Keskiviikko 18.7.2018

Suomen EU-maksut nousevat 81 miljoonalla – johtuu Suomen talouskasvusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.8.2017 20:11
Päivitetty: 
11.8.2017 08:38
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Valtiovarainministeriön hallinnonalan määrärahoista 11 prosenttia menee EU-jäsenmaksuihin. Kuvituskuva.
|

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä Suomen EU-maksut nousevat 81 miljoonalla eurolla kuluvasta vuodesta. Valtiovarainministeriöstä kerrotaan Uudelle Suomelle, mistä lisäys johtuu.

Ministeriön mukaan EU-jäsenmaksuosuuden arvioidaan olevan hieman alle kaksi miljardia euroa: tarkkaan ottaen 1984 miljoonaa euroa. Jäsenmaksu perustuu Suomen arvonlisäveropohjaan ja bruttokansantuloon.

Budjettineuvos Panu Kukkonen vastasi sähköpostilla Uuden Suomen kysymyksiin aiheesta. Vastauksen ytimen tiivistäen voi sanoa, että jäsenvaltioiden EU-maksun suuruus riippuu jäsenvaltion taloudellisesta suorituskyvystä kuten bruttokansantulosta  – ja näin ollen Suomen talouskasvu nostaa Suomen maksuja.

EU-maksujen vuosivaihtelut ovat huomattavia. Miten maksu määräytyy?

– Vuosivaihtelut voivat olla merkittäviä, kun puhutaan n. 2 mrd. euron vuosittaisesta EU-maksusta. Nykyinen rahoituskehys kattaa vuodet 2014–2020. Kehyksen ensimmäisinä vuosina ohjelmien alkaminen ja siten maksujen toimeenpano on hitaampaa ja samoin EU-maksut jäävät usein alhaisemmaksi. Kehyskauden loppua kohden maksut nousevat ja ohjelmien toimeenpano kiihtyy. Tämä on normaalia ja ennakoitu kansallisen budjetin valmistelussa. Valtion talousarvion EU-maksut on asetettu EU:n rahoituskehyksen mukaisesti.

Valtionvarainministeriön Kukkosen mukaan EU:n budjetti rahoitetaan lähes kokonaisuudessaan niin sanotuilla omilla varoilla. Näitä ovat sokerin tuotantomaksut ja tullit, eli ns. perinteiset omat varat (n. 15 % EU:n budjetin rahoituksesta), sekä jäsenvaltioiden talousarvioiden kautta tulevat maksut, jotka perustuvat arvonlisäveropohjaan (n. 14 %) ja bruttokansantuloon (n. 70 %). Lisäksi EU kerää pienen osan tuloistaan muun muassa eläkemaksuina, korkoina ja sakkoina (n. 1 % budjetin rahoituksesta).

– Käytännössä EU:n tulot määrittyvät siten, että ensin katsotaan, kuinka paljon kerätään perinteisillä omilla varoilla, eli lähinnä tulleilla ja arvonlisäveroon perustuvalla varalla. Loppu rahoitus menojen kattamiseksi kerätään bruttokansantuloon perustuvalla omalla varalla. Perinteiset omat varat eli lähinnä tullit tilitetään suoraan EU:lle. Jäsenvaltiot voivat pidättää itselleen niistä 20 % kantopalkkion, Kukkonen kertoo.

Kukkosen mukaan ”voidaan sanoa, että jäsenvaltioiden EU-maksun suuruus riippuu jäsenvaltion taloudellisesta suorituskyvystä eli nykyisin entistä enemmän bruttokansantulon suuruudesta”.

– Tosin nykyisin kaikkiin omien varojen lajeihin liittyy maksualennuksia kuten Iso-Britannian saama maksualennus. Silti maksualennuksia saavat jäsenvaltiot ovat EU:n suurimpia nettomaksajia bruttokansantuloonsa suhteutettuna.

Milloin Brexit alkaa vaikuttaa jäsenmaksun kokoon?

– Lähtökohtana on, että Iso-Britannia hoitaa kaikki kuluvaan kehyskauteen (2014–2020) liittyvät sitoumuksensa. Siten sillä ei ole vaikutusta Suomen maksuihin tällä kehyskaudella. Tämä on Brexit-neuvottelujen lähtökohta. Seuraava rahoituskausi on sitten asia erikseen. Siitä ryhdytään neuvottelemaan EU:ssa joskus ensi vuoden puolella. Brexit vaikuttaa varmasti vuodesta 2021 alkavan EU:n rahoituskehyksen kokoon.

