Maanantai 16.7.2018

Halla-aho purkaisi pohjoismaisen passivapauden – sanasota ryöpsähti: ”Tuhoaisi satoja työpaikkoja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2017 15:36
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (kuvassa) ajautui keskustan lappilaisen kansanedustajan Mikko Kärnän kanssa suoranaiseen sanasotaan ilmoitettuaan kannattavansa perussuomalaisten todennäköisen presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren ehdotusta rajavalvonnan palauttamisesta länsirajalle. Arkistokuva.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kannattaa puolueen todennäköisen presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren ehdotusta rajavalvonnan palauttamisesta länsirajalle. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) tyrmää ajatuksen jo toistamiseen. Osapuolet ovat ajautuneet suoranaiseen sanasotaan aiheesta.

Kärnän mielestä ehdotus tarkoittaa pohjoismaisen passivapauden purkamista. Hän tivasi Halla-aholta Facebookissa suoraa kantaa passivapauden poistamiseen ja sai sellaisen lopulta.

– Ei Pohjoismaiden vanha passivapaus ole sen ihmeellisempi asia kuin huomattavasti nuorempi Schengen-järjestelmä. Jälkimmäisen tilapäiseen jäädyttämiseen on kuitenkin työkalut, joita jo käytetäänkin. Eli joo, kyllä haluan [purkaa passivapauden], ja olen sanonut tämän moneen kertaan vuodesta 2015 lähtien. Pohjoismaiden passivapaus ei ole minulle vähäisimmässäkään määrin pyhä asia, Halla-aho kirjoittaa vastuksessaan.

–Kärnällä on tässä oma aluepoliittinen lehmänsä ojassa. Passivapaudesta hyötyvät tietysti Lapin asukkaat ja Kärnän äänestäjät, kun taas Tornion kautta tulvivat paperittomat päätyvät Helsingin riemuksi, Halla-aho sivaltaa lappilaista Kärnää.

Entinen rajaupseeri Kärnä pitää ehdotusta perusteettomana pelotteluna ja huomauttaa, että ”Ruotsista ei muutenkaan saavu länsirajan kautta tällä hetkellä Suomeen juurikaan turvapaikanhakijoita”.

–Laura Huhtasaari lienee ensimmäinen presidenttiehdokas, joka vaatii tämän 65 vuotta vanhan instituution poistamista. Huvittavinta on, että rajavalvonnan ja rajatarkastusten palauttaminen länsirajalle ei ratkaisisi mitään ongelmia, vaan loisi ainoastaan uusia. Toimenpide itsessään ei estäisi yhdenkään turvapaikanhakijan saapumista Suomeen, vaikka perussuomalaiset yrittävät näin väittää, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kärnän mukaan valvomaton länsiraja on illuusio ja Tulli toimii alueella aktiivisesti.

–Sisämaassa tehdään viranomaisyhteistyönä ulkomaalaisvalvontaa ja tekninen lipre-järjestelmä kuvaa sekä tunnistaa jokaisen ylittävän ajoneuvon rekisterikilven.

”Porilainen nationalisti ja eiralainen elitisti eivät ymmärrä”

Kärnän mielestä on selvää, että Huhtasaari ja Halla-aho eivät alkuunkaan ymmärrä, millainen Suomen ja Ruotsin välinen raja on luonteeltaan. Kärnä muistuttaa, että rajan yli käydään päivittäin töissä, asioimassa ja tapaamassa tuttuja. Lisäksi Tornion-Muonionjoki on Kärnän mukaan yksi Suomen parhaista lohijoista, mikä on merkittävä tekijä alueen kalastukselle ja matkailulle.

–Porilainen nationalisti ja eiralainen elitisti ovat näemmä valmiita tappamaan kukoistavan lappilaisen elinkeinon sekä tuhoamaan satoja työpaikkoja esityksillään. Jos rajatarkastuksia puolestaan tehtäisiin ainoastaan rajanylityspaikoilla, olisi kyseessä maailman ensimmäinen raja, jonka saisi ylittää vapaasti ilman tarkastusta ainoastaan rajanylityspaikkojen ulkopuolelta. Tällaisessa ei ole mitään järkeä.

Kärnä lisää, että kattavan rajavalvonnan ja rajatarkastusten järjestäminen länsirajalla olisi kallista ja tehotonta. Ympärivuorokautiset rajatarkastukset pitäisi Kärnän mukaan järjestää Torniossa, Ylitorniolla, Pellossa, Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä sekä Norjan vastaisella rajalla Kilpisjärvellä, Kivilompolossa, Karigasniemellä, Utsjoella ja Nuorgamissa.

–Sisärajatarkastusten palauttaminen tarkoittaisi noin 50 miljoonaa uutta passintarkastusta joka vuosi. Se on yli tuplasti enemmän kuin ulkorajoilla nyt tehtävien tarkastusten määrä. Jokainen voi pohtia, mitä tämä tulisi lopulta maksamaan.

–Satoja miljoonia euroja poltettaisiin savuna taivaalle vailla mitään hyötyä. Olisi myös mielenkiintoista tietää aikovatko perussuomalaiset sulkea länsirajamme yöksi kuten itärajalla tehdään? Tällaisesta aiheutuneet taloudelliset menetykset olisivat valtavat.

Kärnä korostaa kannattavansa tosiasioihin perustuvaa maahanmuuttopolitiikkaa ja sanoo vastustavansa populistisia toimia, joilla eristäydytään pohjoismaisesta yhteisöstä, eikä ratkaista mitään ongelmia.

”Kärnä on täysin kuutamolla”

Halla-ahon mukaan ”Kärnä on täysin kuutamolla”. Hän vastaa Facebookissa Kärnälle, että ainoa toimiva keino on pysäyttää tulijat rajalla ja evätä sisäänpääsy.

–Vaikka rajavalvonnan palauttamisesta koituisi kymmenien miljoonien eurojen kustannukset, nämä ovat pikkurahoja verrattuna siihen satojen miljoonien eurojen kustannukseen, jonka Ruotsista tulleet turvapaikanhakijat Suomelle aiheuttavat, Halla-aho kirjoittaa.

–Jos tulijat päästetään Suomeen asti, heitä ei saada täältä pois, koska Dublin-asetuksen nojalla heitä ei voida palauttaa kauttakulkumaahan eli Ruotsiin, eikä ensimmäistä sisääntulomaata pystytä selvittämään luotettavasti. Ja vaikka pystyttäisiin, palauttaminen Italiaan tai Kreikkaan on vaikeaa tai mahdotonta muista syistä.

Lue lisää:

Täystyrmäys länsirajan rajavalvonnan palauttamiselle: ”Hakisi järjettömyydessään vertaistaan”

Laura Huhtasaari nosti esiin Suomen ja Venäjän sopimuksen – ”Pidettävä korkea kynnys naapurin sotavoimille”

Laura Huhtasaari vastaa Putin-kohuun: ”Kyse oli teoriassa”

Presidenttiehdokas Huhtasaari aloitti kovin puhein: ”EU on ongelma – suomalaisista tulossa muukalaisia omassa maassaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko eduskunnassa SOTET ym tehty jo? Joko leipäjono -ongelma ja työttömyys on ratkaistu?
Kepu-PS nahisteluun kuluu hukkaan heitettyjä työtunteja ja verovaroja. 200 pitäisi olla näyttöjä siitä -19 miten on maan asiat. Työsuhteen uusimista varten.

Marja-Liisa Kalkela

2017
Kuluvalle vuodelle maahanmuuton kustannuksiksi on budjetoitu vajaat 800 miljoonaa euroa
Joten mitä pitäisi ajatella siitä kun tuon -17 budjetin on tehnyt ja hyväksynyt enemmistö äänillä Pers-kepu-kok? Samoin rajalaitoksen määrärahat.
Mieli muuttuko nyt yks kaks Halla-aholaisena?

Oiva Luosujarvi

Jos tulisi samanlainen tilanne kuin v. 2015 niin vaikka julistaisi sodan Ruotsille olisi se helppo keino torjua rajanylitys, koska eihän vihollismaasta tulevia oteta avosylin vastaan vaan ne viedään vankileireille. Jos tulevat ilman aseita ja siviilivaatteissa, niin syyte vakoilusta ja sotaoikeuteen.

Ilkka Valonen

Pohjoismainen passivapaus koskee vain pohjoista maarajaamme eli rajaa Norjan kanssa. Ruotsin kanssa on meillä schengen-raja ja sen säännöt. Valvonta on jo toinen kysymys. Ennen kuin siitä kannattaa edes keskustella pitääisi jokaisen keskutelijan edes kerran ajaa rajatietä Torniosta Kilpisjärvelle - antaisi edes hiukan perspektiiviä keskuteluun. Jostakin "helsinginperähikiältä" on mahdotonta ymmärtää sitä, että Suomi on todella suuri eurooppalainen maa ja nimenomaan pinta-alaltaan.

