Maanantai 16.7.2018

Eläkeläiset: 8 euroa ei todellakaan riitä, Petteri Orpo – ”välittäminen” jäi tyhjäksi puheeksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.8.2017 08:53
Päivitetty: 
10.8.2017 08:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo saa eläkeläisiltä satikutia ministeriön budjettiesityksestä.
|

Faktakulma

Kansaneläkettä saavat ne noin 82 000 eläkkeensaajaa (vuoden 2014 luku), joiden työeläke on pieni. Kansaneläkkeen taso on 628,50 euroa/kk, ja EKL:n mukaan sen taso on viimeisten vuosikymmenien aikana huonontunut suhteessa väestön keskituloon. EKL vaatii kansaneläkkeen määrän nostamista vähintään takuueläkkeen tasolle eli 760 euroon.

”Välittämiseen panostetaan”, kehuu valtiovarainministeriö ensi vuoden budjettiesityksestään tiedotteessa. Ministeriön ehdotukseen pettynyt Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on eri mieltä väitteestä.

– Toisin kuin ministeri Orpo tiedotustilaisuudessa totesi, välittämiseen ei todellakaan näytetä panostettavan ainakaan ikäihmistemme osalta, EKL lausuu tiedotteessaan.

EKL:n ministeriölle esittämät toiveet pienituloisten eläkeläisten auttamisesta eivät toteutuneet. Liiton mukaan muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset, palvelumaksujen suuret korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset sekä energiaverojen nosto ”ovat kiristäneet täysin kohtuuttomasti juuri jo ennestään heikoimmin pärjäävien eläkkeensaajien taloudellista asemaa”. Päälle tulevat uutena toimina kiinteistöverojen korotukset.

– Eläkkeensaajien Keskusliitto on jo pitkään kantanut suurta huolta eläkeläisten toimeentulo-ongelmista maassamme. Tätä ongelmaa ei kerta kaikkiaan hoideta takuueläkkeen kahdeksan euron korotuksella ensi vuoden vaihteessa. Takuueläkkeen saajista on yli 65-vuotiaita noin 40 prosenttia (tilastot vuoden 2015 lopussa) ja tämä tarkoittaa hieman alle 40 000 henkilöä, EKL toteaa.

Liitto vetoaa hallitukseen, jotta pienituloisten eläkeläisten taloudellisen tilanteen parantamiseksi toteutettaisiin kansaneläkkeen reilu tasokorotus.

– Kansaneläkkeisiin suunnitelluista indeksijäädytyksistä vuosiksi 2018 ja 2019 on myös ehdottomasti luovuttava. Oli todella suuri pettymys, ettei tästä asiasta saatu päätöstä VM:n budjettiriihessä, EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta sanoo.

Eläkeläisille ei tullut heidän toivomiaan lisäpanostuksia. Sen sijaan ministeriön tiedotteessa otsikon ”Välittämiseen panostetaan” alle kerrotaan muun muassa seuraavista toimista:

– Turvakotipaikkojen saatavuuden turvaamiseen ehdotetaan 4 miljoonan euron määrärahalisäystä. Päihteitä käyttävien äitien hoitoon ehdotetaan varattavaksi 3 miljoonan euron määräraha.

– Takuueläkkeen korotukseen ehdotetaan 8,8 miljoonaa euroa ja eläkettä saavan hoitotuen perustuen korottamiseen 10 miljoonaa euroa ensi vuonna.

– Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, mistä aiheutuu 193 miljoonan euron vähennys opintotuen määrärahoihin ja 167 miljoonan euron lisäys asumistuen määrärahoihin. Opintotukeen lisätään huoltajakorotus alle 18-vuotiasta lasta huoltavalle opiskelijalle, mikä lisää määrärahatarvetta 10 miljoonalla eurolla.

Lue budjettiesityksestä tarkemmin:

Orpo väläytti uusia työllisyystoimia ja kannusti palkkamalttiin – ”Ei tule kuuloonkaan”

Laittomasti maassa oleskelevien sosiaalikustannuksiin 5,3 milj. € – uusi korvaus tulossa kunnille

Faktakulma

Kansaneläkettä saavat ne noin 82 000 eläkkeensaajaa (vuoden 2014 luku), joiden työeläke on pieni. Kansaneläkkeen taso on 628,50 euroa/kk, ja EKL:n mukaan sen taso on viimeisten vuosikymmenien aikana huonontunut suhteessa väestön keskituloon. EKL vaatii kansaneläkkeen määrän nostamista vähintään takuueläkkeen tasolle eli 760 euroon.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Loistavaa urpo orpo,tarkoittaako tämä nyt sitten että minäkin saan liki kymmennen prosentin korotuksen Suomen nykyiseen eläkkeeseeni.
Tuntien suomalaisten hädänalaisuuden,niin sehän on aivan liikaa,joten luotan edelleen näihin ulkomaalaisiin eläkeisiin.Ja luovun vapaaehtoisesti korotuksesta.
Korota vielä tuntuvasti näiden laittomasti Suomessa pyörivien asuttamista ja rahoittamista,kyllä he sinua sitten äänestävät,jos vielä hankit heille äänestysoikeuden.
Monestako kunnasta voi lainsuojaton Suomessa hakea elantoa ,yhtäaikaisesti,vain nimen etukirjainta vaihtamalla.
Olet urpo,rakentamassa paratiisia,johon kaikki parasiitit toivovat pääsevänsä.Tieto leviää jo täällä ulkomailla.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
”Välittämiseen panostetaan”, kehuu
2 "työväenpuoluetta" Kok ,UV ja "Alkio"-puolue Kepu.
Hallitus "ulosmittasi " 4vuodeksi indeksikorotukset eläkkeistä. HS laski n.38e
Pisti syömään entistä eläkettä leikkauksilla,hintojen- ja verojen korotuksilla.
SE tosiaa 8e ei riitä ! Nippa,nappa 2 pakettia juhla-mokkaa/kk.
Eikö yhtään hävetä?
JK.Pantasko pöytään se eläkeläisten veronoikaisu minkä Häkämies (kok) lupasi -07 vaalilupauksena? (sillä pääsi eteläranta 10 asti)

Marja-Liisa Kalkela

Ja tuloja saaville (jolla ei palkkatyöstä työeläkettä)

Raha ja Sos.terv-ministerit Olisko aika poistaa kepu,kok tekemä laki-94
joka yhä köyhimmiltä vähentää muita etuuksia?

