Maanantai 10.12.2018

Ursa: Katse taivaalle maanantai-iltana klo 21.20 – ”Kuin Kuusta olisi haukattu palanen pois”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2017 08:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomessa nähdään osittainen kuunpimennys ensi maanantaina.
|
Suomen eteläosissa nähdään osittainen kuunpimennys ensi maanantaina, kun pieni osa Kuun eteläreunasta pimenee. Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla, mutta loppuvaiheet pimennyksestä ovat näkyvissä.
 
Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin.
 
–Kun osittainen pimennys on syvimmillään, Kuu nousee juuri Helsingissä kaakon suunnalta. Tällöin näyttää hiukan siltä, kuin Kuun alalaidasta olisi haukattu palanen pois. Helposti havaittavan pimennysvaiheen päättyessä kello 22.18 Kuu on edelleen vain viiden asteen korkeudella Helsingin horisontista eli varsin matalalla, pohjoisempana vieläkin matalammalla, Suomen tähtitieteellinen seura Ursa kertoo tiedotteessaan.
 
Seura vinkkaa, että pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä kaakonpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Tällaisia ovat esimerkiksi puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat. 
 
Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli kun se on taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu sujahtaa yleensä joko Maan varjon yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, se vain hipoo Maan syvintä varjoa. Tämän lisäksi Kuun rata kiertyy koko ajan hiukan.
 
Pimennyksen kulku
 
Puolivarjopimennys alkaa klo 18.50 
Osittainen vaihe alkaa klo 20.23 
- Kuu housee Helsingissä klo 21.20 
Pimennys syvimmillään klo 21.20 
- Aurinko laskee Helsingissä klo 21.35 
- Kuu nousee Oulussa klo 21.52 
- Aurinko laskee Oulussa klo 22.11 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: