Perjantai 24.5.2019

Niklas Herliniltä suorat sanat Sipilälle ja Karhiselle: ”Älä lupaa jos et osaa”

Luotu: 
11.8.2017 09:11
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Älä lupaa jos et osaa", Niklas Herlin linjaa bloginsa otsikossa.

Kustantaja ja suuromistaja Niklas Herlin ottaa blogissaan kantaa johdon palkitsemiseen, valtion omistajaohjaukseen sekä petettyihin lupauksiin. Herlin antaa suorasanaisen palautteen etenkin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) sekä finanssiryhmä OP:n pääjohtajalle Reijo Karhiselle.

– Kun Suomeen pyrkii tuhansia pakolaisia, on hienoa, että ihmiset tarjoavat turvaa vaikka turvapaikkaa hakeville. Omaa kotiaan! Kaksi vuotta sitten näin tehtiin ja luultavasti myös eilen. Kannattaa kuitenkin aina miettiä etukäteen haluaako muille suojaa vai itselle julkisuutta. Jos haluaa pakolaisen turva-asunnosta julkisen vihan kohteen, se kannattaa ilmoittaa heti miten julkisuudessa. Jos haluaa auttaa turvapaikanhakijaa, kannattaa toimia hiljaa, Herlin kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän muistuttaa Sipilän luvanneen kaksi vuotta sitten kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, mutta peruneen lupauksensa.

Herlin kirjoittaa myös OP:n Karhisesta, joka lupasi alentaa palkkaansa viidellä prosentilla, mikäli kilpailukykysopimus toteutuu. Herlinin sanoin lupaus palasi Karhisen mieleen vasta, ”kun Ilta-Sanomat siitä muistutti”.

– Jos lupaat viisi prosenttia palkastasi johonkin jonkun ehdon täyttyessä, maksa se. Jos et aio käyttää viittä prosenttia, älä lupaa. Älä kerro äläkä lupaa yhtään mitään, jos et ole varma siitä, mitä pystyt tai haluat tai edes osaat pitää, Herlin kommentoi.

Myös valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara, joka siunasi valtion ohjeistuksen vastaisen Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeen, saa osansa.

– Jos olet pörssiyhtiön yhtiökokouksessa suurimman osakkeenomistajan edustajana, tarkasta ennalta suurimman omistajan kanta, esimerkiksi johdon palkkiojärjestelmän osalta. Jos edustamasi tahon julkinen kannanotto on ristiriidassa yhtiökokoukselle tehtyjen ehdotusten kanssa, kerro se pörssiyhtiön yhtiökokouksessa. Siksi yhtiökokous on olemassa. Jos olet hengeltäsi itseäsi täynnä oleva kapitalisti, etsi toinen työpaikka. Et kuulu valtion omistajaohjausyksikköön. Valtio on demokratiassa kapitalistia suurempi, Herlin toteaa.

– Eero Heliövaara on virkansa mukaan valtion omistusohjauksesta vastaava virkamies, joka yhtiökokouksessa ohitti yhtiökokouksessa edustamansa pääomistajan mielipiteen ja siunasi Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkepäätöksen, hän muistuttaa.

Niklas Herlin on entinen Uuden Suomen kustantaja ja nykyisin Uutta Suomea kustantavan Alma Median suuromistaja.

Lue myös:

Ben Zyskowicz ryöpytti bonuksia ja Finnairia radiossa: ”Palkka kuulemma maksetaan vain ajan kulumisesta”

”Talouseliitti elää omaa elämäänsä ja tavallinen palkansaaja omaansa” – Finnair-pomon 130 000 € tuomittiin Ylellä

OP:n Karhinen lahjoittaa 5% vuosipalkastaan – Pyörsi ensin ”kohtuullisuuslupauksen”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Niklas Herlin
Niklas Herlin
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Täysin samaa mieltä! Vaikuttaa nykyään siltä että vanha suomalainen arvo: "sanasta miestä, sarvesta härkää", on poistunut arvoistamme. Miehen sanaan saattoi luottaa, koska luottamuksen saattoi menettää vain kerran. Tänä päivänä ei näytä olevan väliä mitä lupaa tai mitä mieltä ollaan. Kaikkea voidaan myöhemmin selitellä ja muokata uudestaan jos tilanne tuntuu sitä vaativan.

Teijo Myllylä

Hyvä Niklas, hienoja kommentteja. Olispa Suomen herroilla edes osa näistä arvoista! Nyt vaan puhutaan yhtä ja tehdään toista. Selityksiä tulee kuin valehteljoiden klubissa. Ja kun jää muunnellusta totuudesta kiinni, niin tulee uusi selitys tai syy on huono muisti.

