Perjantai 25.5.2018

Karu totuus suomalaisyrityksen ”miljoonista käyttäjistä” paljastui – Tivi: Näin startup-yrittäjä sumutti kaikkia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2017 14:11
Päivitetty: 
16.8.2017 14:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sarjayrittäjän jäljiltä saataviaan kaipaavat muun muassa verottaja, työeläkeyhtiö sekä entiset työntekijät. Kuvituskuva.

Startup-yrityksen kiiltävän pinnan alla voi olla silkkaa tyhjää. Tivi kertoo suomalaisesta sarjayrittäjästä, jonka toistuvissa yrityskuvioissa saataviaan jäivät odottamaan niin työntekijät, verottaja, alihankkijat kuin eläkeyhtiötkin – sekä sijoittajat, jos niitä todella oli.

Sarjayrittäjä Juho Kyröläisen perustamalla Hubchatilla meni kovaa vielä vuonna 2016. Yhtiön rakensi mediayhtiöille suunnattua keskustelualustaa ja palkkasi paljon uutta väkeä.

– Kuluvan tilikauden alussa ohjelmistolla on kymmeniä miljoonia käyttäjiä ja tavoite on, että tilikauden päättyessä käyttäjiä olisi lähes sata miljoonaa, Hubchat hehkutti vuoden 2015 tilinpäätöksen liitetiedoissa.

Hieman myöhemmin, syksyllä 2016, yhtiön työntekijät näkivät sijoittajille suunnattuja esityksiä, joissa Hubchatilla kerrottiin olevan kymmeniä tuhansia aktiivisia käyttäjiä ja että vuonna 2017 käyttäjiä olisi jo miljoonia. Tämä kummastutti Tivin haastattelemia yhtiön entisiä työntekijöitä, jotka tiesivät totuuden.

– Me kysyimme, mistä luvut tulevat, koska näimme syksyllä 2016, että aktiivisia päivittäisiä käyttäjiä oli vain sata tai vähemmän, ja siitäkin noin 40 oli yrityksen omia työntekijöitä, sanoo eräs ex-työntekijä.

Yhtiö mureni lopulta alkuvuodesta 2017, kun sijoituksia ei kuulunut ja palkatta jääneet työntekijät kaikkosivat yksi toisensa jälkeen. Palkkojen lisäksi maksamatta jäi muutakin: vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan Hubchatilla oli taseessa ostovelkoja 527 000 euron arvosta. Bisnoden rekisterin mukaan Hubchatille kertyi protesteja, yksipuolisia velkomustuomioita ja tilittämättömiä veroja yli 360 000 euron arvosta.

Eläkevakuutusyhtiö Elo haki lopulta yrityksen konkurssiin kesäkuussa 2017 maksamattomien työeläkemaksujen takia. Tätä ennen konkurssiin olivat päätyneet myös Kyröläisen perustamat Hubchatin edeltäjät ja niiden työntekijät hakemaan puuttuneita palkkojaan palkkaturvasta.

Alan tietojen mukaan ketjuyrittäjä on jälleen jatkamassa yritystoimintaansa. Lue koko juttu Tivistä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Tuohan kuulostaa samalle kuin kotimainen tuulivoima bisnes.
TEKES myöntää tuotekehitysrahoja kuvitteellisista projekteista jotka ovat vain paperille kirjoitettuja mutta eivät ole todellisia. Koskahan tämäkin paljastuu tai joku virkamies rupeaa asiaa tarkemmin tutkimaan?
Taitavat samat henkilöt olla viemässä bisnestä eteenpäin kuin he jotka istuvat alan apuraha tiimeissä alan asiantuntija edustajina.
Vasen käsi hakee oikeaan käteen valtion rahaa.

Niko Kaistakorpi

Ei se liiketoimintakieltoa paljoa purista, kun sitä ei valvota. Talouselämä kertoi taannoin:
" Maaliskuussa liiketoimintakiellossa oli Suomen Asiakastiedon rekisterin mukaan ennätykselliset 1 189 henkilöä.Kun henkilö määrätään liiketoimintakieltoon, hänen tulisi viipymättä irtisanoutua kaikista vastuuasemistaan yrityksissä. Näin ei kuitenkaan läheskään aina tapahdu. Asiakastiedon selvityksen mukaan 880 yrityksellä on liiketoimintakiellossa olevia henkilöitä esimerkiksi hallituksessa, yhtiömiehinä tai toimitusjohtajana."

Mikko Toivonen

Tuulivoima pitäisi todellakin täysin läpivalaista ja poistaa ensiksi rahastaja huijarit sieltä. Toiseksi pitäisi säätää poikkeuslaki jolla tuuli voimalta poistetaan kaikki investointituet, syöttötariffit ja kaikki muutkin tuet ilman seurauksia hyväksikäytetylle yhteiskunnalle. Hyväksikäyttäjät tehköön rahansa puhdistetulla ja tukemattomalla bisneksellä, jos kannattaa tai kärsiköön tekojensa seuraukset omassa lompakossaan.