Perjantai 20.7.2018

Laura Huhtasaari nosti esiin Suomen ja Venäjän sopimuksen – ”Pidettävä korkea kynnys naapurin sotavoimille”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2017 08:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "EU-jäsenyys rajoittaa Suomen poliittista liikkumatilaa", Laura Huhtasaari kirjoittaa Suomen puolustusta käsittelevässä blogissaan.
|

Perussuomalaisten todennäköinen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari on kommentoinut blogissaan kuohuntaa, joka on noussut hänen vanhoista ja tuoreista Suomen puolustukseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä kannanotoistaan.

Huhtasaari huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että Suomen Yhdysvaltain ja Ison-Britannian kanssa tekemät puolustusyhteistyösopimukset eivät sisällä juridista avunantovelvoitetta. Näiden sopimusten lisäksi Suomi on tehnyt niin sanotun hyökkäämättömyyssopimuksen Venäjän kanssa, Huhtasaari tuo esiin.

– Suomi on tehnyt Venäjän kanssa valtiosopimuksen, jonka neljännessä artiklassa sanotaan seuraavaa: ”4 artikla: Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti. Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan”, Huhtasaari siteeraa.

Hänen mukaansa asiakirjat ovat tärkeitä yhteistyön ilmauksia.

– Poliitikkojen tulee tehdä toimivaa politiikkaa, jolla vältämme konfliktit ja ääritilanteet, jotka saattaisivat johtaa ydinsotaan. Suomella on vahva puolustustahto ja suuri reservi. Suomen on pidettävä korkea kynnys naapurin sotavoimille, Huhtasaari kirjoittaa.

– Suomen ei tule osallistua osapuolena muiden valtioiden sotiin (ei myöskään sisällissotiin). Rauhanturvaaminen on eri asia. Ei turhaan lietsota koston tarvetta Suomen valtiota vastaan. Suomella on puolustusvoimat, ei hyökkäysvoimat.

Huhtasaaren vanha lausunto Venäjän sotilaallisesta ylivoimasta nousi viikonloppuna esiin. Samoin kritisoitiin hänen toivettaan länsirajan rajavalvonnan palauttamisesta.

– Eikö Suomi tosiaan pärjäisi Venäjälle sotilaallisesti? Voisiko pahimmassa tapauksessa Suomen vallata jopa päivässä? Pitääkö Suomen olla huolissaan Venäjän ydinaseista? Venäjä ei tällä hetkellä uhkaa meitä. Peruspullistelua on aina ollut enemmän ja vähemmän. Venäjä on suurvalta ja meillä on pitkä yhteinen raja. Ydinpommia Venäjä ei käytä kuin ääritilanteessa (maailmansota), Huhtasaari kirjoittaa blogissaan.

Presidenttiehdokkaan mukaan ”Venäjällä pelottelua käytetään aseena, ettei Suomella olisi muuta vaihtoehtoa kuin EU-jäsenyys”.

– EU ei tuo turvatakuita. Suomi on EU:ssa ajopuu, Huhtasaari kirjoittaa.

Lue lisää:

Laura Huhtasaaren Putin-twiitti nousi esiin: ”Tämän näkemyksen omaava henkilö sopiva ehdokas tasavaltamme presidentiksi?”

Laura Huhtasaari vastaa Putin-kohuun: ”Kyse oli teoriassa”

Presidenttiehdokas Huhtasaari aloitti kovin puhein: ”EU on ongelma – suomalaisista tulossa muukalaisia omassa maassaan”

Täystyrmäys länsirajan rajavalvonnan palauttamiselle: ”Hakisi järjettömyydessään vertaistaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli-Pekka Moisalo

Korkea kynnys vieraiden valtioiden sotavoimille tarkoittaa, että asia on neuvoteltavissa tietyin ehdoin. Suomen yksiselitteinen puolustuspoliittinen linja on, että vieraan vallan joukkojen pyrkiminen Suomen alueelle estetään. Siinä ei ole matalaa eikä korkeaa kynnystä, vaan siinä on seinä vastassa. Suomi on suvereeni valtio ja hallitsee yksin omaa aluettaan.

Spekulonneilla kynnyksen korkeuksilla annetaan viholliselle viesti, että puolustus horjuu. Jos presidentti ottaa käyttöön kynnyksen korkeus-mallin, niin se on selvä viesti, että emme itsekään usko puolustuskykyymme. Eli Terijoen hallitusmalli vm 1939, joka turvasi puna-armeijaan.

Raimo Laine

Suomen turva on ensijaisesti liittoutumattomuudessa, rauhaa rakentavassa ulkopolitiikassa ja hyvissä suhteissa muihin valtioihin. Tätä kuitenkin viime kädessä tukevat pätevät puolustusvoimat.
Hommaa voisi kutsua Sveitsin malliksi, jolla on selvitty satoja vuosia sotimati.

Janne Pohjala

Juuri näin. Ja tällaista mallia kunnioitetaan ja on kunnioitettu kun Suomi sitä noudatti.

Hyvät ja luottamukselliset suhteet kaikkiin naapurimaihimme ja luottamus siihen että Suomi ei anna kenenkään käyttää maatamme, vettämme eikä ilmamme siihen että uhkaisi tai hyökkäisi johonkin naapurimaahamme Suomen aluetta käyttäen, luo vakauden, jossa saamme apua aina mikäli joku meitä uhkaisi.

Sveitsillä tämän on toiminut satoja vuosia. Suomessa se toimi 70 vuotta läpi kylmän sodan ja toimi eduksemme. Siksi meidän on käännyttävä seuraavissa vaaleissa tältä harhatieltä jonne Kokoomuksen lupaus 2009 USA:n suurlähettiläällä että mikäli Kokoomus voittaa vaalit (vink, vink) niin Kokoomus vie Suomen NATO:on

Ja tätä vaaleihin sekaantumista on nyt punnerrettu vaikka väkisin, siitä huolimatta että kansa äänesti eduskuntaan 71% kansanedustajia, jotka vaalikoneensa mukaan eivät kannattaneet Natoa. Tai että helmikuussa 2017 YLE:n gallupin mukaan 76% ei kannata Natoa.

Jos joku puolue olisi tuohon tapaan visiteerannut Venäjän suurlähettilään luona kuten Kokoomus USA.n niin huuto olisi ollut kova. Nyt kuitenkin Suomen tulee palata vakauden, luottamuksen ja yhteistyön linjalle, joka on taannut meille rauhan.

Oma uskottava puolustus, hyvät suhteet ja luottamus ovat parhaat turvatakuut. Sellainen maa ei joudu hyökkäyksen kohteeksi ja sellaisen maan valtaaminen olisi kallista ja kääntyisi tappioksi.

------
IL 2011:

HS: Kokoomus lupasi USA:lle vievänsä Suomen Natoon

Helsingin Sanomat kertoo Wikileaks-asiakirjojen perusteella, että kokoomuksesta lupailtiin Yhdysvaltain lähetystön edustajalle, että seuraava kokoomusvetoinen hallitus vie Suomen sotilasliitto Natoon.

Lähetystöraporttien mukaan ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) erityisavustaja Jori Arvonen kertoi, että kokoomuksen johto näkee puolueensa nousevan seuraavaan hallituksen johtoon ja vievän Suomen Natoon

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201102120070939_uu.shtml

Seppo Himanen

Totuushan on, että 90-luvulta lähtien Suomen puolustusta on heikennetty, ja kehitys keskittynyt NATOn hiekkalaatikolla leikkimiseen. Nykyiset puolustusvoimamme eivät voisi estää Venäjää miehittämästä Suomea. Mutta sotahan ei lopu miehityksen alkuun, vaan miehityksen loppuun. Tärkeintä Suomen puolustamisessa on, että suomalaiset haluavat taistella isänmaansa puolesta. Vieraan apuun on turha luottaa.

Olavi Nieminen

Venäjä on päättänyt irtautua kansaivälisistä laeista ja sopimuksista. Ne lait ja sopimukset on kumottu!
Silloin hyökkäämättömyyssopimus on mitätön!
Miten Suomi on tämän kirjannut toimintaansa, vai eikö ole edes noteerannut?
Huhtasaari ei ainakaan noteeraa.