Jukka Lampinen

Aivan, jos yksityisyhtiössä joku omistaja, nimeää itselleen edustajan yhtiökokoukseen. Niin on aivan selvä asia, että edustajan on parasta toimia niinkuin omistaja ohjeistaa, muuten tulee heti lähtöpassit.
Tottakai sama toimii myös valtion edustajan suhteen, edustajan velvollisuus on toteuttaa omistajan tahtoa.

Irja Röntynen

Niklas Herlin: Sipilän oli pakko vaihtaa talonsa pienemmäksi, koska Kempeleessä sen alueen asukkaat eivät halunneet maahanmuuttajia sille alueelle. Päätös perua majoitus ei johtunut Sipilästä, vaan naapureista. Sipilät kuitenkin asuvat tällä hetkellä osittain Kempeleessä vaimon kunnallisvaltuutetun uran vuoksi.

Jukka Lampinen

Itse asiaa mielenkiintoisempi ilmiö on se, miten Niklas Herliniin suhtaudutaan.
Taitanee olla niin, että erillaisista mielipiteistä huolimatta.
Kaikki taitaa olla yksimielisiä siitä, että Niklas Herliniä pidetään sananvapauden takuu miehenä.
Koko ajan kommentoinnin mahdollisuudet kaventuu, siihen kehitys johtaa.
Pelkään pahoin että Niklaksesta on kiinni hyvin paljon, jos Niklas väsyy se on sitten menoa.

Jukka Mattsson

Juuri näin. Keinolla millä hyvänsä voittoa tavoittelevat yritykset palkkaavat näitä vain itsestään rakastavia paskanjauhajia koska tietävät heidän kykenevän vaikka kuinka härskeihin ryöstöihin.

Heliövaara kuitenkin paljasti tuosta Finnair:in lisäeläkkeestä sen mitä epäilinkin. Joitain asioita poliitikot eivät halua kuulla tai tietää. Näin myös Sipilä kumppaneineen voi sanoa: Mä en ole kuullut mitään!
Suomettunut eliitti siis tietää mistä saa kertoa ja mistä ei.

Näistä tyypeistä pitää päästä eroon. He eivät palvele ketään muuta kuin omia kaltaisiaan sikailijoita.

Timo Uotila

Olen samalla kannalla kuin Niklas Herlin. Samansuuntaisesti ovat puhuneet Ben Zyskowicz, Hjallis Harkimo - ja Sauli Niinistö.

Pääministeri Juha Sipilän olisi pyydettävä anteeksi, että kaappasi itselleen valtion omistajaohjauksen eikä pystynyt hoitamaan asioita. Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramon on välittömästi luovuttava itselleen kähmitystä ökyeläkkeestä.

Suomen on ryhdyttävä tosi toimiin, jotta EU-valtioiden verolurjustelu saataisiin pikaisesti päättymään.

Ökyilyklikit olisi paljastettava ja läpivalaistava. Yhtenä mahdollisuutena olisi, että yritysten johtoryhmiin olisi lakisääteisesti saatava työntekijöiden edustajia valvomaan, että nykyinen pienen piirin ökyilylurjustelu saataisiin päättymään. Jos työntekijät korruptoituvat noissa johtoryhmissä niin kuin eräät ay-liikkeiden edustajat eläkeyhtiöiden johdossa, heidät olisi välittömästi potkittava pellolle.

Timo Jokela

Toi sanan syöminen on erittäin ikävä ja vaarallinen ilmiö. Suomalainen viranomainen ja poliitikko on muuttunut sieluttomaksi luistelijaksi ja valta tietysti keskittynyt yhä harvempiin kammareihin.
Jos omistajalta puuttuu intohimo ja rakkaus edustamaansa alueeseen on tulos tässä.
On selvää että hyvälle johtajalle pitää maksaa, mutta kunnanduunareilta nusastaan lomarahoja muutenkin paskoista liksoista ja toisilla ei ole mitään rajaa .Tottakai se herättää närää. Sauli Niinistö näyttää hyvää esimerkkiä ja on moneen otteeseen tuominnut näitä rosvoja puheen asteella.
Niklas Herlinin asenne on se mikä valtionyhtiöistä ja kaikista ``toisten`` rahoilla operoivista tahoista puuttuu. Hän sammuttaa taatusti valot lähtiessään vaikka ei maksaisi sähkölaskua.
Noihin virhoihin pitäisi saada joku Kalle Isokallio tyyppinen tai Tauno Matomäki. Ei siis mitään nilkkejä.
Suomi on ihmisvihasta kärsivä sisäsiittoinen pohjolan hylkyaukko. Paska maa. Ei Saksa kuten Rätykin jo kerkesi korjaamaan.