Sunnuntai 21.10.2018

Näkökulma: Nyt viinaveroa nostamaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2017 16:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Viinaralli Virosta voi vähetä, kun hinnat siellä ovat veromuutoksen vuoksi reippaassa nousussa. Kuvituskuva.
|

Hallitus pohtii tässä kuussa budjettiriihessään suuria kysymyksiä, joista vähäisimpiä eivät ole ne joihin liittyy alkoholi.

Suomalaisen kaljaturismin suosikkikohde Viro on tehnyt omat ratkaisunsa ja nostanut tänä kesänä omaa viinaveroaan reippaalla kädellä (Katso tästä Uuden Suomen jutusta, miten hinnat etelänaapurissa nousevat).

Nyt pääministeri Juha Sipilällä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok.) olisi tuhannen taalan paikka ohjata suomalaisten alkoholin nautiskelua ravintoloihin ja mietoihin juomiin samaan aikaan, kun saatavuus kaupoista on alkoholilakiuudistuksessa ilmeisestikin paranemassa.

Ei tarvitse muuta kuin pudottaa ravintolassa nautitun alkoholin alv samalle tasolle kuin ruuan eli 24:stä 14:ään. Samalla yleistä alkoholiveroa eli viinaveroa voisi kiristää tiukkojen alkoholijuomien osalta enemmän ja mietojenkin osalta lievästi.

Simon Elon vetämä Uusi vaihtoehto (UV) on jo esittänytkin lievää nostoa tasamallina eri väkevyysasteisten tuotteiden osalta. Vielä määrittelemättömän suuruinen alv-alennuskin ravintoloiden osalta ryhmälle käy, jos 5,5-prosenttiset juomat tulevat ruokakauppojen hyllyille.

Ennen UV:ta alkoholiveron nostosta oli puhunut jo veronmaksajia edustava Veronmaksajain keskusliitto.

Suomessa olisi tämän kokonaisuuden toteuttamisen jälkeen kannattavampaa pyörittää ravintoloita, kansalaiset saisivat parempia palveluja ja turismi kohenisi. Eikä verotuloja menetettäisi välttämättä juuri lainkaan, ehkä lopulta kävisikin aivan päinvastoin.

Jos viinaveroa nostettaisiin, voisi laskennallinen alkoholikuolleisuus jäädä entiselle tasolle, vaikka saatavuus paranee. Siinä siis myös kaikille pekkapuskille terveysargumentti.

Ja ei, eivät ne isot massat mihinkään Latviaan lähde kaljalavoja ja viinapulloja ostamaan, jos oluttölkin hinta nousee täällä sentin pari, ja viinapullo vaikka kokonaisen euron.

Vasta-argumentteja?

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue myös:

Ministeriltä tuli vahvistus: Viinan verosta tulossa vääntö

Oluttuopin hinta voi laskea selvästi – viinaveroista alkaa uusi vääntö

”Metsästän muun eliitin mukana ilmaista viinaa” – Rosa Meriläiseltä harvinaisen suorat sanat SuomiAreenassa

Nyt se on vihdoin totta: Alkoholiuudistus pääsee eduskuntaan

Kokoomuslainen uskoo: IV-oluet tulevat kauppoihin – ”Oppositiosta löytyy tukijoita”

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

Yllätys eduskunnassa: IV-olut ja limuviina tulossa sittenkin kauppaan

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Markku Huusko
Markku Huusko
Jaa artikkeli: