Lauantai 21.7.2018

Duunarille luvassa vielä kolme uutta maksukorotusta – ”Veroja pitäisi leikata 500 milj.€”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2017 19:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder toivoo pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) uusia verokevennyksiä. Arkistokuva.
|
Talouden ja työllisyyden kasvu, perhevapaauudistus sekä verokevennys palkansaajan nousevien sosiaalimaksujen kompensoinniksi. Siinä korkeakoulutettujen työntekijöiden keskusjärjestö Akavan kolme pointtia Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ensi vuoden budjettineuvotteluihin.
 
Valtiovarainministeriössä alkaa tiistaina budjetin virkamiesvalmistelu. Hallituspuolueet käyvät keskuudessaan vielä elokuun läpi omia tavoitteitaan ja kokoontuvat kuun kahdeksi viimeiseksi päiväksi budjettiriiheen.
 
–Päähuomio pitää olla vielä työllisyyden kehityksessä. Vaikka se on nyt positiivista, niin meillä on liikaa työttömyyttä Suomessa. Tietenkin talouskasvu hoitaa osan, mutta se ei tule kaikkea hoitamaan, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder Uudelle Suomelle.
 
Osana talouden ja työllisyyden kohentamista viime kesän kilpailukykysopimuksessa tasattiin työnantajien ja palkansaajien maksamia verojen kaltaisia sosiaalivakuutusmaksuja. Käytännössä se vähentää työllistämisen hintaa, kun palkansaajille siirtyy nyt työnantajilta työttömyys- ja työeläkemaksuja tämän ja kolmen seuraavan vuoden aikana. 
 
Samalla peräkkäiset korotukset kuitenkin kiristävät palkansaajan kokonaisveroastetta, vaikka hallitus juuri alensi tuloveroa tälle vuodelle 515 miljoonalla eurolla.
 
–Me olemme laskeneet Akavassa sen niin, että jotta saadaan asia kuntoon, pitäisi leikata vielä noin 500 miljoonaa euroa valtion verotaulukoista. Muuten ostovoima kääntyy pakkaselle, Fjäder sanoo.
 
Hän painottaakin, että ostovoiman takaamiseksi nyt tarvitaan niin verojen alentamista kuin palkankorotuksia työllisyyskehitystä kuitenkaan vaarantamatta.
 
–Iso linja on, että pidetään kansalaisten ostovoimasta kiinni eikä kilpailukyky nyt vain rapaudu ja näitä isoja työllisyyden eteen tehtyjä ratkaisuja tuhrittaisi sillä, että mopo nyt karkaa. Mutta palkankorotuksia pitää mennä hakemaan ja ostovoimaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta saadaan palkkasumma nousuun sekä työllisyyden että palkkojen kautta. Se on se, millä rahoitetaan tätä hyvinvointiyhteiskuntaa, Fjäder toteaa.
 
Suomalaisten palkkasumma, eli kaikkien palkansaajien yhteenlasketut palkat, vaikuttaa kahteen suurimpaan veroluokkaan: tuloveroon ja arvonlisäveroon. Fjäderin puheissa oikean palkkaratkaisun ja parhaan mahdollisen palkkasumman löytyminen muistuttaa geometrian tunneilta tuttua paraabelin huipun etsimistä. Palkkasumma kasvaa oikeassa suhteessa työllisyyden ja palkkojen kanssa. Jos palkat eivät nouse tarpeeksi, ei työllisyyden positiivinen kehitys riitä saavuttamaan palkkasumman huippua. Jos taas palkat nousevat liikaa, työllisyyskehitys kärsii, eikä huippua taaskaan saavuteta. Lisäksi yhtälössä pitää ottaa huomioon verot.
 
 –Se voisi tapahtua juuri niin, että pääpaino on palkankorotuksissa, mutta sitten valtiovalta tukee työmarkkinaratkaisua tai kikyn jälkeistä aikaa veroalennuksilla kautta linjan. Silloin saadaan win-win-tilanne, missä kaikki voittavat, Fjäder tuumii.
 
Samalla hän arvioi, ettei hallitustrio vielä budjettiriihessä paljasta kaikkia korttejaan.
 
–Voi olla, että valtio jättää osan päätöksistä vielä auki sen vuoksi, että neuvottelukierros on vielä meneillään ja uskoisin, että tekevät niin. Tai sitten kaikki päätökset tulevat ehdollisina, koska valtion budjetti menee sitten vasta loppusyksystä eduskuntaan, Fjäder toteaa.
 
Perhevapaauudistus valmisteltava kolmikantaisesti
 
Akavan puheenjohtaja toivoo, että hallitus saisi budjettiriihessä alulle myös perhevapaauudistuksen. Vielä hallituksen puoliväliriihessä huhtikuussa uudistustyö päätettiin siirtää tuleville hallituksille. Taustalla oli perussuomalaisten vastustus hankkeelle. Nyt Uusi vaihtoehto kuitenkin kertoo olevansa valmis neuvotteluihin.
 
–Nyt vaikuttaa siltä, että se etenee ja itse toivon, että löytyisi niin paljon poliittista rohkeutta, että aloitettaisiin, ei mikään pieni tuunaus, vaan täydellinen uudistus perhevapaajärjestelmään, Fjäder sanoo.
 
Hänen mukaansa koko uudistuksen pitäisi lähteä kahdesta keskeisestä tavoitteesta: työllisyysasteen parantamisesta ja tasa-arvon laajentamisesta perhevapaita jaettaessa. Mutta budjettiriihestä Fjäder ei kuitenkaan odota muuta päätöstä kuin että uudistukseen ryhdytään – ja kolmikantaisesti eli hallituksen, palkansaajajärjestöjen ja työnantajajärjestöjen yhteistyössä.
 
–Kyllä se pitäisi tehdä kolmikantaisena niin kuin se nytkin on toimittu, koska se vaikuttaa laajasti työmarkkinoihin ja sopimustoimintaan. Se olisi meidän näkökulmasta asia, joka kannattaa tehdä yhdessä työnantajien ja palkansaajien kanssa. Näin porukka sitoutuu siihen paremmin, eikä tule sitä juupas–eipäs-keskustelua, jos kaikki eivät ole mukana, Fjäder sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle martikainen

Juu,kyllä se säästö olisi tehtävissä moninkertaisesti heittämällä kaikki elintasopakolaiset takasin kotiin ja lopettaa niiden haalimisen tänne.
Duunarit voisi saada palkankorotuksen,tehdä 6h työpäivää ja vieläkin jäisi rahaa velanmaksua varten.

Kalle martikainen

Sitä kun ei kukaan osaa mukamas täällä laskea,mutta karkeita arvioita on ilmoille pistetty,että kaikkinensa heistä koostuvat sotkut maksavat n. 7-9miljardia vuodessa.
Naapurin tulot kyllä saadaan sentilleen lukea joka vuosi päivälehdistä.

Marja-Liisa Kalkela

Juu kyllä perustuloon täytyy saada useampi mrd palkansaajien taskuilta rikkaillekin vielä verottomana. Köyhiltähän ne leikataan toimeentulotuesta pois joten köyhä hyötyy :toimeentulotuki+Hurstin leipäjono.
Työttömät tekee tulosta 0 eurolla yrityksille ,ammattitaitoisetkin .Perustulo kun vähennetään niiltäkin toimeentulotuesta.
Ansiosidonnaisiin vanheimpainvapaisiin tulojen mukaan tarvitaan rahaa .
Samoi takuueläkkeeseen korotus niille kellä ei ole työeläkettä palkkatyöstä.
JK.Mihin hävisi lupaus ettei enää leikata Kikyn jälkeen?
Verohuojennus hupeni jo kiinteistö,energiaveron ja terv.palv.33% hintojen korotuksiin.+eläkkeiden/lapsilisien 4v indeksikorotuksen leikkaukseen.

