Sunnuntai 16.6.2019

Ehdotus: Koulujen lomia siirrettävä Suomessa – kesäloma juhannuksesta syyskuulle

Luotu: 
7.8.2017 10:40
Päivitetty: 
7.8.2017 10:44
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Olli-Poika Parviainen siirtäisi koulujen kesälomaa myöhemmälle.
|

Kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) esittää koulujen loma-ajan siirtämistä myöhäisemmälle kesälle.

Parviainen siirtäisi loma-aikaa asteittain myöhemmäksi siten, että kesälomakausi alkaisi juhannuksesta ja jatkuisi elo-syyskuun vaihteeseen. Tämä siirtäisi lukuvuoden ajankohtaa noin kahdella viikolla, hän toteaa tiedotteessaan.

– Käytännössä elokuu on yleinen lomakuukausi paitsi Euroopassa, myös yhä kasvavammissa määrin Suomessakin niin työelämän kuin kelienkin puolesta, Parviainen sanoo.

– Monet pitävät lomansa mieluiten lämpimämpinä kuukausina loppukesästä ja toisaalta Suomen lomakautta tulisi jakaa siten, että palveluja olisi saatavilla paremmin myös heinäkuussa.

Parviaisen mukaan siirto mahdollistaisi sen, että matkailukausi Suomessakin jatkuisi pidemmälle syksyyn.

– Hallitus voisi selvittää muutoksen vaikutuksia työllisyyteen ja talouteen esimerkiksi kokeilulla. Kysymys ei ole rahasta vaan tahdosta, Parviainen toteaa.

Parviainen jätti tänään aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) vaati lomien myöhentämistä alkukesästä.

LISÄÄ AIHEESTA: Pitäisikö koulujen kesälomat uudistaa? Kansanedustaja: ”Agraariajan jäänne”

Lue myös:

Kokoomuslainen: Kaikki yritystuet leikkuriin – hallituksen lopetettava vätystely

Juha Sipilälle varoitus radiossa: ”Petos puhua jakovarasta – nyt tehtävä muutama rankka säästöpäätös”

Ylilääkäri varoittaa Juha Sipilän suunnitelmasta: ”On pelottavaa ajatella”

Protestiryöppy lomarahojen leikkauksesta: ”Kompensoiminen varmasti esillä palkkaneuvotteluissa”

Pitäisikö koulujen kesälomia myöhentää Suomessa?

Kyllä
81% (2056 ääntä)
Ei
13% (341 ääntä)
Ihan sama
6% (159 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2536
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Pistol

Ei näytä olevan järkeviä asioita yhdenkään edustajan päässä kun lukee noiden juttuja.
Luuleeko tuo hippi että Suomessa lomaillaan vain ja ainostaan lämpöisillä keleillä lämpöisiin osiin maata, huomaa että hippi ei tiedä Suomen matkailusta näin kauniisti sanottuna, hevonvittua.
Eli tulevaisuudessa ei sitten olisikaan perheen kesken enää lapinreissuja jotka tehdään kauan ennen juhannusta, koska nuoriväki istuu koulunpenkeillä.
Mitäs jos poistetaan edustajilta nuo lähes 5 kuukauden kesälomat ja pistetään ne vaikka kestämään maksimissaan 3 viikkoa.

Veli-Pekka Siltamaa

Itselles vaan hevonvittua samalla kertaa takaisin. Sinä, et ny taida tietä. Mitä tässä asiassa ajatellaa. Jiten sun kommenttisi on asiaton. Koulujen lomakausi voisi siirtää alkamaan vähän myöemmäksi. Jotta ei menisi koko suomi sen takia kiinni. Kun tulee turisteja suomeen. Kaikkimmatkailupalvelujen ala toimii näitten koululaisten voimin. Kesätyöntekijöitä ei riitä sitten kun koulut alkavat.

Marko Itkonen

No sitten voi hommata oikeita työntekijöitä tekemään ne hommat, eikä teettää hommia puoli-ilmaiseksi kesäduunareilla. Tämä on monilla aloilla ongelma, että osa "oikeasta" työstä teetätetään halvalla, tai jopa ilmaiseksi, kesäduudareilla ja esim. opiskelijoilla, joiden on koulu läpäistäkseen pakko tehdä tietty määrä työharjoittelua. Ja sitten ihmetellään kun työttömiä on niin paljon... Mutta onhan se toki yrittäjälle kannattavampaa teettää hommat ilmaiseksi, kuin maksaa siitä jollekin palkkaa...

Marja-Liisa Kalkela

Eikö olisi järkevämpää siirtää pientenkin koululaisten ja opiskelijoiden lomia esim.Juhannuksesta-syyskuun 4pv ?
Opiskelijat ehtisi tienata opiskelurahoja (ei tarvitsisi odotella Kelan tukia)
ja peruskoululaiset nauttia kesästä kuten kansanedustajatkin. Jolulomakin kun on noilla lyhyempi kuin kansanedustajilla.

Veli-Pekka Moisalo

Ajatus on perusteltu. Siihen voitaisiin vielä yhdistää lomien lyhentäminen muutamalla viikolla. Nykyisiin opetussuunnitelmiin on mahdotonta saada mahdutettua kaikki tarpeellinen aineisto. Jos loma olisi noin 7-8 vko, niin se toisi lisää liikkumavaraa. Ratkaisu olisi kaikkien eduksi.

Juha Kajander

Kun nykyiseen käytäntöön siirryttiin joskus 1970-luvun alussa, sitä arvosteltiin ainakin keräilytalouden näkökulmasta. Marjoja ja sieniä jää enemmän poimimatta, kun lapset istuvat koulussa eivätkä ehdi metsään.

Lomien myöhäistäminen helpottaisi kyllä lukuvuoden periodisointia,´.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Jos loma olisi noin 7-8 vko, niin se toisi lisää liikkumavaraa.
Ja esim. eduskunnassakin saataisiin keskeneräiset päätökset tehtyä,ilman perustuslakiin tyssääviä
SOTE sotkuja?
Kannatan sama.7-8viik. kesäloma päättäjille Arkadianmäelläkin.

Jari Mikkola

Nykyajan koululaiset taitavat olla melko vähän enää heinätöissä,jotka ajoittuvat pääosin juuri alkukesään, ja josta tämä "kivikautinen" ajoitus on peräisinkin.

Jussi P on kuulema ruukannut käydä vuotuisen lappi reissunsa kauan ennen juhannusta.Eli ilmeisesti talvella,esim.ruskasta mitään tietämättä.

Noh hupinsa ja sesonkinsa kullakin:-)

Jussi Pistol

Vai mitään tietämättä "ruskasta"..
Kerroinko jossain että nimenomaan minä käyn lapissa, taisin käydä lapissa viimeksi 35 vuotta sitten viimeksi.
Ja jos käyn, matkat sijoittuu kalastamiseen, ei juhlistamaan kesän päättymistä, se kun ei isommin ole tämän perheen mieluisimpia aikoja vuodessa.

Sanna Hovi

Ehdotan lomien rytmittämistä täysin uudestaan: syysloma 2 vkoa, joululoma 2 vkoa, talviloma 2 vkoa, kevätloma huhti-toukokuussa 2vkoa ja kesäloma heinä-elokuussa 5 vkoa. Siten lapsilla olisi seuraava loma aina näköpiirissä eikä koulu tuntuisi loputtomalle. Lastenhoito-ongelmia olisi vuodessa yhtä monta viikkoa kuin nykyisinkin.

Jussi Tanhuanpää

Jo tätä uutista ehti odottaakin. Tosin ehdotuksen tekijällä ei taida olla tietoa Euroopassa käytetyistä loma-ajoista, mutta tämä ehdotus nyt pitää tehdä joka vuosi.
Muutoksen seurauksena ei helpotettaisi perheiden lastenhoito-ongelmaa, mutta saataisiin lukukausista merkittävän eripituiset ja varmistettaisiin suomalaisten muualle Eurooppaan suuntautuvien matkojen merkittävä kallistuminen, kun koko Eurooppa lomailisi samaan aikaan. Saksassa ja Belgiassa lomat on porrastettu juuri ruuhkahuippujen tasoittamiseksi. Muutos vaikuttaisi myös jatko-opintojen alkamiseen.
Jos asia kiinnostaa poliittisia irtopisteitä enemmän, niin loma-aikoihin voi tutusta tämän linkin takaa: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures...

Oiva Luosujarvi

Katsotaan asiaa sitten, kun kansanedustajilla on alle 30 päivän vuosilomaoikeus ja heillä ei ole muuta kansaa paremmat edut, kuten sopeutumiseläke takataskussa.
Kansanedustajilla kiertävä vuosiloma, ettei kaikki ole samaan aikaan lomalla. 20 päivää kesällä, jonka voi jaksottaa 10 päivää toukokuussa ja 10 päivää elokuussa. Loput 10 päivää jouluna, hiihtolomakaudella, uutena vuotena tai pääsiäisenä.

Nykyinen kansanedustajien lomaoikeus on yhdenvertaisuuslain vastainen, kun yhdellä ryhmällä on huomattavan paljon pitemmät loma-ajat kuin muilla eri ammattiryhmiä edustavilla on.

Oskari Pettersson

Eli se yöttömän yön aika oltaisiin koulussa ja pimeänä syysateiten aikana taas lomalla? Kannatais tuolaisten ehdotusten tekijän katsoa niitä säätilastoja läpi Suomen. Vaikka vain parinkymmenen vuoden ajalta, eikä vain laittais toivoa tulevan viikon poutaisen sään ennustukseen.

Jutta Kotamäki

Ehdottomasti loman siirto kahdella viikolla! Typerä syysloma pois ja keväällä helatorstain jälkeinen perjantai vain vapaaksi. Vähentäisi huomattavasti lomista johtuvia riitoja työpaikoilla.
Suomen matkailulle tosi iso hyöty siirrosta. Juhannusviikolla alkaa "ruuhkat".
Tuttava piiristä löytyy vain yksi opettaja jolla ei ole koulun lomien takia ongelmia lastenhoidon kanssa. Meillä muillahan sit on se normi 5 viikkoa vuodessa ja harva haluaa kesäkuun alkuun lomaa vaikka olisi lapsia!