Lauantai 21.7.2018

Meteorologi lauantain ukkosista: ”Potentiaalia on vuoden 2010 kaltaisille Sylvi- ja Asta-rajuilmoille”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.8.2017 11:46
|

Etelä- ja Keski-Suomeen on odotettavissa rajujakin ukkoskuuroja myöhemmin lauantaina. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan hyvin kosteaa ja lämmintä ilmaa virtaa Baltiasta ja lounaasta saapuu sade- ja ukkoskuuroja.

–Ukkoskuurojen yhteydessä salamointi on runsasta ja sademäärä suuri. Myös voimakkaista ukkospuuskia voi esiintyä, ennusteessa sanotaan.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennakoi, että helleraja ylitetään lauantaina useilla paikkakunnilla. 

–Lauantain ilmamassa antaisi eteläisessä Suomessa keskikesällä aurinkoisessa säässä edellytykset yli 30 asteen lukemille, mutta näin elokuun puolella auringon säteilyteho on jo pienempi ja toisaalta erittäin lämpimiin ja kosteisiin ilmavirtauksiin liittyy tähän aikaan vuodesta myös runsaampaa pilvisyyttä näin korkeilla leveysasteilla. Todennäköisesti helleraja ylitetään useillakin paikkakunnilla, päivän ylimmät lukemat kohonnevat noin 27 asteeseen, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

Illan aikana eteläisen Suomen ylle levittäytyy meteorologien mukaan yhä lämpimämpää ja kosteampaa ilmamassaa Baltiasta. 

–Ilmakehässä nk. paksun kerroksen tuuliväänteet ovat melko voimakkaita, samoin myös alailmakehän suihkuvirtaus – tämä kombo yhdistettynä kosteaan ja lämpimään ilmamassaan tulee mahdollisesti synnyttämään järjestäytyneitä, laaja-alaisiakin ukkoskuurosoluja illan aikana. Potentiaalia on vuoden 2010 kaltaisille Sylvi- ja Asta-rajuilmoille. Erityisesti etelärannikon tuntumassa sademäärät voivat nousta lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana hyvin korkeiksi (yli 50 mm) ja mikäli järjestäytyneitä ukkokuurossoluja pääsee syntymään, voivat tuulenpuuskat yltyä myrskylukemiin ja aiheuttaa tuulivahinkoja. Haittaa aiheuttaa mahdollisesti myös intensiivinen salamointi, ja iltapäivän kuuroissa myös rakeet ovat mahdollisia sisämaan puolella, Mäntykannas varoittaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: