Maanantai 10.12.2018

Juha Sipilältä poikkeuksellinen kannanotto kahden muun EU-johtajan kanssa: ”EU:n byrokratiasta valitettaessa tämä tahtoo unohtua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.8.2017 11:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä ja kaksi muuta EU-pääministeriä linjaavat, että jäsenvaltioiden hallitusten on otettava vastuu työmarkkinoita ja koulusta koskevista uudistuksista.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on julkaissut yhdessä Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussenin ja Alankomaiden pääministerin Mark Rutten kanssa poikkeuksellisen voimakkaan kannanoton vapaakaupan ja Euroopan unionin puolesta.

–Liberaalin talouspolitiikan jatkaminen on välttämätöntä, jotta Eurooppa säilyttää asemansa maailman vauraimpien ja tärkeimpien talousalueiden joukossa, pääministerin sanovat muun muassa EUobserverin julkaisemassa yhteiskolumnissa. Suomessa kolumni on julkaistu Lännen Mediassa.

–Meidän on pystyttävä varmistamaan elinvoimainen ja nykyaikainen talous, joka luo kasvua ja työpaikkoja kansalaisillemme. Meillä on oltava tehokkaita keinoja tarttua laajamittaiseen sääntöjen vastaisen maahanmuuton ongelmiin. Ja meidän on kyettävä tarjoamaan ratkaisuja Euroopan turvallisuushaasteisiin. Lisäksi Euroopan unionin on keskityttävä jo tehtyjen päätösten toimeenpanoon ja seurantaan. Nyt ei ole oikea hetki käynnistää uusia suurhankkeita, epämääräisiä toimielinkeskusteluja – tai perussopimuksia koskevia uudistuksia, pääministerit jatkavat.

He korostavat sitä, ettei vapaakaupan hyötyjä tulee pitää itsestään selvinä.

–Kuluttajat ja yritykset ovat tottuneet yli 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoiden tuomiin hyötyihin – sen sijaan, että meillä olisi edelleen 28 erillistä markkina-aluetta, joita sääntelisivät 28 eri maan kansalliset säännöt ja standardit. On kuin itsestään selvää, että eurooppalaiset yritykset käyvät kauppaa vapaasti ilman teknisiä esteitä ja tullitarkastuksia. EU:n byrokratiasta valittaessamme meiltä tahtoo unohtua, että Brysselissä toimiva virkakoneisto usein korvaa vastaavaa laajaa kansallisten tulliviranomaisten, kauppaneuvottelujen ja virkakoneistojen synnyttämää byrokratiaa. 

Pääministerin mukaan Euroopan markkinoilla on edelleen huonosti yhteentoimivia aloja, joilla kuluttajahinnat ovat liian korkealla. He nostavat yhdeksi esimerkiksi Euroopan energiamarkkinoiden integraation, jota pitäisi pääministerien mukaan parantaa halvemman ja puhtaamman energian tuottamiseksi. 

–Uusien teknologisten kehitysaskelien ja yhteiskuntiemme digitalisaation lisäksi meidän on kehitettävä digitaalisia sisämarkkinoita sähköisen kaupankäynnin ja sähköisten palvelujen tehokkuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Nämä ovat alueita, joilla Euroopan unionin on saavutettava konkreettista edistystä tulevina vuosina.

Pääministerit sanovat uskovansa, että työvoiman vapaa liikkuvuus tuo talouselämälle valtavia hyötyjä kautta Euroopan, mutta samalla on pystyttävä torjumaan ”sosiaalista polkumyyntiä” ja etuuksien väärin perustein tapahtuvaa käyttöä sekä estettävä yritykset vapaan liikkuvuuden väärinkäytöksiin ja hyödyntämiseen petostarkoituksessa. 

–Asiat on hoidettava käytännönläheisesti ja erilaisia kansallisia sosiaalijärjestelmiämme sekä työmarkkinaosapuolten keskeistä asemaa kunnioittaen. Jos kansalaiset kokisivat tapamme toteuttaa eurooppalaista lainsäädäntöä epäoikeudenmukaiseksi tai järjen vastaiseksi, vapaan liikkumisen nauttimalta tuelta putoaisi pohja.

