Keskiviikko 18.7.2018

SDP:n ehdokkailta huutia Sauli Niinistölle – turvapaikkapuheet ”pelon lietsomista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.8.2017 19:56
Päivitetty: 
3.8.2017 20:05
  • Kuva: Mauri Ratilainen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Se tapa, millä presidentti Niinistö käsitteli tätä turvapaikanhakijakysymystä, hämmensi monia", Tuula Haatainen sanoi SDP:n presidenttiehdokkaiden paneelissa. Arkistokuva.
|

SDP:n presidenttiehdokkuudesta kisaava kolmikko Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero teki ensimmäisessä yhteistentissään pesäeroa istuvan presidentin Sauli Niinistön turvapaikkapoliittiseen linjaan ja lausuntoihin aiheesta. Kolmikon sisäiset linjaerot jäivät paneelissa pieniksi.

Kansanedustaja Tuula Haatainen nosti esiin presidentti Niinistön puheen valtiopäivien avajaisissa helmikuussa 2016. Niinistö totesi tuolloin, että Eurooppa ei enää pitkään kestä ”hallitsematonta kansanvaellusta” ja arveli jokaisen, joka osaa sanoa sanan ”asylum” pääsevän sisälle Eurooppaan ja Suomeen. Haataisen mielestä Niinistö lähti tuolloin mukaan kansalaisten pelon lietsomiseen.

– Se tapa, millä presidentti Niinistö käsitteli tätä turvapaikanhakijakysymystä, hämmensi meitä monia ja itsekin silloin kommentoin, että sanavalinnat olisivat voineet olla parempia. Mielestäni presidentin rauhallisuutta ja johtajuutta koetellaan juuri silloin kun on kriisi, ja kansalaiset hätääntyvät ja pelkoja vyörytetään ja lietsotaan. Silloin johtajien pitää pysyä rauhallisina ja tuoda esiin toista näkökulmaa, tasapainottaa, eikä mennä mukaan [pelonlietsontaan], Haatainen sanoi.

– Presidentin pitää olla vakautta ja turvallisuutta luova sekä rakentava puheissaan. Peräänkuulutan kaikilta poliittisilta vaikuttajilta myös tulevissa presidentinvaaleissa vastuullista suhtautumista tähän asiaan, eikä pelon lietsomista.

Haatainen itse korosti paneelissa Suomen velvollisuutta auttaa hädänalaisia, mutta myönsi samalla, että ”tänne tullaan myös, kun ei ole ihan niin hätä”.

– Sen kanssa me taiteillaan, keiden kuuluu palautua ja keiden ei. Mutta Suomi on kyllä noudattanut hyvin ankeaa ja tiukkaa linjaa, ja olisin toivonut toisenlaista otetta, hän sanoi.

Myös Sirpa Paatero löysi kritisoitavaa Niinistön turvapaikkalausunnoista. Hän olisi toivonut Niinistön korostavan enemmän kansainvälisten sopimusten merkitystä.

– Tämän olisin toivonut presidentin sanovan voimakkaammin, että Suomi toteuttaa ja noudattaa näitä sitoumuksia. Eikä, kuten [Niinistö] tässä samassa puheessa, rupeavan arvioimaan, ovatko nämä sopimukset tulevaisuudessa kohdillaan vai pitäisikö niitä arvioida uudelleen, Paatero sanoi.

Paatero ei halunnut käyttää termiä maahanmuuttokriisi.

– Mielestäni Suomi ei joutunut kriisiin siitä, että tänne tulee 32 500 ihmistä, joista suuri osa on jo palannut takaisin. Kyllä Suomeen viiden miljoonan ihmisen sekaan mahtuu väliaikaisesti, hän perusteli.

Maarit Feldt-Ranta sanoi, että hän olisi kahdessa kohtaa toivonut Niinistöltä erilaista toimintaa. Toinen oli hallituksen päätös kehitysyhteistyön leikkauksista, mihin Feldt-Ranta olisi toivonut presidentin vastalausetta. Toisena virheenä Feldt-Ranta piti niin sanotuista kahdesta ääripäästä puhumista.

