Sunnuntai 22.7.2018

Ärähdys vasemmistolle Orpon leiristä: ”Todellisuudesta vieraantunutta ajattelua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.8.2017 18:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Valiovarainministerin talouspoliittinen erityisavustaja Ville Valkonen arvostelee muun muassa SDP:n Antti Lindtmanin (kuvassa) verokielenkäyttöä.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) avustaja Ville Valkonen (kok.) kritisoi vasemmistoa verokielenkäytöstä. Valkonen arvostelee tapaa, jolla vasemmisto on puhunut ministeriön julkistamasta budjettiehdotuksesta.

Valtiovarainministeriö julkisti eilen torstaina ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi, mutta suunnitelmia valotettiin tiedotustilaisuudessa jo keskiviikkona.

–Eräs hämmentäviä piirteitä viime päivien budjettikeskustelussa on vasemmiston tapa sotkea valtion menolisäykset ja ihmisille kaavaillut veronkevennykset. Aivan kuin kyse olisi samasta asiasta, lisätäänkö valtion menoja vai kevennetäänkö veroja. Veronkevennykset eivät kuitenkaan ole valtion menoja, ministerin talouspoliittinen erityisavustaja Valkonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Turun kaupunginvaltuutettunakin toimiva Valkonen ottaa esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kommentin, jossa hän rinnasti menojen jakovaran ja veronkevennykset. Lindtmanin mukaan pienituloisilta otetaan ja rikkaille annetaan lisää.

–Verokarkkien jako jatkuu edelleen – hallitus aikoo nyt kaiken kukkuraksi vapauttaa 121 000 kaikkein parhaiten ansaitsevaa solidaarisuusverosta, Lindtman sanoi tiedotteessa torstaina.

Valkosen mukaan myös muut vasemmistotoimijat ovat käyttäneet samanlaista kieltä. Suurituloisimpien veroasteen laskemista kritisoi myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka mukaan ”liian matala veroaste on hyvinvoinnin este”. Andersson ihmetteli Orpon verokäsitystä ja kommenttia siitä, etteivät korkea verotus ja vahva hyvinvointi sovi yhteen.

– Asiahan on juuri päinvastoin. Veroasteen ja hyvinvoinnin välillä on vahva korrelaatio. Pohjoismaiden väestö ei ole sattumalta maailman parhaiten voivaa. Viime vuosina julkaistujen tutkimusten mukaan myös verotuksen progressio lisää kansalaisten kokemaa hyvinvointia, Andersson sanoi tiedotteessa ja vaati kikyn perumista.

Valkosen mielestä vasemmiston pohdinta kuulostaa erikoiselta.

–Vasemmiston ajattelu näyttää lähtevän jonkinlaisesta maailmankuvasta, jossa kaikki rahat – eli työn hedelmät – kuuluvat lähtökohtaisesti valtiolle, jota se sitten suopeasti jakaa ihmisille verottamalla heitä vähemmän kuin 100 %, Valkonen kirjoittaa.

–Ajattelu on kummallista, ellei jopa todellisuudesta vieraantunutta. Veroissahan on kyse siitä, että valtio ottaa pakolla ihmisten työn tuloksia. Menoissa taas on kyse siitä, että valtio käyttää näitä ottamiaan rahoja johonkin. Jos menoja lisätään, se tarkoittaa, että jossain vaiheessa ne pitää rahoittaa kiristämällä verotusta, tai väliaikaisesti valtion velalla.

Valkonen huomauttaa, että Suomessa on kansainvälisesti vertaillen hyvin kireä verotus ja ”jokaisesta kansantalouden lisäeurosta kerätään noin 42 prosenttia veroja”. Hänen mukaansa verotusta pitää keventää huomattavasti.

–Rahat eivät lähtökohtaisesti ole valtion, vaan ihmisten oman työn tulosta. Verotukselle pitää olla erittäin painavat perusteet, kuten muullekin pakkovallan käytölle. Tämä näyttää tyystin unohtuvan vasemmistolta, josta jatkuvasti ehdotetaan verojen kiristyksiä.

–Ilmiselvää on, että veronkevennyksiä ei missään nimessä tule kohdistaa vain suurituloisille, vaan kaikille – erityisesti pieni- ja keskituloisille. Työn verotuksen keventäminen pienentää kannustinloukkuja, parantaa ostovoimaa ja kannustaa ahkeroimaan ja opiskelemaan.

