Lauantai 20.7.2019

Nobelistille muistutus Suomen 195 miljardista – ”Kuvitteleeko Holmström, että työnteko loppuu?”

Luotu: 
11.8.2017 12:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Talousnobelisti Bengt Holmströmin huoli siitä, saavatko nuoremmat sukupolvet eläkkeitään, on herättänyt kritiikkiä. Kuvituskuva.
|

Taloustieteilijä Bengt Holmströmin varoitukset Suomen eläkejärjestelmän kestävyydestä herättävät kritiikkiä. Muun muassa Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja nykyeläkeläisten asiaa ajavan Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja Kimmo Kiljunen ovat ottaneet kantaa nobelistin puheisiin.

Holmström varoitteli tulevien sukupolvien eläkkeistä keskustelutilaisuudessa torstaina. Hänen mukaansa parhaillaan eläköityvä sukupolvi syö seuraavien sukupolvien eläkkeitä siinä määrin, että nuorempien polvien eläkkeensaanti on epävarmaa.

Kiljusen Senioriliike vaati laajalti tyrmätyssä kansalaisaloitteessaan nykyeläkkeiden korottamista palauttamalla työeläkeindeksin palkkatasoindeksiksi. Kiljusen mielestä Holmströmin väite nuorten sukupolvien eläkkeiden maksamatta jäämisestä on ”täysin hatusta vedetty”.

– Kuvitteleeko taloustieteilijä Holmström, että Suomesta loppuu työnteko? Miksi maalata sellaista tulevaisuudenkuvaa, että jatkossa nuoremmat eivät enää kantaisi vastuuta eläköityvistä vanhemmistaan, Kiljunen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kiljusen mukaan väite ei ainakaan pohjaudu tietoihin menneestä kehityksestä.

– Eläkevarat ovat nousseet vuoden 1995 38 miljardista eurosta tämän hetkiseen 195 miljardiin euroon. Vuosina 1996–2016 varojen reaalituotto on ollut 4,3 % vuodessa. Viime vuosina kasvu on ollut vieläkin hurjempaa: vuosina 2012-16 reaalituotto on ollut 6,1 %, hän jatkaa.

Kiljunen väittää, että ”mikään ei viittaa siihen, että rahastojen kasvu jatkossakaan heikkenisi”.

– Eläkerahastoja ei ole paria viime vuotta lukuun ottamatta käytetty lainkaan eläkkeisiin. Rahastot ovat vain koskemattomina kasvaneet, hän toteaa.

Kiljunen jättää tosin mainitsematta, että viime vuosina rahastovaroja on alettu käyttää eläkkeisiin juuri siksi, että eläkeläisten määrä ja eläkemenot ovat kasvussa. Työeläkevakuuttajat Tela kertoo sivuillaan, että vuonna 2016 eläkerahastoihin kerättiin eläkemaksuista 2,3 miljardia euroa uutta rahaa, mutta samalla niistä otettiin käyttöön 3,5 miljardia. Rahastoista ja niiden tuotoista käytettiin siis eläkkeisiin nettomääräisesti 1,2 miljardia euroa, Tela kertoo.

– Tämä nettoluku kasvaa tulevina vuosina koko ajan suuremmaksi eläkemenojen kasvaessa nopeammin kuin eläkemaksut. Rahavirtojen kääntyminen eläkeläisille väestön ikääntymisen seurauksena on ollut yksi eläkerahastoinnin tarkoitus, Tela kertoo.

Eläkerahastojen kasvulle jo 194,7 miljardiin euroon on siis syynsä.

Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes on myös kommentoinut Holmströmin ennustetta Twitterissä. Hän ilmoittaa olevansa eri mieltä nuorten sukupolvien eläkkeisiin kohdistuvasta pessimismistä. Hän uskoo, että näkemyseroon Holmströmin kanssa vaikuttaa etenkin ”iso ero työn määrää [tulevaisuudessa] koskevassa oletuksessa” sekä ”lisäksi arvoerimielisyys siitä, saako ja voiko eläkejärjestelmä olla kollektiivinen (riskin kanto yhdessä) ja pakollinen sekä arvoerimielisyys siitä, saako työtä verottaa ylipäätänsä”.