Takuueläkettä saa hieman yli 100 000 eläkeläistä, mikä on
noin 8 % eläkkeensaajista.
Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen
(760,26 e/kk),
Tuen ehdot I
Takuueläkettä eivät pienennä mm.
pääomatulot
omaisuus
nousi -16 20,28e

Tuen ehdot II
Takuueläkkeen vaikutus muihin etuuksiin
Takuueläkkeen määrä otetaan asumistuessa huomioon veroja vähentämättä (brutto).
Takuueläke vaikuttaa asumistukeen ja perheen mahdollisesti saamaan toimeentulotukeen samoin kuin muutkin eläkkeet.
lähde:
KELA-17

1.3.2011 voimaan tuleva takuueläke nostaa yksin elävän
-eläkettä 101 euroa,
- parisuhteessa elävä saa 167 euron lisän. Puolison eläke- tai muut tulot eivät vaikuta takuueläkkeen määrään.
-Yksin elävältä takuueläke syö 66 euron etuuden,
Yksinasuvia Suomessa-14 Yli miljoona.
Heistä yksin asui vuoden 2014 lopussa 36 prosenttia.
ESS-16

Teijo Myllylä

Hallitus panostaa välittämiseen, arvatkaapa kelle 8 euroa ei riitä. Pomosakki repii kuusinumeroisia lukuja silmää räpäyttämättä, ja joku puhuu vakavalla naamalla välittämisestä. Mamut saa vastikkeetta tukensa. Eläkeläiset ovat ansainneet parempaa! Tuloeroja pitäisi pystyä kaventamaan. Etenkin sotaveteraanien asemaa pitää kohentaa pikaisesti, vai odottaako hallitus että aika hoitaa homman! Ne kuuluista arvot pitäisi nyt kaivaa esille. Kansanedustajille vaan näyttää omaetu olevan asia joka estää näkemästä veteraaniasiaa.

Pasi Käyhkö

Tuo sotaveteraanien asia hoituu kun veteraanijärjestöjen varoja aloitettaisiin realisoimaan. Nythän on niin, että veteraaneja ei ole viiden vuoden kuluttua hengissä kuin muutama sata. Joten veteraanijärjestöjen alasajo pitäisi jo aloittaa ja luovuttaa varat keille ne kuuluvat. Eli veteraaneille.

Jari-Jukka Annala

Aika asiaton kommentti. Nimimerkin takaa noita on varmaan kiva laukoa. Suomi on yksi maailman vauraimmista maista. Meillä on varaa hoitaa turvapaikanhakijat, eläkeläiset ja muut köyhät, jos vain on halua. Tämä eri ryhmien vastakkainasettelu on vain keino, jolla yritetään kääntää huomio oleellisesta pois. Köyhien ei missään nimessä pidä ryhtyä dissaamaan toisiaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomi on yksi maailman vauraimmista maista.
-Mee kertoo tuo Hurstin leipäjonossa oleville/tai työttömälle jolta karenssilla on viety Kelasta "leipäkortti"! (ehkä vielä perheelliseltä)
ja eläkeläisille
lapsiperheille
työttömille
Jotka saa 487e/kk+9e/pv matkoihin= 0 euron palkalla tukea vastaan.

"Mitä ei nää- sitä ei ole".
Zyzzekin sano:Kyllähän ihmiset jonottaa kun ilmaiseksi saa .
Jonottanut:-93 lähtien ja jonot vain pitenee.
Miksi Rikas Suomi ei pidä huolta omistaan?
JK.Eläkeliset ja nyt työttömät on veronsa kyllä maksaneet kun olivat työelämässä.

Kauko Kaaresoja

Suomi vauras maa? 111 miljardia valtion velkaa, kotitaloudet hyvin velkaantuneita. Velat lisääntyvät kaiken aikaa. Suomea ei käytännössä ole, myös esim. Kittilän kultatulot menevät Kanadaan jne, maa on myyty. Miten voit Annala puhua vauraasta suomesta, kun kaiken lisäksi joku Nazimakin väittää että suomi ei kuulu kenelläkään, eihän se voi kohta kuuluakaan, kun ei ole oikein mitään, vain lumeunelmia.

Tuulia Paane-Tiainen

Objektiivinen tosiasiahan, jonka jokainen eläkkeellä oleva tunnistaa, on, että eläkkeelle jäänti tarkoittaa köyhtymiskaarta. Sen todentaa katsaus vuosikymmeniä taaksepäin. Pienenpienet korotukset eivät vastaa elinkustannusten korotuksiin. Niiden välissä on ollut prosentuaalisesti hyvin suuri ero. Joskos joku tilastonikkari tämän eron laskisi ja julkaisisi sen näkyvästi. On eettisesti väärin otsikoida eläkkeiden pieni nosto suurena antina, kun ne eivät todellisuudessa sitä ole ja koskee vain pientä joukkoa ( n. 4%) kaikista eläkeläisistä.