Kimmo Tallqvist

EU tuomioistuin on 26.07.2017 tehnyt uuden linjauksen jonka mukaan turvapaikka käsitellään ensimmäisessä EU maahantulomaassa.
Dublin III asetuksen mukaan Suomi siis voi evätä maahanpääsyn ulkorajallaan joten Kärnä ota uusi päätös esim niin kyllä varmasti rajavalvonta estää laittoman maahantulon.
Nettosäästö on satoja miljoonia.
Itävalta on näyttänyt esimerkkiä ja sulkenut rajat
samalla kun EU ja kansalliset päättäjät vain pyörittelevät sormiaan ja puhuvat pehmeitä eivätkä saa mitään aikaan.

Panu Saarela

Tallqvistin viittaamalla päätöksellä ei ole käytännön merkitystä. Se EI anna Suomelle oikeutta palauttaa esimerkiksi Ruotsista tulevia turvapaikanhakijoita. Palauttaa voidaan vain ne, joiden osalta se ensimmäinen tai aikaisempi maa voidaan todistaa, tp-hakija on siis rekisteröity. Dublin-sopimus sitoo - edelleen - vain valtioita, ei yksilöitä. Tp-hakijalla ei siis ole velvollisuutta rekisteröityä tai hakea turvapaikkaa ensimmäisessä maassa.

Vaikka sitkeä myytti toisin väittää - tässäkin ketjussa.

Kimmo Tallqvist

Valitettavasti kun luin uutisen uudestaan ja perustelut niin tosiaan tuo dublin sopimus on kuin vuotava seula.
Saksa tulkitsee sitä jopa niin että pelkkä rekisteröityminenkään ei oikeuttaisi palautusta saksaan koska prosessi on siellä kaksivaiheinen.
Ensin rekisteröiminen ja sitten erikseen turvapaikkahakemus
Saksa ohjeistaa muukalaisia ruotsiin ,siksi tanska ja Ruotsi ottivat aiemmin tilapäiset rajatarkastukset käyttöön.
Dublin sopimus ei koske käytännössä kreikkaakaan.
Tämähän on ihan pelleilyä tämä joka maan omat tulkinnat dublin sopimuksesta.
Suomenkin pitäisi tulkita sitä omaksi eduksi kotiinpäin ja tiukentaa omaa kansallista lainsäädäntöä muuten homma leviää tulevaisuudessa taas hallitsemattomasti käsiin

Rauno Kujala

Halla-aho puhuu asiaa. Kun Ruotsista lappaa Eu-säädösten vastaisesti jengiä maahan ja kaikenlisäksi Suomen hallinto ei tee mitään ( eikä ole tehnyt vieläkään) laittoman maahantunkeutumisen vuoksi, voidaan sanoa jossain olevan helvetisti vikaa...ja laittomuuden tila edelleen rehottaa (Eu-tuomio-istuimen ratkaisu).

Mikko Toivonen

Meillä on "ikiaikainen" pohjoismainen raja vapaus. Sitä ei ole syytä kenenkään millään ideologialla käydä sorkkimaan. Meitä suojaa maahantulossa muutenkin Dublin sopimus, jos hallintomme haluaa sen toteuttaa. Sen perusteella nimittäin voidaan laillisesti palauttaa jokaikinen laiton maahan tulija ensimmäiseen saapumaansa EU maahan. Se ei ole käytännössä koskaan Suomi.
EU sen sijaan pitäisi sulkea ulko rajansa täysin laittomalta liikenteeltä ja ottaa turvapaikanhakijoita vain EU ulkopuolisilta kokoontumis leireiltä ja siellä tarkastettuna.
Muut työn perässä Unioniin pyrkijät täytyy käsitellä aivan toisenlaisilla mekanismeillä joissa oman käsitykseni mukaan viisainta on ottaa maahantulijoita työnantajien sponsorivastuulla ja määräaikaisilla työluvilla. Esimerkiksi 3 vuoden työluvilla. Työnantajalla vastuu palauttaa sellainen hankkimansa työntekijä, joka syystä tai toisesta ei saa uusittua työlupaansa. (GCC malli)
Ulkolaisia työntekijöitä ns talouspakolaismaista pitää myös voida palkata helpommin ehdoin kuin kotimaisia. He nimittäin ovat niihinkin tyytyväisiä sillä meikäläisittäin huono palkkaus on heille edelleenkin kova palkkaus jolla pystyy elättämään perhettä kotimaassa. (GCC malli).
On muistettava, että kun noista talouspakolaismaita halpoja kouluttamattomia työntekijöitä tuodaan niin työnantajalla on muitakin velvotteita kuin palkan maksaminen. Sellainen on myös halvan asumisen järjestäminen. Usein yhteismajoituksissa.

Nämä ovat kuitenkin uudistuksia joita koko liiton on toteutettava. Jos hallittu uudistus kyetään tekemään niin voidaan auttaa talous pakolaisia lailliseti merkittävästi suuremmassa määrin kuin nyt ja poistaa lähes kaikki nykyiseen tyyliin liittyvät hyväksikäytöt ja ongelmat kuten kotoutuminen. Laillisesti tulevat eivät oman mittavan kokemukseni näkymin ole koskaan varsinaista kotouttamista missään tarvinneet vaan kotoutuvat oma aloitteisesti ja erittäin nopeasti. Samalla päästäisiin eroon kotimaan kotouttamis hyväksikäyttäjistä ja "pakolaisjuristeista"

Marja-Liisa Kalkela

Dublinin sopimus solmittiin vuonna 1990, mutta se astui voimaan kuitenkin vasta seitsemän vuotta myöhemmin. Sopimusta on myöhemmin Euroopan Unionin neuvoston toimesta täydennetty ja vahvistettu.
-Se on kuitenkin pohjana järjestelmälle,
-jossa vastuu turvapaikan hakijoista EU:ssa määritetään.

Maastrichtin ja Schengenin sopimukset olivat askeleita matkalla Dubliniin
-EU:n turvapaikkapolitiikassa.
- Ennen näitä sopimuksia turvapaikka-asiat hoidettiin kansallisella tasolla.

Pekka Hovatov

Yhdellekään rehelliselle ihmiselle ei tuota mitään vaikeuksia näyttää passiaan rajalla sitä pyydettäessä. Ainoastaan rikollisille tuottaa ongelmia passin näyttäminen. Ne jotka vastustavat rajatarkastuksia Euroopassa ovat todennäköisesti (100%) itse rikollisia tai ovat ryhtymäsä rikolliseen toimintaan. Mitään muuta syytä passin tarkastamisen kieltämiseksi ei ole. Aivan sama kuin joissakin Suomen oikeusistuimissa istuvat pedofiilituomarit eivät anna toiselle tuomittavana olevalle pedofiilille kovia tuomioita. Tuomarin mielestä Hänellehän on sattunut vain "työtapaturma".

Jari-Pekka Vuorela

Passin näyttäminen Suomen ja Ruotsin rajalla tuottaa vaikeuksia esimerkiksi sellaiselle rehelliselle ihmiselle, jolla passia ei ole. Pohjoismaissa liikkuessaan suomalainen ei ole tarvinnut passia sitten heinäkuun 1952. Haluaako Hovatov muurin Tornionjokeen?

Jani Takala

Rajavalvonnan kannalla. Loppuu se nuuskaralli kun rajalla pitää papereita vilauttaa... Sosiaaliturvapaikanhakijoita tänne ei tarvita yhtään, otetaan eu:n määräämät leimatut pakolaiset ja nekin omilla ehdoilla. Suomalaisten asiat kuntoon. Hoidetaan ongelmat siellä missä ne syntyykin turha niitä tänne on roudata.

Hannu Miinalainen

Jos Ruotsi tekee tällä lailla hallaa halutessaan meidät samaan liemeen itsensä kanssa, niin eihän meidän pidä ketään missään nimessä palauttaa. Jos tulevat pohjoisesta niin annetaan niiden jatkaa etelestä Ruotsin puolelle eteenpäin. Etelämmästä tulijat sitten päinvastoin Haaparannasta yli jatkamaan. Jos tuo sana käännytys on vaikea niin kierretään se. Pelaako Ruotsi rehtiä peliä tässä? Ja kun ei, niin miksi me olemme niitä Risto Reippaita.....taas kerran.

Marja-Liisa Kalkela

Miksei esim.US tai muu media kerro tästä nyt olevasta pakolaistulvasta ? Tuhansien paperittomien tänne tulosta?
Vai olisko Halla-ahon Persujen vaalitäky vouhkata nyt tuolla asialla?
Ongelmaahan ei olisi jos PS olisi -03-15 vihdoin "irrottanut" Suomen EU ja EMU.
Kuten on vedättänyt-03-07-11-15 vaaleissa.