– Lisäksi Bengtillä siis synkkä näkemys matalapalkka-alojen työntekijöiden osaamisen kehittämisestä eli oletus, että he eivät voisi koskaan tehdä niitä uudenlaisia töitä, Siimes kirjoittaa.

Lue myös: Nobelisti Holmström varoittaa eläkkeistä: ”Itsekäs sukupolvi syö seuraavan eväät”

Nobelisti järkyttyi Suomen koulutuksen häpeäpilkusta: ”Totaalisen edesvastuutonta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jatkossa nuoremmat eivät enää kantaisi vastuuta eläköityvistä vanhemmistaan
Juuri niin. Siihenhän koko eläkerahasto perustuu.Kukin sukupolvi vuorotellen elättää vanhuksensa.
Ellei ole tarkoitus romuttaa koko eläkesysteemi?
Mutta jos -10
USA MacKinseyn konsulttifirman muistiossa kehoitetaan muutamaan mielikuvia ja hankkimaan eläkevakuutus .
lähde:
Kans.edust. A.Kontulan/ Blogi
Niin onko tarkoitus USA tapaan hoitaa tulevat eläkkeet?

Pasi Käyhkö

Suomessa on melko hyvä käytäntö hoitaa ja varautua eläkkeiden rahoitukseen. Eikä tällä hetkellä eikä pitkänkään ajan tulevaisuudessa tule asiaan ongelmia.
Mielestäni voimme kehua, että kyseinen asia on meillä Suomessa hoidettu hyvin.
Eläkerahastojen koko on nyt jo sen verran suuri, että kassat tulevat kasvamaan edelleen noin 4% vuosituotolla hyvin. Eikä haittaa vaikka jonain vuonna ei kasvaisikaan. Joustovaraa on riittävästi.

Tuomas Sikander

Holmströmin palkinnosta kannattaa muistaa että Nobel on puhtaasti poliittinen työkalu, rahapiirien palkinto ansioituneelle lakeijalle.
Hän on kuin kehitysmaiden korruption ruumiillistuma Kofi Annan Finlandiatalossa illuminaattori Ahtisaarta suitsuttamassa korniuden asteikolla mitattuna.
._.

Josa Jäntti

Kyllä Nobelistikin voisi perehtyä faktoihin. Olettaako hän todella, että kaikki jäävät työttömiksi ja kaikki yritykset menevät konkurssiin ? Entä se 200 miljardia , joka on jo kasassa ? Entä sen tuotot - jo 1. neljänneksellä yli 6 miljardia ? ETK : n ennuste kertoo, että eläkerahastot ovat v . 2050 1.000 MILJARDIA ja palkkaindeksilläkin n.699 miljardia !
Ehkä hänen kannattaisi pysyä niillä talouselämän alueilla, joista on saanut Nobelinsa !

Raimo Tulkki

mikä mies on tämä holmström ennekuin sai tämän nopelin siitä ei tiedetty mitään ja nyt kun vahingossa sai jonkun nopelin niin heti tuli niin viisas mies että pois tieltä
nyt heittelee mielipiteitään täällä kaiken maailman latteuksia eikä muista että ne ovat hänen omia mielipiteitään eikä välttämättä oikeita.
joten kannattaisi joskus ajatella ensin ja tulla sitten vasta ulos mielipiteinään.

Jari Sorsa

Tottahan toki eläkemenot kasvavat ja joudutaan ottamaan säästössä olevia varoja käyttöön, koska eläkkeen nykyisinä maksajina oleva määrä on pienempi, mutta ei ne ikuisesti elä nämä suuretkaan ikäluokat.
Elikkä tasaantuu se pitkässä juoksussa eläkemenotkin.