– Toinen oli hänen epäonnistunut lausuntonsa tänä keväänä, kun hän mahdollisesti tahtomattaan tuli leimanneeksi ääripäiksi nekin ihmiset, jotka ovat halunneet auttaa [turvapaikanhakijoita], Feldt-Ranta sanoi.

– Se ei ollut onnistunut lausunto, Feldt-Ranta sanoi.

Lue lisää arkistojutuista:

Sauli Niinistö kypsyi nyt täysin: ”Olemme itsemme haukkuneet”

Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä – ”Kuuntelin äimistyneenä”

Lue myös: 

Kokoomuslainen: Kaikki yritystuet leikkuriin – hallituksen lopetettava vätystely

Juha Sipilälle varoitus radiossa: ”Petos puhua jakovarasta – nyt tehtävä muutama rankka säästöpäätös”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Juuri näin
Niinistö ei lietso minkäänlaista pelkoa vaan táysin päinvastoin yrittää puhua nimeenomaan tolkun järkeä "hämmennyksissä " oleville arkitodellisuudesta vieraantuneille vassarimuijaylisuvakeille
Suomi ei kestä integroitumiskyvyttömiä luku- ja kirjoitustaidottomia muukalaisia yhtään enempää niin kauan kuin mummot jonottaa leipäjonossa ja kantasuomalaiset on asunnottomina.
Toivottavasti hyysäri kukkahattutätien hanuri kestää jos pimeällä metsätiellä rikastusporukka tulee puskista ja kiittää vieraanvaraisuudesta antamalla väkisin melaa monikulttuurivaihdon rikastuttamiseksi ja omien
kulttuuritapojensa merkiksi.

Jari Ikonen

Olisiko ehdokailla käsitystä/mielipidettä siitä mitä tuollainen n. 30 000 turvapaikanhakijan "väliaikainen" majoittaminen veronmaksajille maksaa? Kun jostain syystä julkisuuteen ei ole saatettu yhteissummaa esim. 2016 osalta niin sekin tieto voisi äänestäjää hyödyttää arvioidessaan tulevan presidentin kompetenssia silloin kun ollaan muuten leikkauskierteessä.

Timo Hietanen

Kyse ei ole pelonlietsonnasta vaan realismista. Realismi ei tunnu kuuluvan Demareiden
hengen lahjoihin. Heidän mielestään Suomi ja EU on koko maailman sosiaalitoimisto.
Viimeisten 3 vuoden otatukset Euroopassa eivät ole vieläkään menneet jakeluun.

Kimmo Tallqvist

Demariehdokkaat ne vasta sitä todellista pelkoa lietsoo.
Jos joku näistä hämmentyneistä demariehdokkaista pääsisi pressaksi niin silloin vasta jokaisen veronmaksajan tulisi pelätä oikein henkensä edestä milloin suomineito on kantokykynsä päässä ja konkursissa jos ovet olisivat taas täysin auki ja muukalaisia lappaisi taas halitsemattomasti rajan yli loputtomiin.
Itävalta aikaisemmin ja nyt tänään ítalía kyllästyivåt EU; päätöksentekokyvyttömyyteen ja pistivät rautaa rajalle.
Unkarilla ja slovenialla on aidat rajalla
Siinä oppia meidän päättäjä puudeleille.

Pasi Anttila

Maailmassa on eri arvioiden mukaan 65-100 milj. pakolaista. Kysymys kuuluu voiko Suomi ottaa tänne ne kaikki? Ei voi, vastaa varmaan jokainen. Voiko Suomi olla ottamatta yhtään? Tähänkin varmaan valtaosa sanoo että ei voi.

Eli se pakolaisten määrä mitä Suomi voi, haluaa ja ennenkaikkea kykenee ottamaan on jotain tuon 0 ja 65milj. välissä.

Tähän vaikuttaa kv. sopimukset, suomalaisten tahtotila, kotouttamisen mahdollisuus ja myös taloudelliset resurssit.

Mielestäni Presidentti Niinistö ei pelotellut eikä lietsonut mitään esittäessään tämän näkemyksen. Ja kyllä, vuonna 2015 oli hallitsematon maahanmuutto kyseessä. Jos nämä 32500 maahantulijaa olisi tullut esim 2v sisällä tasaisesti ja ennakoitavasti (esim kiintiöpakolaiset) ei mitään ongelmaa olisi edes ollut. Vuonna 15 oltiin kuitenkin tilanteessa jossa edes ei ollut tarpeellista märää pakolaiskeskuksia, kotouttaminen retuperällä, oikeastaan mikään ei ollut valmiina. Kyllä voi perustellusti sanoa tuohon tilanteeseen vedoten että tällainen ei voi kauaa jatkua, kyllä siinä on valtioiden resurssit ja kantokyky koetuksella.

Ja mitä tulee kv. sopimuksiin. "Hän olisi toivonut Niinistön korostavan enemmän kansainvälisten sopimusten merkitystä.

– Tämän olisin toivonut presidentin sanovan voimakkaammin, että Suomi toteuttaa ja noudattaa näitä sitoumuksia."

Miten on Dublinin soopimuksen laita? Jos tuota sopimusta noudatettaisiin ei Suomeen olisi tullut yhtään pakolaista. Sopimukset tehdään tiettynä aikana tietyssä ajassa, eikä maailmassa ole yhtään sopimusta, edes perustuslaki jota ei voitaisi muuttaa jos tulee tarpeeksi painavia syitä. Niin tehdään kaikenaikaa. Painotus sanoille tarpeeksi painava syy.

Jukka Mikkola

Yhdelläkään näistä ehdokkaista on tuskin realistisia mahdollisuuksia päästä presidentiksi. On todettava, että ”kyllä maailmaan puhetta mahtuu.”

Kirjoitin 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie.” Tällä tiellä Suomi-neito kulkee ja sen tien loppupäässä on odottamassa troikka (EU, EKP, IMF). Ehkä näin taitaa olla paras ja sitä kautta saadaan yhteiskunta tervehtymään. Velkaantuminen ei voi jatkua loputtomiin ja lähes miljardin euron vuosikulut maahanmuuttoon liittyen eivät voi jatkua loputtomiin.

Vuonna 2015 EU:sta haki turvapaikkaa 1 322 825 henkilöä. Viime vuonna luku oli 1 189 697 henkilöä (11.12.2016 mennessä). Suomi on saanut siitä osansa. Mikäli tätä kansainvaellusta ei saada kuriin, se tulee aiheuttamaan lisää ongelmia EU:ssa ja myös Suomessa. Presidentti Niinistö on puhunut täyttä asiaa.

Kimmo Tallqvist

Mikä kv.sopimusten mallinoudattaja maa suomen
muka pitäisi olla kun sopimukset vuotaa kuin seula ja jokainen muu jäsenjärkimaa paitsi Suomi tulkitsee niitä oman kansansa eduksi ?
Dublinin sopimus ei toiminut 2015 ja juuri tuli EU päätös että laittomat maahantulijat voidaan palauttaa ensimmäiseen EU;n maahantulomaahan.
Vokit kiinni ja laittomat muukalaiset ulos maasta
Mikä hinku demareilla on tulkita kv.sopimuksia oman kansakunnan tappioksi kontra muut EU maat ja yrittää verhoutua tekohyvyydeessään pois vastuusta ko.sopimusten taakse vaikka ne ovat muissa jäsenvaltioissa katsottu aikansa eläneiksi , pikaista uusimista tarvitseviksi vanhentuneiksi sopimuspapereiksi jotka voisi vetää bysselin vessanpöntöstä alas ?

Marja-Liisa Kalkela

"Demarit" tekivät oppositiosta-92-94 EU liittymis sopimuksen.
"Demarit" teki yksin -03-19 sopimukset EU 27 valtion päämiesten (Vanhanen/Kiviniemi,Katainen/Stub,Sipilä) kanssa Mamu/pakolaisista.
Eli EU-Valtio Suomi teki sopimukset.
Kansan antamalla valtakirjalla vaaleilla valituille PM-puolueille (eniten ääniä saaneille puolueille)
Joten mikä "närästää"?

Esa Paloniemi

Suomi ei vielä kaadu 32.000 tulijaan, joista 20.000 jää tänne jollain perusteella tai laittomasti. Mutta 2015 vyöry oli vasta esimakua tulevasta; yhtä suuria ja suurempiakin aaltoja tulee uudestaan ja yhä useammin. Pelkästään Afrikasta uhkaa tulla jopa miljardi ihmistä Eurooppaan elintason perässä. Pahin on vasta edessä.

