Tiistai 11.12.2018

Kansanedustajalta hurja visio: ”Suomessa nälänhätä 2040-luvulla?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.8.2017 12:21
Päivitetty: 
8.8.2017 12:45
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Muuttoliikkeen, väestönkasvun, viljelymaan vähentymisen ja hintojen nousun yhdistelmä voisi aiheuttaa ruokapulaa ja jopa nälänhätää Suomessa, pelkää kansanedustaja Jari Myllykoski.
|

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on huolissaan suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuuden vaarantumisen ja väestönkasvun yhdistelmästä. Voimmeko törmätä Suomessa nälänhätään 2040-luvulla, Myllykoski pohtii blogissaan.

Hän toteaa tutkijoiden ennakoivan monesta syystä, että suomalaisten elintarvikkeiden hinnat kasvavat tulevaisuudessa. Ruoan hintaa maailmalla ja Suomessa nostaa muun muassa se, että viljelykelpoisen maan pinta-ala maailmalla vähenee voimakkaasti ilmastonmuutoksen takia. Samalla ennustetaan muuttoliikkeen kiihdyttävän väestönkasvua niin, että vuonna 2042 Suomessa asuisi jopa useampi miljoona ihmistä enemmän kuin vuonna 2017.

Myllykosken mukaan ruoantuotannon huoltovarmuus katoaa, jos suomalaisia peltoja ei viljellä tai ne karkaavat ulkolaiseen omistukseen.

– Tästä seuraa hintojen voimakas nousu, niin voimakas, että kansainvälisen kriisin ulottuessa Suomeen, voimme kokea sadan viidenkymmenen vuoden takaisen katastrofin – vähempiosainen kansa näkisi nälkää, Myllykoski kirjoittaa blogissaan.

”Voimme kokea 150 vuoden takaisen katastrofin – vähempiosainen kansa näkisi nälkää”

Myllykosken mukaan asiantuntijoiden kauhukuvan nostaa ”potenssiin kymmenen” ajatus siitä, että suomalaiset pellot siirtyisivät ulkolaiseen omistukseen turvaamaan omistajansa ruokahuoltoa. Hänen mukaansa viljelysmaiden ulkomaalainen omistus on jo nyt arkea maailmalla: esimerkiksi Kiina on vuokrannut Ukrainasta kolme miljoonaa hehtaaria viljelysmaata.

Myllykoski uskoo, että Suomi kykenee muuttoliikkeiden tuomasta väestönkasvusta huolimatta edelleen olemaan omavarainen ruoantuotannossa, mikäli viljelymaiden kotimainen omistus turvataan ja tutkimuksen panostetaan.

– Se kuitenkin edellyttää, että viljelysmaat ovat suomalaisessa omistuksessa ja sato kulkee edelleen pellolta pöytään eikä pellolta laivaan, Myllykoski kirjoittaa blogissaan.

– Tulisiko meidän varautua lainsäädännöllä siihen, että Suomen pellot voivat tulevaisuudessakin tuottaa ruokaa suomalaisille suille ja raaka-ainetta elintarviketeollisuudelle. Ilman omistamista ja vahvaa kansallista lainsäädäntöä olemme luonnonvarojamme kanssa EU:n ja WTO:n säätelyn ja markkinoiden armoilla, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Pistol

Itsenäisen maan ei perkele ole pakko päästää rajalta yhtään ulkomaalaista sisään, eli hanat kiinni Suomeen tulevilta afrikan ja lähi-idän maista tulijoilta, sama linja kuten Puolalla myös Suomeen.
Tämän maan ei ole pakko totella jotain helvetin eu syöpää näissä asioissa.

Jorma Moll

#3

Hyvä ystävä, vedä kuitenkin henkeä välilla ja lue sen jälkeen "Ihmisoikeuksien Kansainvälinen Julistus" ja kysäise joltakin tietävämmältä, onko Suomi allekirjoittanut sen.

Pahan kysymyksen jouku heitti taanoin julkisuuteen:

"Millaisia velvollisuuksia meillä on, koska olemme ihmisiä?"

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
on huolissaan suomalaisen ruoantuotannon
Elintarvikejalostamoidenko puolesta?

