti ollut hallituksen keskusteluissa mukana.
 
Oletko hallituspuolueen kansanedustajana saanut tyydyttävää selitystä sille, miksi näin tehtiin?
 
–Sanotaan niin, että en sellaista, jota viitsisin tässä ryhtyä toistamaan.
 
LISÄÄ AIHEESTA:
 
 
 
 
 
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Nyt kun nostetaan kissa pöydälle talousasioissa ja aloitetaan kulujen tehostaminen, niin samalla kannattaisi tarkastella lähemmin myös kansanedustajien runsaita etuisuuksia. Heti ensimmäiseksi vuosittaiset lomat voitaisiin puolittaa ja saattaa samalle tasolle kuin tavallisilla työläisillä niin työtehokkuutta tulisi heti parinkuukauden edestä lisää vuositasolla. Tämä toki vain yhtenä räikeänä esimerkkinä, sillä muitakin tehostamiskohteita löytyy yllin kyllin. Tärkeää olisi päästä sellaiseen tilanteeseen, että omalla johtamisella näytettäisiin esimerkkiä kulukuurien tärkeydestä. Nythän näiden kansanedustajien kulut ovat vuosi vuodelta vain kasvaneet ja työajat keventyneet.

Marja-Liisa Kalkela

Lisätä voi myös perustulon kaikille ,unohtamisen . Ei tarvita yhtään uutta etuutta verovaroista. Sosialiturvasta ansiosidonnaiset etuudet pois ja tilalle sama minimituki kaikille. Tuloja saavien tukiautomaatti .Köyhät leipäjonossa ,kun tuloja ei ole niin tuet on minimit. Hyssälä lohkaisi kerran hyvin:Kelan tuilla ei ole tarkoitus rikastua . Tarkoitti varmaan köyhimpien toimeentulotukea.
Työmarkkinatuki riittää myös kansanedustajille sopeutua työttömyyteen .Sen kesto sama kuin ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa. Sen jälkeen peruspäiväraha.
ja kunnille tai valtiolle töihin 9e/pv kuluihin. Sosiaaliturvaa vastaan.

Seppo Viljakainen

Täysin hukkaan heitettyä tuulitukea olemme vuodesta 2010 lähtien maksaneet 440 314 949,75 € ; jokainen kai nyt jo ymmärtää , ettei tuolla tuella saavuteta ilmaston suhteen yhtään mitään, ei mitään merkitystä työllisyyteen, ei mitään merkitystä vientiin, ei mitään merkitystä sähkön tuotantoon.. jne...

Tämän päälle tulevat vielä investointituet esimerkiksi merituulivoimaloille , max 40%.

Tuen kumuloitumista kohti ( riippuen sähkön tulevasta hinnasta ja tuulisuudesta) 3000-4000 miljoonaan euroa vuoteen 2030 mennessä voi omin silmin seurata täältä:

http://tuulivahinko.fi/

Kansanedustajien taholta on minulle kerrottu useammalla suulla heidän ymmärtävän totaalisen munauksen , jonka he tekivät vuonna 2010 hyväksyessään tämän tuulitukipäätöksen.

Samaan hengenvetoon minulle kerrotaan , ettei tätä miljardimunausta voida perua : perustuslaki paholainen on taas tässäkin tiellä, kuulemma.

Ehkä kannattaisi kokeilla ; mitä on hävittävää ??

Pasi Käyhkö

Jos perustuslaki ei voi hyväksyä tätä tuen muuttamista asian niin ihmettelen. Kertoivatko edustajat tarkemmin peruslain kohdan mikä kieltää tai estää asian? Miten on sitten muiden energiamuotojen tukien laita? Kysyitkö asiaa joltain kepulaiselta tai vihreiltä.

Seppo Viljakainen

"..Näiden hyväksymispäätösten pitävyyttä tarkasteltiin muutaman eri tahon toimesta vuosina 2009-2011, kun lakia säädettiin. Tarkasteltavana tuolloin oli nimenomaan se, voiko investori luottaa tuen kerran saatuaan, että se pysyy voimassa 12 vuotta. Kyseessä on viranomaispäätös, joka siten antaa suojan koko tukiajaksi, vaikka laki muuttuisikin päätöksen antamisen jälkeen. .."