Tapani Tuominen

No kerropa nyt sitten mistä otetaan rahat tähän ihanuuteen? Leikataanko opiskelijoilta ja eläkeläisiltä vai nostetaanko veroja? Vai otetaanko lisää lainaa seuraavien sukupolvien maksettavaksi?

Juuri näiden idioottikommenttien ja -mielipiteiden vuoksi demarit ovat pudonneet marginaaliin. Puolue ei aja enää tavallisen duunarin asiaa, vaan on ainoastaan haittamaahanmuuton tukipuolue.

Oiva Luosujarvi

Sdp:n edustajat ei varmaan huomioi uutisia Euroopasta ollenkaan.
Vuonna 2015 Saksaan päätyi noin 1 125 000 pakolaista. Ruotsiin noin 160 000 pakolaista. Suomeen tuli yli 32 000 pakolaista.
Lapsiksi esittäytyi satoja tuhansia pakolaisia, jotka pääsääntäisesti ovat olleet aikuisia ja perusteluna esiintyä alaikäisinä on lapsen vahvempi asema turvapaikanhakijana.
Pelkästään somalian kohdalla on maailmalle lähtenyt miljoonia somaleja ja nykyisin niitä on kaikissa länsimaissa pakolaisina ja ex-pakolaisina, vaikka vuosikymmenien aikana on vain alle 5 % työllistynyt uudessa kotimaassaan eli ovat ikuisuuspakolaisia sosiaaliturvan kohdalla. Kustannus yhtä somalipakolaista kohden on satoja tuhansia euroja tai yksinhuoltajaäidin ja sen lukuisten lapsien kohdalla kustannus on korkempi kuin yhden kansanedustajan palkasta saadun veron tuotto on.
Siten 200 kansanedustajan palkan verottaminen ei riitä edes 200 yksinhuoltajapakolaisen kuluihin, joita Suomen valtio eri muodoissaan jakaa tukea pakolaisperheelle.
Perustavana kysymyksenä on siis myös kustannus, joita pakolaiset aiheuttaa veronmaksajille. Useimmissa länsimaissa ei pakolainen saa asuntoa haluamastaan kaupungista ilmaiseksi, ei saa ilmaista terveydenhuoltoa, ei saa ilmaiseksi kaikkea haluamaansa kuten Suomessa saavat.
Jos ajatellaan esim. Vuokra-asuntomarkkinoita Suomen kaupungeissa, niin suuri osa Suomalaisista ei saa vuokra-asuntoa kuin kovaan hintaan yksityisiltä, mutta pakolainen saa asunnon nopeasti ja veronmaksajat maksaa vuokran vuosien tai vuosikymmenten ajan hänelle ja kaikille perheenjäsenille.
Halvempaa olisi antaa jokaiselle turvapaikan saaneelle miljoona euroa käteen ja pyytää poistumaan Suomesta ilman oikeutta koskaan palata Suomeen.
Miljoonalla eurolla he voisivat aloittaa uuden elämän missä haluavat afrikasta lähi-itään olevilla alueilla.

Turvapaikan saaneille olisi myös tehtävä määräajoin eli kerran vuodessa vähintään uudelleen arviointi turvapaikan tarpeesta.
Moni irakilainen on saanut turvapaikan, koska pakenivat isis-terroristeja mm. Mosulista, kuten arkkitehti sehad, kun isis oli polttanut hänen kodin ja toimiston mosulissa. Mutta nyt on isis tuhottu mosulista ja Irakin hallinto kutsuu apua ulkomailta mosulinkin jälleenrakentamiseen, Joten olisiko parempaa apua kuin irakilaiset joilla ammattitaitoa rakentaa ja suunnitella taloja / asuinalueita ? Arkkitehti ei kuitenkaan halua palata kotimaahansa / kotikaupunkiinsa, koska on saanut turvapaikan Suomesta.
Nyt olisi aika ja perustelu perua turvapaikka ja lähettää isis-terroristeja paenneet takaisin kotimaihinsa jälleenrakentamaan kotimaata.