Pääministerit muistuttavat, että Euroopan unionin osuus maailmankaupasta on 33 prosenttia. Maailmanlaajuisesti Euroopan unioni on neuvottellut 45 vapaakauppasopimusta 75 maan kanssa ja Euroopan unionin työpaikoista 31 miljoonaa nojaa heidän mukaansa EU:n ulkopuolisiin maihin tapahtuvaan vientiin. 

–Uskomme vahvasti, että Euroopan on jatkettava globaalin vapaakaupan puolesta puhumista ja tarjottava johtajuutta aikana, jolloin protektionismi on taas nostamassa päätään. Meidän on kyettävä suojautumaan epäreilulta kaupalta, mutta sitä ei tule käyttää tekosyynä protektionismin sallimiselle. 

Pääministerit linjaavat lisäksi, että jäsenvaltioiden hallitusten on otettava vastuu työmarkkinoita ja koulusta koskevista uudistuksista. 

–Nuorisotyöttömyyttä on mahdoton poistaa eurooppalaisin aloittein, jos sen syynä on kansallisen työmarkkinalainsäädännön joustamattomuus. Ei pidä kuvitella, että uusia politiikkaohjelmia ja rahoitussiirtoja tekemällä Euroopan unioni voisi tarjota ratkaisuja kansallisen tason ongelmiin. Ei siis luoda odotuksia, joihin emme pysty vastaamaan. Keskitytään sen sijaan saamaan aikaan tuloksia niillä aloilla, joilla yhteisin ponnisteluihin on järkevää ja eurooppalaista lisäarvoa ajatellen syytä ryhtyä.  

Pääministerien kannanotto julkaistiin noin viikko sen jälkeen, kun Euroopan komissio aloitti viikolla rikko­mus­me­net­telyn Puolaa vastaan. Menettely synnytti keskustelun EU:ssa kytevästä poliittisesta kriisistä.

Lue lisää: Euroopassa kytee uusi kriisi? ”Brexit oli todellinen herätys”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Ruokoja

Että silla lailla! Sisämarkkinatkin pitäisi saada kuntoon, Suomeen , tänne takahikiään ei edelleenkään voi tilata vaikkapa saksalaisesta nettikaupasta alkoholijuomia ilman että sääntö-Suomi iskee väliin omilla erikoisilla päätöksillään ja mätkäisee jotain ilme vero/maksuja kylkeen. Sama juttu kun ostat auton ulkomailta. Rikollinen valtio nimeltä Suomi keksii siihenkin omia verojaan.
Kaukana ollaan siitä mitä aluksi , reilu 20v sitten luvattiin. Suomalaisia kusetetaan jatkuvasti ja vielä kehutaan kuinka hyvä EU on. Nyt täytyy vaan seurata miten briteille käy, luultavasti hyvin, sillä ei ainakaan Norjalla, Sveitsillä jne kovin huonosti mene.

Raimo Laine

Euro on paljon haitannut Suomea, koska kurssi on lähes aina väärällä tasolla. Euro-vapailla Ruotsilla ja Tanskalla on mennyt paljon paremmin kun ovat saaneet noudattaa omaa valuutta- ja finanssipolitiikkaa.
Globaali vapaakauppa taas vie työpaikat Euroopasta halpamaihin, joissa se orjuuttaa työntekijät kurjilla palkoilla ja työolosuhteilla.

Tapio Angervuori

Tanskan kruuni on käytännössä sidottu vakiosuhteella 7,4450 euroon nähden: vaihteluväli on 7.4250 - 7.4650 , keskimäärin 7,4450.
https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=DKK&da...
Ruotsin kruunu on aikojen kuluessa vaihdellut enemmänkin: vaihteluväli 8,000 - 11,500, keskimäärin vähän yli 9,000.
https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=SEK&da...
Eli Tanska nyt ei ainakaan ole hyötynyt mitään!

