Tiistai 17.7.2018

Kulttuurineuvoksen ulostulo: ”Yhteiskunnaltamme puuttuu monikulttuurinen osaaminen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2017 11:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Veijo Baltzarin mukaan yhteiskunnaltamme puuttuu monikulttuurinen osaaminen.
|

Kulttuurineuvos, kirjailija ja teatteriohjaaja Veijo Baltzar arvioi Puheenvuoron blogissaan, että monikulttuurisessa Suomessa maahanmuuttajille tehdään parhaillaan samaa kuin aikoinaan romaneille.

–Heidänkin kulttuurinsa ”hyväksytetään” valtaväestöllä, ja sen seurauksena syrjäytetään marginaaliin, järjestelmän luodessa heistä vapaamatkustajia ja sosiaalipummeja. Kaikki tämä johtuu siitä, että yhteiskunnaltamme puuttuu monikulttuurinen osaaminen – näkemyksellisyys ja ymmärrys siitä, kuinka tulee rakentaa toimivaa monikulttuurista yhteiskuntaa, Baltzar sanoo.

–Romanikulttuurin virallistuessa mustalaiskulttuurin edistäminen on unohdettu. Mustalaisena taistelin pitkään siitä, että minusta tulisi valtaväestön kirjailija. Tänä päivänä taistelen siitä, että minut tunnettaisiin jälleen ennen kaikkea mustalaiskirjailijana, hän jatkaa.

Baltzarin mukaan mustalaiset on koko maailmassa suljettu yhteiskunnan rajojen ulkopuolelle.

–Meidän perinteemme ja arvomme on sivuutettu, ne eivät aikoinaan kelvanneet valtaväestölle. Sittemmin mustalaiset asutettiin tehdasalueille ja lähiöihin, epäsosiaalisen valtaväestön naapureiksi. Tämän tuloksena mustalaisista tuli romaneja, jotka kadottivat nopeasti juurensa. Henkiset arvot muuttivat lähiöissä muotoaan. Niissä syntynyt romanikulttuuri oli valtaväestöltä omaksuttua ja valtaväestöllä hyväksytettyä kulttuuria, joka on ollut helppo ”virallistaa”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Veijo Baltzar
Veijo Baltzar
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Pehrsson

" Kaikki tämä johtuu siitä, että yhteiskunnaltamme puuttuu monikulttuurinen osaaminen – näkemyksellisyys ja ymmärrys siitä, kuinka tulee rakentaa toimivaa monikulttuurista yhteiskuntaa ..."

Sellainen olisikin suuri suomalainen keksintö, ehkäpä sellainen ihme toimii parhaiten niin, että 1/3 osa kansalaisista ovat vero-orjia ja muut matkustavat sossulla ja virkakoneisto valtiolainoilla l. uskolla.

Tietääkö joku minua viisaampi sellaisen yhteiskunnan, jossa ei ollut yhteisöllistä koheesiota ja pohjimmaisia yhteisarvoja TODELLA onnistuneen jossakin historian vaiheessa ?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
muut matkustavat sossulla
Kuten sinäkin. Vauvasta-vaariin.Miljonääristä-työttömiin ,tulottomiin.
Kansan sosiaaliturva .Kaikille 5,4 milj.kansalaiselle.
Kaikki Kelan etuudet aina työttömyysturvasta-lapsilisistä lähtien.
Hoidetaan etupäässä palkansaajien verovaroilla.
lähde:
Kianderin selvitys-10
Myös yhteiskunan palvelut edm.palkansaajat.

Harri Pehrsson

M-L Kaskela sinä tiedät yhtä vähän minusta ja "sossuilustani", kuin kaikista muistakin aiheista, joita jatkuvasti kommentoit.

Nosta palstan tasoa ja lopeta trollaus.

Muutoin - maintsemasi palkansaajat eivät maksa mitään, heistä suurin osa on julkkarissa. Lisäarvoa tuottavissa töissä ei palkkaa saada, se pitää ansaita.

Palkanansaitsijat "maksavat" siis kylläkin, mutta hekin vain epäsuorasti, nimittäin pitämällä uskon setelirahoitukseen l. velkakirjatalouteen voimassa omalla työllään. Muutoin kävisi kuin Neuvostoliitossa kävi - kukaan ei uskonut todesti valtion luomaan rahaan.