Pasi Käyhkö

Mitähän nämä kolme sosiaalitanttaa ymmärtävät nykymaailman muutoksesta. Asioita tsiikataan vain vaalean punaisten lasien läpi.
Ovat muutaman prosentin mummeleita.
Itse en ole huomannut enkä kuullut Sauli Niinistön levittävän mitään turhia uhkakuvia ja pelotteita. S. Niinistö on puheissaan ollut realisti.

Jukka Mikkola

Nämä kolme ehdokasta osoittavat puheillaan sen nykysosiaalidemokraattisen perusajatuksen, jossa ei kanneta huolta siitä, mistä raha tulee, vaan siitä, mihin raha saadaan menemään. Silläkään ei tunnu olevan väliä, onko raha riihikuivaa omaa rahaa vai velkarahaa.
Mitähän arvostamani edesmennyt Väinö Tanner ajattelisi näistä heidän maahanmuuttoon liittyvistä ulostuloistaan. Tanner toimi mm. ulkoministerinä Talvisodan aikana. ”Tannerin on katsottu osaltaan pelastaneen Suomen viitoittamalla vasemmistolle parlamentaarisen vaikuttamisen tien erilaisten vallankumousaatteiden sijaan. Tämä kumuloitui talvi- ja jatkosodassa, kun vasemmisto saatiin muun väestön rinnalle puolustamaan yhteistä kotimaata. Tannerin kenties suurin arvo valtiomiehenä onkin sekä oikeistolaisten että vasemmistolaisten väkivaltasuuntausten torjumisessa ja merkittävässä kansallisessa eheytystyössä.”(Lähde. Wikipedia).

Antero Kuortti

Mutta Tanner saikin asenteellaan Neuvostoliiton leppymättömän vihan niskaansa.

En olisi yllättynyt, jos Tanner olisi kuollut epäselvissä olosuhteissa. Olivathan bolshevikit aiemmin sosialidemokraatteja, ja tottuneet päästämään päiviltä - jo ennen vallankumousta - sellaisia demareita, jotka olivat asenteiltaan liian demokraattisia ja humaaneja. Etten sanoisi esi-Tannerilaisia.

Gun-May Arffman

Voi pyhä jysäys minkälaisessa hötössä nämä demarit elää. Missä he ovat olleet matikantunneilta? Katsokaa eurooppaa minkälaisessa tilassa se on, kun sitä on johdettu jo usean vuoden ajan demarivoittoisesti. Terveydenhuolto on romahtamassa useassa maassa, valtiot velkaantuvat nopeaa tahtia, lisäksi kanta asukkaiden turvallinen ympäristö on mennyttä.

Hannu Mononen

Sauli Niinistö esitti toteamuksensa hyvin rauhallisesti eikä mitään pelkoja lietsoen, ja ennen muuta totuudenmukaisesti, mihin demarit eivät pysty.

Antaapa tulla vain lisää näitä päättömiä lausuntoja demarien ehdokkailta, jotta kannatuksessa päästään samalle tasolle kuin Paavo Lipponen edelliskerralla!

Timo Hietanen

Demarit eivät kyllä tällaisilla ulostuloilla paljoa kannatustaan lisää, vaikea uskoa.
Mikä ihmeen agenda heillä on haalia Suomeen lisää, mahdollisesti massoja sitää
samaa loppumatonta jonoa, joista suurin osa ei tule työllistymään täysipäiväisesti
ja tienaisi samalla jopa eläkettä ? Maksaisivat todellakin itse ruokansa, kännykkänsä,
asuntonsa ( ! ) ja uudenuutukaiset lastenvaunut, kun käytetyt ei kelpaa. Demarit
ovat omalta osaltaan olleet luomassa Suomeen maailman parhaimpiin kuuluvan
sosiaaliviidakon, jossa lähes kaikkea mahdollista puuhastelua ja paperilennokkien
väsäämistä tuetaan joka raossa helposti jaettavilla verovaroilla ( kansalaisten selkä-
nahasta ). Tämän sosiaalijärjestelmän piiriin pyrkijöitä tietty riittää, koska vastik-
keeksi ei vaadita mitään erityistä. Tällainen systeemi on tullut tiensä päähän
Demarit ja olette erittäin raskaasti syyllisiä Suomen talouden ongelmiin, joista
suurimpia ovat kymmenien miljardien velat korkoineen. Jotta tätä 100-vuotiasta
Hölmölää pyöritettäisiin kuten ennekin. Ei ole ihme, jos työn arvostus ja työhalut
hiipuu, kun tällaisen systeemin pyörittämiseen tarvittavat verorahat pitää kiskoa
duunarin pussista entistä tiukentuvampana kokonaisveroasteella.