Jari Kaisla

Työttömien määrä kasvaa jatkossakin Suomessa, sillä nykyinen politiikkamme suosii vain jo töissä olevien palkkojen korottamista niin duunari kuin johtajatasoilla. Varsinaiseen ongelmaan eli työtä vailla oleviin henkilöihin ei juuri uhrata aikaa tai resursseja lainkaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #7

Niinkö? Miksi sitten valtio ja kunnat on potkinut pihalle tuhansia-08 lähtien?
Onko terv.palvelut,kouluruokailu,huoltotyöt,siivous ym ulkoistettu yksityisille yrityksille ja väki siirtynyt niiden leipiin.
Miksiköhän Kelassa,Mavi,maahanmuuttovirastoissa on ne tukien käsittelyt kk myöhässä? Aivan.Ei ole virkalijoita enää riittävästi.
Mihinkähän noiden palkat on "jakovarana" jaettu?
Attendon tulos nousi 30%
Pihjalinnan 50% listautui pörssiin-16
Olisiko kerma kuorittu kuntien ulkoistamista terveyspalveluista?

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #8

Tuohon ulkoistamiseen voin vastata, että kyseiset työt yksityinen yritys tekee tehokkaammin ja halvemmalla. Myös kunnilla on niin hyvät lomaetuudet, etteivät kerkeä tekemään kaikkea itse.
Hyvä, että firmat tekevät voittoa ja näin pystyvät työllistämään

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

1.Kuka maksaa yksityisille kuntien ex-palvelut?
2.Kuka on ollut pihi ja korvannut yksityisenpuolen palkankorotukset lomapäivillä?
(Hallitukset/verovaroista)
3."Halvemmalla" ?
nyt maksetut verot+ALV+ 33% terv.palveluiden hintojen korotus-16.
-SOTE himmelin mukana tuleva poistetut Kela-etuudet
+palvelusetelit
Veronmaksajapa tietenkin.

Marja-Liisa Kalkela

Miten olis PS oppositossa ehdottama säätiöt verolle?

-Nykytilanteessa säätiöiden ja yleishyödyllisten
yhteisöjen noin
-10 miljardin euron sijoitusvarallisuutta
ei juuri kanavoidu kasvuvaiheessa
olevien ja työllistävien pk-yritysten toiminnan
vauhdittamiseen
lähde:
kesk.siv.

Pauli Siivonen

Helppohan Fjäderin on puhua veronalennuksista, hänellähän niiden päätösten kanssa ei ole mitään tekemistä! Akavan kuten muidenkin palkanansaitsijajärjestöjen pitäisi vihdoinkin herätä.hoitamaan niitä asioita, joita sille kuuluu eli korjata Suomen totaalisen onnetonta palkkatasoa!
Vaan sehän ei näitä herroja kiinnosta, näille k äännynnäisille on luvassa muhkeat eläkkeet ja hyvät herrapaikat. Korruptoituneita ja maksettuja koko ay sakki ; siimes, svanljung, ihalainen jne. loputtuttomiin!
Tämä sukurutsa on Suomen ongelma, suvusta toiseen valitaan johtajiksi degeneroitineita pölvästejä, maksetaan jättipalkkioita heidän aiheuttamista tuhoista huolimatta ja sitten vielä veisataan Suomesta vähiten korruptoituneena maana!

Jukka Lampinen

Kaikessa talous ajattelussa on vain yksi johtava tekijä, valtion velkavastuun kiertäminen.
Kukaan ei halua laskea elintasoaan ja vastuu maksamisesta halutaan siirtää muille.

Kansaa pitää kiusata lisäveroilla, ehdottomasti, muuten velka ei vähene.
Verojen leikkaukset ei ole elvyyttämistä, ne on raukkamaista vastuun pakoilua.

Eikö se ole tullut jo selväksi, että veronkevennyksiä ei rahoita vielä rikkaammat, ne maksaa kaikkien köyhimmät.

Hyvinvoivien palkansaajien ja rikkaiden elintason pitää laskea noin 5%, sitten olemme oikella tiellä.
Mutta tämä valinta, tuntuu olevan aina vain yhtä vaikea, ääliöt jankkuttaa jatkuvasti samaa mantraa, antamatta tuumaakaan periksi.
Veroja pitää laskea, palkkoja nostaa, yritysvoittoja lisätä, valtion menoja leikata.

Maksakaa ja tukkikaa suunne, tämä olisi paras vaihtoehto.