Marja-Liisa Kalkela

"Sossuilu" kun puhut siitä ei ole olemassa muuta kuin yksi sosiaaliturva Suomessa. Tuli se kunnan tai Kelan luukulta.
Joka ikinen on saanut lapsilisää kun tänne on syntynyt.Joka ikinen saa Kela-vähennyksen terveydenhuoltomenoistaLääke,hammaslääkäri,sairaala laskuihin .
Jopa 5v maksaa veroa ,ostaessa säästämillään viikkorahoilla esm.skeittilaudan ALV 24%
Tasavero ,kulutuksessa kaikille työttömällekin ruuasta 14% kulutuksesta 24% veroa. Yksi suurempia verotulolähteitä valtiolle.

Marja-Liisa Kalkela

Oikaise heidän käsitystä kuka ne sosiaaliturvan ja palvelut maksaa maksaa:
Omaraha
IS 4.2.2010
Työikäiset ovat nettomaksajia !
-Jukka Pekkarisen Finanssipolitiikan suunta 2010 –raportin mukaan 25–65-vuotiaat ovat nettomaksajia
- eli he rahoittavat julkiset palvelut ja etuudet.
-Pääosa näistä on palkansaajia,
-jotka eivät tarvitse niin paljon yhteiskunnan palveluita
- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

Ilari Kivi

Tutkimustenkin mukaan ja esim. Englannin ja Tanskan, jopa Saksan valtiojohtajat ovat todenneet "monikulttuurisuuden" olevan vaikea toteuttaa, ja epäonnistunut käytännössä kaikkialla, ja ei toimi missään ilman huomattavia ongelmia yhteiskunnassa. Kysymys kuuluukin, onko se hyvä tavoite, itseisarvo tai edistämisen arvoinen asia?

Kimmo Tallqvist

Mitähän tuo monikulttuurin "ymmärtäminen" voisi olla ?
Erioikeuksia ja vapauksia laintulkinnalle kunkin erilliskulttuurin törmätessä valtakulttuuriin ,vai ?
Käytännössä ei toimi missään sivistyneessä demokraattisessa länsimaassa johon kuuluu itseisarvona yhdenvertaisuus lain edessä ja voimassa olevan lainsäädännön noudattaminen .
Olemmeko kulttuurirasisteja jos omien kulttuuriarvojemme mukaisesti emme hyväksy esim. moniavioisuutta, pakkoavioliittoja ,naisten ympärileikkauksia, heimokulttuuria ja kunniamurhia sekä vaimon ja lasten hakkaamista kotona oikeaoppisen uskonnollisen ojentamisen nimissä.
Tuossa viittaan mm.egyptiläiseen imaamin joka saarnassaan kertoi miten vaimoa lyödään uskonnollisesti oikein ja tanskalaisimaamiin joka usutti lyömään lapsia jotka eivät rukoile.
Monissa kulttuureissa naisten joukkoraiskaukset ja eläimiin sekaantuminen virallisesti tuomitaan mutta niitä epävirallisesti "ymmärretään" osana
esiaviollisen seksikiellon aiheuttamana lieveilmiönä nuorilla miehillä.
Kaikkea ei tule kulttuurien nimissä hyväksyä.
Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää.
Maassa maan tavalla tai ulos.
Ei minulle tuota mitään vaikeutta kunnioittaa muita kulttuureja ja tapoja vieraissa maissa vieraillessani
Ei tuota tuskaa ottaa kenkiä pois jalasta temppelivierailulla tai väistellä pyhiä lehmiä .
Toinen uskokoon aitaan ja toinen vaikka aidanseipääseen,mutta
Jos meidän tapojemme,lakiemme ja arvojemme noudattaminen on ylipääsemätöntä täällä niin tervemenoa takaisin

Pentti Westerholm

Helsingin olympialaisissa toimittaja kysyi kadulla partioineilta poliiseilta ,että teillä oli varmasti kieliongelmia ulkomaalisten kanssa.Poliisi vastasi ettei heillä ollut,mutta näillä ulkomaalaisilla oli.Sama se on tässä kulttuurissa suomalaisilla on oma kultuuri ja ongelma on maahanmuuttajilla.

Oiva Luosujarvi

Ennen Suomessa on ollut harmina melkein ainoastaan romanien kulttuuri, jossa työntekeminen ja verojen maksaminen kuului heidän mielestään vain valkolaisille.
He oman omintakeisen "kulttuurin" voimalla painostivat valkolaisia hyväksymään heidän vaelluskulttuurin, johon aika pääasiassa kului pohjoismaiden sisäiseen matkusteluun ja erilaisten sosiaalitukien nostaminen eri valtioissa joka kuukausi.
Vain muutama yksitäinen romaani teki töitä ja maksoi veroja.

Nykyisin on monikulttuuria, jossa moniavioisuus on lainvastaista, mutta tavanomaista ja piiloteltua jopa viranomaisten toimesta.
Naisille on annettu oikeus tehdä lapsia, mutta ei velvollisuutta kertoa kuka tai ketkä voivat olla isä-ehdokkaita. Siten jollakin afrikkalais-taustaisella suomalaisella miehellä voi olla samassa kerrostalossa useita tyttökavereita ja 10 - 20 lasta, mutta ei vastuuta kenestäkään.
Homous ei ole monikulttuuria vaan epäterve ilmiö, koska homotkaan ei osaa ajatella, ettei heitä olisi olemassa ilman äitiä ja isää. Evoluutio teoria tai kristinusko ei puolla homojen oikeuksia, vaikka kumpikin (myös koraani) kieltää homouden ja ei ole olemassa sateenkaariuskontoa, joka suosittelee homoutta.

Maahanmuutto ja maahanmuuttaja voi olla Suomea rikastuttava asia, kun ensin hyväksyy asuvansa Suomessa ja oppii Suomalaisten tavat / kulttuurin.
Jos asuu vuosia Suomessa mutta ei ole oppinut Suomen kieltä, niin se on osoitus heikosta älystä tai heikosta kiinostuksesta Suomea kohtaan.
Vammaisen voi aina ymmärtää, ettei opi asioita nopeasti, mutta tuhansilla pakolaisilla ei pitäisi olla ongelmaa hyväksyä Suomen kieltä puhekielekseen ja luterilaista / ateistista uskontoa omaksi uskonnokseen. Jos ei halua olla luterilainen / kristitty / ateisti, niin sopeutumattomana pois Suomesta.

Antti Salonen

"Sittemmin mustalaiset asutettiin tehdasalueille ja lähiöihin, epäsosiaalisen valtaväestön naapureiksi."

Olisiko ollut parempi, jos mustalaiset oltaisiin asutettu mustalaisleireihin, joista olisi pian tullut slummeja? Vai olisiko mustalaiset pitänyt asuttaa kaupunkien hienostoalueille suvaitsevaisten suomenruotsalaisrouvien naapuriin, etteivät vain valtaväestön juntit olisi turmelleet mustalaiskulttuuria.

"Heidänkin kulttuurinsa ”hyväksytetään” valtaväestöllä, ja sen seurauksena syrjäytetään marginaaliin, järjestelmän luodessa heistä vapaamatkustajia ja sosiaalipummeja."

On erikoista, että vietnamilaiset venepakolaiset työllistyivät täysin, mutta somaleista ja irakilaisista reilusti alle puolet. Onkohan todella kyse järjestelmästä, joka tekee maahanmuuttajista vapaamatkustajia?

On erikoista kuinka suomalaista kulttuuria ei pidetä minään. Iso on itku, kun Afrikan, Aasian tai Etelä-Amerikan valtioihin tulee Eurooppalaisia vaikutuksia ja alkuperäiset kulttuurit muuttuvat. Suomessa kulttuuri tuntuu vain paranevan, mitä enemmän tuodaan muualta ihmisiä, jotka tuppaavat olemaan pari-kolmekymppisiä miehiä, islaminuskoisia ja työttömiä.

Jukka Lampinen

Monikulttuurisuus on hölynpölyä, mitään todellisia merkittäviä eroja ei ole, loppujen lopuksi kaikki ihmiset pyrkii samaan ja arvostaa samoja asioita.
Erot on lähinnä pintapuolisia tapa eroja, mutta kaikkialla ihmiset on samanlaisia.
Pintapuoliset tapa erot ei ole monikultuurista osaamista, ne on vain pinnallisia tapoja.

Jukka Lampinen

Onko kaikkien kansojen velvollisuus antaa mustalaisille jotain ja jos eivät anna kyse on syrjinnästä, mitä mustalaiset antaa????
Yhdessäkään maailman valtiossa mustalaiset ei ole pystyneet järjestämään omaa elämäänsä, ei se voi olla muiden vika.
Mustalaisten tavoissa on siis jotain pahasti vialla, se on suuri vahinko, kun kansa on kumminkin arvokasta ja ylpeää.