Tämä on kokoomusvaikuttajalta sieltä täyspäisemmästä päästä.

Tuon perustuslain suojan toi muistaakseni esiin nykyinen ministeri Mykkänen eduskunnan kyselytunnilla joku aika sitten kun puoluetoveri purkua tivasi.

Keskustasta olen saanut joskus - nykyinen ministeri- vastauksen tuulituen lopettamiseen kohdistuvaan kysymykseeni ..."tuki lopetetaan, mutta vanhoihin päätöksiin ei tietenkään ( 12 vuotta kestäviä) puututa..."

Tämä oli ennen viime vaaleja : ei taida pitää paikkansa edes tuo " uusien tukien ´lopetus´ "...sieltähän kuulemma pukkaa uutta ´huutokaupaan´perustuvaaa tukea, miljardiluokan uusi moka tulossa , hip hurraa..

Markku Lehto

Tuulimyllytukiaisten pääorganisaattori oli Vanhasen II-hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja häntä avusti silloinen työminiseri Tarja Cronberg ( vih ), joka hehkutti tuulivoimateknologian tuovan Suomeen Tanskan malliin 15 000 -20 000 työpaikkaa. Se tavoite on pahasti jäänyt luvatusta, kun se ainoa suomalainen tuulimyllytehdas , WinWind, meni jo vuosia sitten konkurssiin.

Pekkarisella ja keskustapuolueellahan on tuulimyllytukiaisissa "oma lehmä ojassa". Tuulimyllytukiaisten ansiosta tuulisähköfirmat voivat maksaa sievoiset maanvuokrat maata vuokraaville maanomistajille. Hyvin keskustapuolue on saanut tämänkin tukiaisautomaatin toimimaan ja lisää on tulossa mm. biopolttoaineteollisuuden ja sen raaka-aineen keinotekoisen kysynnän lisäämisen myötä.

http://docplayer.fi/6919134-Kohti-vahapaastoista-suomea-uusiutuvan-energ...

http://www.ts.fi/uutiset/talous/1074254673/Cronberg+Uusiutuvat+energiamu...

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/vihreys-tunkeutuu-tyoministerioon/23...

Pekka Hovatov

Kaikki kannustin loukut on poistetava. Kaikki yritystuet, suorat ja välilliset on poistettava viivytyksettä. Kaikki maataloustuet on poistettava. Kansanedustajien palkkio on poistettava, se estää yhteiskunnan kehitystä, normaaliksi yhteiskunnaksi. Juhani Vartiainen on karkoitettava takaisin Ruotsiin, hänestä on ollut Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Miten on Sipilä pystytkö poistamaan kannustinloukkuja muiltakin kuin työttömiltä ja pienituloisilta. Voit aloittaa työsi poistamalla itsesi kuvioista.

Timo Virtanen

Onkohan Sipilällä kavereita liikaa suuryrityksissä, jotka tuet kuittaavat. Pienet ja keskisuuret saavat vain murusia, vaikka niissä olisi monesti tarvettakin tuotekehitykseen ja markkinointipanostuksiin uusille markkinoille. Näin vaan on, että pörssiyrityksiin tuki menee. Niihin, joitten ylin johto nauttii isoa palkkaa ym etuja.

Pasi Käyhkö

Juhana Vartiainen kirjoittaa järkeä. Leikkauksien tulee koskea todella kaikkia toimialoja. Tarkoitan esim. valmistavaa ja jalostavaa teollisuutta, energian tuotannon eri muotoja, maa- ja metsätaloutta jne.
Lisäksi Vartiainen mainitsee kuntasektorin jossa on todella korjattavaa. Esim.yhtenä asiana vuosiloma-ajan pituus yksityisen sektorin vastaavaksi.

ajan muutos yksityisen sektorin tasolle.

Mikko Raatikainen

Kuntapuolella taitaa olla palkat hiukan alemmat, joten tätä edes vähän kompensoidaan lomilla.
Jos lomia leikataan se pitäisi korvata rahalla.

Tietysti kun en itse ole kuntasektorilla, niin voinhan sanoa että säästösyistä voitaisi lopettaa kuntasektorilla palkkojen maksu kokonaan....ja oikeastaan eläkkeet kanssa....lapsilisiä voitaisi maksaa vielä muutama vuosi ja sitten lakkauttaa

Raimo Tulkki

Mitä tuo varttinen täällä horisee että pitäis ja pitäis. Miks ei tee asoalle mitään kun itse istuu pääkallon paikalla ja on päättämässä asiasta. Taitaa kuitenkin olla niin että oma kukkaro on lähempänä kuin tidellinen tukien leikkaaminen.
Koko edustus laitos täynnä samalaisia uuvattei, ei osata ei uskalleta ettei vaan oma homma kusisi kintuille.

Matti Mustonen

Ensin tehdään lohtuuttomia vrrija, joita sitten koudutaan öieventämään. Se on ns verotuki.
Idioottimaista mutta suomalaista. Tuleepa taas rahaa kasvattaa menoja, joka johtaa uusiin veroihin jne. Näin se suomalainen poliittinen korruptio toimiii. Ja veroaste nousee. Vartiainenkaa ei ole etääntynyt sosialismista- kosketusetäisyydellä ollaan.Kohta meillä on myös maaakuntavero ja eukin käkkyy omaa verotusoikeuttaan... Kaikki tulomme kuuluvat valtiolle. Jos jotain jää se on verotukea.

Markku Nieminen

Tästähän kokonaisuudessa on kysymys. Kukaan ei enää hallitse sitä, niin sekava, kallis ja järjetön se on, mutta kukaan ei muutosta haluakkaan tosissaan! Jos haluaisi, se olisi jo tehty, tai viimeistään nyt tehtäisi.
Harkimo ylisti muutoksen tekijöinä Sipilää ja Berneriä, mutta hehän olisivat siirtäneet, ja siirtävät varmaan, jo maksetut investoinnit uudelleen maksettaviksi ja kustannettaviksi kuluttajille. Eivät tällaisia turhia, kuluttajiin vaikuttamattomia, kilpailua vääristäviä ja verojen korotuspainetta pienentäviä menojen karsimista. Menoista pitää aloittaa, koska tuloja on mahdoton lisätä, aiheuttamatta korvaamatonta vahinkoa taloudelle.
Kaksinaamaista peliä koko teatteri.

Mikko Toivonen

Minun kantani elinkeinotukiin on aina ollut aivan selvä ja se on kaikki pois. Aloitus on tehtävä tuulivoiman tuista, sitten muista energiatuista, sitten kotimaisista maataloustuista ja sitten kaikista jatkuvista tuista mukaanlukien kaikki kotimaasta maksettu elintarvikkeiden vientituki.

Ainoastaan tarkkaan aikaan rajatut jonkun uuden yhteishyvän muutotuki kuten esimerkiksi maakaasu käyttöisen perus autokannan ja kaasu jakelun aikaan saantia voisi ajallisesti hetken aikaa tukea. Myös projektiviennin rahoitus ja vakuus tuki on sellaista mitä voi tapauskohtaisesti harkita.

Siitä voidaan huoletta lähteä että kaikki tuet vääristävät sekä hintoja että kilpailua. Samoin monopolit, kartellit ja pörssiyhtiöiden kontrolloimaton osuus jossain toiminnassa kuten terveydenhuollossa.

Marja-Liisa Kalkela

Lomarahojen ym.leikkaus.

Kun 1990-luvun alussa menoja alettiin leikata, työttömyys kasvoi ja verotulot vähenivät. Suomi ajautui lamakierteeseen
-Suomesta oli tulossa massatyöttömyyden yhteiskunta: työttömiä oli yli puoli miljoonaa.
Lama, työttömyys, sosiaaliturvan leikkaukset ja verouudistukset vaikuttivat erityisesti lapsiperheisiin.
Yle elävä-arkisto
Leipäjonot ilmeistyi katukuvaan -93.
Leipäjonot vain pitenee-17
VM ennusteen mukaan ostovoima hiipuu -18-19,leikkausten takia.

Mitään ei opittu -90 luvun lamasta.

Markku Lehto

Tukiaiset ovat kuin kannettu vesi kaivossa. Yrityspuolella tukiaiset rappeuttavat yrittäjyyden henkeä ja vievät kilpailumahdollisuuksia aidosti kannattavilta sekä elinkelpoisilta yrityksiltä.