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Jos menoja lisätään, se tarkoittaa, että jossain vaiheessa ne pitää rahoittaa kiristämällä verotusta, tai väliaikaisesti valtion velalla.

Totta.Joka verovapaus,verohelpotus,uusi Kela-etuus vie verotuloja valtion kirstusta.Joten on löydettävä korvaava rahoitus joko ALV korottamalla,palvelumaksuja korottamalla ,keksimällä uusi "huvivenevero".Tai paikata veronmenetys velalla.

Jukka Lampinen

Valtionmenot ei lähtökohtaisesti ole kansalaisten menoja, vaan valtio ottaa ne pakolla työtä tekevältä kansalta.
Puolustus, poliisi, tiet, sairaalat, vanhukset, vammaiset, koulut, kulttuuri, lastenhoito, nuorisotyö, urheilu.
Lähtökohtaisesti nämä menot pitäisi kaikki poistaa.
Ne ei ole kansalaisten menoja, kansa ei niistä ole vastuussa, kansan työn hedelmiä ei lähtökohtaisesti niihin pitäisi pakolla panna.

Ehkäpä Orpon ja Kokoomuksen pitäisi hakea apua jostain, todellisuus on pahasti hämärtynyt.
Kokoomus puhuu aivan kuin valtio ja kansa, olisivat ihan eri asia.
Realismin tilalle on tullut, joku sairas poliittinen agenda.

Todellisuutta on 3 miljoonaa ulkomaanloma matkaa, kun sensijaan pitäisi maksaa valtion velkaa.
Valtion velalla rahoitetaan nämä matkat, koska vastuuton Kokoomus kieltäytyy maksamasta valtion menoja.

Fakta on, että valtionvelka on syntynyt juuri siitä, että kokoomus sanoo, että kansalaisten ei tarvitse maksaa valtion menoja.
Samoin Kreikan Kokoomus kertoi kansalle ja valtio on nyt tuhoutunut.

Jos kansa ei ole vastuussa valtion menoista niin kuka sitten??????

Teijo Myllylä

Mitä ihmettä? Puolue, jolle verovapaat osingot on pyhä asia on seonnut lopullisesti. Veronkierron ystävien luulisi olevan melko hiljaa. Ei tätä pysty ymmärtämään. Miljoonamiehen veroprosentti kun on pienemmpi kuin keskituloisella palkansaajalla. Verot valtion maksettavaksi ja voitot hallintorekisterin suojassa kätevästi Caymansaarille on kok. motto. Miksei Sipiläkin.

Teijo Myllylä

2015 Antti Herlin maksoi 160 miljoonan Koneen osingoista 4,7% veroa. Tämä nyt alkaa lähestyä verotonta tuloa. Pienituloinen eläkeläinen saa helposti suuremman veroprosentin, reilua toimintaa? Pienet osakkeenomistajat maksaa normi 30% veroa. Tämä on linjaus veronkierronystävien hyväveliporukassa, kok.

Veijo Hukari

Alhainen vai korkea veroaste? Kun veroaste on sata, olemme sosialismissa. Työnhalu on kadonnut ja kasvuprossa nolla. Valtio jakaa vähenevää tuotantoa yhä hiekommin voivalle kansalle, kunnes ei enää ole lääkkeitä, ruokaa eikä juuri muutakaan. Käykäähän Venezuelassa kylässä. On siis olemassa tasapainotila verojen ja hyvinvoinnin välillä, missä lisäverotus heikentää hyvinvointia.

Marko Lehtinen

Näin se menee. Vaaemmisto haluaa viedä ahkerien ihmisten kovalla työllä ansaitsemat rahat. Vasemmisto peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta ja se on heidän mukaansa sitä että valtio vie keski ja hyvätuloisten ansioista mahdollisimman suiren osan.

Kalle Hahl

Ongelma on siinä, että 70-luvulta saakka lähes kolminkertaistunut tuottavuus (siis samalla vivun väännöllä, kolminkertainen määrä työn hedelmiä) ei ole näkynyt lainkaan työntekijöiden ostovoimakorjattuihin tuntipalkkoihin. Näin Jenkeissä - ja muu maailma seuraa perässä.

Sen sijaan tuottavuuden kasvusta seuranneet työn hedelmät ovat kaikki kertyneet yrityksen johdolle sekä rahoituslaitoksille. Se on yksiselitteisesti väärin.