Devalvaatio, sisäinen tai ulkoinen, on kaksiteräinen miekka:
Ulkoisessa devalvaatiossa häviäjiä ovat ulkomaan valuutassa velkaa ottaneet, mutta kotimaan velka haihtuu kivasti. Sisäisessä devalvaatiossa velallisille jää velat käsiin!

Jarmo Makkonen

Tanska on Saksan naapurina päässyt hyötymään Saksan vahvasta taloudesta. Suomella on paljon haittatekijöitä joita pitää kompensoida, pitkät matkat markkinoille nyt ensialkuun. Poliitikot Suomessa eivät juuri ole halunneet ajatella Suomen etua kustannustehokkuudessa, esimerkiksi elinkustannukset ovat euromaiden suurimmat.

Hannu Rautomäki

"..jotta Eurooppa säilyttää asemansa maailman vauraimpien ja tärkeimpien talousalueiden joukossa.."
Sellaista ei ole näköpiirissä, kun voittojen maksimoinnissa teollisia työpaikkoja on uitettu kehitysmaihin miljoonittain, ja lisäksi Luxemburg poislukien kaikki muut EU:n jäsenmaat ovat ylivelkaantuneita, ja useimmat roimasti yli EU:n itsensä asettaman kriisirajan.
Lisärasitteena on EU:n vapaa liikkuvuus, joka muuttui elintasopakolaisuudeksi EU:n ulkopuolelta.

Jukka Lampinen

Eu käyttäytyy yhä enemmän kuin Imperiumi, yksinvaltaisesti vain omaa etua ajatellen, oikeudella tasa-arvolla ja demokratialla ei arvoa ole.
YK on syrjäyttetty, yleiskokous ei ole vuosikausiin päättänyt enää mitään, uskottelemme että YK toimii ja maailma demokraatinen, kun muutama valtio pelleilee turvallisuus neuvostossa.
Kansainväliset tuomioistuimet antavat jatkuvasti vääriä, USA-EU liittouman edun mukaisia tuomioita.
Maailman turvallisuus tilanne on huonontunut merkittävästi, samaa tahtia kun USA-EU liittouma on lisännyt vallan käyttöänsä.

Maailman muut maat ei pärjää, niiden pitää liittoutua USA-EU Imperiumia vastaan.
Aasian Imperiumin syntyminen, jossa on mukana myös Venäjä on hyvin todennäköinen.
Siihen voi liittyä myös, monia Afrikan ja Etelä-Amerikan valtioita.
Sitten EU ei enää tunnukkaan niin hyvältä ajatukselta, vaan Imperiumien purkamista alkaakin kaikki haluamaan.
USA-EU Imperiumin suuri valta tuntuu hyvältä, mutta kun vastapuolesta tulee vielä suurempi alkaa itku ja parku.

Kansallisvaltiot on tietenkin heikompia ja kaikki on erillaista mieletöntä sotkua.
Mutta erillaisuus on hienoa, kansojen erillaisuus eri kieli ja kulttuuri on tärkeinpiä arvojamme.
Miksi pyrkisimme vahvaksi fasistiseksi Imperiumiksi jossa kaikki kansat muuttuu vähitellen samanlaisiksi.

Jos avataan silmät ja katsotaan mihin olemme menossa, niin Hitlerin unelma, arjalainen suurvalta siellä tien päässä on.

Markku Lehto

"Maailmanlaajuisesti Euroopan unioni on neuvottellut 45 vapaakauppasopimusta 75 maan kanssa ja Euroopan unionin työpaikoista 31 miljoonaa nojaa heidän mukaansa EU:n ulkopuolisiin maihin tapahtuvaan vientiin."

Olisi siinä Halla-aholla, Huhtasaarella sekä Elolla ja Terholla neuvottelemista, kun nämä Fixit-neuvotteluiden jälkeen rakentaisivat Suomelle vastaavat vapaakauppasopimukset ympäri maailmaa. Sitten vielä Putinin Venäjän kanssa käytäisiin YYA 2 -neuvottelut ja kaivettaisiin esiin vanhat Suomen ja Neuvostoliiton bilateraalisen kaupan formaatit.