Tiistai 17.7.2018

Tätä PAM ei kertonut – S-ryhmä paljastaa, miksi esimiesten TES irtisanottiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.8.2017 15:31
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tomi Vuokola
    Kuva
    S-ryhmän alueosuuskaupat siirtyvät Kaupan liiton ja PAMin väliseen vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimukseen 1. helmikuuta 2018. Arkistokuva.
|

S-ryhmästä tyrmätään Palvelualojen ammattiliton (PAM) esittämä kritiikki esimiesten työehtosopimuksen irtisanomisesta. S-ryhmän mukaan sopimus irtisanottiin, jotta erityisasemassa olleet esimiehet saadaan siirrettyä samalle viivalle kaupan alan muiden esimiesten ja työntekijöiden kanssa.

S-ryhmällä on ollut esimiehilleen oma työehtosopimus, kun kaikki muut kaupan alan yritykset Alkoa lukuun ottamatta noudattavat jo vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimusta. S-ryhmän alueosuuskaupat siirtyvät Kaupan liiton ja PAMin väliseen vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimukseen ensi vuoden helmikuu alusta.

S-ryhmän työmarkkinajohtajan Nina Meincken mukaan noin 1300:ta esimiestä koskevalla muutoksella ei haeta säästöjä. Meincken mukaan muutos voi tarkoittaa työaikojen laajentumista niille esimiehille, jotka eivät ole ennen tehneet lainkaan ilta- ja viikonloppuvuoroja. S-ryhmän mielestä on tasa-arvoista ja reilua, että kauppojen aukioloaikojen vapautuminen vaikuttaa kaikkien henkilöstöryhmien työaikoihin tasapuolisesti.

–Meidän TES:ssä on ollut sellaisia rajoitteita, kuten että esimiesten ei tarvitse tehdä iltaa eikä viikonloppua ja kun kaupat ovat 24 h auki ja kaikki muutkin kaupan työntekijät tekevät kaikkina vuorokaudenaikoina, se on tietenkin ollut yksi sellainen asia, joka siinä on hiertänyt, Meincke sanoo Uudelle Suomelle.

–Nähdään, että se ei enää tässä muuttuvassa maailmassa toimi ja siitä on tietenkin tullut työntekijäpuoleltakin aika paljon palautetta, Meincke sanoo viitaten siihen, että työntekijöiden keskuudessa on ihmetelty, miksi työaikojen laajentuminen ei ole koskenut kaikkia.

PAM ei viittaa omassa tiedotteessaan S-ryhmän erilliseen työehtosopimukseen tai esimiesten erityisasemaan.

Lue myös: S-ryhmä irtisanoi yllättäen sopimukset – PAM hämmästyi

Valtaosalle S-ryhmän kaupan esimiehistä uusi työehtosopimus ei tuo merkittäviä muutoksia S-ryhmän mukaan. Tähän saakka esimiehet ovat voineet päättää itse työaikansa, mutta valtaosa työskentelee silti jo nyt eri vuoroissa. Uuteen työehtosopimukseen siirtyminen ei vaikuta myöskään päälliköiden palkkoihin ja esimerkiksi työmarkkinaliittojen sopimat yleiskorotukset toteutetaan entiseen tapaan.

S-ryhmän alueosuuskaupat haluavat, että jatkossa Kaupan liitto neuvottelee yksin myös S-ryhmän kaupan alan esimiesten työehtosopimuksen. Meincke kertoo, että tähän saakka sopimuksen on neuvotellut S-ryhmän työnantajayhdistys (SOKTA ry). Sille ei enää nähdä tarvetta, kun alalla on olemassa yleissitova työehtosopimus, johon voidaan siirtyä. Yhdistys aiotaan siis lopettaa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laakso

Eiköhän tässä artikkelissa tullut selväksi, että työntekijät ihmettelivät eriarvoistamista, mitä oli eri työntekijäryhmien välillä. Senhän nyt luulisi ainakin sosialisteille kelpaavan, koska he haluavat kaikki yhtä köyhiksi ja samalle viivalle.

Teppo Ovaskainen

Hei Eetu, emme ole. Eikä tämä juttu mielestäni sellaiseen viitannut – kysehän on paitsi liiton ja työnantajan kiistasta, myös eri henkilöstöryhmien välisestä kiistasta? (Tosin tuon suhteen lähde on työnantaja, jos siihen viittaat, mutta toki kerromme asioita myös heidän näkökulmastaan.)

Olemme kertoneet asiasta myös työntekijöiden/liiton näkökulman:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227522-s-ryhma-irtisanoi-yllattaen-sopi...

t. Teppo / US

Sari Matikainen

Ymmärrän Eetun kommentin. Kun lukaisin aikaisemman uutisen "S-ryhmä irtisanoi yllättäen sopimukset -PAM hämmästyi" ja sitten luin yllä olevan uutisen, yllä oleva oli kuin työnantajan suusta verrattuna toiseen uutiseen. Kuvioita sen kummemmin tuntematta, eikös toisessa uutisessa mainittu luottamusmiesjärjestelmän tulisi olla enemmänkin sidos liiton ja muiden työntekijöiden välillä eikä työnantajan käskyläinen, vaikka työnantaja maksaakin työntekijänä olevien luottamusmiesten palkat? Mikä oikeus ja valta siis työnantajalla on oikein irtisanoa aivan työnantajasta irrallaan olevan liiton, joka on siis ns. vastapooli työnantajalle, luottamusmiesjärjestelmä? Kertokaahan viisaammat

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
kannattaa maksaa liiton jäsenmaksuja?

Kuten äänestät joka vaaleissa omaa puoluettasi ja maksat silti yhä enemmän eroja.Päälle leikkaukset.
Täällä ei toimi kuin Rikkaiden etujen ajaminen ja toimiikin oikein kunnolla kun puikoissa on Kepu PM puolue ja Kok VM puolue. -91-07-15

Tapio Mäkeläinen

En tunne asian yksityiskohtia mutta kun 2,5 miljoonalla palkansaajalla on 300 työehtosopimusta niin eiköhän ole hyvä niitä saksia yksi kerrallaan. Joissakin on jopa ikälisäsysteemi yhä...
Siltä se ainakin täältä Miami Beachilta näyttää. Ei o tessejä kellään mutta autot on hienompia.