Vientibisneksessä tukiaisiin perustuva vienti on kuin aikoinaan voivuorien purkaminen. Kuluttajille maksettiin Suomessa silloin voikilosta kaksi rahaa ja englantilaisille myytiin samaa voita yhdellä rahalla / kilo. Jokainen voi arvata mistä tuon erotuksen rahamäärä otettiin. Tuosta ajasta on jo kulunut reilut 50 vuotta, mutta sen ajan henki näyttää vieläkin leijuvan poliittisissa päätöksentekorakenteissa.

Jukka Lampinen

Eiköhän nämä yritystuet ole nimenomaan aina Kokoomuksesta kiinni, ei niitä maalaiset koskaan ole kannattaneet.
Kokoomus on kaksinaamainen tässä asiassa, julkisesti tukia vastustetaan mutta neuvottelu pöydissä niitä kannatetaan.

Jakovarasta olen kyllä samaa mieltä, sana pitäisi kieltää kymmeneksi vuodeksi.
Jos rahaa joillakin on, se pitää saada valtion velkojen maksuun, verovähennyksiä pitää poistaa reippaasti.
Valtion velvollisuus ei ole tukea kansalaisten omaisuuden hankintaa, kaikki omaisuuden hankintaan liittyvät vähennykset pitää poistaa.

Mikko Toivonen

"Eiköhän nämä yritystuet ole nimenomaan aina Kokoomuksesta kiinni, ei niitä maalaiset koskaan ole kannattaneet."

Et kai lampinen tuota kirjoittanut molemmat silmät kiinni muurattuna?

Kyllä nimittäin minun käsittääkseni valtaosa turhista ja pysyvistä tuista on juuri maalaisten eli kepu aikaansaannoksia. Tosin eräitä niistä kokoomus on tukenut kuten toisia taas koko vasemmisto ja RKP myös vaikka sen taustavaikuttajan piilorooli ei useimmille selviä. (Maatalous ja metsä-energiatuet mm.)

Veli-Pekka Moisalo

Käynnistysvaiheessa olevat yritykset tarvitsevat usein yhteiskunnan tukea päästäkseen yli kuoleman laakson. Järkittävimpiä ovat ne tuet, joita maksetaan henkiköstöään irtisanoville yrityksille. Kepulainen selitys on, että ilman tukea ne irtisanoisivat vielä enemmän.

Mikko Toivonen

Jos mitään tukia yleensä katsotaan tarpeellisiksi, ja joitakin saatan itsekin katsoa, niin ne on silloin oltava erittäin tarkoin tiettyyn selkeästi ilmaistuu tarkoitukseen kohdistettuja ja poikkeuksetta määräaikaisia ja tuon määräajan on aina oltava niin lyhyt että se todella auttaa vain alkuun tai maailman suhdanteiden hetkestä yli. Siis hetkestä, ei ajasta.

Jaakko Paasonen

Mitä kummaa? " En valitettavasti ollut hallituksen neuvotteluissa mukana". Kummallista ,että Kokoomuksella on ollut "varaa" olla ottamatta huomioon näin veret seisaittava tyyppi, joka sinne demareita änkesi. Kokoomushan on istunut hallituksissa mm.pääministeri puolueena vuosikausia ja vain lisännyt näitä nyt leikkuriin meneviä hyväveli tukia,yhdessä Rkpn ja Demarien kanssa ,eikä taannoin edes vasemmisto ministeritkään (arhinmäki) tätä ehdotellut. Kuittaili vain Kreikan takuita Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen kanssa.
Kas kun ei tämä ,äänestäjänsö pettänyt puolue edustaja,,vaadi saman tien myös puoluetukien lakkautuksia ja taakaisin perintää..
Ainakin siltä ajalta ,kun hän on Kokoomusta edustanut.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kuittaili vain Kreikan takuita Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen kanssa.

Kepu Vanhasen tekemään sopimukseen -09 vuoteen -18 asti.Jonka hyväksyi Kiviniemen hallitus-10.
Oli muuten ainut vippi mihin tuli vakuudet.Muut on riskillä vipattu.
Niin Kepun kuin PS osalla.
Ja nyt onkin sitten joka eduskuntapuolue vuorotellen Kepu,kok hallituksissa ollut lupaamassa Kreikka-vipit. PS-15
Saatko mrd vippejä Nordeasta ilman vakuuksia?