Lauantai 21.7.2018

Budjetista pomppasi erikoinen luku: Romahdukselle ei löytynyt heti selitystä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2017 19:56
Päivitetty: 
11.8.2017 13:35
  • Kuva: Alma Media arkisto / Minna Jalovaara
    Kuva
    Puolustusvoimien toimintamenoihin ehdotetaan nyt vain 27 miljoonan euron lisäystä, kun kevään puoliväliriihessä luku oli 52 miljoonaa euroa. Kuvituskuva.
|

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa puolustusvoimien toimintamenoihin ehdotetaan vain 27 miljoonan euron lisäystä, kun kevään puoliväliriihessä luku oli 52 miljoonaa euroa. Roimalle muutokselle ei löytynyt heti tiedotustilaisuudessa selitystä.

Ministeriö tiedotti tänään ehdotuksesta, joka julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna torstaina.

–Puolustusvoimien toimintamenoja ehdotetaan korotettavaksi nettomääräisesti 27 miljoonalla eurolla viime vuoden talousarviosta. Rahaa käytetään muun muassa turvallisuusympäristön muutoksen edellyttämään valmiuden parantamiseen ja sopimussotilaiden palkkaamiseen, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus perustuu päätöksiin, joita tehtiin huhtikuussa julkisen talouden suunnitelmassa. Tuolloin päätettiin, että ”puolustusvoimien toimintamenoihin lisätään 50 miljoonaa euroa vuosina 2018–2021 turvallisuusympäristön muutoksen edellyttämään valmiuden parantamiseen”. Lisäksi päätettiin osoittaa 2 miljoonaa euroa sopimussotilaiden palkkaamiseen vuosina 2018–2019.

Valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) kysyttiin muuttuneesta luvusta tiedotustilaisuudessa.

–Muistatko Hannu mistä tämä nettoero tuli? Orpo kysyi viitaten budjettiosaston päällikköön.

–Täytyy tunnustaa, että kun silmäilin tuota tiedotetta puhuessanikin, niin kiinnitin samaan asiaan huomiota. Siksi sujuvasti ohjasin budjettipäällikkö Mäkiselle, mutta palataan tähän asiaa, Orpo sanoi.

Vastausta ei nopeasti tiedotustilaisuudessa löytynyt, sillä ilmeisesti asia oli sen verran tuore. Uusi Suomi sai valtiovarainministeriöstä myöhemmin selityksen asialle. Voit lukea sen täältä: Puolustusvoimilta ”puuttui” 25 milj. € – Tässä selitys Petteri Orpon hämmennykseen

–Mutta tässäkin asiassa on kyllä takuuvarmasti toteutettu se, mitä julkisen talouden suunnitelmassa päätettiin eli vahvistaa puolustusvoimien resursseja, mutta tässä voi olla kyse siitä, että toisaalta jotkut määrärahat päättyvät tulevalle vuodelle ja siitä nettovaikutus saattaa muodostua, mutta tähän yksityiskohtaan voidaan palata, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Orpo käy kahdenväliset neuvottelut talousarvioehdotuksesta ministeriöiden kanssa 16.–17. elokuuta. Hallitus käsittelee talousarvioesitystä budjettiriihessään 30.–31 elokuuta.

Hallituksen budjettiesitys julkaistaan valtioneuvoston käsittelyn jälkeen tiistaina 19. syyskuuta.

Lue lisää:

Puolustusvoimilta ”puuttui” 25 milj. € – Tässä selitys Petteri Orpon hämmennykseen

Orpo väläytti uusia työllisyystoimia ja kannusti palkkamalttiin – ”Ei tule kuuloonkaan”

Laittomasti maassa oleskelevien sosiaalikustannuksiin 5,3 milj. € – uusi korvaus tulossa kunnille

Päivitetty 11.8. klo 13.35: Lisätty linkki valtiovarainministeriön selitykseen, jonka Uusi Suomi sai myöhemmin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Siellä on ollut joku omavaltainen virkamies asialla ja unohtanut kertoa budjettipäällikölle asiasta. Orpo on ihan orpona kun on vain virkamiestensä varassa. Jos hän on ylipäätään itse tutustunut budjettiesitykseen niin miljardia pienempien summien ollessa kyseessä hän on ihan virkamiesten johdateltavissa.