Oiva Luosujarvi

Kun olen ollut ulkomailla vuosia ja matkustanut pitkin maailmaa, niin aina on ollut passi mukana ja valtioissa, joissa on pitänyt olla viisumi samaan aikaan en ole ongelmia huomannut, vaikka joskus viisumin saanti on ollut aikaa vievää pienien hankaluuksien kanssa.
Suomi voittaisi monin tavoin, jos palautettaisiin passien pakollisuus ja viisumien tarpeellisuus myös länsirajoillemme.
Tuhannet kerjäläiset eivät pääsisi Suomeen ja sen mukana olisi tuhansia rikoksia tulematta vakuutusyhtiöiden vastuulle korvausasioissa, koska onhan tuhannet rikokset todistetusti olleet ns. kerjäläisten ja heidän saattoväen tekemiä.
Huumeiden salakuljetus vaikeutuisi, kun rajoilla tarkistetaan kaikki nykyisen satunnaisen tarkistuksen poistuessa vaihtoehdoista. Sekin olisi vain hyvä asia, kun huumeet ei kulkisi rajojen ylitse niin vapaasti kuin nykyaikana.
Varattomat lomalaiset eivät tulisi varkaisiin, niin usein kuin nykyisin tulevat. Vaikka passilla tulisi edelleen varkaita tekemään murtoja ja muita tuhotöitä, niin olisi ainakin vähentävä tekijä kun olisi oltava passi ja viisumi kunnossa.
Suomeen tulee paljon eu-kansoihin kuuluvia, joilla vapaa liikkuvuus, vaikka he ovatkin saaneet karkoituksen Suomesta ja maahantulokiellon. Mutta maahantulokieltoa ei voida valvoa, jos ei länsirajoilla ole passin tarkistusta ja viisumipakkoa.

Mitä tulee kustannuksiin, niin pakolaiset maksavat Suomen veronmaksajille nykyisin 1.5 - 3 miljardia euroa vuosittain, kun kaikki kulut ja piilomenot erilaisine tukineen pakolaisille / ex-pakolaisille lasketaan yhteen.
Siihen verrattuna 100 miljoonan euron kustannus uusien rajavartijoiden palkkakuluina on pikku asia. Toisaalta jokainen uusi rajavartija vähentää Suomalaisten työttömyyttä ja jokainen heistä maksaa tuloistaan veroja Suomeen. Vaikka olisi 1000 uutta Suomalaista rajavartijaa, niin halvemmaksi se tulee vuodessa kuin 1000 uuden pakolaisen hakeminen ja ylläpitäminen Suomessa seuraavien vuosien aikana.

Jos olisi joku taloustieteen ammattilainen, joka laskisi totuudenmukaisesti, kuinka monta miljardia euroa on kaikkinensa palanut veronmaksajien rahaa näihin pakolaisiin / ex-pakolaisiin eli uus-suomalaisiin ja heidän sukuihinsa. Olisi tulos varmasti lukuna 20 - 50 miljardia euroa kaikkinensa ja se on suurin syy Suomen valtion suureen velkaan. Varmaan ilman pakolaisia viimeisen 30 vuoden aikana olisi Suomen talous nyt miljardeja ylijäämäinen ja velkaa ei olisi.

Harri Olavi

"Meillä on "ikiaikainen" pohjoismainen raja vapaus. Sitä ei ole syytä kenenkään millään ideologialla käydä sorkkimaan. Meitä suojaa maahantulossa muutenkin Dublin sopimus, jos hallintomme haluaa sen toteuttaa. Sen perusteella nimittäin voidaan laillisesti palauttaa jokaikinen laiton maahan tulija ensimmäiseen saapumaansa EU maahan."
Toivonen tässä tuo asian esiin MUTTA mikään EI TOIMI! Jengi vaan tulee läpi rajojen ja mitään ei tapahdu! On aivan sama mitä johonkin on kirjoitettu tai mitä pitäisi tehdä kun mitään kuitenkaan tehdä! Joten rajat kiinni!

Tapio Mäkeläinen

Onneksi noita paranoideja persuja on vain muutama prosentti.
Ehkä Hallaho voisi niistä BMI 50> Kiitos Suami kaljupäistä muodostaa liikuteltavan lihamuurin.
Seisoisivat paririvissä selkä Ulukommaalle päin Leijonatarra näkyen niin eiköhä mullahien laumat pysähvy. Olis samalla vastikkeellista sosiaali- tai työttömyysturvaa. Käesä olis piikkilangasta tehdyt piiskat, Nato- lanka ei varmaan kelpaa.
Yritin ponnistellen laskeutua Persujen tasolle ajatellen marraskuista aamua Porin torilla ja tuollaisen idea sain aikaan. Tosin päätä alkoi särkeä.