Miten suuriksi EU:n Suomelle maksamat tulot on arvioitu tänä ja ensi vuonna?

– Valtiotalouden tasolla arvioituna tulot ovat tänä vuonna noin 1 080 milj. euroa ja ensi vuonna noin 1 180 milj. euroa. Lisäksi osa EU-rahoituksesta tulee ohi valtion budjetin (n. 100–150 milj. euroa) suoraan esim. yrityksille. Luvut ovat suuntaa antavia ja tarkentuvat.

Suomen EU-maksuosuus ei tarkoita usein julkisuudessa esiintyvää Suomen nettomaksua. Nettomaksu on Suomen EU:lle maksamien jäsenmaksujen sekä Suomen EU:lta takaisin saaman tuki- ja muun rahan välistä erotusta. Ensi vuonna Suomen nettomaksu tulee näin ollen olemaan noin 800 miljoonaa euroa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Suomen EU-maksut nousevat 81 miljoonalla
Kyllähän eduskunta sen tietää.
- Luki jo-92 sopimuksessa:
Suomi tulee olemaan aina nettomaksajana .Köyhät Itä-Saksa ja Balttian maat kun tulevat jossain vaiheessa liittymään EU.
Ketkähän tuon kuittas?

Oiva Luosujarvi

Onneksi voi toivoa koko EU:n kaatuvan monien valtioiden kansallisten etujen vaatimuksien vuoksi.
Moni valtio on jo herännyt huomaamaan etelä-euroonpan olevan aina käsi ojossa vaatimassa miljardeja miljardien perään. Kreikka on saanut jo satoja miljardeja tukina ja minne ne rahat lopulta menikään, kun on uutisoitu miljardien käyvän vain kääntymässä Kreikassa ja matkaan Saksan ja Ranskan pankeille alussa ja nykyisin korppikotkarahastoille veroparatiiseihin.

Kun Turkki avaa rajansa pakolaisten matkustamiselle Eurooppaan, niin tulossa taas miljoonia uusia muslimeja ilman aseita valtaamaan Eurooppaa.
Italian ja Espanjan kautta vastaavasti tulossa miljoonia afrikkalaisia pakolaisiksi.
Jossakin vaiheessa on jopa poliitikkojen huomattava Euroopan kansojen kulttuurien tuhoutuvan näiden pakolaistulvien alle, joilla oma kulttuuri ja se ei hyväksy muita kulttuureja.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Onneksi voi toivoa koko EU:n kaatuvan monien valtioiden kansallisten etujen vaatimuksien vuoksi.

Noinkohan olisi?
EU puuhasteltu jo II-maailmansodan jälkeen siitä lähtien.
Jopa Santeri Alkiolla oli visio jo yhtenäisestä Euroopasta ja yhteisestä valuutasta.

Kaarle Akkanen

Maksamme, mutta saammehan kuraa niskaamme? Suomi on ajopuu EU:n liittovaltiokehityksen virrassa! Huomaamaton lastu laineilla. Suomelle tärkeät tavoitteet ylikävellään helposti, koska tietävät sen, että nielevät kaiken mitä sieltä annetaan!

Esko Kotilainen

He,he,Suomi onnistuu aina tunkemaan itsensä puun ja kuoren väliin,siellä on kotoista.
Jos tulee talouskasvua,niin kyllä Brysseli pitää huolen osuudestaan,vaikka kasvu olisikin vain paperilla olevaa harhaa,ja velalla kustannettua.
Rahareikiä EU:lla riittää,viimeinen uusi oivallus on tämä Eu pankkikorttien jako Turkissa majaileville "pakolaisille",joilla saavat osteskella itselleen tarvittavaa.
Erdo kiittelee.
Mutta ottakaa lisää velkaa,vielä kun saatte.Kyllä se siitä.Pakertakaa enemmän.Olette laiskoja,ja jos ette halua,hakekaa puoli afrikkaa Suomeen,kyllä he pakertavat,ainakin Kelan kyljessä.Huvittaa näin ulkosuomalaisena,eikä eu kansalisena,näpertelynne.