-93-17:
-Lapsiperheiden köyhyys näkyy kouluissa - "Oppilas voi ilmoittaa, että hirveä nälkä, kun kotona ei ollut syötävää"-IL 8.8

Vinkki kansanedustajalle:
Käyppä lukemassa Stvm-asiakirj.-94 ja nyt -15-16 tehtyjen köyhien toimeentulotuen,asumistuen ja paljon toitetun perustulon ehdot .Koskien myös työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa.
Hyödyllistä tietoa löytyy myös Kelan köyhyystutkimuksesta-10
(Sosiaaliturvasta välistäputoavat)
Joka puolueesta istuu Stvm-valiokunnassa edustajia päättämässä edm.tuista ja etenkin tuen ehdoista.
On taidettu "syödä" jo moneen kertaan SDP/vas -12 antama toimeentulotuen korotus 150 000 köyhimmälle kotitaloudelle ,näillä leikkauksilla?
Hinnat ja ALV kun on samat johtajien lisäeläkettä saavillakin.

Marja-Liisa Kalkela

JK. Montas kuukautta nuo edm.jonottikaan toimeentulotukeaan Kelasta ? Ainoa Tulo/on tuki elantoon. Joulukuussa kuntien sossusta saadulla tuella ei pitkälle pötkitty.
Yhdelle aikuiselle 487e/kk lapselle 280e-380e/kk. Jonka on katettava:
Ruoka,puhtaus,bussilippu,puh.lask,vaatteet,harrastus-ALV 14%-24%.

Taisto Pihlajamaa

Edellä kerrotut ruikutukset ovat osoituksia aloitekyvyn puutteesta ja uusavuttomuudesta. Joskus menivät kirves ja siemenpussi mukana korpeen ja alkoivat elämään..

Taitaa yhteiskunnan kainalosauvat jo kasvaneet niin kiinni, että oma vastuu omasta elämästä on unohtunut. Kuka olikaan se joka kirjoitti: " He eivät uskaltaneet elää, ja kun tuli aika kuolla, ei heiltä riittänyt rohkeutta siihenkään."

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Taitaa yhteiskunnan kainalosauvat jo kasvaneet niin kiinni,
Päteekö tuo myös miljonääreihin ?
Kaikki 5,4 suomen kansalaista saa Kansan sosiaaliturvaa kehdosta-hautaan asti. Perustuslain/yhdenvertaisuuslainkin takia.
Kaikki mihin on Kelan ehtojen mukaan oikeutettu. 12xvuodessa Nordean seinästä.Useampikin etuus päällekkäin.Jotkut ansiosidonnaisena,tulojen mukaan.
Minäkin saan nyt 70v en enää lapsilisiä yms. vaan kela-vähennyksen lääkkeistä,hammaslääkäri,lääkäri,terv.keskusmaksuista.
Kuten saat sinäkin.
Lapsilisillä ne "nalletkin"sai ja neuvoloissa kävi. Kansan-Sosiaaliturvasta yhteisistä kansan rahoilla.

JK.Vai ihanko luulit että vain köyhät ja työttömät?

Atso Eerikäinen

Kyllä rikkaankin pöydältä ruoka loppuu, jos ei ole tarpeeksi varmuusvarastoja viljalle, säilykkeille jne. 2030-40 aurinko lepää ja maapallolla on pikku jääkausi, kuten 150 vuotta sitten. Silloin kuoli 200.000 suomalaista, koska varmuusvarastot loppuivat eikä ollut juuri mitään kylvää ja sekin vähä paleltui.
Pian voi alkaa ydinaseilla leikkiminen ja saadaan aikaan ydintalvi, jonka seurauksena ihmiskunta voi puolittua.
Maapallokin voi alkaa vastaiskuun, jonka rinnalla ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on pieru Saharan autiomaassa, syöksemällä ilmakehään tuhkaa massiivisista kaldereista, jonka seurauksena loputkin ihmiset poistuvat maapalloa turmelemasta.

Jaakko Hakala

Timo Forsberg kerroppa minulle mikä on meidän omavaraisuusaste mm. Viljojen osalta niin leipä kuin rehunkin osalta, perunan, sokerin, rasvojen, munien, lihan niin punasen kuin valkoisen. Vaikka nämä aluksi. Myllykoski on oikeassa.