Gun-May Arffman

Timo Hietanen, komppaan kirjoitustasi lujasti 100% ja ainoa syy miksi demarit haluavat Suomeen noita yhteiskunnan elätettäviä on se, että touhuavat heistä itselleen tulevia äänestäjiä omia hillotolppiaan varten. Ei kukaan järkevä vastusta työperäistä maahanmuuttoa, mutta liian monella yhteiskunnan "palvelijalla" on omia bisnesintressejä nykyisenkaltaisessa haittamaahanmuutossa.

Raimo Ilaskivi

Luin tektin ja kommentit. Kolme demariehdokasta, kaikilla sama teema, kritiikkiä istuvan presidentin maahanmuuttopoliittisia näkemyksiä kohtaan. Mutta mitä muuta? Itse odotin positiivisia avautuksia ja ehdotuksia mm. maan talouspolitiikan linjoihin ja yksityiskohtiin nähden, kenties ulkopolitiikkaan jne. Se olisi rakentavaa keskustelua, nyt kolmesta suusta ei muuta kuin arvostelua. Liekö näistä sitten lopulliseksi ehdokkaaksi vai vedetäänkö esiin musta hevonen, se neljäs?

Pasi Salmi

Nyt presidenttiehokkaiksi esittäytyneet immeiset ovat sellaisia, etten äänestä. Ja Saulia en ainakaan, koska hänen ulosantinsa ei ole kovin hääppöinen eikä kaveri muutenkaan
kouluavosana 7 ole kovin fiksu vaan enemmän kaavojen ja tapojen orja. On alkanut pikkuhiljaa ottaa uutta otetta suomettumisesta. Kun kuuntelin Putte-possun ja Saulin lehdistötilaisuutta niin kyllä suomalaisena häpesin sitä tökkivää ulosantia, kesken katkeilevia lauseita ja tökeröä sanavalintaa. Kyllä presidentin pitää olla älykäs, nopeat hokottimet, hyvät puhekyvyt muuten on kuin pääministeri Lipponen, jolle oli ihan pakko kirjoittaa Post in lappuja alkuvuosina toimittajien kyselyihin, että pärjäsi.

Jukka Lampinen

Demarien avaus oli surkea, ne valitsi agendakseen asian johon liittyy kaikki typerimmät ja tunkaisimmat tunteet ja mielipiteet.
Omaa asiaa edistää kyllä paremmin raikkaat uudet ja rohkeat mielipiteet, tämä ei tosiaankaan ole sitä.
Vanhalla sonnalla ei haasteta Niinistöä, se ei riitä, tarvitaan uusia rohkeita avauksia.

Raimo Tulkki

kyllä nyt ihmettelen näitä kommentoijia täällä sivuilla.
ei taida olla näillä korvien välissä muuta kuin se kuuluisa tuulitunneli.
sanoisin että jos pääsette tai pääsisitte kasvokkain keskustelemaan asoista ko. edustajien kanssa teiltä menisi kyllä loputkin asiat korvien välissä sekaisin.
eli kyllä täällä on helppo sanella vaikka mitä mielipiteitä mutta jos tulee oikein kova paikka on melko varmaa että hiipii pupu pöksyyn.

Kimmo Tallqvist

Siinähän ihmettelet, & vieläpä ilmeisesti enemmän "hämmennyksissä" kuin demaripuput.
Päätit kuitenkin tulla tänne kommentoimaan tyhjänpäiväisyyksiä muiden kommenteista.
Itse asiasta ja aiheesta sinulla ei sitten ollut
mitään mielipidettä tai sanottavaa.
Katso peiliin jos etsit tyhjäpäitä.