Lauantai 25.5.2019

Ben Zyskowicz ryöpytti bonuksia ja Finnairia radiossa: ”Palkka kuulemma maksetaan vain ajan kulumisesta”

Luotu: 
9.8.2017 10:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz syyttää talouseliittiä laukalle lähteneistä palkitsemiskäytännöistä.
Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz vaatii Finnairin toimitusjohtajalle myönnetyn lisäeläkkeen perumista. Zyskowicz katsoo Ylen Ykkösaamussa, että koko jupakan päävastuullinen on Finnairin hallitus, joka myönsi lisäeläkkeen vastoin valtio-omistajan tahtoa.
 
–Kyllä minun mielestäni keskeinen päätöksentekijä ja vastuunkantaja on Finnairin hallitus. Finnairin hallitus täysin tietoisena ei ainoastaan pääomistajan vaan enemmistöomistajan eli valtion linjauksista päätti näiden linjausten vastaisesti, että lisäeläkettä käytetään palkitsemisvälineenä.
 
–Minusta on aivan selvää, että jos tämä hallitus ei edes yritä tai ei pysty tätä omaa päätöstään kumoamaan, joka on vastoin enemmistöomistajan kantaa, niin silloin seuraavassa yhtiökokouksessa on valittava hallitus, joka kunnioittaa enemmistöomistajan kantaa. Ja joka tapauksessa tuntuu siltä, että vaikka pystyisivät kumoamaan, niin jonkinlainen hallitusremontti on paikallaan, Zyskowicz toteaa Ylellä.
 
Zyskowicz tunnustaa, että Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo on palkkionsa ja palkkansa ansainnut, mutta ei kuitenkaan pidä lisäeläkettä tarpeellisena. Kansanedustaja katsoo, että johtajien palkitseminen on irtautunut täysin normaaleista käytännöistä. Tästä kertoo hänen mielestään sekin, että Vauramon lisäeläkkeestä päätettiin samaan aikaan, kun muu Suomi neuvotteli kilpailukykysopimusta.
 
–Miten on mahdollista, että ylimmille yritysjohtajille maksetaan erikseen siitä, kun he tulevat töihin eli tämmöinen signing-bonus; erikseen siitä kun he tekevät töitä, eli lyhyen ja pitkän tähtäimen kannustimet – palkka kuulemma maksetaan vain ajan kulumisesta, kertoi palkitsemiskonsultti; erikseen siitä, että he pysyvät töissä, Finnairissakin oli nämä stay-bonukset; ja erikseen maksetaan siitä lähtevät töistä, eli nämä kultaiset kädenpuristukset; ja erikseen siitä pyritään maksamaan siitä, kun he ovat eläkkeellä?
 
–Tämä on mahdollista sen takia, että he päättävät hallituksessa toinen toistensa palkkioista. Ja näillä yritysjohtajilla, tällä taloudellisella eliitillä on yhteinen etu, että nämä pysyisivät mahdollisimman hyvinä. Omistajien pitää ryhdistäytyä valtion ja eläkeyhtiöiden, ne ovat suuria omistajia. Mutta eivät ne ryhdistäydy, koska niiden omat johtajat myös vertaavat omia etujaan pörssiyhtiöiden etuihin, Zyskowicz sanoo tuskastuneena.
 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Virtanen

Zyskowicz toteuttaa oivasti rooliaan Kokoomuksen ukkosenjohdattimena ärtymällä milloin mistäkin puolueensa tosiasiallisesti hyväksymästä äänestäjien suurta enemmistöä halveksivasta politiikasta. Näin syntyy valheellinen kuva siitä, että Kokoomus ajaisi oikeudenmukaisuutta tai kohtuullisuutta tai ylipäätään matala- tai keskituloisen palkansaajan asiaa. Onko kukaan koskaan nähnyt tai kuullut Zyskowiczin tehneen mitään konkreettista asioiden korjaamiseksi?

Juha Kokkinen

Asia on juurikin noin. Mitä tulee Finnairin hyvään tulokseen, niin olen ymmärtänyt että lentokerosiinin hinnan alentuminen ja uudet taloudelliset koneet mahdollistavat suurelta osin hyvän tuloksen. Käsittääkseni koneet on tilattu ennen vauramon aikaa ja tj tuskin hinnoitelee polttoainetta.

Mikko Toivonen

Olen Zyskowiczin kanssa täysin samaa mieltä Finnairin hyvä veli ja kaikki kavereille hallitus on pahasti hypännyt kansalaisten oikeustajun ja kohtuuden tajun silmille. Tätä on nyt ilmeisesti ollut manipuloimassa valtion puolella Heliövaara jonkun laskelmoinnin pohjalta (luultavasti henkilökohtaisen tulevaisuude edun laskelmoinnin)
Ellei hallitus nyt vaihada Heliövaaraa pois hallinnosta ja Funairin koko hallitusta niin aikamoista vastuuttomuuden ja suoranaisen hyväksikäytön ja välistävedon hyväksymistä se silloin hallitukseltakin on.
Tosin ymmärrän myös sen, että Zysse todellakin tässä vetää huomiota pois todellisista konnista.

Oiva Luosujarvi

Pieni herrakerho istuu eri firmojen hallituksissa ja päättävät ristiin omista ja kaverien eduista. Sulle - Mulle - Sulle - Mulle ja Hyvävelikerho on tyytyväinen.

Poliitikoilla olisi kaikki mahdollisuudet Eduskunnassa laatia lakeja, mutta lainsäätäjät eli kansanedustajat ei halua säätää lakeja, koska toivovat pääsevänsä itse istumaan hillotolpan päälle ja eihän sitä omaa oksaa halua katkaista...
Soini oli aiemmin kovinkin kriittinen, mutta nyt istuu hillotolppa juntattuna takapuoleensa ja oli takinkääntäjien ykkönen kesällä koko Suomen itsenäisyysajalta katsottuna. Eli sai mestaruuden omassa lajissaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–Minusta on aivan selvää, että jos tämä hallitus ei edes yritä tai ei pysty

-Niin mitä hallituspuolueiden Kepu,KOK,ex-PS/UV eduskuntaryhmä aikoo tehdä? Katsoa sormi suussa vierestä? Ketkä päättää enemmistö äänillä lait,hyväksyy sopimukset? edm.eduskuntaryhmät. Koko poppoo on vastuussa Finnairin "lisäeläkesotkusta".

Kepun/kok SOTE-Pajatso:

TE: "Käsittämätön hinta" – Hallitus laittaa miljardi euroa it-hankkeeseen
9.8.2017 KL
Pääministeri Sipilän väläyttämää hintalappua ihmetellään myös konsulttiyhtiö CGI:ssä, jolla on vuosikymmenten kokemus suomalaisista sote-projekteista.

"Maakuntien sote-järjestelmät vaativat paljon työtä, mutta emme ymmärrä, mihin miljardi euroa on tarkoitus käyttää", johtaja Matti Häkkinen sanoo.